Inlägg

Inlägg som Minwebb har skrivit i forumet
Av Minwebb
Skrivet av ChuniaC:

Varför är det så viktigt för många? Har svårt att förstå problemet.

Jag är inte bekväm med att Facebook har allt för mycket personlig information om mig. Bara för att nämna ett problem med det så kan sådan information läcka, 2019 hade dem en sårbarhet som gjorde att de läckte över 500 miljoner personuppgifter och som nyligen har släpps fritt på internet. Den informationen har används för att bland annat begå bedrägerier.

Med andra ord, jag vill vara försiktig med att dela information till ett företag vars affärsidé är att samla på sig så mycket information om sina användare som det är möjligt som sedan används att kunna generera en vinst åt sina aktieägare. Med Quest så kan man potentiellt få fram betydligt mer information än vad man spelar för spel och hur länge. Det faktum att man har informationen sparad på ett åtkomligt centralt ställe hos sig gör att man blir en måltavla för angripare. Vad som syns och inte syns i sin publika Facebook profil, som vissa var inne på, är egentligen för mig inte den huvudsakliga problem med plattformen.

Av Minwebb

Trevlig nyhet, blir nästan sugen att själv köpa Quest 2 trots att jag redan har Index och att ogillar Facebook som socialt nätverk. Om jag skaffar en Quest så kommer jag förmodligen skapa ett "använd-och-släng" FB-konto som jag enbart använder till Questen.

Av Minwebb

Roccat sälpper en ny mus som är lättare än luft genom att fylla den med helium.

Av Minwebb

https://149351115.v2.pressablecdn.com/wp-content/uploads/2021/03...

Stack Overflow har tagit fram ett nytt kopiera-och-klistra-in tangentbord: https://stackoverflow.blog/2021/03/31/the-key-copy-paste/

Till detta så har de infört en kopiera-klistra-in begränsning på deras hemsida, och för att kringå det så behöver man köpa tangentbordet.

https://preview.redd.it/xmd53b7jlgq61.jpg?width=640&crop=smart&a...

Av Minwebb

Antar det bara berör Slackkonton som loggas in med användarnamn och lösenord, och inte med "Logga in med Google" (oauth) eller med single sign-on (SSO)? För då är det nog i praktiken enbart privatpersoner och mindre företag som inte använder OneLogin, Okta och liknande SSO som eventuellt är drabbade.

Av Minwebb
Skrivet av zyberzero:

Nu kommer jag inte ihåg hur R4:ans diskhållare ser ut, men är det gummibussningar vid skruvinfästningen mellan diskvagga och disk? Om inte kan det också hjälpa till att få ner vibrationerna. Kanske att ställa datorn på något mjukare (typ liggunderlag?) kanske kan få bort en del vibrationer.

Ja, jag har monterat diskarna med gummibussningar. Bild på HDD vaggorna. Frågan är dock om hur hårt man ska skruva åt skruvarna? Fungerar på om jag eventuellt har skruvat åt dem lite för löst. Men spelar det någon roll om hårddisken ändå sitter fast och vilar på gummibussningar?

Gällande att få bort vibrationerna med hjälp av ett liggunderlag så var det något som jag också tänkte på. Men jag kände på fötterna och golvet runt fötterna så vibrerar det inte alls. Så jag antar det inte kommer att hjälpa att jag ställer datorn på tex. högtalarfötter? Annars har jag dubbelkollat så den inte lutar mot en vägg eller på annat sätt har kontakt med något mer än golvet.

Av Minwebb

Jag hittade problemet.

När jag i samband med jag skulle kolla chassit för att utvärdera dämppapp förslaget så upptäckte jag del att dels så vibrerade chassit rätt mycket, och dels att när jag tog av sidopanelen så upphörde 90% av vibrationerna. Det visade sig att de mycket styva sata-kablarna från nätagget låg mot sidopanalen och därigenom skapade resonans så som Chibariku var inne på (tack för tipset!).

Efter att jag vred hårddiskburken 90 grader så att kablarna inte vilade på panelen så försvann problemet. Eller ja, man kan fortfarande höra ett doft ljud från diskarna när dem utför något jobb men det är en stor skillnad mot det var tidigare. Men jag kommer nog titta på dämppapp och se om jag kan få ner ljudnivån lite ytterligare.

Av Minwebb

Råd kring ljudisolering av server

Jag har en gammal dator med Define R4 chassi som jag gjort om till en hemmaserver som står i min skjutdörrsgarderob och är på 24/7 (och som behöver vara det av olika anledningar). Problemet som jag har är att när mina 4 hårddiskarna kör igång av någon anledning, även när inget läs eller skrivs till dem, så kan dem låta en del speciellt med tanke på att servern står i sovrummet.

Bästa lösningen på problemet skulle vara att köra SSD istället, då servern i övrigt är mycket tyst. Men det skulle leda till att jag skulle behöva investera ca 10k i lagring, vilket jag inte riktigt är beredd att göra. Men frågan är om man kan lösa det med hjälp av enklare ljudisolering? I så fall vad kan man göra?

Av Minwebb

Amazon verkar inte ha koll på engelska heller, dålig inläsning av produktdata? För hur annars lyckas man förväxla ett grenuttag med en vatten pump?

Brennenstuhl 1390007009 2 m Black Water Pump Pliers. (Den grå rutan kommer fram om man vilar muspekaren på texten).

https://i.imgur.com/tTbgkEi.png

Av Minwebb

Hallon pi för sjukvården!

Yosoo Hälsoutrustning 40 stift 2,54 mm hona stifthuvuden, dubbel rad rak anslutningsnål huvud för hallon pi

https://i.imgur.com/0y3pDAO.png

Av Minwebb
Skrivet av stocken:

Tycker allt ser bra ut. men det finns många kronor att spara in.

1. Finns många B550 moderkort som är billigare (och som inte har någon fläkt)

2. I dagsläget är det nog bara två spel som jag känner till som drar nytta av mer än 16GB minne (MS flight simulator och escape from tarkov) och då pratar vi ~10fps extra, så om du inte vet med dig att du behöver just 32GB minne, så köra på 2x8GB istället.

3. Om det direct storage du vill nyttja, så köp en PCIe4 ssd när det kommit något spel som nyttjar det, tills dess har nog PCIe4 ssd'er gått ner bra mycket i pris, och tills dess är det bättre att köra på tex en kingstone A2000 ssd, så är det bara att ha den som dedikerad lagringsenhet sen när du köper en ny SSD (Win10 installeras på ~5min på en NVMe M.2 SSD via USB3.1). så går snabbt när du sen vill byta.

4. Även med en kraftigt överklockad 5900x och ett RTX3090 kommer du inte nyttja mer än max 750W, så du kan spara lite slantar på ett lite billigare nätaggregat med!

5. glöm inte investera i en bra kylpasta med. bästa just nu är Thermal Grizzly Kryonaut (om du inte vill gå på flytande metall) , 1g räcker 2-4 applikationer beroende på hur generös/snål man är. Billigt sett att få ner processorn 4-6c extra.

6. Ska du få ditt kommande grafikkort att gå tyst med (och inte bryr dig hur det ser ut) så kör en shroud-mod.
https://youtu.be/-yQHAMz1v5g?t=239

GLHF

Först och främst, tack så mycket för värdefull feedback!

Även om jag räknade med att antingen använda den medföljande pastan eller använda något som jag har hemma, så glömde jag helt bort att en riktig bra pasta bidrar till lägre ljudnivå. Och ca 100 kr för en tub är ju helt klart värt det även om skillnaderna skulle vara marginella i mina ögon.

Gällande SSD så tror jag att nog att jag kommer att ändra mig och köra en PCIe 3 disk till och börja med. Det är billigaste alternativet utifall Direct Storage floppar, ganska osannolikt då bygga spel med HDD som utgångspunkt SKA begravas, och det är en bra väg när man senare kommer behöva utöka utrymme (ville ha 2TB ssd, men de är inte prisvärda idag).

Sedan så vet jag att om jag hade en riktigt tight budget så skulle jag nog klara mig på ett riktigt bra 650 watts agg, men då kommer datorn att låta en hel del. Det är därför som jag överdimensionerar och kör 1000 watt för att få ner ljudnivån från fläkten ner till ca 12-15 db. Om det inte var för den enorma prisskillnaden och om det fanns ett agg som är max 180mm djupt, så skulle jag nog titta på ett 1400-1600 watts agg som även vid maxlast ger ifrån sig 0db. Men även då skulle jag nog vara rätt tveksam om det skulle göra någon större skillnad då andra komponenter kommer att, i alla fall matematiskt, låta oändligt mer än agget.

Så som jag har förstått det på recensenter så är Asus Tuf 3080 ett riktigt tyst kort om man kör det med den tysta inställningen. Förmodligen kommer det att räcka för att jag ska vara nöjd, speciellt då jag är främst ute efter nära 0 db vid låg belastning. Men om jag mot förmodan kommer vara missnöjd med ljudnivån vid last så skulle jag nog eventuellt kunna tänka mig att med hjälp av Jonas guide (https://www.sweclockers.com/artikel/30574-guide-sankt-spannin...) och med hjälp av forumet att undervolta kortet innan jag gör fysiska ändringar som mer sannolikt kommer leda till nekad reklamation om jag vid något tillfälle behöver reklamera koret.

Av Minwebb

Jag har nu två förslag

Alternativ 1 - Redo för DirectStorage?
Min bästa gissning kraven för DirectStorage.

CPU: AMD Ryzen 9 5900X 3.7 GHz 70MB (6 090 kr hos Inet)
Chassi: Fractal Design Define 7 Compact (1 190 kr hos NetOnNet)
Moderkort: ASUS ROG STRIX B550-E GAMING (2 915 kr hos Dustin)
RAM: Corsair Vengeance LPX Black 32GB (2x16GB) (1 299 kr hos Komplett)
SSD: Seagate FireCuda 520 1TB M.2 NVMe (2 520 kr hos CDON) (Placeholder för 980 pro)
Nätaggregat: Corsair RM1000x (1 990 kr hos NetOnNet)
CPU-kylare: Noctua NH-U12A (1 090 kr hos Inet)
Fläkt: Noctua NF-S12A PWM 120mm (187 kr hos Elgiganten)
Fläkt: Noctua NF-A14 PWM 140mm x2 (440 kr hos Dustin, 220 kr/st)
Totalt: 17 721 kr

Alternativ 2 - I väntan på DirectStorage
Det är egentligen den "säkra" vägen. Om PCIe 4 SSD behövs så PCIe 3 SSD:n "pensioneras" och fungera som lagringsdisk/arkiv för spel som jag av olika själ väljer att ha kvar på datorn (tex. inte stödjer cloud backup av sparnings-filen) innan jag hinner spela klart spelet.

CPU: AMD Ryzen 9 5900X 3.7 GHz 70MB (6 090 kr hos Inet)
Chassi: Fractal Design Define 7 Compact (1 190 kr hos NetOnNet)
Moderkort: ASUS ROG STRIX B550-E GAMING (2 915 kr hos Dustin)
RAM: Corsair Vengeance LPX Black 32GB (2x16GB) (1 299 kr hos Komplett)
SSD: Samsung 970 EVO series 1TB M.2 (MZ-V7E1T0BW) (1 509 kr hos Dustin)
Nätaggregat: Corsair RM1000x (1 990 kr hos NetOnNet)
CPU-kylare: Noctua NH-U12A (1 090 kr hos Inet)
Fläkt: Noctua NF-S12A PWM 120mm (187 kr hos Elgiganten)
Fläkt: Noctua NF-A14 PWM 140mm x2 (440 kr hos Dustin, 220 kr/st)
Totalt: 16 710 kr

Skulle gärna få feedback på val av komponenter och om jag tänker någorlunda rätt.

Av Minwebb
Skrivet av twit:

Att lägga 3700:- på en 1TB 970 Pro känns smått vansinnigt för dina tänkta ändamål. Betydligt bättre då att spara huvuddelen av den pengen till den dag då DirectStorage faktiskt sett dagens ljus och börjar tillämpas i titlar och köpa en bättre disk vid det läget. Du kommer inte märka av någon skillnad mot en betydligt billigare disk i dagsläget.

Med ett 3080 och dess effekt kommer du aldrig få en särskilt tyst dator vid belastning, om du inte undervoltar eller på annat sätt begränsar kortets strömbudget.

Tack för feedbacken.

Oops, glömde nämna att 970 pro är egentligen en placeholder för 980 pro. Men annars ja, jag var inne i dem tankebanorna att ersätta SSD:en när man väl vet mer hur DirectStorage kommer att tillämpas i praktiken. Dock har mina tankar fastnat vid att det antagligen bli jobbigt att installera om OS:et eller att klona disken till en ny enhet (tex. försöker klona till en större eller mindre disk). Så min plan var att skaffa en riktig snabb PCIe 4 disk och hoppas på att det är allt man kommer att behöva när DirectStorage introduceras. Men ja, jag får kanske tänka om där.

Sedan förstår jag att så länge som jag vill ha 3080 och AMD 5900X/5800X i burken så kommer det bli praktiskt omöjligt att få den hest passiv kyld även vid belastning. Det är därför som målet är egentligen att få ner ljudnivån så mycket som det är rimligt möjligt. Tex. valde jag ett Asus TUF 3080 som tydligen ska vara bland de tystade 3080-korten som finns på marknaden.

En annan tanke som slog mig, funkar chassit för bygget? Planen är att köra med täckplåten i toppen på chassit.

Av Minwebb

Semi-pasiv high-end speldator

Tänkte ännu en gång bygga ihop en ny dator och skulle gärna få feedback på val av komponenter.

Användningsområden och målsättning

  • Tystaste high-end spelburken för 1440p & VR-spelande som är möjligt inom budget.

  • Blixtsnabb start av OS (Win 10 home) och spel, när jag vill börja spela är datorn i regel alltid avstängd.

  • “Framtidssäkrad” för kommande 3-5 åren (tex. PCIe 4.0, USB 3.2, två PCIe4 m.2 samt redo för Direct Storage).

  • Mindre chassi än nuvarande (Define R4).

  • Kör ibland CPU-tunga jobb så som omkoda filmer och kompilerar kod.

Övrigt

  • Ingen hård budgetgräns, men runt 20 000-25 000 kr exklusive GPU (väntar på 3080).

  • Har inga planer på överklocka, det gör inte datorn tystare.

https://komponentkoll.se/bild/zikgF.png

Förutom bygget i allmänhet så önskar jag feedback på:

  • CPU: Osäker på om 5900X är värt prispåslaget jämnfört med 5800X för det jag kommer använda till.

  • Moderkort: Vill hellre köra X570 för att få PCIe4 för båda M.2-platserna, men fläkten går bort.

  • SSD: Overkill? [Edit 12.46: 970 Pro är placeholder för 980 pro (hittade den inte i komponetslistan)]

  • Fläktar: Osäker om jag ska köra 2 eller 3 fläktar, dels om det är tillräcklig kylning och dels om det blir tystare med fler men med lägre RPM.

Av Minwebb
Skrivet av Hanzooon:

Jag fattar inte varför alla klagar på batteritider på smarta klockor, sover ni med eran vanliga klocka på er?

Jag sover inte med klockan på mig, däremot när jag sitter med laptoppen så brukar jag ta av mig min Pebble-klocka eftersom det kan bli obekvämt att vila armbandet på laptoppen, detta blir speciellt påtagligt när man sitter i soffan. Det är inte ovanligt att jag glömmer sätta klockan på laddning dem gånger den blir liggandes kvar på bordet och inte upptäcker först nästa morgon. Det är av denna anledning som jag förväntar mig att en klocka minst ska klara av 48 timmars batteritid vid aktiv användning. Den ska inte dö mitt på dagen när man är på jobbet helt enkelt.

Av Minwebb

Tack för de snabba svaren! Hade inte förväntat mig att så bra respons så snabbt.

Skrivet av Killmaster:

Korrekt, jag har justerat länken.

Skrivet av slusk:

Sen så finns det ju paket som har trådlösa bakhögtalare också, som bara kräver ström! Kanske värt att kolla upp nått sånt alltså?
NU ser jag ju inte vilket du kollade på eftersom inte länken verkar funka för mig

Som jag skrev så har jag läst om trådlösa högtalare och som jag förstår det så funkar det sådär och det hamnar lätt ur sync.

Skrivet av Otur:

1. Gör du detta måste du sätta en förstärkare vid varje högtalare, eller köpa aktiva högtalare.

2. skulle fungera, men arean på en part på en nätverkskabel är inte så hög och jag antar att det går till en patchpanel i ex. hallen först innan det kommer till uttagen vid bakhögtalarna. Det är en lång kabelväg och det kommer bli förluster, men använder du 4par till + och 4 par till minus så kanske du kan få ut lite ljud.

varför inte bara spika upp 2 kablar vid golvlisten, eller fräsa in bakom golvlisten?

1. Jag försökt hitta någon lösning för detta, men det verkar inte finnas något. Kanske med undantag för Sonos AMP (http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=332902), men hittar inget case där det fungerar.

2. Det stämmer, men min lägenhet är inte så stor (46 kvm) så att jag hoppas att det fungerar ändå. Däremot som du säger så är det inte mycket koppar jämförelsevis med riktiga högtalarkablar, men undrar inte om det är tillräckligt för bakhögtalare.

Jag hade tänkt gömma i listen genom att fräsa in dem. Problemet är att jag har en balkongdörr där kablarna måste passera vars list är fastlimmad i glovet, vilket gör att det är för riskabelt att ta bort den utan att behöva lägga om hela golvet. Jag skulle kunna dra kablarna upp på väggen och längst med taket, men det är inte alls någon snygg lösning.

Av Minwebb

Hemmabio över ethernet?

Jag hade tänkt att införskaffa mitt första hemmabiosystem och hittills verkar detta paket mest intressant:

http://www.ljudfokus.se/produkt/dynavoice-f-6-ex-paket-rx-v47...

Enda problemet är att jag vet inte hur jag ska dra kablarna till bakhögtalarna på ett sätt som det blir snyggt. Jag funderade på att skicka ljudet trådlöst, men har läst en del om att det inte är en bra idé då de bland annat lätt hamnar ur sync.

Men i lägenheten så finns det ethernet-uttag vid TV:n och där jag hade tänkt att placera bakhögtalarna. Min tanke är att använda ett av följande alternativ:

  1. Göra om den analoga signalen från förstärkaren till digital signal som man kan skicka över lan som sedan konverteras till till analog igen till högtalaren

  2. Använda kopparn i nätverkskablarna utan digital konvertering och på något sätt skaffa en adapter till högtalarna.

Vad tro ni om detta? Eller är det bara att titta på något helt annat så som en soundbar? Eller fungerar trådlösa högtalare bättre än jag har fått uppfattning om?

Av Minwebb
Skrivet av Baba Tong:

Kör man självsignerat kan man lika gärna vara utan, då det helt och hållet tillintetgör skyddet mot man-in-the-middle-attacker. Dessutom skapar det bristande rutiner, då man helt ignorant bockar i säkerhetsundantag i sina klienter.

Sedan, vad gäller StartSSL så är det inget problem så länge du endast avser läsa e-post på en enhet i ett nätverk du själv kontrollerar. I universitetsnätverket jag just nu befinner mig på vidarebefodras man automatisk till en varningssida när startssl-certifikat är inblandade och i datorerna på jobbet har administratorn manuellt exkluderat StartSSL som CA i Internet Explorer och Firefox.

Detta huvudsakligen pga StartSSLs hantering av Heartbleed-buggen, där man tvingade kunder att betala en avgift (även för gratis-certifikaten) för att byta ut sina cetifikat (avgiften är inte för själva bytet utan för att dra in det gamla). Detta har lett till att de flesta av StartSSLs kunder antagligen inte förnyat sina certifikat och man måste utgå ifrån att dessa är komprometterade

Vad gäller att hitta en e-post tjänst som du beskriver och man inte hostar själv: Det lär nog inte vara lätt att hitta något fristående, oftast är ju e-posten i ett webbhostingpaket, och då är 60 kronor vanligtvis ett bra pris. Annars måste man ju ge sig i klorna på nån av internetjättarna, vilket man ju helst vill undvika.

Håller med om att självsignerat är inte optimalt, men det är bättre än ingen säkerhet alls. Då kan lösenord och annan information lagras i klartext i loggar och likande. Men skulle jag satsat på egen server så skulle jag köra på ett billigt SSL från exempelvis RapidSSL.

Om det är så att det inte finns några e-posttjänster inom europa som kan tillmötesgå mina krav då är inte värre än att jag behåller webbhotellet. Ekonomikt är det inget problem, utan mer av en princip att jag vill inte betala för något som jag inte har någon använding av.

Av Minwebb
Skrivet av Baba Tong:

Om du ställer upp en egen e-post-server lär du inte hamna under de 60 kronorna om du vill få SSL att fungera, då du isåfall måste köpa certifikat.

Bortser man från kostnad, så beror det på vad man har för närverk servern skall gå på. Har man stabil bredbands eller kabeluppkoppling och sällan eller aldrig strömavbrott så går det väl an, men har man inte det så får man räkna med att e-post går förlorad. Och glöm inte att backa upp regelbundet!

Bra information om att sätta upp en egen e-post server finnes här:
Som redan nämnts: Arstechnica's Guide - Del 1 2 3 4
ArchLinux Wiki

Angående SSL så är det inte riktigt sant. Man kan köra självsignerat eller skaffa ett gratis signerat via Startssl (hemsidan ser inget vidare bra ut, men de är seriösa): https://www.startssl.com/?app=1

Och om jag skulle betala för ett så finns det för 500 kr per år om man vill installera det på en VPS (ca 42 kr/mån). Som jag skrev tidigare, jag har redan VPS:er som rullar och därmed behöver jag inte ta med den kostnaden.

Tack för länkarna, men jag har bestämt mig för inte hosta en egen server då jag inte lägga tiden som krävs för att göra det på ett bra sätt. Dock har jag problemet att hitta någon bra e-posttjänst inom Europa med de krav som jag har.

Av Minwebb
Skrivet av snajk:

Ars har en ganska bra artikelserie om att köra egen epost helt och hållet: http://arstechnica.com/information-technology/2014/02/how-to-...

Tack, ska läsa igenom det.

Skrivet av xamber:

Binero och citynetwork har gratis mail tror jag i samhörighet med dns hantering. Jag kör en mail på citynetwork då jag har några domäner där.

Citynetwork stödjer inte Catch all tyvärr. Annars skulle jag absolut redan börjat flytta min epost dit. https://support.citynetwork.se/index.php?/Knowledgebase/Article/View/268/4/kan-man-aktivera-sa-kallat-catch-all-e-post

Jag tittade på Binero förut och det är inte först nu som jag såg att de hade ett DNS-paket för 348 kr per år (http://www.binero.se/webbhotell/jamfor-pris). Helt klart intressant och helt klart värt titta närmare på.