Inlägg

Inlägg som PunKK har skrivit i forumet
Av PunKK

Då kundvagnarna inte lirar är det lite svårt att se vad du plockat ihop, men jag skulle gå på ett x570 och en 3600, 32gb 3200mhz RAM eller högre (tar bort en del av behovet med hysteriska skrivhastigheter till SSD). Lämplig luftkylare från bequiet! Och sen ett Radeon 5700 (ett med dual bios och möjlighet att flasha på ett 5700xt-bios) PSU typ ett EVGA eller Corsair på 750w. SSD valfri. Bör landa kring 13000kr.
Kan du återanvända nuvarande PSU och chassifläktar etc så blir det såklart billigare.

Skickades från m.sweclockers.com

Av PunKK
Skrivet av martinot:

Vilka priser avser du är fantasipriser gällande utrustning för mobilnät? Kom gärna med konkreta prisexempel.

Det förstår nog både du och jag att jag inte kan gå in på detaljer gällande, men prishöjningen som kom till följd av att Huawei blev mer eller mindre uteslutna på stående fot ur 5g-byggnationerna i EU och NATO-länderna bör du ju redan veta om? Om du själv nu är så insatt i ämnet som du utger dig för att vara.

Av PunKK

Suck.. Bra att Hua får vara en del av detta för att hålla nere andra leverantörers fantasipriser. Och vad gäller säkerhet skulle jag vara fan så mycket mer orolig för alla prylar i och kring corenätet som har SOC:ar och mjukvara från Texas Instruments, Cisco och i synnerhet Intel.. Huas utrustning har testats mer än alla andras prylar tillsammans och kommit ut rena från alla tester (och nu talar jag om nätverksutrustning) medan ex. Cisco har bekräftade bakdörrar i en helt sjuk mängd mjukvaror och än värre hårdvaror.. Och Intel, ptja, hur många obotliga exploits har vi sett de senaste två åren?

Jag säger inte att Hua har kritvit rågsikt i fickan men att fortfarande vara rädd för att bli övervakad av kinesiska staten när det inte finns några som helst belägg för detta är lite.. Foliehatt.
Klart Kina VILL massövervaka och ha möjligheter till DoS-vektorer för krigföring, men det betyder inte att användande av Huas prylar ger dem möjlighet, och jag vettefan hur det är ett bättre val att låta USA få samma möjligheter med vilja?

Av PunKK

Ladda ur den helt, dra ur strömslangen och tryck på datorns power switch så att lamporna på grafikkortet slocknar. Stoppa i strömmingen igen och prova starta.
Funkar det inte kan det vara läge för en CMOS/BIOS reset beroende på vad det är för bräda.

Av PunKK

Lenovo Legion Y530 eller om du kan spendera nån tusing till Y540. Annars är ASUS TUF i samma liga intressanta. Satsa på en 15", 14" brukar kosta lika mycket men har generellt klenare hårdvara för samma peng.

De är inte direkt supertunna, men supertunn + gamingprestanda = svindyrt. Du kommer aldrig under 14 lax för något vettigt med de kriterierna. Men Lenovo har extremt clean design, mörka aluchassin utan en massa rymdskepps-detaljer. Och vad gäller RGB-keyboards så behöver man inte vara orolig, det går utmärkt att byta färg och ta bort allt blinkande skit

Har själv en Y740 nu, den är tung och för stor (17") men extremt stilren. Men RTX 2060 och hexacore I7:a i en lappy är rätt häftigt

Av PunKK

Bärs i Umeå så rekommenderar jag källaren på Rex (Rådhuset) för den som är finsmakare, varierande lambic på tapp året runt etc, sommartid är båtarna rätt trevliga att suga i sig några industrilager på. Lottas funkar fint och brygger sin egen öl på bakgården, stabil krog som varit med länge.

I övrigt så är staden ett skämt på många fronter, som Guggen skriver har frimurarsossarna fullkomligt spårat ur och försöker bygga någon typ av Soviet-inspirerat herravälde som styrs medelst tvivelaktiga, ej molnbaserade, tjänster i herrklubbsbastun.. Kommunen gör allt som står i deras makt för att avbefolka och få bort all typ av kultur från stadskärnan som inte räknas till finkultur för 50-åringar och uppåt. Opera och abstrakt konst av folk som bär basker och presenterar sig som konstnärer, det går fint. Men satan om någon skulle spela musik med trummor på allmän plats, eller om någon skulle vilja sälja något på det kala torget.. Det är tvärnej på en gång

För att förstå Umeå skulle jag beskriva staden som den exakta motsatsen till Amsterdam..

Av PunKK

@Yoshman: Ah, ja då är vi på samma sida, helt sant som du säger med certifieringskraven. Men med det sagt finns det fortfarande chipsets som tillhör wave1 som faktiskt stödjer det. Generellt vid mina tester har det dock gett rätt dåligt utfall nedströms när man lekt med det. Grym prestandaökning på 160MHz måste jag säga, och lite förvånad då jag inte lyckats återskapa det ens point blank, oavsett antennarray, gain etc. Kan säkert vara en miljöfråga då det är ruskigt skrikigt här. (typ 10+ nätverk kring -80dBm i snitt...)
Ska också säga att MU-MIMO är ruskigt intressant generellt, det ger verkligen effekt när man börjar ha 2+ klienter som skyfflar, märks direkt på aggregerade throughputen. Klart användbart för klienttäta miljöer.

Av PunKK
Skrivet av Yoshman:

802.11ax / Wi-Fi 6 första vågen stödjer flera klienter m.h.a. OFDMA eller m.h.a MU-MIMO. Båda kommer kunna utnttjas först när produkter som implementerar "andra vågen" anländer.

Det stora lyftet på klientsidan på kort sikt verkar vara stöd för 160 MHz kanalbredd. Hur användbart det är i praktiken beror rätt mycket på om man befinner sig med relativt få andra nätverk i närhet eller inte.

Inte helt sant, låt mig säga att det finns "första vågen" chipsets från åtminstone två av de större tillverkarna som stödjer såväl MU-MIMO som OFDMA. Du får givetvis säga emot mig, men... Låt mig helt enkelt säga att det är så. Rätt säker då jag själv, hands on, testat detta. Jag har också tagit del av Plugfest-resultat.. Vad jag sade var helt enkelt att dessa chipsets inte, ännu, presterar fullt ut i båda dessa tekniker, och det är med väldigt stor sannolikhet enbart mjukvarurelaterat. Kan inte gå så mycket djupare in på saken än så.

160MHz fatchannel är rätt poänglöst än så länge om man inte råkar typ bo inuti en Faraday-bur.. Det kommer säkerligen också ge bättre resultat i långa loppet när optimeringar på mjukvarusidan kommit ikapp. Men i verkliga livet i en normalsmutsig radiomiljö är det vad jag hittills sett rätt "meh".

Av PunKK
Skrivet av Thomas:

Det betyder väl 802.11ax, mer eller mindre?
Är det inte ganska förvirrande (framförallt från konsumentsynpunkt) att ha standarder med suffixen a, b, c, d, e, f, ... aa, ab, ac, ad ... upp till be än så länge, när bara 7 av dem är "WiFi-versioner"? (802.11be är vad som sannolikt blir Wi-Fi 7 i framtiden.)

Ger man en slumpvalt människa infon att kommandes standarden heter 802.11ax och föregående 802.11ac, tror du de kan gissa att versionen innan det var 802.11n?

Kasta in 802.11r, 802.11v och 802.11k i soppan så blire roligt på riktigt.. Jag tror wifi alliance kommer få ta fram en rejäl sil och verkligen reda ut begreppen så det går att prata med varandra oavsett om man jobbar med grejerna eller tänkt köpa dem..

Skickades från m.sweclockers.com

Av PunKK
Skrivet av crion:

Har ax88 hemma och väntar på leverans av killer ax 1650 m.2 kort från amazon.com som vi skall byta ut det gamla killer 1435 i alienware 17r5 laptop. Vi kör mellan våningar med router i trappan så skall bli intressant att se prestandaökningen på tp-test, kanske bättre latens också?

Skickades från m.sweclockers.com

Latensen bör du helt klart märka skillnad på, samtliga chipsets jag testat har levererat tightare och mindre siffror än sina .11ac-föregångare, speciellt på mid/long range i halvtaskig radiomiljö.
Sure, inga mirakelsiffror, men mätbart helt klart. Vad gäller range så skulle jag säga att de flesta som kör 4x4 på 5ghz drar jämt med äldre generationer, inget direkt ballt på den fronten trots viss antydan från tillverkare. Ja och hastighet.. Eh.. Ja, hittills har jag mest sett ~10% högre throughput, give or take. Så standarden håller ju vad den "lovat". Men, och detta är det största men jag kan utdela: hittills har jag inte sett någon enhet som levererar bra på både OFDMA och MU-MIMO, tror det beror mest på eftersläpande optimering, blir nog bättre med tiden! Hursom är det just till de punkterna jag tycker man ska vända blicken, det är där WiFi6 blir intressant på riktigt.

Av PunKK

@Shudnawz: Kabel är alltid kabel, och nu står 2.5G ethernet och väntar på tröskeln för oss vanliga dödliga också. Såklart, kan man köra kabel så bör man ju, helt klart.

Uthållighetstester.. Mja, nu är det ju rätt tunnt med 802.11ax / WIFI6 klientchip änsålänge, men det har då inte varit några problem att hålla upp 8 strömmar på totalt ~700+ mbit under 15min när jag testat med en Galaxy S10+ mot några olika AX-kapabla routrar/ap:s. Inga drops, ingen instabilitet, ingen överdriven värme. Nu ska det ju sägas att när jag testade detta var det på rätt kort avstånd med fri sikt.
Kan göra ett längre sustained test om det är av intresse. Kommer inte nämna vilka routrar/chipsets, kan säga om värmen är ett problem i någon av de som faktiskt finns på marknaden idag (men ser inte så ut vad jag sett hittills), kan uttala mig öppet om hur S10+ beter sig.

Av PunKK

@Ronja_Hood: Har aldrig någonsin hört om att man skulle kunna sabba någon garanti genom att vrida upp multiplier på en processor.. Eller ha sönder den för den delen..?

Och om vi håller oss till frågan rörande vilken av burkarna TS nämner som är bäst: MSI Codex är snabbast, det ges till och med benchmark scores för den som orkar läsa specifikationen på sidan.
Och att en "märkesdator" skulle ha någon garanti utöver två år är ärligt talat mycket ovanligt, så ja, vill man inte bygga själv rekommenderar jag nog precis som solhasse att gå på ett bygge från ex. Inet. Testat och klart, byggt av folk som inte är helt tappade (ex. HP:s löpande-band-tomtar) och två år garanti. Mer prestanda för mindre pengar.

Av PunKK

AOC Q3279VWF

Inga anmärkningar annat än att skärmen visar artifakter och flimmer vid tabbning in/ut ur fullscreen applikationer när enbart fullscreen är valt i nvidias kontrollpanel.

Av PunKK

Testade idag AOC Q3279VWF (31.5" 1440p 75Hz) med ett 1070Ti, fungerade helt felfritt bortsett från att man inte bör tabba ut ur fullscreenapplikationer när Fullscreen only är valt i Nvidias kontrollpanel.
Ingen flickering, tearing eller andra udda beteenden vid test i bl.a. Dishonored 2 och Deus Ex: Mankind divided.

Av PunKK

Det enklaste och mest effektfulla förutom flytande kväve borde vara att göra den kolsyredriven.. *pssssschhhhh.... DING* Bara att bygga en elektriskt kontrollerbar valve att köra vanliga små kolsyrepatroner i. Det blir fort kallt i varje fall, men en hel flaska jäger.. mja..

Av PunKK

Säkringarna är troligtvis någon form av rörsäkringar i glas, i vissa fall finns det flip-säkringar och de kan vara svårare att hitta då de ser ut som små switchar.

Av PunKK

Jag får inget eller dåligt ljud med mitt SB Live! i Vista 32bit beroende på drivrutiner, vista verkar inte gilla SB. Till XP är det ju dock lite skumt att du inte hittar kortet. Någon lösning har jag dock inte hittat, men nu vet du att du inte är ensam

Av PunKK

Jag kör 7 meter budget-vga från CO till min 37", kristallklar bild.

Av PunKK

mja, jag skulle nog slänga dit ett par minneskylare, Zalman har väl ganska billiga?

Av PunKK

5200:an borde inte vara något problem att få upp i 3ghz. Elitegroup mobot känns som ett budgetkort :/ Personligen kör jag min 4000+ på ett K9N Neo, ingen bra setup alltså, men med original vcore är den prime-stabil i 2500mhz så att köra 4400+:en i 2,6 är nog inte särskilt svårt.

Om jag vore du skulle jag hellre snåla med processorn och klocka