Inlägg

Inlägg som Dinoman har skrivit i forumet
Av Dinoman

Fullträff. Det var inte igår.

Av Dinoman
Skrivet av johan4:

Som erfaren chef inom digital produktutveckling kan jag säga att det är en skamlön även om du inte har så mycket erfarenhet eller utbildning. Som jämförelse kan jag säga att vi gav 35k som ingångslön för nyutexaminerade dataingenjörer på ett bolag på en mindre ort i södra Sverige för ett par år sedan.

Kan verifiera detta. Allting beror på uppgift, bolag och var i branschen man är men om du är en duktig ny utvecklare, så bör du bli erbjuden mer.

Har du inga alternativ så ska du inte spotta i glaset men genast börja se dig om efter bättre alternativ eller ta diskussionen med chefen att du förväntar dig mer när du väl bevisat var du kan.

Av Dinoman
Skrivet av sesese:

Tur att jag är äldre hörde inte ljudet i filmen.

Haha samma här, har dessutom tinnitus, hör inte ett smack.

Å andra sidan så har jag coil whine i skallen 24/7.

Av Dinoman
Skrivet av DevilsDad:

Nej, det gör man inte. Sjösätta brtyder snarare att "ta i bruk". På engelska hade man väl snarare sagt "launch" skulle jag tro.

Skrivet av Svensktiger:

Skeppas använder man.

Skrivet av dlq84:

Tror inte att det är "shipping" de har översatt. Utan "rolling out". Som både kan översättas till rullar ut och sjösätter.

Skrivet av Bizzro:

Snarare att det är "launch" skulle jag säga som översatts. Som också används för just sjösättning av skepp och fartyg.

Det handlar om en artistisk frihet och inte en matteuppgift med ett exakt slutresultat.

Budskapet blev exakt detsamma på svenska enligt mig.

Av Dinoman
Skrivet av Kenneth:

Mitt resultat: 10/10.

Vet inte om det här är bra eller dåligt...

Du fokuserar på det relevanta i livet!

Av Dinoman

Imponerande ändå

Av Dinoman
  • Celeste

  • Undertale

  • Outer Wilds

  • Red Dead Redemption 2

  • Marvel's Spider-Man

  • Celeste: Farewell

  • Starbound

  • Rimworld

  • Factorio

Jag tänkte mig följande spel för 300 kr?

Av Dinoman
Skrivet av OSkar000:

Egentligen är det inte så dumt när man tänker efter. Skicka med en näve kontakter, stift och en krimptång så har vi äkta ikea-nivå på nätagget

Då kan man dessutom få kablar i rätt färg enligt atx-specifikationen. Helsvarta kablar är ett skit när man ska felsöka och snabbt vill ha koll på att det verkligen är 5v på rätt stift i kontakten.

Här har vi en man som talar för den stora majoriteten av nätaggsköpare. ;P

Av Dinoman

Sälj agget utan kablar till samma pris som tidigare då de ingick och sälj sedan separata kablar. Profit.

Av Dinoman

Jag kör Messenger (familj och boomers), WhatsApp (grannar, kollegor, föräldrar till barnens kompisar mm.) samt Signal med mina närmaste vänner som inte är technofober.

Av Dinoman
Skrivet av emilakered:

@JonasT - jag hoppas ni håller stämningen på topp, som det ska vara!
https://www.youtube.com/watch?v=fnVQGJNdWSM

Ett odödlig musikklassiker. Produktivitetshöjande!?

Av Dinoman

Inte så smygig smygreklam för att smyga in mer reklam för det smygigs Moderskeppet. Bra jobbat.

Av Dinoman
Skrivet av metalmac:

Amd verkar få det tungt idag dom med:

https://youtu.be/Yhoj2kfk-x0

Haha, AMD får sig en släng av sleven de också.

Av Dinoman
Skrivet av Ryzer:

Finns gigantiskt många som sitter på 1080p skärmar. Jag vet inte om du är verklighetsfrånvarnade. Men enligt Steams undersökning så använder nästan 65% 1080p som primär upplösning. Jag vet inte om du lever i någon bubbla på Sweclockers, men verkligheten ser annorlunda ut. Sen är välden dessutom betydligt större än Sverige

Finns massor av aktieägare i både AMD, Intel och Nvidia på forumet och runt om i värden, hade du satsat på den sistnämnda kunde du uppdatera grafikkort gratis varje generation. Så visst finns det en betydande del användare och folk som skriver ur egen vinning också.

Jag vet inte om jag har så mycket känslor, jag tittar på fakta. Endast fakta och tidigare erfarenheter styr mig när jag köper nytt.

Steam's statistik innefattar även bärbara datorer, vilket gör statistiken otroligt skev i detta sammanhanget, antalet användare som sitter med en dator med diskreta grafikkort i prisklassen 5 000 kr och uppåt som spelar i upplösningen 1080p är garanterat inte 65% av användarna, jag är beredd att äta upp min hatt om du kan trolla fram information som visar på detta.

Min poäng är att de som sitter på lägre upplösningar, såsom 1080p i 2023, inte köper ett grafikkort för 5 000 kronor. 1080p bildskärmar är tydligt budget och low end idag, om vi inte tittar på segmentet med extremt hög uppdateringsfrekvens.

AD106 är tydligt avvägd för gaming i 1080p 2023, det är prissegmenteringen som är helt skev.

Av Dinoman
Skrivet av Ryzer:

Detta är i första hand ett 1080p kort, varför skulle du uppgradera till något som inte än ämnat för den upplösning du spelar på?

Mycket udda resonemang av diverse folk.

Ska du uppdatera så är det 4070 eller 4070ti som ligger nära till hans för en bra prestandaboost, om du vill ha ett kort från det gröna laget.

Nvidia marknadsförde GTX 1060 som ett 1080p-kort. 2016. Det kortet gick loss på cirka 3000 - 3500 kr om jag minns rätt. Nya tekniker har äntrat marknaden och spelen blir så klart mer krävande, även i 1080p men gamers idag, är nog mestadels low-end och tweens som köper 1080p-skärmar. Senast jag hade en 1080p-skärm var årtionden sedan, då är jag entusiast men alla jag känner har antingen 1440p, Ultrawide eller 4K. Finns ingen som sitter på 1080p längre, isf är det 300 Hz+ och just den nischen har Nvidia inte vänt sig mot i sin marknadsföring.

Vi måste sluta gå på all gaslighting, det skadar enbart oss som konsumenter. Ingen av oss får en medalj för att försvara finiansiella jättar som Nvidia. Snarare tvärtom. Att hela tiden ifrågasätta är den rätta vägen att gå, konstant syna och jämföra är sättet att informera köparen och inte gå på marknadsföringsknep.

Företag gör allt de kan för att vi ska sluta använda våra logiska sinnen och istället skapa känslor kring deras produkter. De vill att vi ska känna med produkten och varumärket och inte tänka och resonera. Apple, Tesla, Nvidia är övervärderade av en anledning och det är inte enbart för att de gör den bästa produkten, vilket de bevisligen någon gång har gjort eller gör, men vi får inte luras av att om de en gång har gjort något bra så kommer de för alltid vara bra, under alla omständigheter.

Tack för att du kom till mitt TED-talk.

Av Dinoman
Skrivet av meanh:

Jag tyckte den var intressant så jag har kompletterat med lite mer intressant fakta.

Jag har ett par observationer.

Kepler, Pascal, Ampere och nu senaste Ada Lovelace ligger alla på rätt rejäla kostnadsökningar per wafer mm. Kepler ökade med 66% ställt mot Fermi. Pascal med 71% kontra Maxwell, Ampere med 52% ställt mot Turing och sen Ada med rekordet på 76% kontra Ampere.
Notera även hur AD106 är den minsta kärnan som Nvidia har tillverkat för xx60-serie på sina 190 mm². Medelvärdet landar kring ~267 mm² med TU106 borträknat (abnormt stor). Lägg där till att kärnorna sedan Turing har fått slåss om utrymme med både RT och Tensor som tar plats, i Ada Lovelace så är även cachet väldigt stort och tar även det mycket plats som kunde ha avvarats för CUDA, RT eller Tensor.

L2-cache har ju ökat generellt från Kepler-tiden men med Ada så ökar det med 10x medan L1 är likt med Ampere. Tittar vi på minnesfronten så har kapaciteten alltid ökat eller varit samma som föregående generation men med AD106 så sjunker kapaciteten från 12 GB som GA106 levererade, såklart kopplat till den 192-bitar breda bussen, Nvidia kunde ju ha släppt RTX 3060 med 6 GB men valde att gå på 12 GB. RTX 4060 Ti däremot, får 8 GB med en variant på 16 GB som kostar ~1500 kr (100$) mer.
Även bandbredden sjunker vilket bara har hänt en gång tidigare iom Maxwell, även då gick Nvidia på 128-bitars buss för sitt xx60-serie kort. Maxwell hade dock så pass stora arkitekturella förändringar att det mitigerade förlusten i bandbredd, tyvärr ser det inte ut som att vi kan säga det samma om Ada Lovelace i högre upplösningar som 1440p eller 4K. 2023 så är 1080p möjligen normen men det är knappast vad den som lägger 5k på ett grafikkort tänker sig att spela i.

Det är också bara TU116 som fått Ti kopplat till sig tidigare, xx60 Ti modellerna har generellt varit baserade på storsyskonet i 204 eller 104-serien.

Av Dinoman

Pyspunka.

4000-serien fortsätter att vara en kapital besvikelse när det kommer till prestanda för pengen. Visst Ada Lovelace är effektiv, inget snack om saken och DLSS3 är en mycket intressant teknologi men det räcker liksom inte att knappt kunna matcha förra generationens steg upp i klassen, 3070. Redan vid 1440p så märks den smala bussen av rätt tydligt, cachen räcker inte till för att mitigera och i 4K så dyker det i fritt fall.

Nvidia har tänjt på gränserna lite för mycket.

Av Dinoman
Skrivet av Ozzed:

Hellre ett för dyrt kort som ingen vill köpa just för att det är för dyrt än att sänka priset tydligen.

Jag tror att Nvidia istället försöker svälta marknaden. När 3000-serien tar slut, vilket den bit för bit gör. Så kommer tomrummet att behöva fyllas på ch då seglar Nvidia in. Inte omöjligt också att de planerar att återlansera ett RTX 4070 16GB.

Av Dinoman

Borde ha presterat bättre. 9/12 Kul quiz!

Av Dinoman
Skrivet av mrnez:

Har själv missat tejp nån gång hann dock komma på mig själv innan jag bänkade så hann aldrig se vad effekten blev av det 😂. Lär ju inte hjälpa iaf om så är fallet att man missat nån tejp.

Tänker lite som så att eftersom loopen är delad kanske GPU tempen påverkar CPU tempen och vice versa. Blir väl väldigt varmt vatten som går i loopen om en sak går varmt. Minns inte vilket håll ditt går åt nu. Men lär ju påverka varandra iaf. Men är absolut ingen expert. Försöker bara brainstorma lite.

Angående flöde osv, har inte dessa pumpar typ ett flöde på 1700 liter/h? Borde väl räcka gott och väl för att pumpa runt den här mängden vätska..

Jag tror inte att ordningen spelar någon större roll då vattnet oavsett hela tiden flödar över alla komponenter och vattnet har alltid samma temperatur som i reservioren t.ex.

Flödet har jag på performance och det är bra drag, vilket jag såg när det fortfarande fanns luftbubblor i loopen, så jag tror inte det heller är ett problem faktiskt.

Jag lutar mer åt dåligt monterade komponenter.