Inlägg

Inlägg som Molotov har skrivit i forumet
Av Molotov

Vad har du själv för tankar?

Av Molotov
Skrivet av JoOngle:

Jag spår att Vision Pro kommer att bli en tech-leksak for Rika Apple nördar, det blir nog den största hitten på reklambolaget och designer avdelningen på möbelföretaget ibland hipster typerna som ska visa sig trendiga och ta "steget" framåt.

Har en Quest 3, den har stått o dammat i 1 mån nu, har haft den i ca 1.5 mån. Dom första 14 dagarna var som bäst, bättre känsla än min HTC Vive som har legat och dammat i min skuff sen 2016, tog den fram när Alyx utkom, fantastisk spel, men...det var bara det, och inget mera.

Jag spelade med Quest 3 i går då jag ville prova lite VR igen, samma fantastiska förstagångs känsla, så det är faktisk bra att den är helt trådlös och stand-alone, detta ville jag aldrig ha gjord med min nu urgamla HTC vive, för mycket bök att sätta upp den igen.

Och det är just det här med "böket". Det är ju inte just super-behagligt att ha på sig en sådan skidmask. Visst är det roligt, men tänk över detta:

Quest serien har hundratals med 3D spel och appar, bara en handfull av dom är på riktig bra och man gillar över längre tid.
Den har tillgång till PCVR, Meta store, Steam-VR butiken och även nu vanliga Unreal Engine spel, men det är inte HELT samma sak, kul, men lite så att man spelar normalt istället.

Det som är typisk för VR, och även var typisk i 2016 - är att det är samma grej, lågt urval av AAA+ spel, det mesta är bara "cartoony" spel med skakande hand, lite som att ha en gummihandske på sig utan kontroll, man får inte samma känsla som vid tangentbord, mus eller kontroller, även om Quest 3's kontroller är bra, är det fortfarande en "glidande" känsla - lite hit & miss styrning och man ska alltid ha händerna inom räckvidd för att kamerorna ska se dom, annars flyter dom iväg.

VR180 (youtube VR) är skitbra, jätte fantastisk första gången, men upplösningen på kamerorna är SÅ låg på 99 procent av alla Youtube VR (och jag svär, på 14 dagar råkade jag se ALLA som fanns). Så det är lite som vid 4K teve för 8 år sen när det bara inte fanns nån youtube videos annat än koncept-demos att spela upp, man blir uttråkat och "seen it, done that, it was fun for a while" känsla.

Den bästa upplevelsen jag har haft av "content" är dessa Animationer som Quest användare gör gratis och för skojs skull, dom är verkligen ett blick in i hur VR kan bli, speciellt med den bra upplösning som nu finns, men en vecka eller så, så har du sett alla dom med.

Konklusion, även med PCVR + Meta + Youtube VR + Steam i EN VR konsol, så finns det inte riktig bra nog urval till att du blir tillräcklig upptagen med VR varje dag, inte ens varje vecka.

Visst är det kul med en gigantisk videoskärm, men när vi har våra 75-98" skärmar idag, så blir det lite "meh" att ha på sig en tung skidmask hela tiden, absolut intet nåt du vill göra varje dag, och du kan inte titta ihop med familjen.

I sängen är den ganska kul, lite som en surfmask till ansikten, så det använder jag den lite till då och då om jag inte får sova.

Men Apple Vision pro är även inlåst i Apples eget univers, med drakoniska restriktioner med en prislapp som säger "pro" - men med ett pyttelitet urval av "content" som inte lär öka snabbt med dom restriktionerna Apple har lagd på sin egen värld.

Jag tror den har redan floppat, före lanseringen, tyvärr.

Det där är bara personligt tyckande att det bara "håller 1 vecka" osv.
Du har helt enkelt antingen inte hittat nått som passar dig eller så finns det helt enkelt inte nått för dig.
Du kanske tex hellre föredrar att sitta ner och spela det är helt ok. Kanske VR inte är ens grej, då får man bara acceptera och erkänna det. Det krävs mer av att spela och använda VR och man måste vilja, har man viljan så är det inga problem och jag tänker att samma gäller oavsett om det är Quest, Index eller Apple Vision Pro.
Jag använder en Quest 3 nästan varje dag, jag spelar HELLRE VR-spel än vanliga spel. Jag spelar bara vanliga spel som jag är "spelsugen" och inte har möjlighet för VR.
En del gillar att umgås i VR och vet personer som kan spendera hela dagen där nästan. Det finns dom som gillar se film osv, kanske i kombination att umgås med andra.

Flopp, död osv och löjliga jämförelse med 3dtv läser man stup i ett och aldrig har det stämt.

Av Molotov

Däremot köpte många Iphone 14 ägare telefonen bara för att det var senaste iphone

Av Molotov
Skrivet av Hulle:

Enbart med hänsyn till FOV så tycker iaf jag att det känns rätt begränsande i en Q2 för filmtittande

/hulle.

Det vet jag inte, samma som Quest men med klara pancake linser så går det nog se film också utan problem.
Du menar att röra på huvudet är ett problem.
Det undvikes ju med att inte göra "bilden" för stor/nära

Av Molotov
Skrivet av Hulle:

Men testarna av AVP säger ju att den dels har mindre FOV än Quest 3 och dels att linserna bara är klara i mitten och att det är tydligt suddigt och dålig skärpa mot kanterna.

/hulle.

Ja mindre fov än Quest 3, tja är det som Quest 2 är der väll ok gissar jag.
Men suddigt och dålig skärpa i kanterna. Dåliga linser så fall.
Då ligger Meta mer i framkant så fall än Apple. Är rätt säker att det endå inte är som Fresnellinser, övertolkas nog lite.

Av Molotov
Skrivet av Hulle:

Jag förstår inte varför så många blir till sig av den funktionen? Många testare som bara "wow! jag kan se datorskärmen i VR!"... när det har funnits typ från början. Quest har ju det inbyggt och jag är 99 % säker på att jag gjorde det redan med Vive och SteamVR.

Det är en, allvarligt talat, begränsat spännande funktion.

Lite som att titta på film i VR. Jag upplever minst två problem omedelbart:

1. Om du ska ha en stor skärm (annars är det ju noll poäng) så måste du hela tiden röra huvudet. Det är som på bio fast värre, iom att FOV:n är så snäv på AVP och Quest och linserna dessutom bara har en sweet spot i mitten så du kan inte ens röra ögonen utan måste i princip titta rakt fram och röra huvudet hela tiden..

2. Jag blir iaf trött på bio. Alltså vissa storfilmer vill jag se på bio, men annars föredrar jag TV, dator och fasen helst mobilen på 10 cm avstånd i sängen... det är mysigast. Sitta och vicka på huvudet och glo på random serier på "bio"? Njae...

Med respekt för att det såklart finns de som tycker tvärtom så är min personliga åsikt att filmtittande i VR är en sales pitch som väldigt snabbt förlorar sin glans.

/hulle.

Moderna headsets men sk Pancake linser kan du röra mer på ögonen än huvudet.
Det du beskriver tillhör gamla headsets med framförallt fresnellinser som är tjocka och har sweetspot.
Enda pancake jag använt är på Quest 3 och det ör stor skillnad mot tidigare headsets.

Så sitta och glutta på film på en stor skärm är inte riktigt lika stort problem. Nu kan du ha sånstor som synfältet och röra ögonen ist

Av Molotov
Skrivet av Dunde:

Du kan byta ut "kryptovaluta" mot "papperssedlar" eller "dollar" och fortfarande påvisa precis samma sak.

Ja det gör inte saken bättre, eller vad tänkte du?
Kanske lika bra att dessa skumraskare får sina tillgångar i krypto att bli värdelösa ist.

Förstår om det finns folk med robin hood, gå emot systemet tänk, men är det värt det. I slutändan är det inte för nån "bättre sak" utan ren egoistiskt att själv tjäna pengar bara.

Av Molotov

Ytterligare ett bevis på vad kryptovaluta används till.
Inget värdeskapande nytta utan endast skumrask.
Visst det går att tjäna pengar men det kanske är bäst att sådant här regleras jag vet inte.

Av Molotov
Skrivet av Keneay:

Känns som detta är ett helt gäng med steg bakåt eftersom det verkar som Apple egentligen vill skapa ett AR headset när vi för en massa år sedan faktiskt hade ett par fungerande vanliga glasögon med HUD från Google. Nejdå nu ska man ha dunderklumpliga skidbrillor och släpa runt på.

Glasögon med hud är inte AR

Av Molotov
Skrivet av medbor:

Mitt tips är att titta på MKBHD-videon, han försöker verkligen hitta usecase, men i slutänden är det facetime med avatarer som är bästa funktionen. UX är sådär och stolpigt (måste kolla på exakt det du gör, inte naturligt), begränsningar på det mesta

Det märks att det är en första generationens produkt

Och han försöker verkligen, men hans riktiga känsla skiner igenom

Japp du säger det själv det ör första generation som apple släpper.
Lär utvecklas en hel del så länge dom inte hoppar av.
Ang användning så vet jag inte hur apples ekosystem fungerar och tillåter. Men många hör på datorforum är alldeles för fokuserade på kontorsarbete där man sitter framför skärm.
Vet en på sitt jobb som har ett rum med en "tråkig" Vive pro där dom lägger upp cad ritningar, 3d modeller av maskiner och produktionsflöde.
Kanske man kan använda vision pro till sånt också?
Betydligt billigare än Varjos XR tex.

Sen på personligt plan så är det ju ett sätt att hoppa in i metaverse med en apple pryl
Nej den ör nog för dyr för gemene man men det kommer ju bli billigare i framtiden och då är det bra om sådana här saker är mer polerade och klara

Av Molotov
Skrivet av Aje:

Ja, eftersom poängen är den samma. Användare vill inte ta på sig glasögon/headset för att titta på tv/dator.

Nej det är inte poängen. Ett headset som vision pro och alla andra vr hesdset erbjuder så mycket mer än att "titta på tv/dator".
Men som sagt, den obligatoriska 3D-TV kommentaren var väntad 😄

Av Molotov
Skrivet av Aje:

Jag har svårt att se stora massan bli intresserad av detta. Samma sak som med 3D-TV. Vem vill sätta på ett headset, som i detta fallet dessutom totalt isolerar dig från omvärlden.
Och nej, jag ser inga paralleller till iPhone. Den var ett revolutionerande sätt att interagera med din telefon som är en del av din vardag. Detta tickar inga av dessa boxar.

Och där kom den obligatoriska 3D-TV kommentaren.

Av Molotov

Nya utannonserade vr spel

Metro Awakening - 2024 - PCVR / PSVR2 / Quest
Ryktena visades stämma om ett nytt Metro 👌
https://youtu.be/n-wQbO5H5tM?si=AFi0NkAkFlwQ27EN
_____

Legendary Tales - 8 Februari - PCVR / PSVR2
ARPG Dungeon Crawler som lämnar early access samtidigt som det släpps till PSVR2.
En del som tas bort från EA, uppdateras och läggs till.

https://youtu.be/1cQfkQ2vLx0?si=fjRncMgs0ARl9qCn

Av Molotov
Skrivet av Alphahanne:

Utveckla gärna.

Mej jag vet inte vad jag skulle skriva.
Många som kommenterar verkar vara riktigt oroliga själar här. Rädsla och pessimism
Så inget för dom mao

Av Molotov

Intressant.
Men inget för dom psykiskt svaga

Av Molotov
Skrivet av HazZarD:

Problemet är löjligt höga krav för enkla jobb, man får fåniga tester bara som ska slutföras, sen får man ändå ingen respons varför man ändå inte fick jobbet.. snacka om värdelöst

Jag vet inte hur det är nu då jag haft arbete över 20år.
Men man ska väll inte sitta och vänta på respons utan söka jobb hela tiden.
Det fick man lära sig iaf när det begav sig.
Det är väll bara tänka sig själv hur man skulle göra om man själv var arbetsgivaren.
Har man ett "drömjobb" kan man jobba eller studera med nåt annat tills man har det jobbet, inte sitta och vänta.

Av Molotov

Det är inte bara IT branchen som har problem att rekrytera.
Samtliga brancher även "enkla jobb".

Av Molotov
Skrivet av hakro807:

Moderna i betydelsen att innan dessa hade ingen stor lansering av VR-headset riktade mot privatkunder och mer normala användare skett. Men för att utmana dig en smula - kan du nämna ett enda headset som lanserades mellan år 2000 och 2016 som sålde i några större antal eller ens blev omtalade bland gemene man på det sätt som exempelvis Vive eller Oculus blev?

Det var inte poängen.
Det är inga moderna headsets idag är poängen och är orelevanta i diskutionen.
Du skrev "När var sista gången som du såg någon använda ett VR-headset?" eftet att ha refererat dessa headsets som Moderna

Av Molotov
Skrivet av KplSteiner:

Vilken är Quests och PCVR:s killer app? Dvs, en app som alla bara måste ha, och som folk köper hårdvara för att kunna få ha? En enskild app alltså?

Finns ingen. För mig som gillar VR, så är Google Earth, Richie's Plank Experience, Half-Life Alyx och Beat Saber "appar" som gör att min Quest 3 var väl värd pengarna, men ingen av dem separat hade motiverat köp av VR-glasögon för 9 000 kronor.

Skrivet av JoOngle:

UEVR - totalt killer app som släpps helt från nån smart kodare som gör att 90 procent av alla Unreal Engine spel nu kan spelas i VR, och om du inte har testat än så länge, löp o testa! Fungerar verkligen över all förväntan!

Ghosts of tabor har sålt en hel del headsets.
Det är en KILLER app.

Av Molotov
Skrivet av medbor:

Den kanske kraschar eller har sjukt dåligt UI för ögonspårning? Finns många anledningar till att välja en eller en annan väg

Sjukt dålig ui för ögonspårning, ja då måste den vara fullständigt obrukbar med touch på ipad.
Nej så klart inte det säger sig själv.