Inlägg

Inlägg som D. har skrivit i forumet
Av D.

Fortfarande rätt otydlig bild. Är mobilerna som används för att ta bilderna också nästan lika gamla som tv:n?

Ser ut att sitta djupt, litet hål och skruv kan nog vara tänkbart.
Vi snackar att använda metallborr på 1/1.5/2 mm, samt motsvarande skruv.
Syftet är ju att få dit något som du sen kan greppa med tång el pincett.

Nål och gem du har där är alldeles för grova för den här operationen.
Kan ev använda knappnålar om de går att få in på sidan och få grepp med spetsarna mot pluggen.

En annan sak som ev kan funka, om pluggen sticker ut lite, är att använda en nagelklippare el nagelsax istället för tång el pincett.

Kan nog vara väldigt tight och knappast möjligt att få in någon typ av krok.

Skulle ev kunna värma för att kunna forma plasten och därmed komma ner lite djupare med nålar/knivar. Finns dock stor risk att värma lite för mycket och därmed skada.

Även om du skulle lyckas öppna tv:n så är det långt ifrån säkert att du bara kan trycka ut den från insidan.

Av D.

Anonymitet kan ha betydelse på olika sätt och olika plan.

Att kunna diskutera något ämne för ämnet och inte personen.
Ibland tycks det viktigare vem som säger något än vad som sägs.
Sen finns ju en ängslighet från företag och myndigheter kring någon som helst negativ publicitet, vilket även cancelkulturen nyttjar för att försöka tysta oliktänkande.

En livlig debatt med olika argument och synvinklar behövs, snarare än att åsikter tystas ner för att fokus hamnar på personen.

Du ska kunna diskutera och framföra åsikter utan att riskera ditt arbete el bli utsatt för hot och hat som individ. Även om åsikterna så skulle vara mycket kontroversiella.
Så länge det som sägs inte är olagligt, vilket också bör vara rätt liberalt, bör det kunna diskuteras.

Många saker ligger också kvar väldigt länge och kan misstolkas långt senare, när normerna har ändrats.

Som det är idag kan du oftast inte få din åsikt publicerad på t ex insändarsidor utan att i någon mening bli offentlig, med de risker detta kan innebära för individen.
Det handlar inte om att inte stå för saker, men i dagens samhälle finns det för många som gärna vill skada andra där det är möjligt.

I den här meningen har anonymiteten ett stort värde för demokratin och samhällsdebatten.

Sen i övrigt olika former av kartläggning och övervakning, som kan missbrukas el användas för att utöva påtryckningar är ett annat sätt där anonymiteten kan vara värdefull. Oavsett om det är mer direkt el över tid för att profilera.

Av D.

Som @Dreijer nämner stöds W7 med Edge version 109 och inte nyare, stötte på det så sent som i veckan när jag i arbetet behövde försöka få en W7-dator att ansluta till en intranätsida som inte ville fungera i IE. Lyckades installera Edge men visade sig i slutänden även krävas brandväggsöppning

Sen gällande W7 mot W10, så visst är 10:an något mer krävande ja. Datorer som fungerar hjälpligt med W7, kan funka med W10 men sannolikt slöare.
Att ta steget till W10 är dock inte så hemskt stort när det gäller användningen.
Förr eller senare måste du kanske ta steget till W11 el något ännu senare och skillnaden dit blir då betydligt större.

Om du har datorerna som fristående utan internetanslutning kan det ju vara ok att köra på med W7, men i övrigt bör du inte köra vidare med så gammalt OS.
Datorerna där är alla väldigt gamla, så om du vill fortsätta använda dem är det antingen som fristående el med Linux.

Av D.

Bilden där är rätt suddig, går inte att se hur djupt den sitter.

Att öppna upp tv:n för detta låter som el rätt stor operationen som det inte heller helt säkert kommer att lösa problemet.

De alternativ som ligger närmast till hands:
A. Försök få ut den själv med olika metoder.
B. Använd någon av de andra kontakterna för att få ut signalen till hörlurarna, kan kräva adapter el någon annan utrustning.
C. Byt ut tv:n.

Att lämna in för service kan nog kosta en hel del, om det nu inte är någon hobby-mekare.

För oavsett så ska du inte vara snål el rädd för att det kan kosta lite. Det här är något många gör fel, de förväntar sig att allt ska vara enormt billigt men samtidigt ändå lösa deras problem.
Gör man misstag så ska man veta att det kan kosta.

Sen låter det som ett något ovanligt sätt att använda tv:n. En väldigt gammalt tv som används tillsammans med hörlurar. Det går och det förekommer säkert, men verkar bara ovanligt. Inget illa ment med det.

För att försöka få ut den behöver du få grepp om den, tänker jag mig någon av metoderna som @sp1k3n el @Edvin-89 hann före med att säga.

En mindre trolig metod är att använda kylspray och lämplig liten pincett el nålar för att greppa kontakten, kylsprayen kan ev göra det lättare att dra ut kontakten.

Av D.

Spel bör inte vara för långa nej, men ändå hyfsat.
De ska vara en upplevelse som man bär med sig.

Ändlöst repetitivt och meningslöst samlande/grindande el onödigt långa transportsträckor i syfte att dryga ut speltiden är att inte respektera spelarnas tid.

Spel på flera hundra timmar är ju lite väl mycket, dessa spel offrar sannolikt kvalitet och djup för kvantitet.

Att spela ett spel som man längtar till att fortsätta med, som kräver viss inlärningstid för att behärska, är roligt och stimulerande. Det är en annan typ av upplevelse än att titta på serier el filmer.

Gällande tid att spela så har jag personligen inte haft det på flera år, el det är en brist på både tid och ork.
Då är jag ensam utan barn/familj i lägenhet, men arbetet har tagit väldigt mycket och utöver det finns det alltid saker som behöver göras när orken finns.

Av D.

Som en av de ledande plattformarna borde de ta ett stort ansvar för att så långt möjligt skapa en fungerande och trygg handelsupplevelse.
För visst förekommer det både säljare och köpare som på olika sätt försöker bluffa el fiffla.
Man ska inte som ärlig säljare el köpare behöva råka ut för något när man gör rätt.
Att Tradera inte svarar på mail el bekräftar att det kommit in är en stor brist, risken finns ju som sagt att någon blir blåst bara för att de missat.

För övrigt vore det intressant med en artikel om Tradera, liksom även Blocket m fl aktörer. Kanske inte heller omöjligt att få den sponsrad av dem liksom det varit för en del företag det varit artiklar om.
Både i syfte att informera kring deras arbete och vad de gör för att förbättra för användarna, inkl frågor från medlemmarna.

Gällande det aktuella fallet:
Se till att du får någon form av bekräftelse på att de tagit emot det, om du mailat men inte fått svar behöver det framgå även vid annan kontakt med kundtjänst.

Av D.

Verkar ju vara väldigt knapphändig info kring vad som egentligen hänt och vilka som drabbats, bortsett från några större som nämnts, sökte lite men det står inte mycket el så är det bakom betalvägg.

Uttalandet där må vara lite klumpigt, men kan finnas mycket sanning i det. Leverantören kan få skulden för att kunderna snålat, men det kan också vara en del brister hos Tietoevry.
Vi vet ju inte riktigt hur det är.

Får se vilka konsekvenser det här får för:
-De drabbade företagen
-Kunderna
-Samhällssynen på säkerhet och digitalisering.
-Andra IT-bolag och arbete inom IT.

Av D.

Lenovo Thinkpad Trackpoint Keyboard II
Man måste vänja sig vid styrpinne, men när man väl gör det så är den bättre än pekplattor.

Skrivkänslan bra och tangentbordet smidigt, det stödjer både mottagare och BT.

Inte billigt och säljs inte överallt dock.

Över lag finns det rätt få mediatangentbord och ännu färre bra sådana. Antalet som kan anslutas till flera enheter också litet.
Dvs det du söker är en liten nisch av en nisch.

K400 är ett av få mediatangentbord med platta som fortfarande säljs, men bra är det inte. Det är mer något som kan användas i nödfall, men inte direkt något man vill använda.
Det är inte ens i närheten av K830, borde köpt två när de såldes ut häromåret. Har moddat mitt K830 med en skumkudde för mer behaglig vinkel och mindre risk att det halkar av.

Av D.

Väntat på rätt skärm i många år, ingen idé att köpa ny övrig hårdvara med gammal skärm. Men det har varit dåligt med lämpliga skärmar.

Hårdvaran i övrigt finns nu nästan alltid, men sämre med skärmar. Vill inte ha bara 1440 I höjd, utan mer än så.
Varför envisas så många tillverkare att mest släppa skärmar med antingen 3440x1440 eller små skärmar på 32" el mindre?

Skulle kunna överväga PG38UQ om den finns till Riktigt (med stort R) bra pris. Annars väntat på att G9 57" ska sänkas något.

Av D.

Här kan man väl säga att det är fullt rimligt krav.
Även om sådana datorer säkerligen förekommer fortfarande, är det nog få som förväntar sig att kunna köra W11 på en sådan.

Men frågan är ju var man drar gränsen.
Kunde de inte på något sätt bara stänga av internetfunktionaliteten i de äldre.
För även om MS syfte delvis är att samla in data genom nyare versioner, så finns ju även säkerhetsaspekten där.
Väldigt antika versioner är ju mer sårbara och kan antingen fungera som del av bot-nät eller på annat sätt vara en säkerhetsrisk.
Alternativet skulle vara att ha kvar någon slags legacy-version med mer begränsad funktion som ändå patchas mot det mesta, men med tydliga rekommendationer om att byta.

Av D.

Det händer..
Mer sällan, men någon gång.

Brukar oftast vara rätt rena då de är placerade en bit upp och oftast med dammfilter, dvs aldrig på golvet. Dammsuger utanför.
Men någon gång kan det bli lite underhåll i form av renblåsning och rengöring av filter, byte av kylpasta, ev byte av CMOS-batteri (när datorerna börjat bli rätt gamla och ev innan försäljning).
Om jag hjälper någon annan privat med datorn är underhållsåtgärder oftast en del av det som görs.

I arbetet brukar vi blåsa med tryckluft när vi tar in, ev torka rent också för en fräschare upplevelse både för oss och för användarna.

Av D.

Finns många gamla system som kör saker som är för svåra el dyra att ersätta/vidareutveckla.

Gällande SCSI är det något jag nog aldrig i praktiken behövt hantera. Det förekom i servrar och även en del klienter, samt såldes av datorbutikerna när jag började med datorer i mitten av 90-talet och jag har sett en del sådana. Men de datorer man som icke-yrkesverksam ungdom hade tillgång till el hade behov av att göra något med då hade alla IDE.
När jag sen började arbeta med IT och behövde hantera sakerna var SCSI i stort sett helt ute och ersatt med IDE & SATA samt SAS. Bytt många SAS- och SATA-diskar i serverhallar.

I dagsläget med i huvudsak klienter/arbetsstationer är det mest M.2/NVMe, även om 2.5" SATA förekommer om än relativt sällsynt.

Av D.
Skrivet av Snorlena:

Qbasic kunde spela olika toner genom pc speaker har jag för mig. Så det var väl där någonstans det började.

Pysslade också en del med just det, var lite kul då men det var på ytterst grundläggande nivå.

Varit nyfiken på mer regelrätt programmering, men aldrig haft tiden till det och inte heller gått någon kurs/utbildning inom det.

Däremot desto mer skriptande.

Primärt Batch-skript, intressant nog först långt efter DOS-tiden när det behövde automatiseras saker i Windows.
Skulle säga att det fortfarande är det jag använder absolut mest, används hyfsat regelbundet i arbetet än idag för att snabbt och smidigt automatisera el förenkla saker.

I viss mån berört VBS, så pass att jag inte minst tolkat och mer sällan skrivit egna skript.
Var bl a något läge där jag behövde skriva om något från VBS till Batch+Powershell, el ev om det främst var till PS.

Men Powershell har hela tiden varit mer begränsat inom organisationen jag arbetar, så pass att det kräver att man tillåter det för enskilda datorer genom undantag i policy.
Det gör att man inte kan räkna med att använda PS utan att aktivt göra undantag och sen se till att policyn läses in och aktiveras.
Gått någon kurs i PS, men inte haft tid att använda det i tillräckligt hög grad för att det ska gå smidigt. Finns inte tid att prova och experimentera, saker måste forceras snabbt för att mängderna som finns att göra ständigt är alldeles för stora.

Sen handlar det ofta om att hitta det sätt som blir bäst för att göra det man vill göra i Windows, administration/konfiguration/automatisering:
Ibland läsa in hela registerfiler, ibland Batch-skript, ibland PS, ibland något program, ibland enskilda kommandon, ibland manuellt på något ställe/sätt.

Av D.

Använder inte sociala medier, som i de man först tänker sig. Aldrig gjort det heller.

Däremot detta forum och direkta meddelandetjänster.
Skillnaden mellan dessa och andra sociala medier är:
-Forum: Diskuterar specifikt ämne, syftet inte att få el ge likes el söka uppmärksamhet för mig som person via maximal spridning.
-Meddelandetjänster: Kommunicera snabbt och smidigt med ett litet fåtal enskilda välkända personer, är ett snabbare och mer flexibelt sätt än SMS/samtal bara.

I arbetet används Teams mycket aktivt för att kommunicera. Men av princip använder jag inte alls emojis/likes och har aldrig gjort det. Dessa symboler ser jag som en del av ett enklare/mer naivt språkbruk och syftet med dessa är även att skapa någon känsla och inte minst dopaminpåslag (som är vad sociala medier lever av).

Av D.
Skrivet av xc:

Det är mina favorit utgifter, då sänker jag hellre värmen och kör mindre med bilen istället

Så är det för många andra också.
Men det är eget val och prioritering i det läget, det är nöjesutgifter som inte är nödvändiga, till skillnad mot t ex bil som i många fall kan vara ett absolut krav för att t ex kunna ta sig till jobbet.

Av D.
Skrivet av RadeonHD:

https://www.dustinhome.se/product/5010885972/arm-414?utm_medi...

Funkar en sådan? Kört med såna på jobbet då vi köpte fel arm.

Inte i det här fallet när det är mindre än 75x75, men det är en rimlig tanke i de flesta fall att använda adapter.

Tänkbara vägar här:
1. Officiellt fäste/adapterplatta el åtminstone spec från tillverkaren vad det är för fäste.
2. Mäta och leta lämplig adapter baserat på måtten.
3. Göra en egen genom att modifiera/borra i någon platta/adapter.

Av D.

Det har inte blivit billigare direkt nej, ser bara på enskilda varor man handlar som ökat rätt mycket.
Något som kostat 69:- för något år sen kostar idag 99:- el t o m mer.

Kan tänka mig att de med barn/familj kan ha det tuffare, när det behöver köpas mer av det mesta.
För egen del går det bra och jag kan inte säga att jag känner av det alls; som ensam i hyreslägenhet, inga lån och någorlunda lön.
Är ju rätt skönt som så att inte behöva fundera så mycket på vad saker kostar, även om man såklart gör det en del ändå och undviker onödiga utgifter (=streamingtjänster/abonnemang, alkohol, nikotin).
Har en kollega som är ute och äter lunch varje dag (när han hinner äta lunch för allt jobb), men i övrigt har väldigt små utgifter och motiverar luncherna med att han ju behöver använda pengarna till något.
Även annan kollega som inte heller vet riktigt vad han ska göra av pengarna och har bl a köpt fem (5!) motorcyklar.

Däremot nämner föräldrarna att det inte är helt lätt att som pensionärer ha tre boenden, varav två hus, samt två bilar. Ska sälja ett av husen och flytta till lägenhet (bostadsrätt), då lär det bli klart bättre som skuldfria med mindre än hälften av utgifterna.

Av D.

Finns begreppet motsvarande privatkopiering i andra länder eller räknas all form av kopiering som piratkopiering?
Det här borde klargjorts redan i artikeln, för de flesta här ser det i svensk kontext.
Förstår ju meningen med nyheten, men här är det ju lite mer nyanserat och inte lika svartvitt.

Om i stort sett all form av privatkopiering i praktiken är förbjuden borde ju inte heller kasettavgiften finnas kvar.
Men det är mer politik.

Sen har det ju i stort sett aldrig funnits något bra sätt att köpa enskilda låtar, det har kommit och gått lite olika för det och bl a funnits på utländska Amazon (för att nämna någon).

Yt är i övrigt bra på det sättet att det går att hitta och lyssna på mycket musik där, även mer ovanlig, i många lägen räcker det med Yt snarare än att skaffa någon prenumerationstjänst.

Erbjud möjligheten att enkelt köpa enskilda låtar och kopieringen lär ju minska.

Av D.

Finns ett värde i dessa enklare kort, inte minst för SFF.
Det är fortfarande stor skillnad mellan integrerade grafiken och dedikerade kort, då snackar vi inte enbart för spel.
Det kan vara till nytta även för andra applikationer, då även t ex Office är hårdvaruaccelererat.

Men att sälja gamla kort till höga priser är en annan sak.

Kort byggda på senaste tekniken för högre effektivitet, men något nedskalade vore ju inte alls fel.

Av D.

Tyvärr svårt att kombinera riktig hållbarhet och lönsamhet.
Tillverkarna skulle säkert kunna göra bättre saker, men de lever på frekvent utbyte.
Det krävs väldigt mycket reglering för att få till verklig hållbarhet. Alltså reglerar så pass att tillverkarna inte har något annat val än att göra det som krävs även om det innebär att de kraftigt minskar vinsterna, alltså hållbarhet på bekostnad av vinst.

Verklig hållbarhet skulle vara att sakerna kan användas betydligt längre, samtidigt som de inte kostar särskilt mycket mer. Även t ex att stärka upp garantin med krav på många år snarare än få, samt att de inte kan ha undantagsklausuler skulle vara ett steg.

Möjlighet att reparera är väl inte fel i sig, men risken är ju stor att det görs på något sätt som ändå inte blir bra.