Inlägg

Inlägg som Kyroz har skrivit i forumet
Av Kyroz

Ska du bara ha spegling kanske du skulle kolla på btrfs. Om det inte brinner i knutarna skulle jag rekommendera CentOS 7 som är på ingång, RHEL7 går snart in på sin fjärde månad i betatest. CentOS är hyfsat likt Fedora så det blir ingen större omställning.

Vill du testa något nytt skulle jag rekommendera FreeBSD med ZFS som jag själv kör på min filserver, pf är MYCKET coolare än iptables och TVheadend som jag var lite osäker på finns i ports.

Av Kyroz
Skrivet av tomle:

1GB RAM per 1TB lagring gäller mest om man kör dedup då den ska hålla stora dedup-tabeller i minnet. Kör du utan dedup så klarar du dig med mindre.

Det går ~5GB RAM eller L2ARC dedup-data per TB lagring. ~1GB per TB är bara för ARC och mest en rekommendation. Kör själv 16GB ram till 8x4TB raidz-2 utan problem.

Av Kyroz

Shit vad ball om man kunde hacka WiFi-nätverk m.h.a ntp-monlist-buggen

Av Kyroz
Skrivet av deegan:

Det finns ju ingen anledning att köra en nischad mjukvara som FreeNAS om du ändå är ute efter att installera lite vad du vill på maskinen. Det går ju att installera en hel del saker i jails på FreeNAS men långt ifrån allt. Med det sagt så skulle jag tipsa om att köra på det du kan, dvs Linux. Och köra en mjukvaruraid med mdadm.

Om jag skulle bygga en ren filserver idag skulle jag köra ZFS, men eftersom du inte har planen att köra en separat filserver utan vill köra allt tillsammans så funkar ju mdadm också, jag har använt det i snart 10år och det har funkat bra.

... what? Man kan ju skapa ett "FreeBSD-jail" i FreeNAS och installera precis vad man vill däri.

Av Kyroz
Skrivet av dv09ssm:

Tack för svar om minnen.

Jo, verkar onekligen så att både detta kort och C2550 är lite problematiska..
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?o=2383862
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?o=2387305

Samt, från Dustin:

Intressant, har själv haft noll problem med C2750 varianten och FreeBSD 10. Verkar som morxy49 här på forumet inte heller haft några problem.

Av Kyroz
Skrivet av dv09ssm:

Ni som har/har tänkt beställa en C2750D4I, var har ni hittat minnen? Jag sitter och kollar på http://www.asrock.com/server/overview.asp?cat=Memory&Model=C2... då jag vill vara säker på att det inte blir några problem, men dom flesta minnen finns inte att köpa i sverige. Vissa av dom ger inte några träffar på google ö.h.t. Enda träffen man får är tillbaka till asrock.com...

Eller brukar ni strunta i vad tillverkaren säger och bara köra på med valfria minnen som passar? =P

Köpte KINGSTON 8GB DDR3 1333MHz ECC CL9, är samma som ligger under minneskompabilitetslistan hos ASRock men 8GB stickor istället för 4GB stickor.

Av Kyroz
Skrivet av Zotamedu:

Roterande delar med lager och smörjning brukar gilla lite lagom temperaturer. Beroende på val av smörjning iof. Rent generellt är oron för temperaturer när det gäller elektronik extremt överdriven. Vissa lägger hundratals kronor bara för att få ner temperaturen på processorn från 45 till 35 grader, något som gör exakt noll skillnad. Jag listade massa tekniska specifikationer på blandade hårddiskar i en tråd i lagring och standard är att tillverkarna rekommenderar driftstemperaturer mellan 0 och 60 grader. Några hade 5 till 55 grader. Tittar man på sortimentet från WD så var det bara några Black som "bara" klarade 55 grader medan vissa Red är specade upp till 70 grader.

Rapporten från Google drog slutsatsen att det inte fanns någon tydlig korrelation mellan temperatur och felfrekvens. Man ska akta sig för att titta på ytterkanterna där då standardavvikelsen är rätt stor. Backblaze släppte också rätt nyligen en rapport om hårddiskars livslängd där de drog samma slutsats, ingen tydlig korrelation mellan temperatur och diskars livslängd så länge temperaturen är inom tillverkarnas rekommendationer. Så jag har inte lyckats hitta något konkret som säger att "höga" temperaturer skulle vara farligt. De som argumenterar emot verkar bygga helt på hörsägen, magkänsla, "det vet ju alla" och i några fall gamla externa som dog. På andra sidan så har vi Google som gjorde en studie på över 100 000 hårddiskar och Backblaze som gjorde en studie på 27 000. De är de enda jag hittat som har någon form av vettigt statistiskt underlag.

Mycket bra skrivet, håller med till fullo.
Btw, ser ut som WD Se bara är specad upp till 55 grader också

Skrivet av pellegj:

Kan ju tillägga att jag har en maskin som står i ett förråd som inte är isolerat. På vintern blir det svinkallt (i stort sett samma som utetemp), och på sommaren varmt (väldigt varmt när solen ligger på och gassar). I den har jag 1x80GB Seagate (av något slag), 1x160GB WD (AAJS) och 1x500GB WD (AAKS). De har nu suttit i burken och varit i förrådet i ungefär 5 år, och de jobbar på lika bra fortfarande. Så detta med temp kanske är lite överdrivet ändå, men jag tänker inte för det chansa med NAS'en som jag sparar det som är viktigt på, den andra gör det inget om det skulle haverera en disk i, har ändå backup på det.

Vadå "chansa"? Har du en disk som är specad upp till 70 grader "operating temperature" är det totalt irrelevant om disken är 35 eller 45 grader varm. Om eller när den går sönder är det inte för att den levt sitt liv med en temperatur på 45 istället för 35 grader, det kan jag faktiskt lova.

Av Kyroz
Skrivet av morxy49:

då måste dina fläktar gå rätt kraftigt? om det är 40 grader i load, medans mina är det i idle
(ifs har jag inte provat load ännu)

Är standardfläktarna så det är väl fullt ös medvetslös hela tiden. Fick ner ljudnivån på hela åbäket genom att sätta möbeltassar på chassifötterna, vibrerade rätt bra när diskarna tuggar. "Load" i detta fallet var SFTP 15-20MB/s skrivning till poolen så inget sinnessjukt.

Av Kyroz
Skrivet av morxy49:

kul! vad får du för temps på dina diskar då?

~40 grader under load kanske. Har en blandning av diskar dock 4xWD Red, 2xWD Se och 2xHGST 7k4000. Red diskarna ligger några grader under 40 och de fyra 7200rpm:arna ligger någon grad över.

Av Kyroz
Skrivet av morxy49:

jaså. får ta o läsa på lite om det där kanske. låter dock skumt att diskarna mår bättre i högre temperaturer... hur förklarar men det?

Menar inte att vara konfrontativ men hur förklarar du motsatsen om vi bortser från idiomet "kall elektronik bra, varm elektronik dåligt!"?

Diggar förövrigt ditt bygge, har samma chassi/moderkort/PSU med ECC-minnen, 128gb Samsung 840 Pro och 4TB diskar istället.
Din kabeldragning var dock vackrare än min

Av Kyroz
Skrivet av morxy49:

35 grader är perfekt temp, ja. när det börjar komma upp i 40 grader däremot är det för högt. enligt tester av både WD, samsung, toshiba, seagate mfl. så börjar diskarna må dåligt över 40 grader. det absolut bästa är runt 30 grader. dock inte så lågt som 25, för då är de för kalla istället.

Enligt Google är sannolikheten för failure de två första åren högre vid ~35 grader än ~40-45 grader eller till och med över 45 grader.

VPS
Av Kyroz
Skrivet av Storanyman:

O det är program eller?

Första träffen på Google: https://en.wikipedia.org/wiki/Hypervisor
VPS hostar använder med största sannolikhet hypervisors för att virtualisera operativsystem. Vill du bara slabba med virtuella maskiner på din egen dator kan du ta en titt på VirtualBox.

Vill du ha en egen "VPS host" hemma kan du ta en titt på den klistrade tråden i detta forum(!)

VPS
Av Kyroz
Skrivet av Storanyman:

Okej och hur gör man det?

Man använder någon typ av Hypervisor; exempelvis KVM, Xen, ESX, Hyper-V etc.

Av Kyroz
Skrivet av aluser:

Vad menar du med problem med restore på zfs? Om mer än din paritetsnivå går sönder eller menar du om övrig hårdvara går sönder?

Tycker det mest låter som FUD. "zpool replace" är knappast raketforskning.
Ingen RAID gillar trasiga diskar över paritetsnivå och ZFS bryr sig mindre om övrigt hårdvara än HW-RAID t.ex.

Av Kyroz
Skrivet av e_kjellgren:

Är den disken bättre än Intel 530?

Skickades från m.sweclockers.com

Finns nog ingen människa som vet vad de pratar om som skulle rekommendera en TLC-disk över en MLC-disk.

Av Kyroz
Skrivet av slipperkw:

Någon linux dist med fönsterhanteraren awesome http://awesome.naquadah.org. Terminalen uppe till höger kör IRC kanske irssi http://www.irssi.org och terminalen längst ner till höger kör htop http://hisham.hm/htop.

Yes, ser ut som någon *wm. Typ awm, cwm eller dwm. Eller kanske xmonad.

Av Kyroz
Skrivet av gigli:

Övergått från omnios till freebsd10 precis på min filserver, eftersom jag saknar en del paket till omnios. Visar sig att det inte fungerar att kompilera ex handbrake med clang och en del andra paket, hoppas de får ordning på det. Tycks annars fungera klockrent

GCC är fortfarande tillgänglig, ingår bara inte i bassystemet.

Av Kyroz
Skrivet av SnowJim:

Problemet här verkar vara att de bara erbjuder raid 0 och 1 via hårdvara? Att köra annan raid via mjukvara ska vara ganska dåligt och segt. Visst kan man köra mirror(raid 1) men det begränsar antal diskar. Raid 5 ser helt klart mer intressant ut.

RAID-Z är bättre än hårdvaruRAID alla dagar i veckan.

Av Kyroz
Skrivet av Dr.Mabuse:

Det står "Intel® Quad-Core Avoton C2550 Processor". Jag kanske läste fel? Det kanske är Avoton och inte Atom som har stöd för ECC? Damn... detta måste redas ut

Inte mycket att reda ut; Avoton är efterföljaren till Centerton som samlats under produktnamnet Atom. Avoton, Centerton m.m. är bara kodnamn.

Även: http://ark.intel.com/products/77982/Intel-Atom-Processor-C255...

Av Kyroz
Skrivet av RoleX:

Sen tillkommer den dyra frakten+tull+moms, eller menar du att 244 dollar var inklusive allt?

244$ inkluderar det jag skrev. Därefter blev jag debiterad någon hundralapp av FedEx för... något. Framgick inte speciellt bra vad det var betalning för, antog att det var tull.