Inlägg

Inlägg som Akheron har skrivit i forumet
Av Akheron

800 för grafikkortet. Kan hämta imorgon.

Av Akheron

500 för grafikkortet.

Av Akheron

Hej!

Går i samma tankar men funderar själv på nedanstående. Ta bort grafikkortet och hitta ett begagnat 1060-1080 kort för 500-1500 kr.
Där har du en plattform som är ny och kommer gå att uppgradera en bra bit i framtiden.

https://komponentkoll.se/bild/ZZFsm.png

Av Akheron

En deal på någon av RX 6700 eller RX 6800 modellerna hade varit intressant.

Av Akheron

Grafikkort är alltid kul!

Av Akheron
Skrivet av ducedo:

Igår var det "offerkofta" och idag "sina huvuden tillfälligt monterade i kroppsöppningar där naturligt ljus inte förekommer". Tycker att tonen i artiklarna är ganska onödig.

Håller helt med! Detta känns inte som seriös journalistik.

Av Akheron

Välj en 1 tb ssd istället för ett par hundra till.
Personligen hade jag även valt ett billigare moderkort och låda och istället slagit till på ett RTX 3070!

Av Akheron

2500 kr om du har tur. Det är alltid tråkigt när ens gamla saker inte är attraktiva och värda så mycket längre. Personligen hade jag inte ens gett 2500 för det...

Av Akheron

Tack för era svar!
Jag fick rätt på det till slut så allt är igång som tänkt!
Problemet låg i att jag skapade volymerna först istället för sist.

Av Akheron

Synology Raid/ SHR

Efter lång tid med en äldre modell har jag nu uppgraderat till en ny 720+.
Målet är att få den att köra i någon form av raid 1/SHR liknande konfiguration. Det vill säga att min data speglas från en disk till en annan.
Jag har dock svårt att få till detta.
Så min fråga är hur får jag till detta? Måste jag formatera båda mina diskar samtidigt för att få till det?

Av Akheron

Högtalare i samma serie som ovanstående skriver.
Ett tips är dock att satsa mest på fronthögtalarna. Det går att göra väldigt bra begagnadeklipp där du kan få ett fullt 5.1 system eller 2.0 för småpengar som kostat väldigt mycket nytt.
Bättre att lägga lite mer och få vad du är ute efter än att byta tre gånger de närmsta två åren. Åk ut och lyssna, läs recensioner etc.
Fantom center som mrqaffe skiver om är relativ lätt att få till med ett par bra fronthögtalare och låter många gånger bättre än en medioker centerhögtalare.
För Hemmabio tycker jag Klipsch är väldigt bra. Köra själv med ett Klipsch 7.0 plus lite overkill basar.

Av Akheron

Hifi-ljud till datorn

Hur många är det egentligen här som har ett bra hifi-system till datorn?
Som de flesta har jag testat både olika typer av "dator-högtalare" och hörlurar. Dator-högtalare har aldrig tilltalat mig. De saknar helt enkelt mycket av det ljudideal jag är ute efter. En del hörlurar jag testat har låtit väldigt bra men det slutar alltid med att jag tycker de blir för varma eller otympliga att ha på sig.
Efter många om och men har jag landat i att det som för mig är det bästa är ett 2.1 system. Ett par stativhögtalare 5,25 tums eller 6,5 tums. En bas där 10" verkar vara det bästa med tanke på output och storlek. En bättre förstärkare som jag kan köra ljudet digitalt till.
Just nu är jag inne i uppgraderingstankar. Högtalarna är definitivt det svåraste. De ska låta bra till musik och ändå få fram knivskarpa pistolskott i fps spel. Detta på 80-100 cm avstånd och nära en bakvägg. Just nu lutar det åt ett par klipsch RP eller ett par triangle borea br för mig.
För tillfället har jag en hemmabyggd dayton-bas av bättre modell, 10". En mindre förstärkare som jag vill byta ut en S.M.L.S Q5 pro samt ett par Dynavoice challanger S-5.
Vad kör ni med för uppsättning och vad tycker ni om det?

Av Akheron

@McBasketball: Titta på MSI Optix MAG321CQR som säljs väldigt billigt på elgiganten nu. Den ska gå att köra G-sync på också.

Av Akheron

@McBasketball: Personligen har jag kört med luftkylning sedan min vattenkylning började läcka för 15 år sedan. Fast då var allt DIY.
Generellt brukar det vara en bra idé att kolla upp tester på de olika komponenterna. Framförallt gäller det skillnader mellan olika modeller snarare än mellan olika märken där de senare oftast är minimala. 16 GB minne klarar du dig nog bra på. Jag hade börjat med det då det är enkelt att köpa till mer om du skulle behöva det senare.

Jag brukar hålla mig till de stora och välkända märkena och väljer de billigaste komponenterna som har de funktioner jag vill ha. Det är exempelvis ingen igen idé att betala 1000 kr extra för ett moderkort där du inte kommer använda de funktionerna extra det medför. Ser du inga skillnader som kommer göra något för dig, välj det billigare. Detsamma gäller grafikkort. Ett 2070 är ett 2070 och presterar som ett 2070 oavsett pris. Väljer du det billigaste 2080 istället får du en rejäl prestandavinst mot det dyraste 2070.

Det är ofta en god idé att hålla igen på komponenter som inte tillför prestanda som chassi och PSU. Ofta kan man få en riktigt bra PSU till ett bra pris och en datorlåda som är i princip likadan för några hundralappar mindre.

Dessa saker ihop plus att du väljer att köpa komponenterna från det företag som erbjuder dem billigast gör att du kan öka prestandan rejält. Du har ett exempel ovan där du fick in både ett 2080TI och en 9900k inom din budget. Det är en dator i absolut toppklass. Tänk på om du beställer från olika företag att du ska ha fri frakt så inte denna äter upp vinsten med det lägre priset.

Jag är också lite skeptisk till att använda mekaniska hårddiskar idag. Har du verkligen så mycket som du behöver spara? Se över vad du har och gör en rensning. Det är framförallt filmer som tagit stor plats för mig och idag finns dessa på netflix, hbo och viaplay etc. Jag skulle aldrig lägga några program eller spel på en mekanisk hårddisk.

Skärmen är otroligt viktig och jag hade försökt att köpa denna nu om jag var du. Att använda en 1080p skärm till den dator du tänker bygga ihop är slöseri med pengar. Det är en dator som klarar 4K gaming! Välj en 4K skärm om du kan eller en riktigt bra 2K skärm.

Istället för ytterligare rekommendationer tänker jag att dela med mig av grundtankarna kring hur jag tänker när jag bygger nytt. Kort sagt håll nere kostnaderna på det som inte tillför prestanda för att istället kunna köpa en bättre komponent som tillför detta. Det vinner man alltid på i längden.

Hoppas det hjälpt lite!

Av Akheron

Vänta och se vad nya ryzen presterar. Jag hade även valt snabbare minnen, ett billigare RTX 2070, skippat mekanisk hårddisk och ersatt med en mindre ssd, eventuellt bättre noctua fläktar.
Förslag:
https://www.inet.se/kundvagn/visa/12630591

https://inetimg.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/kundvagn/bild/12630591

Av Akheron

@ZamSha: Problemet är när man arbetat väldigt länge på samma arbetsplats. Finns en del lärare med 20+ år på samma skola. Många av dem ligger på runt 30", det vill säga detsamma som de flesta nyexaminerade får. Byter de däremot jobb 2-3 gånger är de uppe på 38-40 direkt.... Det är deras eget val, så fungerar systemet. Sen om det är rätt eller ej är en helt annan fråga.

Av Akheron

Huawei P20 Lite 1490:-

Huawei P20 Lite 1490:- på cdon.com

Huawei P20 Lite cdon.

Huawei P20 Lite på Prisjakt

Av Akheron

@Levinsson: Vänta till black friday som bara är en månad bort! Där kommer garanterat finnas bra priser.
Annars är prisskillnaden till en ryzen 7 2700 inte stor och det kan innebära en rejäl prestandavinst med snabba minnen.

Av Akheron

Håller med ovanstående
RTX2070 och snabbare minnen!

Av Akheron

@subruz:
I 1440p är det ingen skillnad mellan dessa i spel men du får rejält med extra kraft i en 2700.
Black friday närmar sig med stormsteg. Du kommer säkert kunna göra ett och annat klipp där!
Ett förslag på ett okej bygge är:
https://www.inet.se/kundvagn/visa/11869640/

https://inetimg.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/kundvagn/bild/11869640/