Inlägg

Inlägg som radioactiv har skrivit i forumet
Av radioactiv
Skrivet av Thex:

Äger inte, men leasar en Zoe sedan snart 2,5 år sedan. Jag pendlar knappt 9 mil om dagen, mestadels småvägar genom de småländska skogarna men även en kort sträcka motorväg. Det har än så länge blivit dryga 4 000 mil körda med den.

På det hela är jag rätt nöjd, den är förhållandevis skön att köra och åka för att vara en liten bil. Ligger rätt stabilt på 120-motorväg, men ja då väsnas det en del. Vintertid drar den typ 19-19,5 kWh/10 km, kommer ca 25 mil med fullt batteri. Sommartid 14,5-15 kWh/10 km, kommer dryga 30 mil med fullt batteri.
Nu har jag aldrig kört någon annan elbil, men jag har förstått (och upptäckt för den delen) att som elbil är den verkligen "gammal". Regenereringens styrka varierar enormt, är det kallt så är regenereringen oerhört svag. Kör man i B-läget kan man inte räkna med mycket bromseffekt.
Det går inte heller att på något sätt värma kupén när bilen är inkopplad, vilket är synd. Jag har inte snabbladdning på min, det är ett tillval. Däremot så klarar den 22 kW på vanliga typ 2, så jag antar att man kan ta den på längre resor om man accepterar att stå och ladda lite längre. Det är inget som jag gjort dock, utan det är mest resor på max 15-16 mil ToR som jag gjort där det inte behövs laddas på vägen.

Interiören andas billig hinkplast, det går inte att justera stolarna i höjdled alls men för mig som bara ville ha en "billig" pendlarbil duger det. Den har både Android Auto och CarPlay, det inbyggda är fruktansvärt förlegat. Finns heller ingen uppkoppling till någon app eller så, schemaläggning av laddning får man ställa in i bilen. Baksätet är ok för barn, både med och utan stol. Bagaget är faktiskt rätt så stort, där får man plats med ganska mycket.

På det hela är jag ganska nöjd med bilen hittills, men jag hade verkligen inte gett nypriset för den. Skulle jag köpt den, tror jag den kostat 385 000 kr.

Jag sneglar lite på en Zoe med,, jag såg en recension på bilen på Youtube, och om jag inns rätt är det luftvärmepump i modellerna som är tillverkade från 2022.
Men det kommer nog hända en hel del på elbilsmarknaden det kommande 1-2 åren, framför allt när det gäller priser. Renault siktar ju på att sälja sin kommande elbil, Renault 5 för runt 250 000kr ut till kund, likaså Teslas kommande "budgetmodell". Begagnatpriserna för elbilar lär sjunka drastiskt.

Av radioactiv

Vad tror ni om Renaults nya elbil som släpps senare i år? Jag tänker på Renault 5, vad jag läst så ska riktpriset hamna på ca 250 000-300 000kr ut till kund. Vågar man lita på det?
Jag är på jakt efter en elbil i de lägre prisklasserna, så jag har kollat en del på begagnade Renault Zoe, där går att få modellen med 52kw/h batteri, ca 2021 års modell och drygt 3000 mil för runt 200 000kr, men man kanske ska vänta?
Det jag tänker är att begagnatpriserna för b.la Zoe borde sjunka drastiskt om priset på Renault 5 stämmer vid release?

Av radioactiv
Skrivet av Kladdpapper:

Kan sådana här kort låsas upp på något sätt? Brukar någon komma på om det går?

Man kan ju alltid hoppas, men de brukar modifieras fysiskt av tillverkaren nu för tiden.
Ett exempel är gamla Geforce 6800-serien, med lite tur kunde man enkelt låsa upp det billigaste kortet i serien, så att det kom hyfsat nära det dyraste kortet i serien.

Av radioactiv
Skrivet av anders190:

Finns väl ingen anledning att göra det alls idag då man inte får ränta på skattekontot längre så förstår heller inte de som gör det. Som du skriver typ, bättre vara skyldig pengarna, sätta in på konto med ränta eller investera under tiden. Gamla vanor kanske? Eller summor där räntan smått kvittar. Fem och sexsiffriga belopp vore det lite dumt att inte försöka optimera.

Snyggt att hamna runt noll iofs men lite poänglöst. Möjligen om man har svårt att låta bli pengarna och budgetera kanske. Nu tycker jag ju sånt är kul och är petig med budgetering men inser att jag nog är lätt skadad med.

Det finns många som vill spara men som har väldigt svårt att hålla i pengar, vissa är helt enkelt värdelösa på att hålla i pengar, medans andra har svårt med det p.ga. adhd, bipolär sjukdom m.m. Gissar på att en del av de ser det som en enkel lösning att betala extra skatt och få tillbaka det i en klumpsumma, så att de kan boka den där utlandsresan de vill göra en gång om året, typ.

Edit: Jag har inte fått något besked ännu, ska bli spännande att se. Jag brukar för det mesta få tillbaka.

Av radioactiv
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Inom hemtjänst och äldreboenden så pratar alla om att det är för lite personal, de hinner ej med. Jag är dålig insatt med detta. Men ny teknik kan frigöra tid så de äldre kan få bättre livsmiljö med samma mängd personal.

Och jag tror mycket liknande kan ske inom alla yrken där de anställda klagar på att de ej hinner med. T.ex skolan.

Så automation kan leda till samma "produkt/tjänst" med mindre personal eller bättre och mer av "produkten/tjänsten" med samma personal.

Exakt, jag tror att ny teknik är nyckeln till att lösa personalbristen inom t.ex. hemtjänst. Jag har själv jobbat inom hemtjänst och funderat på varför man åker på vissa besök som hade varit enkelt att automatisera, t.ex. dela ut läkemedel, värma mat och tillsyner. I takt med att befolkningen blir äldre så blir det en omöjlig ekvation att ha undersköterskor så att det räcker, det är redan nu Sveriges vanligaste yrke. Halva Sveriges befolkning kan inte jobba som undersköterskor. Det är dags att tänka nytt, det tråkiga i det hela är att det kommer leda till mindre mänsklig kontakt för de äldre, men vad ska man göra?

Av radioactiv

De yrken som kommer bli sist att "robotiseras" är de jag tror som nästan kräver mänsklig kontakt, åtminstone i det långa loppet. Alltså vården, tänker främst där det finns ett starkt behov av mänsklig kontakt som i hemtjänst och äldreboenden.
Sedan tror jag att det kommer effektiviseras mycket, Sverige ligger efter ganska mycket. T.ex. finns det maskiner som delar ut medicin vid ett visst klockslag där personen plockar upp och tar medicinen själv, sedan finns det kameratillsyns som tillämpas ganska dåligt, där man istället skickar ut personal för att se så att en person ligger och sover och är hemma/trygg.

Av radioactiv

Det är ett ganska tufft läge att köpa gamingdator idag, det är dyrt. Om du ska köpa de delarna så hade det nog passat bättre för att spela i 1080p. Grafikkortet är förra generationens mellanklass och kommer ha det svårt att driva många kommande spel i 1440p, i alla fall om man vill ha en bildnivå på minst 60fps och lite högre inställningar.

Hade jag inte haft bråttom iväg hade jag gärna skrivit ett längre inlägg, men för att hlla budgeten på en ganska lik nivå så hade jag valt ett lite billigare nätagg och kanske en 1tb ssd till att börja med, sen lägga till de pengarna och välja ett 7800 XT istället. Eller om budgeten tillåter så välj ett 7800xt istället, det är lätt värt de extra pengarna.

Av radioactiv
Skrivet av kozmos:

Nee, vi har ömsesidigt kommit överens i min familj om att vi inte köper några julklappar.
Vi är alla vuxna och tycker bara det bidrar till stress och hets, ingen vet vad de vill ha ändå.

Jag kan köpa present till mina föräldrar vare sig det är jul eller ej.
En bra och väl uttänkt present uppskattas ju oavsätt när du får den.

Det är på samma sätt i våran familj, vi resonerar som att vi alla är vuxna, inga barn närvarande, och det man vill ha brukar man köpa själv. Sedan ger vi naturligtvis varandra presenter. Men på julaftonen tycker jag det känns mer som att man bara byter pengar med varandra. Däremot händer det att vi spelar julklappsspelet, men mest som en rolig grej

Av radioactiv
Av radioactiv

Om du verkligen ska maxa allt i 1440p så är svaret nej, men jag kan säga att det kommer flyta på bra i 90% av alla spel. Sedan finns det de spel som är dåligt optimerade.
Spelar du i 1080p tror jag att du kan maxa alla spel som finns.

Men jag skulle ändå säga att ett 3080 räcker gott och väl till dagens spel i de upplösningar du nämner.

Av radioactiv

Lägg gärna upp en annons, det finns vissa modeller som kan ge rätt bra pengar. Om jag minns rätt är t.ex Geforce FX 5950 Ultra ganska eftertraktat. Sedan kan man nog få några hundralappar för t.ex. Ati 9800Pro/9800Xt, sedan finns det vissa rariteter som Geforce 256 DDR.
Kort som t.ex. Geforce2/4 mx saknar i princip värde. Folk verkar vara ute efter det som var monsterkort på sin tid.
Skulle du lägga upp en annons kanske jag är intresserad av något

Av radioactiv

Jag har haft Steam sedan begynnelsen, dock blev mitt Hotmail-konto kapat samtidigt som jag av någon anledning inte kom in på Steam.
Så med mitt "nya" konto så firar jag 14 år Minns hur stelt och tråkigt CS Condition Zero kändes, jag höll mig till 1.6. Sedan kom Cs:Go, spelade det ett litet tag tills jag insåg att jag inte har tid för onlinespel längre på samma sätt, och för att communityn blev rutten. Det blir mest Single player spel nuförtiden

Av radioactiv

Hej Johan! Tack vare Sweclockers medlemmar så har jag fått ihop en laptop, samt kunnat uppgradera en av mina datorer som jag ska skänka, och enn halvkomplett dator som jag kommer fixa lite delar till själv. Engagemanget och givmildheten har varit stor.
Egentligen behöver jag inte fler delar just nu, det jag behöver har jag själv eller har jag lätt för att fixa själv. Jag behöver en skärm men den kan jag fixa själv på Second hand, kostar nog mer att skicka en sådan än vad den kostar att köpa begagnad
Men jag pmar dig om vad det eventuellt är för något du har i åtanke.

Av radioactiv
Skrivet av Göteborgaren:

Jag kan inte se att jag fått något pm från dig?

Skrivet av Pantburk:

Jag en Microsoft Surface Pro 8 - 13" | i5 | 8GB | 256GB med tillhörande Microsoft Surface Pro 8 & 9 Signature Type Cover.

Jag har endast testat att startat upp denna och prov surfat lite, finns inte ett märke i grejerna och all emballage följer med.
Skickar även med ett plånboksfodral som passar när man har tangentbordet på.

Kvitto och garanti som gäller andra part.
Ny skick.

Kan vara en grym plugg dator om vi ska skrammla ihop lite?

<Uppladdad bildlänk>
<Uppladdad bildlänk>

Det ser ut att vara en perfekt pluggdator i kombination med pendel etc. Skicka gärna ett pm med vad du vill ha för den samt porto mm.

Av radioactiv

Så kul att det blev ett sånt gensvar, många som vill ställa upp! Jag ska sammanställa allt och räkna ut vad jag behöver av alla er som bidragit i annonsen senare ikväll och skickar pm till er.

Av radioactiv
Skrivet av Khamero:

Jag håller på att uppgradera en miniITX stationär med en 6600k och 16gb minne. Osäker på om vi har ett grafikkort över. Håller på att uppgradera hemma just nu så kan skicka över när den är tillgänglig.

Det hade ju varit allldeles förträffligt, det är ju rätt bra prylar så det hade jag tacksamt tagit emot

Skrivet av exhale315:

Jag har DDR3-minnen som bara ligger och dräller. Har för mig att det är 4x4gb 1333mhz. Skicka PM om du behöver detta

Det hade varit jättesnällt av dig, kan jag iaf få Windows 10 att flyta på hyfsat på den ena datorn, jag skickar pm till dig.

Skrivet av Jonhed:

Jag kan skicka sensei ten mus som inte är mycket använd alls om det skulle behövas sen när datorn är igång?
Jag kan stå för frakten för det den 27e

Har tyvärr inga datordelar

Jättegärna, jag behöver två möss, tangentbord har jag redan. Så får jag den av dig har jag löst halva det problemet. Jättesnällt av dig att stå för frakten, vill du att jag skickar min adress i pm?

Av radioactiv
Skrivet av Hedmar12:

Är det intressant med bärbara datorer?
Har nämligen några som ligger, lite okänt skick men det skall gå att plocka ihop till 1-2 stycken om jag skickar med lite reservdelar.

Mvh

Det är det absolut Är det större problem med dem som kräver t.ex. byte av moderkort eller liknande?

Av radioactiv

Dator/Datordelar till Ukrainska flyktingar

Hej! Jag söker just nu antingen en eller två datorer, alternativt komponenter för att kunna bygga två datorer som ska kunna användas för studier, internet och kanske lite enklare spel.

Syftet med det hela är att jag har varit i kontakt med en förläggning där det bor en del Ukrainska barn och ungdomar, de bor ett par mil utanför min hemstad (Varberg) med ganska dålig bussförbindelse. Dels tänker jag att det kunde vara kul för dem att kunna spela lite spel när de inte kan ta sig in till stan eller när vädret är skit, men huvudsyftet är att datorerna ska användas till studier och internet, så det krävs inga monsterdelar.

Jag har satt ihop en dator själv, men jag hade enbart 2x2gb ddr3 minne till den, så jag söker mer ddr3 minnen.
I övrigt så tänker jag att datorer och komponenter från 2010 och framåt ska fungera utmärkt. Så har du något du antingen vill skänka eller sälja billigt så skriv gärna, jag står självklart för fraktkostnader

Läs hela annonsen här

Av radioactiv
Skrivet av Delerium:

Minns att man dreglade över Athlon64 FX-51 när den lanserades i september 2003 till Socket 940.

https:/hexus.net/tech/reviews/cpu/625-amd-athlon64-fx-51

För egen del blev det dock Socket 939 plattformen så småningom.

Samma här, men minns att prislappen fick mig som ung student att försöka fundera på viktigare saker

Jag väntade och uppgradera från min Athlon XP 3200+ till en C2D E4300, billigt. Sedan var det ingen nackdel att den gick stabilt i 1.8@2.8ghz, jag fick den nästan stabil i 3ghz. Den mest prisvärda cpun jag någonsin ägt.

Av radioactiv
Skrivet av Flutters:

Min första mobil var en jag köpte av en klasskamrat, minns att det var en Ericsson men inte vilken modell. Tippar på att detta var typ år 2000. Men den fungerade inte, sedan fick jag en Siemens C30 av morsan, så anser väl att det egentligen var min första mobiltelefon. Kommer ihåg att hon köpte den under en rea, tror inte ens att de kostade 1000kr då, det måste ha varit år 2001.