Inlägg

Inlägg som Ptah har skrivit i forumet
Av Ptah

AMD har bakåtkompatibla moderkort och har man inte uppdaterat bios så blir de problem. Jag har aldrig haft en felande CPU varesig de är Intel eller AMD, så fakta: en CPU kan de aldrig va fel på

Av Ptah

TS ta och ansträng dig lite mer, ingen idé att vi kommer med lösningar för batteridrift av datorn ifall du letar efter ÖS på Claes Olsson för 300kr.
Har du testat PCI slotten?
Har du testat grafikkortet i annan PCI slot?
Vad har du för grafikkort?
Jobbar du professionellt med datorn?

Fundera på vad du vill göra innan du återkommer.

Av Ptah

Känns snarare som underspänning om strömmen försvann...

Det finns både överspänningsskydd och underspänningsskydd. Har du problem med att strömmen försvinner kan de vara värt att kolla på. Finns ju reservaggregat t.ex. ups men kostar en del.

Kolla med hemförsäkringen, borde täcka en del av kostanden av grafikkortet beroende på vilket kort du har. De första är att göra en riktig felsökning för att se om kortet är felet eller något annat.

Av Ptah
Skrivet av zarkov:

Vem skall betala för leverans- och frekvensstabilitet? Reaktiv effekt? Det är så många mer faktorer i spelet än bara energi. Sverige har haft ett av världens stabilaste elnät tack vare den stora mängden svängmassa i nätet, dvs stora roterande generatorer som med sin fysiska vikt bromsar svängningar i frekvens och spänning på stamnätet. Det hjälper inte att bygga 300 vindkraftverk med samma sammanlagda svängmassa som en enda kärnkraftsgenerator när vindkraftverken inte har direktanslutna synkrongeneratorer.

Energin behöver framställas i närheten av där den används eller transporteras långa sträckor. I Sverige används energin i södra halvan men produceras till väldigt stor del i den norra halvan. Det ställer stora krav på stamnätet och det har vi snart fyllt till bredden. Elområde SE4 har knappt någon egen produktion utan förlitar sig på import från övriga delar av landet och utlandet. Alla vill ha el men ingen vill ha en vindsnurra på bakgården.

Regeringen har valt att subventionera sol- och vindkraft utan att tänka steget längre, vad händer när övrig kraft konkurreras ut och försvinner? Det går inte att lita på att någon annan löser problemet åt oss. Dessutom har man gett bort en stor del av överföringskapaciteten till amerikanska IT-jättars datacenter, utan att få något tillbaka. Var det verkligen någon som trodde att det skulle skapas hundratals kvalificerade jobb på varje datacenter? Nej, ta bort skattelättnaden på energi för it-företag som inte betalar företagsskatt i Sverige och använd pengarna till att stärka stam- och regionnät så att övriga företag kan växa och bidra till den svenska välfärden.

Väldigt bra skrivet, du vet vad du pratar om.
Politiker och miljöaktivister argumenterar att installerad effekt räcker gott och väl och visst den är hög men de är inte i optimala förhållanden vi ska titta på leveranskapaciteten utan när de är som kallast och mörkast. Man resonerar med att Sverige får importera de extra man behöver varje år men vad händer om världsläget förändras eller att kablarna med utlandsförbindelser går sönder? Tror fler politiker skulle behöva läsa på bättre hur eldistribution egentligen fungerar.

Av Ptah

Hoppas du har åskskydd för de kan bli dyrt och jobbigt. Snyggt projekt i övrigt!

Av Ptah

Ångra mig

Av Ptah

2100:- + frakt för cpu, mobo och ram.

Av Ptah

Man brukar säga att man inte ska byta till en mindre och i de här fallet är den något större, så jag tror det ska funka.

Av Ptah
Skrivet av Airikr:

Det finns till exempel ett program (minns ej vilket) som låter dig se licensenycklar för bland annat Microsoft Office 365 och Windows-systemet. Licensenycklar är oftast anknutna till ditt konto nu för tiden, så du behöver bara logga in och så är allt klart sen (som till exempel med Adobe Lightroom Classic).

Det låter riktigt intressant, ska kolla vidare på de. Jäkligt jobbigt att leta reda på alla licenser och alla grejer som ska installeras.

Skrivet av xxargs:

Beror på vad för backup som önskas.

För filer har man den enklare med filträds-spegling men har ingen historia eller revisions-hantering (tex Windows egna robocopy) - dvs. om ransomware har varit framme så skriver det över dina friska kopior vid en backup kanske innan du upptäckt situationen.
Den lite mer kunnige kör ofta rsync (som numera äntligen finns i anständigt fungerande versioner under windows och inte de halvbuggiga kommersiella versionerna tidigare) och numera kan man också använda 'rclone' för spegling både mot diskar och molntjänster.

Backupprogram som kopierar dina filer till en repository (och kompakterar och deduplicerar data samtidigt samt generationshanterar) är tex. duplicati (fri att använda) och duplicacy (1 månads prövotid och därefter en mindre årsavgift) - är man villig att köra i kommandotolken/powershell så kan man också titta på 'restic' och 'borgbackup' - alla nämnda utom borgbackup kan köra mot molntjänster.

För diskimages (så att man kan göra en exakt återställning som det såg ut när diskimagen togs) så kan man kika på macrium reflect och motsvarande och kan schemaläggas att skriva tex. en extern USB-disk som backupdisk - problemet är bara att en backup skall inte vara inkopplad med sladd när den inte används... ...då alla filer du kan komma åt 'online' - kan också ransomware komma åt.

Windows har ingen allmänt använd filsystem som erbjuder riktiga snapshot som kan göras skrivskyddade och shadowcopy (som ligger en nivå ovanför filsystemet) är något som alla ransomware-program nogsamt stänger av och tar bort alla återställningspunkter innan den skrider till verket.

Skall man ha sina data mer svåråkommlig skyddad för ransomware-angrepp (och även egna misstag) så är det att titta på molntjänster som uttalat har revisionshantering av filer (står det inget om sådant så finns det inte!) alternativt att man har en NAS som har automatisk snapshot (och har aktiverat det i samband när man skapat sina volymer i sin NAS! - många missar att slå på det eller struntar i det...) på sina volymer (de med BTRFS som filsystem och kör oftast snapper i bakgrunden) - de billigare NAS som kör på ext4 som filsystem har ingen fungerande snapshot idag...

och till slut - backup har man inte bara på en enda media/disk - man skall alltid ha minst 2 lagringsmedier eller en disk och en molntjänst som uppdateras parallellt eller varannan gång om man gör backup med kortare intervall

Känns som du svarade på den ultimata backupen av datorn Jag behöver endast en backup för att sätta in nya komponenter och sen återställa för att få tillbaka alla program, spel och bilder. Jag sparar såklart viktigare saker såsom bilder via en molntjänst också. Tror jag ska kolla mer på windows robocopy.

Av Ptah

Enklaste/bästa sättet att säkerhetskopiera program och filer?

Hej jag planerar för uppgradering och har samlat på mig massa smått och gott på datorn under åren. Jag undrar om det finns ett sätt att säkerhetskopiera allt på datorn förutom windows och alla tillhörande drivrutiner? Jag använder vissa program sällan 3-4 gånger per år så de känns jobbigt att gå igenom allt jag behöver ha kvar med licenser o.s.v. Hårddisken är på 250 gb.

Edit: jag har en till hårddisk där jag kan spara images eller vad som nu krävs på mer än 250 gb

Av Ptah
Skrivet av Lifooz:

Du är gravt blind om du tror det.

Intel är ett aktiebolag som vill maximera vinsten ja.

Men AMD har inget intresse av att tillgodose några kunder.

De har gjort det under en tid för att få ut sina produkter till folk och företag och låta det goda ordet sprida sig.

I samma stund de ser att de har nått sitt mål så blir de en kopia av Intel vilket vi redan ser på de priser de tar.

Det enda företagen har som mål är att maximera sin vinst, det är liksom därför de finns till.

/Lifooz

Först säger du jag är blind sen säger du att att dom gjort precis vad jag sa vilket är märkligt.

Jag kan inte komma på nånting som Intel nånsin gjort för sina kunder så om jag nu har fel i de får du gärna berätta.

De är klart att alla företag vill tjäna mycket pengar men de finns olika strategier för att göra de och jag gillar inte Intels strategi.

Av Ptah

AMD tillgodose kunden främst, Intel tillgodoser sig själva främst. Mjölka ur maximalt från kunderna. Byta socket ofta för att öka försäljning. Nä jag kommer inte titta på Intel förrän de bryr sig om konsumenten.

Av Ptah
Skrivet av Nioreh83:

Finns sådana att köpa. Och ja, de är nog enda rätta sättet att få en ordentlig kylning att funka passivt. Brukar se ut ungefär såhär:

https://hdplex.com/images/review/review989.JPG

Coolt! Precis något sånt som jag tänkte mig. Den hade jag gärna sett prestandasiffror på.

Hittade ett intressant projekt där chassit kyler både gpu och CPU men klarar inte hålla tillräckligt låga temperaturer.
https://youtu.be/zG52UVN0XWM

Av Ptah

Om man vill köra helt passiv kylning så bör man använda chassit som del i värmeavledningen. Tänkt den arean för att kyla bort värmen. Kanske nån grym moddare på SweClockers som kan förverkliga?

Av Ptah

De senaste åren har spelen varit så bedrövliga att man skulle vilja vända på de. Nominera årets sämsta spel.

Av Ptah

Så du har alltså aldrig kört kortet med stock utan felanmält kortet när din överklockning inte fungerat. Inet har helt klart gjort rätt.

Av Ptah
Skrivet av Avot:

Jag skrev till dom att bara skicka tillbaka det så får jag skicka det till evga själv. Jag har ett evga G2 1000W Gold som har några år på nacken nu men det är inget fel på det vad jag vet.

Kan vara så att du fått ett dåligt exemplar men vad du kan förvänta dig när du köper ett grafikkort är att det ska fungera enligt tillverkarens specifikationer. Det betyder inte att kortet är gjort för att köra boost 24/7 för att det är en boost. Du ska kunna förvänta dig att kortet fungerar utan att ändra en enda inställning, d.v.s. inte ändra frekvens, spänning eller strömtillförsel. Åter igen bara för att kortet KAN köras i 15 mhz högre under vissa stunder betyder inte det att kortet ALLTID kan det.

Tycker det är lite otydligt svar från dig, men utan att rört några inställningar, fungerar kortet som det ska?

Av Ptah

De verkar som man kan sälja vad som helst och de är ju skitlätt när man inte ens behöver lura folk, de klarar dom själva.

Av Ptah

Kalibrera skärmen med en spyder för att få rätt färg och ljus. skärm:asus vg248qe
Känns riktigt mörkt med rätt inställningar så jag har nog skruvat upp lite

Av Ptah

Vill man ha en "framtidssäker" så håller jag med jonte, 5900X