Inlägg

Inlägg som Elgot har skrivit i forumet
Av Elgot
Skrivet av Oliver91:

Testade det på LAN en gång, otroligt kul och har helt glömt bort det, tack för tipset

Supreme Commander har väl också en trogen följarskara, men det blev aldrig riktigt lika charmigt.

Av Elgot
Skrivet av Dave1080:

The Zachtronics ska ha gjort bra programmerings- & pusselspel. Jag har bara hunnit testa TIS-100, som är riktigt bra. Svårt AF dock.

6 av 7 spelen på listan har genomsnittliga omdömesbetyget på "Overwhelmingly Positive", det säger en hel del.

TIS-100 är fantastiskt! SpaceChem har betydligt lägre tröskel men kan också bli oerhört komplext.

Av Elgot
Skrivet av walkir:

Jag överdrev lite, men ogillar att Visual Studio ofta (alltid?) är beroende av externa DLL:er i 100-tals versioner. I Delphi får jag en EXE-fil på 2MB som innehåller allt som behövs för att köra programmet.

Mina gamla VS-projekt har alltid krävt att jag letar DLL:er på nätet med ljus och lykta.

För c++ är standard att länka mot "Microsoft visual c++ runtime <version>" (som finns här, men ofta också redan är installerade) men man kan också välja att länka statiskt. .NET gillar också dll-filer, men på senare år har det tillkommit alternativ för att packa ihop projektets alla filer till en stor körbar exe-fil. Man kan baka in hela .net om man vill, men då blir det en stor fil.

Av Elgot
Skrivet av Perkoff:

En motsvarighet till BLAS och MLK kan inte "trolla fram" en snabbare implementation än att du kör EOR på varje element...

Även om det kanske inte är aktuellt för just de där processorerna är väl annars vektoroperationer ett sätt att ”trolla”? Man vill nog försöka använda sådana om det finns stöd på systemet man kör.

Av Elgot
Skrivet av mc68000:

Datormarknaden närmar sig bilmarknaden, där relativt få har råd med en ny bil som gått under 54 mil. De flesta väntar några år tills andrahandsmarknaden, kryddad med uttjänta tjänstebilar/företagsdatorer, tagit ner priserna till mer rimliga nivåer.

Är det verkligen jämförbart (köper folk begagnade datorer i någon större omfattning)? Är det inte snarare elektronikkedjornas färdigbyggda och framför allt bärbara som får all uppmärksamhet?

Av Elgot
Skrivet av kotz:

Oohh, konkurrens om 3 år kanske 🫠

Extra spännande är ju att dessa inte är ARM-baserade.

Av Elgot
Skrivet av FX9:

Självklart säger jag inte, "42%" säker eller nån sån siffra utan snarare: "Jag är rätt osäker så kolla gärna upp", eller liknande.

Och detta är enbart i de fall där det är viktigt att vara noggrann. T.ex. om nån ska räkna ut omkretsen i en ritning för att printa nått så kanske jag inte säger att hen kan räkna på PI = 3,141592654 utan då nöjer jag mig med 3 (eller möjligtvis 3,14).

Men tror du förstår

Ja, men jag tror som sagt att det är ett specialfall snarare än något som man gör generellt (många saker reflekterar man väl inte över alls) och det är kanske svårt att få en användbar siffra? Om man skall vara strikt är man kanske osäker på allt? Nog har väl även du kommit på dig själv med att ha fel om något du trodde du visste?

Av Elgot
Skrivet av FX9:

Jag kanske inte är intelligent...men jag försöker alltid bedöma hur säker jag är på något och sen få fram det till mottagaren. Om jag inte är säker så försöker jag snarare få fram att jag är osäkrare än jag verkligen är, tvärtemot vad du föreslår att intelligens är

Jo, fast det handlar väl vanligen om att man i några enskilda fall försöker nyasera sig ("99% säker" (eller någon annan bra siffra)) snarare än att man på riktigt har beräknat någon sannolikhet?

Av Elgot
Skrivet av FX9:

Det är snarare så att den saknar kapaciteten att uppskatta hur pass osäker den data den genererar, är, och därmed låter den alltid helt säker på sin sak. Tills man rättar den, och då är den säker på sin nästa sak

Nu säger jag inte att den är intelligent, men är det inte lite så man förväntar sig att intelligens fungerar (inklusive vi själva)? Visst kan man intala sig att man är bara är delvis säker på vissa saker man ”vet” men mycket har man väl inga referenser eller tillförlitlighetssiffror till?

Av Elgot
Skrivet av siglolmic:

Men om vi följer logiken att det inte längre finns så mycket att skriva om på hårdvarufronten så är ju sweclockers ett mindre företag nu snarare än större, så varför handlar det mer om pengar nu än förut?

Stämmer det verkligen då? Har överklockning någonsin stått för någon större andel av nyheter och artiklar? Jag kan förstås minnas fel, men har det inte alltid varit främst tekniknyheter och recensioner av datorkomponenter?

Av Elgot
Skrivet av JasBC:

Det där låter mer som ett du-problem.

Man kan ju även be den vrida och vända på varenda detalj på ett sätt som skulle få människor att tröttna rätt fort.

Av Elgot
Skrivet av nartek01:

Jag vet inte hur man ”vanligtvis” använder en ai Chatbot, men i mitt fall som f.d webbutvecklare och nu embedded c utvecklare student så har t.ex chatgpt kommit till storhjälp pågrund av att den förstå sammanhanget i pågående diskussions ämnet. För att förtydliga om jag stötte på ett okänd problem i koden kan jag Googla och så finns det någon som har LIKNANDE problem som mig men inte exakt. Chatgpt kan du ju förklara ditt problem och skicka in DIN kod för att den ska göra en felsökning. Detta betyder inte att du ska klistra in kod eller lösningar som du inte förstå hejvilt, för ska du återvända till koden sen kommer du inte förstå något…

Om man inte förstår kan man också fråga om en förklaring. Det är lite som att ha en kunnig (om än som sagt självsäker) kollega.

Av Elgot
Skrivet av Allexz:

PS. Det här dravlet om att svenska kronan är jättesvag. Bara slå upp grafer på de senaste 30åren så ser vi rätt snabbt att den går upp och ner som en pendel. Dagspriset är inget nytt direkt.

Så är det ju, men få jämför väl med vad moderkorten kostade på 90-talet? Om man koncentrerar sig på det senaste decenniet så har ju utvecklingen mest gått åt ett håll. Många minns kanske vad det kostade när man köpte förra gången?

Av Elgot
Skrivet av Denkis:

Word är inte uselt men inte heller fantastiskt tycker jag. De flesta Office-programmen känns så för mig. Blir frustrerad med jämna mellanrum (pga begränsningarna i diverse funktionaliteter).

Att Word utsätter en för så många inställningar och beslut kan ju också vara en svaghet. När man väl har bra mallar i LaTeX är det bara att skriva text och så blir allt bra medan man i Word lätt kan råka byta teckensnitt, indrag, radavstånd eller något annat.

Av Elgot
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Precis och tid är pengar. Jag har ofta frågor där man goolgar får man stora mängder svar på inte direkt det man är ute efter. Med dessa chatbottar får man svaret serverat på ett silverfat.

Nu låter det ju som att man gör något som man egentligen inte vill, men så behöver det väl inte vara? Det kan vara lite som att diskutera med en kollega (eller lärare) och tillsammans komma framåt. Troligen får man dessutom en mängd idéer under tiden.

Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Det enda jag har emot det är att de chatbottar jag har använt är inte alls pålitliga. De säger saker som är fel på ett sådant sätt som man tror att de är helt säkra.

Så gör man säkert själv ibland också? Det är väl rätt avancerat att skatta tillförlitligheten i någon specifik utsaga? Hur skulle det gå till?
Däremot är det ju ofta så att man påpekar något som inte stämmer och då får svaret ”Ursäkta, du har rätt. Såhär skall det förstås vara (och så en korrigerad lösning)”. Där borde man ju ha kunnat köra några iterationer till.

Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Och frågan är vad ska man med ett svar till som har stor chans att det ej är korrekt?

Korrekt eller icke korrekt är ju också en rätt grov indelning. Även om koden inte fungerar (direkt) har man kanske får väldigt mycket användbart.

Av Elgot
Skrivet av medbor:

Dagens chatbotar är ju ’bara’ som en extremt kraftfull sökmotor, snart kommer de klara av mycket mycket mer

Den stora grejen är väl att de kan svara på din fråga snarare än att bara peka någonstans där det kanske står något relevant? Man kan till exempel beskriva ett programmeringsproblem och få kod som löser det även om ingen har gjort det förr. Och är man inte riktigt nöjd kan man framföra sina synpunkter och få en ny version.

Av Elgot
Skrivet av Svensktiger:

Så när peakade Word?
Slutet av 90 talet, början av 2000 talet?
Dagens version är såklart kraftfull, men knappast bättre att använda än de tidigare versionerna.

Man vill ju säga nej, fast är det verkligen så? Man kan ju ha synpunkter på hur bra den här typen av program är, men är äldre versioner verkligen bättre på någon punkt?

Av Elgot
Skrivet av medbor:

De har redan fungerande realtidsöversättning

Det är kanske löst, men det gäller väl också att det fungerar pålitligt i praktiken hos vanligt folk? Apple har ju lite mer makt över sina utvecklare, men just den stora bakåtkompatibiliteten är ju en av Windows trumfkort.

Av Elgot
Skrivet av Sysop:

Någon som glömt ta av sig skygglapparna?

Ofta blir det väl inte så stor revolution som alla föreställer sig när den inledande entusiasmen är på topp? Om inte annat kanske det tar betydligt längre tid än förväntat.

Av Elgot
Skrivet av oqvist:

Efterfrågas allt designkravs verkligen av konsumenter eller behövs de för kylningen att allt ska täckas för?

Kanske har målgruppen förändrats en aning genom åren också? De som köper moderkort idag kanske faktiskt efterfrågar sådant i större omfattning än förr?