Inlägg

Inlägg som No_Jah har skrivit i forumet
Av No_Jah

Alltså för att köra Proxmox så är det ju fullt tillräckligt med 16gb ram, men det går snabbt åt till VM:s, containers och dockers.

Av No_Jah

Om du går up 150kr i pris på SSD:n så får du denna istället som har 5 års garaanti och 800TBW istället för 3 år garanti och 320TBW:
https://www.komplett.se/product/1201337/datorutrustning/lagri...

Ang RAM så verkar det vara 1 x SO-DIMM, DDR4 3200Mhz, och max 16GB, vilket är lite snålt till Proxmox kan jag tycka.

Av No_Jah

Jag tycker inte det är lönt att kontakterna patchkablar själv, då det aldrig blir lika bra som fabriksgjutna kontakter.
Jag brukar köpa patchkablar här:
https://www.av-connection.se/?ML=1959&_gl=1*1yeqdot*_up*MQ..&...

Av No_Jah
Skrivet av Pettolajnen:

https://192.168.10.1 är inte HA-servern. Det är routerns gränssnitt. Trodde det var det du menade med att routern själv använde 443 för sitt gränssnitt. Men då ville jag förklara att den inte har något SSL.

Kolla om du kan ändra vilken port routerns webgränssnitt använder, annars kan du nog inte vidarebefordra port 443.

Här är någon med liknande problem.
https://superuser.com/questions/996052/cannot-open-port-443-o...

Av No_Jah
Skrivet av Pettolajnen:

Men om jag vidarebefordrar 8123 till 8123 bara så hjälper väl det inte att ansluta med https? Men kan absolut lägga till det i routerns port forward.

Routerns webbgränssnitt verkar inte använda något certifikat eftersom det står "Not secure" intill https://192.168.10.1/ i webbläsaren.

Ja alltså det kan hända att jag missat något med att ställa in detta korrekt men jag har under nätverksinställningar i Home Assistant det inställt på "https://mindomän.se". Har även tidigare haft inställt på "https://mindomän.se:443" för att vara extra tydligt. Är det någon mer stans man "ställa in" att Home Assistant lyssnar på 443? Jag har ju givetvis ställt in sökvägarna till certifikatsfilerna i configuration.yaml:

http: ip_ban_enabled: false login_attempts_threshold: 100 use_x_forwarded_for: true trusted_proxies: - 192.168.10.178 # homeassistant IP - 172.30.32.0/23 # Docker address - 172.30.33.0/24 # Docker address - 127.0.0.1 - 172.30.32.3 # Docker DNS address ssl_certificate: /ssl/fullchain.pem ssl_key: /ssl/privkey.pem

Angående proxy-inställningarna ni ser där ovan så används dom främst för när jag använder reverse proxy med ett add-on i Home Assistant, Nginx Proxy Manager. Men jag har inaktiverat det nu för att först försöka få det att fungera den enkla vägen som en del av felsökningen varför extern åtkomst inte fungerar.

Du ställer in i configuration.yaml-filen vilken port Home Assistant lyssnar pp.

https://rapidlydigital.com/change-default-port-number-in-home...

Av No_Jah
Skrivet av Pettolajnen:

Då har jag ett publikt IP.

Okej så port forward borde vara 443 till 8123? Jag försöker även få hjälp av ChatGPT som är mycket tydlig med att det är 443 till 443 jag ska använda om jag faktiskt har SSL installerat på servern. Så här förklarar ChatGPT det för mig:

Så jag blir lite förvirrad över om jag faktiskt ska köra 443 till 8123 eller 443 till 443.

Man kan inte säga vad du SKA göra, men det vanligaste är att man vidarebefordrar port 8123 till port 8123, annars kan du vidarebefordra i princip viken port du vill till port 8123, men just port 443 kan ev. vara upptagen av routerns eget webgränssnitt.

Vad händer tex. om du vidarebefordrar port 8123 till home assistant maskinens IP-adress på port 8123?

Av No_Jah
Skrivet av Pettolajnen:

Det är frågan. Har läst på flera trådar här på Sweclockers och folk har delade meningar om vad exakt publikt IP är men folk är rörande överens om att i princip alla nätverksleverantörer har publikt IP. Jag försöker få svar från Telenor om dom har publikt IP. Dom har i alla fall sagt att dom inte blockerar någon port.

En fråga: Ska min Port forward vara WAN 443 till LAN 443 eller ska den vara WAN 443 till LAN 8123 mot min Home Assistant? Jag har ju SSL-certifikat installerat på servern så jag gissar att det ska vara 443 till 443? Däremot är det enda sättet just nu att faktiskt lyckas komma in i Home Assistant när jag har 443 till 8123 dock endast när jag ansluter från samma nätverk. Alltså inte från mobildata.

Det är ju lätt att ta reda på om du har publik IP-adress.

Det första du gör är att gå till tex. https://www.whatsmyip.org/ för att se vilken IP-adress du visar utåt
Sen loggar du in i din routers webgränssnitt och tittar vilken IP-adress den har på WAN-port.

Om dessa visar samma IP-adress har du publik IP-adress, om det är olika IP-adress så har du inte publik IP-adress.

Vilka portar du ska vidarebefordra beror ju på hur du vill sätta upp det, men Home Assistant använder ju mycket riktigt 8123 som standard, och det vanliga är ju att man talar om att routern lyssnar på samma port som ska vidarebefordras, alltså 8123.
Men om du vill så kan du ju välja att routern lyssna på annan port, dock kan ev. routern fungera så att just 443 kanske inte fungerar att öppn eftersom rtoutern själv använder den porten för sitt webgränssnitt.

Av No_Jah

Det smidigaste är ju om dina routrar kan hantera VPN-tunneln, men det är svårt att säga om det går eller inte utan att veta vilka routrar du har?

Av No_Jah
Skrivet av Pettolajnen:

Försöker få till extern åtkomst av mitt Home Assistant via SSL men har problem med att trafik via port 443 mot routerns WAN IP inte fungerar. Inga paket skickas ens ser jag via Wireshark. Jag har en Technicolor TG799vacXTREAM-router från Telenor och har ställt in portarna för SSL-åtkomst. Jag har även dubbelkollat att brandväggen i routern är inställd på "Low".

Routerinformation:

Routermodell: Technicolor TG799vacXTREAM
Firmware-version: 18.1.0312-1321006-20220408101432

Trots mina inställningar verkar jag ha problem med att trafik från mobildata inte når min routers WAN IP när jag försöker ansluta till Home Assistant. Jag har varit i kontakt med Telenors tekniska support, och de hävdar att de inte blockerar några portar. Webbhotellet säger också att mina DNS-inställningar är korrekta men att något, typ en brandvägg verkar blockera trafiken.

Min fråga är om det finns några ytterligare inställningar på routern som jag kan kolla på eller ändra för att säkerställa att trafik utifrån inte blockeras? Har någon här erfarenhet av Technicolor TG799vacXTREAM-routern och om det finns något specifikt att kolla på för att lösa detta problem? Eller någon som vet om Telenor har någon annan inställning som blockerar extern trafik?

Har du publik IP-adress?

Av No_Jah
Skrivet av Swedishg33k95:

Tjena, går och ältar lite vad man skall tänkas sätta upp för hemmanätverk och self host tjänster. Idag kör jag en vanlig dator med låg förbrukning. Proxmox och sen diverse väsentliga tjänster så som vpn, lösenordshanterare, mail etc.

Dock måste jag ha något mer kraftfull maskin eftersom jag skall upp till 10gbit hemma. Ovanpå detta skall jag också eventuellt köra truenas och i framtiden koppla två kanske tre kameror till denna server. Jag kommer köra Proxmox sen opensense och truenas. En 10gbit nic till en 10gbit switch som endast skall gå till en dator. Så 10gbit lina till en dator i hemmet med resten högst 1gbit

Nu till den stora frågan, tänker plocka en billig speldator från nätet. Eller vad har en riktig server för fördelar? (ljud och värme är inga bekymmer)

Mitt tips är att titta efter begagnade serverdelar.

Här har du en en bra combo med moderkort, CPU och RAM, till ett svårslaget pris.
https://www.ggsp.se/oevriga/supermicro-x10srm-tf-e5-2698-v3-1...

Av No_Jah
Skrivet av maxpurrp:

Hej,
Har precis flyttat in i ny lägenhet där vi har 1000/1000 mbit (Tele2) Jag har kopplat enligt följande:
Från media omvandlare till port 1, sen sladd från uttag nr. 1 i väggen in i routern -> sladd från router in i datorn.

Med denna lösning hamnar jag på ca 350 mbit ned / 950 mbit upp.
Kör jag direkt från vägguttag rätt in i datorn så blir resultatet snarlikt.

Kör jag däremot direkt från media omvandlaren in i datorn hamnar jag på ca 930 mbit upp / ner. Detta är dock inte ett alternativ då detta kräver att en sladd går genom hela rumnmet.

Har ni något förslag på vad som kan vara fel / något åtgärd?

Tillägg: En sak som jag upptäckt i min egna felsökning är i skåpet där omvandlaren sitter har jag 10 st uttag numrerade från 1-10. Tex. nr 9 & 10 går ut i vardagsrummet, kopplar jag till dessa så får jag inget nätverk alls. Verkar endast vara uttag nr. 1 & 2 som faktiskt fungerar.

Vad är det för router du har?

Ang. uttagen i skåpet så är väl dessa bara en patchpanel? Och för att respektive uttag i andra änden ska fungera så behöver ju en switch kopplas till uttagen i skåpet.

Av No_Jah
Skrivet av boibo:

köp denna: https://ui.com/cloud-gateways/express
sen nån av deras unifi switchar med PoE och komplettera med accesspunkter.

Den innehåller cloudkey så det förenklar hantering och prismässigt är det den billigaste unifi gatewayen.

Om du inte vill ha en dream machine eller motsvarande. Fördelen med denna är att du kan ha den i nätverksskåpet om du har en sådan.

Att ha de inne i ett nätverksskåp är ju kanske inte det bästa om man även använder den som accesspunkt, då bör den ju placeras så centralt som möjligt.

Av No_Jah

För att se vilken DNS som används så kan du också använd ipconfig, fast du skriver då "ipconfig /all" så får du mer information.

Som nedan:

Windows IP Configuration

Host Name . . . . . . . . . . . . : Windows2016
Primary Dns Suffix . . . . . . . :
Node Type . . . . . . . . . . . . : Hybrid
IP Routing Enabled. . . . . . . . : No
WINS Proxy Enabled. . . . . . . . : No
DNS Suffix Search List. . . . . . : sk015.lan

Ethernet adapter Ethernet:

Connection-specific DNS Suffix . : sk015.lan
Description . . . . . . . . . . . : Red Hat VirtIO Ethernet Adapter
Physical Address. . . . . . . . . : 62-D6-5F-40-36-74
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.15.51(Preferred)
Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Lease Obtained. . . . . . . . . . : den 13 december 2023 21:11:02
Lease Expires . . . . . . . . . . : den 20 december 2023 15:11:02
Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.15.1
DHCP Server . . . . . . . . . . . : 192.168.15.1
DNS Servers . . . . . . . . . . . : 192.168.15.1
NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Enabled

Och för att testa DNS:en så kan du använda kommandot nslookup, genom att skriva nslookup följt av önskad domän eller adress, tex.

nslookup www.google.se

Av No_Jah

Får Windowsdatorerna någon IP-adress och gateway då?

Av No_Jah

Hur ser det ut om du kör ipconfig på windowsdatorerna, får dom någon riktig IP-adress och Default gateway?

1. Rryck startknapp och skriv: cmd
2. I fönstret som öppnas skriver du ipconfig

Då ska det se ut liknande detta:

Windows IP Configuration

Ethernet adapter Ethernet:

Connection-specific DNS Suffix . : sk015.lan
IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.15.51
Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.15.1

Av No_Jah
Skrivet av Skarj:

Den stationära är trådat kopplad till en trådad (tråd mellan accespoint och router) accespoint

Det där hänge jag inte riktigt med på?

Har du testat att avaktivera allt vad mjukvarubrandvägg heter på Windowsdatorerna?

Av No_Jah
Skrivet av Skarj:

Jag har fått ett för mig helt nytt fenomen, själv har jag inte kört någon windows dator på några år, men frun jobbar hemifrån och har en jobbdator med windows, hon fick problem (läs det går inte ansluta) att koppla upp sig mot vårt wifi, jag tänkte att det är något från hennes jobbs sida, att de har något trassel. Men icke, hon testade med sonens dator, samma sak där.

Själv lyssnade jag inte så noga då jag var ansluten både med min apple dator, apple mobil, iPad samt android TV samt appleTV, så jag tänkte att det är hon som klantar till det...

Men då hon inte fick till det blev jag involverad, drog även igång min gamla stationära dator och visst, hon har rätt, 3 Windows-datorer får inte åtkomst via routern, det går att ansluta till routern men inget internet, men minst 7 andra enheter kanske fler får internet utan problem via samma router (skriver just nu på en mac via den routern).

Vad fan kan vara fel? Vad kan ha hänt? Någon som känner igen detta? Har själv aldrig upplevt något liknande, det är precis som routern blockar windowsprodukter...

Alla tips är välkomna, frun är förbannad och givetvis är det mitt fel

Så det är alltså bara Windowsdatorer som kör Wifi som inte fungerar, om du koppla med nätverkskabel fungerar det?

Av No_Jah
Skrivet av norrby89:

Kör du på koax, värt att tänka på är att du sitter på en uppkoppling som går via fiber 9 fall av 10 och är oftast bara sista biten (fördelning från där fibern kommer in i byggnaden till att lägenheter om det är en lägenhet man bor i)

Sen kan det såklart variera en aning men oftast så är ända nackdelen med koax jämfört med fiber att man blir låst till nätägarens medieomvandlare/router.

Men routern går ju att brygga så att den bara agerar modem om man vill använda annan router, jag kör själv pfSense-router efter Tele2:s Wifihub c2.

Av No_Jah
Skrivet av nmap:

Hej. Jag kan bara ha tele2 i väggen och då skulle det bli 600/50 via tv-uttag. koaxialkabel.

Alternativet är att ha mobilt bredband, täckningskartor visar att telia är bra men deras paket är dyrt.
24 mån bindningstid / 499.-

Köper helst routern själv och har noll eller låg bindningstid på ett obegränsat internet simkort till den.

Tips på hur jag bör göra uppskattas

En sak som faktiskt är riktigt bra med bredband från Tele2 är att mobilt bredband ingår utan extra kostnad på deras högre abonnemang.
När det gäller fiberkoax så är det på abonnemangen Bredband 600 och Bredband 1200, på Bredband 600 ingår mobilt bredband mend 50GB data ber månad, och på Bredband 1200 ingår mobilt bredband med 100GB data per månad.

Själv har jag Bredband 1200, och med gruppavtal vi BRF så betalar jag 299kr/mån, inkl. mobilt bredband, obegränsad Tele2 Cloud, och Tele2play, som gör att man kan se alla sina TV-kanaler på surfplatta eller mobil.

Av No_Jah

På vilket sätt hämtar ni datan från servern, och kan det finnas någon hastighetsbegränsning inställd någonstans, annat än att IPS:erna som fular sig?