Inlägg

Inlägg som Senseye har skrivit i forumet
Av Senseye

Nu har cdon också sänkt Office 365 till 199 med 29kr frakt, och med cdon+ för 49 som man tog i veckan så har jag ju fri frakt 😁

Skickades från m.sweclockers.com

Av Senseye

Bra pris på Office, men Komplett saltar rätt rejält med frakten.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Senseye

Blev cdon+ trots att det ej är några erbjudanden värt nåt för medlemmar nu för tiden. Tänker att jag nog handlar två gånger på ett år iaf så då går jag lite plus på frakten.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Senseye

@scienta: Det är ju fortfarande ingen rättelse. De felaktiga uppgifterna är ju fortfarande felaktiga.

Skrivet av scienta:

Nog måste man kunna uttrycka att man inte vet vad man säljer, annars kan ju ingen i Sverige någonsin sälja saker som de inte vet till 100% vad det är.

Det får man absolut, men då ska man inte ange specifikationer i annonsen för varan, och i värsta fall tydligt rätta felaktigheterna innan köp.

Edit: Inte att förglömma är att köplagen är till för att skydda både säljare och köpare, och i detta läge är köparen mer utsatt än säljaren.
Blir ju väldigt skevt om säljaren kan åberopa okunskap vid köpet och lägga över allt ansvar på köparen, medan köparen måste ha all kunskap för att kunna kontrollera att det säljaren påstår sig sälja är sant. Därför handlas undersökningsplikten om vad en normal person i köparens ställe borde ha upptäckt.

Av Senseye
Skrivet av scienta:

Nu var vi inne på "gemene man" igen, som kanske inte vet vad varken grafikkort eller processor är. Rättelsen utgörs inte utav att han ber att köparen ska kontrollera så att allt stämmer, snarare i att han erkänner att det inte är säkert att informationen i annonsen stämmer.

Igen, detta är en tolkningsfråga som inte vi är behöriga att svara på. Dels för att vi inte vet exakt vilka ord som utbyttes eller vilket avtal som ingicks, vi har inte hört köparens version och självklart: man blir inte jurist av att läsa strölagar på nätet.

Det vi utgått från är trådskaparens inlägg och enligt det har säljaren angivit egenskaper i annonsen för varan. Om säljaren inte vet något om grafikkort eller processorer så är det väl rimligt att det ej skett någon tydlig rättelse av felaktiga uppgifter till köparen?

Skrivet av scienta:

Det har i allra högsta grad omnämnts:

"Jag har även informerat köparen på plats att jag inte har kunskap och du får kolla allt själv så de stämmer och han godkänner."

Vad det tillför är en vital detalj som inte går att förbise. Om ni väljer att basera era argument på hälften av vad TS säger så är det upp till er, vilket då inte ens är applicerbart på situationen. Spekulera är det enda vi, i egenskap av lekmän, kan göra.

Det är varken tydligt eller ens en rättelse.

Av Senseye
Skrivet av scienta:

@shad0w: Jaha, så vad tycker du är rimlig tid då?

Det handlar inte om tid, utan om att de inte rättats. Ingenting har rättats om säljaren säger att köparen ska kolla så allt stämmer.

Tydligt är om säljaren specificerar vilka uppgifter som inte stämmer (eller troligtvis inte stämmer) och säger att han inte är säker på om grafikkort eller processor är samma som står i annonsen och att köparen bör kolla upp detta innan köpet.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Senseye
Skrivet av scienta:

Är du igång och tycker saker nu igen?

Nej det står i samma paragraf:
Första och andra styckena gäller inte, om uppgifterna har rättats i tid på ett tydligt sätt.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Senseye
Skrivet av scienta:

Jag ska också citera, ifrån samma paragraf:

Varan skall dock inte anses felaktig, om säljaren varken kände till eller borde ha känt till uppgifterna.

Det gäller information från annan än säljaren, i tidigare säljled eller för säljarens räkning.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Senseye
Skrivet av scienta:

Varför ska jag behöva uppge rättskällor när det redan finns sedan tidigare i tråden? Förövrigt är det precis det vi gör, detta är en tolkningsfråga då alla här inne är "gemene man" i juridiska frågor.

Ni gör ju samma antaganden som jag, så igen - tolkningsfråga.

Vad det är för sorts grafikkort är en sak, hur bra grafikkortet fungerar (artefakter p.g.a. skadat kort, eller dålig kamrem på en bil) handlar om varans funktion. Så ja, det är helt olika saker.

Precis!

Och det kräver att säljaren har rättat uppgifterna i tid PÅ ETT TYDLIGT SÄTT, vilket inte skett om säljaren säger att den inte är kunnig och att köparen ska kolla så allt stämmer.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Senseye
Skrivet av scienta:

Nej, säljaren har givit korrekt information - nämligen att han de facto inte vet om specifikationerna stämmer. Jag tolkar det som att säljaren har informerat köpare om sin okunskap och om att specifikationerna inte är garanterade att stämma.

Vad TS har sagt och inte kan inte vi veta exakt, men jag tolkar det rakt av som att han berättat att han inte vet om specifikationerna han angett var korrekta och det är det jag utgår ifrån.

"Stor service" och "byta kamrem" är relaterade till bilens funktion, vet du inte det? Hade du däremot beskrivit en affär där det var osäkert om bilen hade kamrem eller kamkedja så hade det fungerat som liknelse.

https://lagen.nu/1990:931

18 § Fel föreligger även om varan inte överensstämmer med sådana uppgifter om varans egenskaper eller användning som säljaren har lämnat vid marknadsföringen av varan eller annars före köpet och som kan antas ha inverkat på köpet.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Senseye
Skrivet av scienta:

Om hela köpet baseras på annonseringen utan vidare kontroll, visst. Men i detta fall så har säljaren erkänt vid fysiskt möte, innan färdigställd affär, att han inte har vidare kunskap om produkten och inte kan intyga att allt som annonserats stämmer.

Vidare beskriver du funktion, vilket är en helt annan sak.

Vad du tycker är irrelevant, detta ska bedömas objektivt. Det är självklart att ansvaret ska ligga hos köparen, då ingen tvingar denne att spendera sina pengar. Du pratar om "lurat" och "påstår", vilket är "i strid mot tro och heder" och ska rubriceras bedrägeri, så är inte fallet här. Säljaren har innan färdigställt avtal berättat om sina kunskaper och avsikter, vilka köparen sedan har accepterat. Det blir något helt annat mot om man hela vägen till köp hävdat att det faktiskt rör sig om specifik modell.

Du är medveten om att detta i princip är samma argument som redan diskuterats tidigare i tråden, att undersökningsplikten på något sätt ska trumfa köparens rätt att reklamera om säljaren inte givit korrekt information. Bara för att säljaren ber köparen att kontrollera varan så betyder det inte att avtalet gäller något annat än det som säljaren annonserat. Det betyder bara att säljaren upplyser köparen om undersökningsplikten.

Ditt påstående skulle ju betyda att i mitt kinatelefon-scenario så gäller ju avtalet helt plötsligt en kinatelefon trots att det aldrig sagts att det skulle röra sig om en sådan. Köparen har då lagligt blivit lurad och det rör sig varken om brott mot köplagen eller bedrägeri. Undrar varför inte alla blocketbedragare gör detta i så fall?

Skickades från m.sweclockers.com

Av Senseye
Skrivet av scienta:

Han har annonserat om en produkt, men vid själva köptillfället då avtalet gjordes så har han sagt:

"Jag ber han kolla ordentligt på den då min datorkunskap sträcker sig till att kunna sätta på den och inget mer. Men dator och skärmar är igång och jag ber han kolla på produkterna så allt stämmer."

Så jo, han har sålt en produkt han inte kan något om. Det är en annan femma om han propsar på att det är produkt x, men han har öppet sagt att han inte är säker.

Problemet är att säljaren varit så specific att sälja en viss modell av dator då det är säljarens ansvar att uppge korrekt information. Hade säljaren endast skrivit "speldator säljes, klarar av de flesta spel på medium inställningar", då tycker jag att köparens undersökningsplikt gör gällande att köparen kollar att spelen denne vill spela fungerar på datorn om hen får möjlighet att undersöka före köp.
Det du gör är att flytta över säljarens ansvar till köparen.

Samma som att man inte kan importera en iphone-liknande kinatelefon och sälja den som en iphone. Och när köparen kommer för att hämta telefonen så säger man "jag kan inte så mycket om telefoner, kolla så att det stämmer" och hoppas att köparen är mindre teknikkunnig så har man lurat någon och tjänat några tusen.

Går ju inte heller att döma någon för bedrägeri om de bara kan påstå att de inte vet nåt om telefoner utan trodde att det var en iphone när de la upp annonsen så slipper de undan.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Senseye
Skrivet av hunkaboy86:

Ring Konsumentverket själv vet jag. Dom lär säga samma ska som jag skrivit i tråden från början, alltså köparen kan inte häva köpet pga att dom inte skrivit ett avtal tillsammans och att säljaren uppmanat köparen att kolla varan, hur svårt ska det vara att förstå det?

Har nu chattat med hallå konsument:
--------------------
14:37:02
Välkommen! Vi tar strax emot din fråga.
--------------------
14:50:31
Hanna har kommit in i chatten
--------------------
14:50:31 --- Hanna
Välkommen, jag heter Hanna, vad kan jag hjälpa till med?
--------------------
14:50:42 --- Shad0w
Jag undrar om undersökningsplikten gör att jag som köpare har förlorat min rätt att reklamera och häva ett köp enligt köplagen om en säljare har sålt en vara (i detta fall en dator) enligt en annons men levererat en helt annan dator till ett mycket lägre värde då jag inte upptäckte det direkt vid köpet?
--------------------
14:52:35 --- Hanna
Det beror på, vem har du köpt varan av? Är det ett företag eller en privatperson?

Köplagen tillämpas i avtal mellan företagare, eller mellan privatpersoner.
Avtal mellan privatperson och företag regleras genom konsumentköplagen.
--------------------
14:52:49 --- Shad0w
Privatperson
--------------------
14:57:14 --- Hanna
Okej. Vi jobbar inte med privatköp, och jag kan därför inte ge dig en ingående redogörelse.
Men grunderna är att avtalet primärt tillämpas, och sekundärt tillämpas köplagen och avtalslagen.
Säljaren har en skyldighet att uppge korrekt information om varan, har denne inte gjort det så har köparen rätt att klaga/reklamera till köparen.
--------------------
15:00:07 --- Shad0w
Ok, så eftersom varan inte hade korrekt information (det var samma märke på datorn men ej de komponenter som säljaren skrivit i annonsen) så bör jag ha rätt att häva köpet?
--------------------
15:00:21 --- Hanna
Ja, det borde du ha.
--------------------
15:00:39 --- Shad0w
Perfekt, tack för hjälpen.
--------------------
15:00:46 --- Hanna
Tack och välkommen åter!
--------------------
15:00:46
Chatten är avslutad. Tack för att du kontaktade oss!

Skickades från m.sweclockers.com

Av Senseye
Skrivet av hunkaboy86:

Ja precis som Konsumentverket sa så eftersom dom inte skrivit avtal och säljaren uppmanat köparen att kolla igenom datorn så sa dom att köparen har nästan ingen chans att få häva köpet om dom skulle ta upp det i tingsrätten. Tur att TS och köparen kunde lösa situationen ganska smidigt ändå, det var rätt av TS att häva köpet enligt min mening iaf

Vadå inget avtal? Har de inte avtalat något annat så är det köplagen som gäller, och avtalet gäller varan som sålts enligt annonsen. Och du påpekade åt konsumentombudet att säljaren hade sålt en vara och levererat en helt annan till ett mycket lägre värde? Och du påpekade att det var reklamation och hävning av köp det gäller och inte ångerrätt?

Förresten hur ingående sa de att köparen måste vara angående undersökningsplikten gällande datorers grafikkort och processor?

Tror att man kan få vilka svar som helst från konsumentombudet beroende på vilka fakta man lägger fram.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Senseye
Skrivet av hunkaboy86:

Nej det har jag inte, och vad anses vara en "normal person" då? En normal person kanske borde kunna lite grann och veta hur man kollar att en vara är någorlunda lik det man tänkt köpa. Hur mycket ska en normal person kunna om produkten denne tänkt köpa för att anses som normal?

Tror du att nämndemän i tingsrätten vet skillnaden mellan Geforce 750ti och Geforce 1070? Tror du att de anser att en normal person i så fall ska veta skillnaden mellan dem?

Skrivet av hunkaboy86:

Nej, då menar du att man ska helt lita på att säljaren har skrivit rätt komponenter och det enda man behöver kolla om man köper en dator är ifall den har repor och om den startar? Så tror jag inte att de funkar, i en underbar värld kanske det skulle vara så, men sanningen är att köper man grejer i dag så har man som köpare ansvar att kolla så att det man köper är rätt saker så man inte blir lurad

Det är därför lagen är utformad så att produkten är felaktig om det inte stämmer med vad säljaren sagt.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Senseye
Skrivet av hunkaboy86:

Nej det är inte 100% fel

Noggrannheten i köparens undersökning får avgöras av vad en normal person i köparens ställe borde ha upptäckt.
Så du har 100% fel.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Senseye
Skrivet av hunkaboy86:

Jag har inte fel heller

Eftersom lagen ska tolkas i varje enskilt fall är det svårt att säga precis när du har fel, men i fallet att folk bör ha kompetens för att göra köp så har du helt 100% fel.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Senseye
Skrivet av hunkaboy86:

Ja om denne inte känner att man har rätt kompetens att kolla upp att det stämmer kanske denne inte skulle ha godkänt och köpt sakerna

nej, lagarna utgår inte från att man har kompetens inom ämnet för att göra ett köp.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Senseye
Skrivet av Aktsu:

Det kan vara riktigt svårt att kolla upp för en som icke är helt insatt i allt. Med din logik kan man aldrig klaga på någonting då i princip allt är enkelt att kolla upp om man innehar rätt kompetens. Oftast skall lagarna kring köplag osv tolkas så att en person helt utan kompetens skall kunna kontrollera det som sägs.

Precis det jag också försöker få fram. Då kan ju säljaren skriva vad som helst i annonsen och köparen har allt ansvar att kolla upp om det är sant eller inte.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Senseye
Skrivet av hunkaboy86:

En dator innehåller komponenter, det är det man köper, då borde man kolla upp att det är rätt komponenter man köper och det är inte svårt att kolla upp

För medelsvensson (för vilka lagen är skriven och tolkas) så är en dator en dator, inte en massa komponenter. Många tror ju fortfarande att skärmen ÄR datorn.

Skickades från m.sweclockers.com