Inlägg

Inlägg som Shakermaker har skrivit i forumet
Av Shakermaker
Skrivet av Zaarker:

Vad gjorde de då?

De satte inte in energiskatten som gjorde kärnkraftverken ohållbara.
MP som parti har ingen direkt makt över Vattenfall, då nedläggningen var planerad långt innan 2014.

Energiskatten är svår, jag vill ju inte att rika storanvändare ska kunna utnyttja elnätet mer än vad de redan gör och belasta nätet.
Det är ett faktiskt problem, klyfterna inom energianvänding är inget som pratas om men det är ett enormt problem när man bygger näten.
Det är en punktskatt precis som bränsle etc där storanvändarna subventionerar fattigare mindre användare.
Om man tar bort skatten måste de pengarna komma någon annan stans ifrån, t.ex högre inkomstskatt eller annat.
Samma med momsen, att blint säga att man borda plocka bort skatt/moms måste också kunnas backas upp med något annat argument

Och staten skor inte åt sig
Det är inte vi mot dem, vi är inte dumma amerikanare, vi vet bättre.

Du kan börja med att läsa länken.

En grej kan ju vara att inte lägga ned fungerande reaktorer så behöver man inte klaga på att folk förbrukar el.

Och nä, pengarna måste inte komma någon annanstans. Staten kan dra ned på massvis av de enorma slöserierna som pågår och finansieras av ett enormt skattetryck. På samma sätt behöver vi inte en extra skatt för att ha ett vettigt försvar. Man får omprioritera.

Folk som är osäkra på att binda borde kolla upp bytesrätt. Tack vare det låste jag på 72 öre. Betalade en tusenlapp och får ändra en gång under treårsperiod till då aktuellt pris.

Av Shakermaker
Skrivet av Morgan21:

Så kan det mycket väll vara. Nästa problem är att jag inte kan ladda ner eller uppdatera något på Microsoft store av någon anledning...

Kör du VPN? Jag har haft problem med det och tvingats köra utan.

Av Shakermaker
Skrivet av Zaarker:

Vad MP säger (de säger mycket skit) och vad de faktiskt har gjort är två helt olika saker.

Nog har de, tyvärr, varit med och gjort en hel del:
https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/s-och-mp-maste-...

I övrigt borde energiskatten tas bort och momsen minskas. Inte rätt att staten skall sko sig på bekostnad av befolkningen.

Jag lyckades binda och har 2,5 år till på 72 öre/kWh så jag sitter ganska lugnt trots höga räkningar i och med en årsförbrukning på runt 25 000 kWh.

Av Shakermaker

Nu går den igen.

Uppdaterade bios, satte in en ny SSD (1TB – aningen overkill för bara Windows, men hade ingen annan) tog ut GPU och kör på interna.

Än så länge har den fungerat trots att jag slagit av och på en del. Håller den i så kör jag på, förhoppningsvis ytterligare några år.

Av Shakermaker

Bra input.

Node 804 är vad jag var ute efter egentligen men den fanns ej på Webhallen. Kom nu också på att grabben har en sådan och en 3700X.

Nu har filservern kommit igång igen. Jag kör bara delning via samba så får jag ut några ytterligare år av den befintliga så är det fint. Strular den vidare så tar jag helt enkelt grabbens dator och gör till ny filserver och köper en ny 5700X till honom istället.

Av Shakermaker

Filserver

Min filserver tycks ha gett upp så jag kollar därför på en ny.

Tänker mig att den behöver plats för 6 3,5" HDD samt en 2,5" SSD. Halvpassivt PSU för att minimera ljudet.

https://www.webhallen.com/api/cart-img/238614,347872,236123,3106...

Är det värt att gå upp till en Ryzen 5500 samt 16 GB RAM, för att kunna köra även denna i 10+ år? Har i nuläget inget behov av att den skall agera annat än filserver.

Kommer stoppa in ett ASUS GeForce GT 710 2GB i den.

Av Shakermaker

Den är från 2011 och har jobbat på bra. Kanske provar ta ut minnen och försöker återställa bios. Utan framgång köper jag en ny.

Av Shakermaker
Skrivet av coolerfreak:

Gissar rent spontant att en BIOS-flashning är att vänta via programmerare. Låter inte som PSU-problem. Kakerlackan/BIOS postionerad ovanför ena SATA-anslutningen blir dålig med tiden. Typisk scenario är att du försöker göra uppåt 100 startförsök och kontentan blir 1/100 att de startar till slut. Många har nog gett upp långt under 50.

Ja, jag vet inte... Är kanske detta?

För det fungerade över natten och även nu när jag startade om ett par gånger.

Tog ur alla hårddiskar och nu sitter där bara en ny SSD och då får jag ingen bild alls igen. Tog ut SSD:n och samma sak, "no signal".

Av Shakermaker

Fungerade en gång, men inte nu igen...

Av Shakermaker

Filserver ger ingen bild

Jag har en filserver, Asus E35M1-I DELUXE mITX som slutat ge bild.

Det sitter ett ASUS GeForce GT 710 2GB i men jag har även testat utan, samt kopplat ur alla hårddiskar. Testat olika kablar och olika skärmar. Det blir ingen bild.

Några förslag?

Av Shakermaker
Skrivet av Tigerhamster:

Kontrollerna ser kompatibla ut, baserat på att de har screenshot-knappen.

Basversionen av onlinetjänsten ger dig både en duglig NES- och SNES-samling. De har även lagt till specialversioner av vissa spel (jämsides med de gamla), där du t ex kan starta med mer grejer i Zelda, eller saker som påverkar svårighetsgraden. Rekommenderas varmt till barn som inte vill ha "Nintendo hard"-difficulty som det talades om för 30 år sedan

Jag kör utan skärmskydd, men jag är lite egen. Behöver du? Switch är en touch-enhet och kör med ett plastigt "glas" och är inte reptålig. Väska eller skydd, helst båda.

Spel?
Ring Fit Adventure. Gör träning/motion till ett spel du kan vinna. Överraskande effektivt.
Absolut Mario Kart.
Jag gillar Smash Bros.
Pokémon går alltid hem i den åldern; protagonisten är ju evigt 10-12, och det är tänkt att vara en coming-of-age-resa.

Super Mario Odyssey är roligt, men är "strikt" single-player (player 2 kan kontrollera mössan).
Super Mario 3D World och "New Super Mario U Deluxe" eller vad de nu heter (herregud deras namn ibland) är nog roligare med fler i soffan. Särskilt när du förstör för andra spelare för att du ska vara den som ringer i flaggstången.

Annars spelar jag också LA Noire, South Park-spelen och har tänkt att ge mig på Bioshock i bärbart format någon helg snart. Det finns många bra tredjepartsspel även om flera är äldre och du kanske redan har spelat dem.

Redigering
Plockade fram switchen och kollade snabbt på spel jag gillat; Celeste, Shovel Knight, Crysis-spelen, Final Fantasy IX, Luigi's Mansion, Monopoly, Stardew Valley, Mario Maker, Zelda (botw och Link's Awakening hittills), Two Point Hospital. Jag kanske glömmer något.

Tack för all input!

Jag provar kontrollerna och annars blir det två från Webhallen. Jag får prova mig fram i vilka spel det fungerar och hur bra de är.

Han har fått låna Splatoons 2 och Pokemon Pikachu. Fixar nog skärmskydd och väska, samt kanske onlinetjänsten också så får vi se om hans intresse består och gör det värt att köpa till fler spel. Smash Bros skulle han nog gilla. Så blir väl det eller Mario Cart i så fall.

Själv håller jag mig nog fortsatt endast till PC. Körde original-NES men har svårt för alla nya konsoler. Fifa och NHL går självklart an på PS5, men inget i övrigt.

Av Shakermaker
Skrivet av firstofmay:

Om jag förstått trådstarten rätt så är det så dumt att det är nära på missbruk av det öppna köpet dock. Varför skulle man behöva "testa" en SSD? Inom samma prisklass och med samma funktioner kommer det inte finnas märkbara skillnader.

Öppna köpet kan ju vara utformat hur som helst så svårt att säga om det är ett "missbruk" eller ej. Jag köpte exempelvis en Nintendo Switch på Elgiganten och frågade huruvida öppet köp endast gällde vid obruten förpackning. Killen i kassan sade att vi fick använda den som vi ville, bara den var i hyggligt skick. Så där kan man använda produkten rejält, utan att "missbruka det öppna köpet".

Det är dock inget missbruk av den lagstadgade ångerrätten. Varför man behöver testa? En sak kan ju vara att se om de utlovade hastigheterna stämmer? Är ju tydligen så att tillverkarna byter ut delar med sämre prestanda som följd, utan att ändra modellbeteckning.

Av Shakermaker
Skrivet av kroXofant:

Ett spel eller två är en bra start
Skärmskydd, väska och laddare är bra att ha med om du spelar på resande fot.
Har lyckats spela fyra stycken i Overcooked med två pro-kontroller och de två medföljande, om det funkar i fler spel vet jag inte.

Skrivet av Def_Dog:

Webhallen har KMD-kontroller ute för en 249kr/st och som ovan rekommenderat, skärmskydd

Tack för svaren.

Upptäckte att jag hade två av dessa i förrådet. Antar att de kan duga?

https://m.media-amazon.com/images/I/51WZfzRoe1L.jpg

Hittade också ett minneskort på 32 GB.

Spelmässigt såg jag att man fick en del 8-bitars spel om man köpte onlinetjänsten för 200 kr/år.

Behövs verkligen skärmskydd?

USB-C-sladdar och laddare finns i överflöd. Väska skall köpas.

Vilka spel bör man ha? Främst för en tioåring. Zelda? Mario Kart? Något Super Mario? Nintendo Switch Sports? Splatoon 2?

Av Shakermaker

Jag ville köra Ikeas lampor direkt till deras rörelsesensor för att vara utan brygga. Detta då jag börjar få runt 100 enheter och inte gärna vill ha två hubbar. Fick dock tag på Hue:s E27 (800 lumen) via Amazon för 100 kr styck så blev sex ytterligare sådana.

Kör lampor och en del tillbehör via Hue-brygga. Sedan massa tillbehör via Smartthings-brygga, där Hue-bryggan lampor integreras. Räknas Hue-enheterna som enskilda "enheter" i Smartthings då så att den blir överfull?

Är det tänkbart att en kommande hub får stöd för fler enhet?

Av Shakermaker

Blev ett inköp av en Switch. Tog den utan OLED, får se om jag ångrar mig sedan.

Vad behöver man köpa till?

Två rejälare handkontroller? Kan man då spela fyra stycken? (två med nya kontrollerna och två på de medföljande?)
Väska när man reser?

Något mer som är vettigt?

Av Shakermaker
Skrivet av seville57:

Ca 2 års användning, Netflix, Blu ray filmer. Garanti nä.

Reklamation, ja?

Av Shakermaker

Flera dimbar till en rörelsesensor, utan hub?

Jag kör Hue- och Smartthings-hub men i förrådet tänkte jag köra fyra Trådfri (E27) och ansluta till en Ikea-rörelsesensor.

Är detta möjligt? Antingen via Hue-hubben, alternativt helt utan någon hub?

Vill minnas att jag tidigare har lyckats para i alla fall en lampa till sensorn, utan någon hub.

Av Shakermaker

Tack för utförliga svar.

Jag köpte Toshiban och kommer dumpa C-disken inom kort.

Skrivet av xxargs:

Det är 2 saker som sticker ut en smula, det ena är att disk F (WD-disk) har parkerat 1.2 miljoner gånger - normalt brukar gränsen vara 200000 eller 300000 parkeringar - låt mig gissa att det är en WD-Green då det parkerar efter typ 8 sekunder efter senaste access...

Det andra som sticker ut är att disk-C (Seagate (TB-disk) har post BF (G-sensor-error) har markerat med 8107 st mekaniska stötar över en viss nivå medans disken arbetar - slår du knä i burken eller bankar hårt i bordet under tex. spel så att det skakar om burken ??? - detta bör man titta till så att det så att hårda störtar inte når datorn och uppräkningen stannar av.

F-disken kan vara en Caviar Green.

Det är en filserver som stått i ett skåp men på senare tid på en "vagn" under sidoskrivbordet. Kanske har stött till den några gånger men knappast tusentals...

Av Shakermaker

Byta ut gamla hårddiskar?

Amazon har ju en bra deal på en 16TB-disk.

Så jag funderar på att införskaffa en sådan.

Vilka av diskarna är det dags att pensionera? C: har ju en varning (hur allvarlig är den?) och kanske borde skrotas? G: är köpt ungefär samtidigt. Dags att dumpa den också?

Av Shakermaker

Jag köpte en sämre plasma, LG 60pb560v för 5700 kr för åtta år sedan. Vill minnas att det var ett riktigt bra pris för en 60-tummare på den tiden.

Den har varit helt okej och är sovrums-TV sedan en tid tillbaka.