Inlägg

Inlägg som Bewise har skrivit i forumet
Av Bewise
Skrivet av mrqaffe:

Mionipc får man nog beställa online från nån utomlands, det brukar vara rätt få som säljer dem så man får handla i $ eller €.

Då är jag medveten om det, tack!

Av Bewise
Skrivet av mrqaffe:

Det finns barbones, inte en ren låda men...
Asrock håller på med sånt typ Deskmeet och Deskmini serierna.
https://www.asrock.com/nettop/AMD/DeskMeet%20X300%20Series/in...
https://www.asrock.com/nettop/AMD/DeskMini%20X300%20Series/in...
Och så finns det ju de nya generationerna minipc som i princip en en bärbar dator fast tänkt för hemmabruk de finns med ända upp till Ryzen R9 numera, svårare att byta nått i dem men de är verkligen små.
https://www.bee-link.com/

Asrock datorerna ser bra ut, synd att det inte fanns något am5 apuer än!

Bee-link är väldigt trevliga ut, gissar på att det finns inga återförsäljare i Sverige?

Skrivet av sunefred:

Entusiastmarknaden har massor att erbjuda kring 10L och uppåt så är du ok med sådana har jag massor med alternativ.

Nu verkar du vilja ha ännu mindre så då är det lite mer begränsat. Snyggast enligt mig i den storleksordningen är något från Cooj. https://cooj.cc/collections/all

10L är överkomligt men är lite för stort, speciellt när jag är enbart ute efter apuer dvs använder mig bara av den interna grafikkretsen. Väntar ivrigt på am5-apuer!

Skrivet av DennisOlof:

Det finns många fina små lådor hos aliexpress för just ITX system, även mATX. Sedan hur man kan få tag i det från andra ställen är en annan fråga, där kan man i alla fall ta del av utbudet.

Verkar som avtagit här i Sverige med återförsäljare av liknande chassin.

Den där såg förbannat intressant ut och påminner mig lite om Inwin Chopin! Har sparat den!

Av Bewise
Skrivet av snajk:

Känns lite som att NUC dödade marknaden för lite bättre ITX-chassin utan plats för grafikkort.

Förvisso, dagens NUC och liknande är kraftfulla. Kan dock uppskatta att ha ett chassi som, om än lite större än en NUC, inte tar så mycket plats men som är kraftfull och som man kan uppgradera med nya, kraftfullare komponenter efter tiden går.

Mina ISK 110 har haft allt från a6-6420K och a10-7700k till nu idag Ryzen 4650G och Ryzen 5600G. Ganska smidigt med vesa-fästet med datorn sittandes fast där bak.

Av Bewise

Kanon, tar mig an det, tack!

Av Bewise

Någon som har koll på lite mer moderna, kraftfulla, ultrakompakta chassin?

Hej!

Har flera stycken av, i mina ögon, klassikern Antec isk110 VESA samt ett Inwin Chopin 150w. Hittar inga av dom i Sverige längre så jag undrar om det har kommit något liknande chassit som har tagit över deras platser?

Mvh

Av Bewise

Möjligt att fixa flera operativsystem på en usbsticka?

Hej!

Som frågan lyder, är det möjligt?

Kan hända att denna fråga hamnar i fel forum eftersom frågan gäller inte bara Windows operativsystem utan även Linux.

Tänkte Linux Mint Cinnamon och Xfce, Windows XP, 7, 10 samt 11.

Mvh

Av Bewise

Har man chassi så som Ghost s1 så är sånna här kort intressanta som tar upp max 2-2,5 slots. Visserligen ryms RX 6800 med stockylaren som är blower-kylare. Sedan är det mer en regel än undantag att man undervoltar när man har en sådant kompakt chassi, så så mycket behöver det inte leva om, jag hade då bara bra upplevelser med mitt undervoltade RX 5700 i ett Ghost s1 som blev ersatt med RX 6800.

Av Bewise
Skrivet av Olsson80:

Hoppas på en 7000G cpu, så slipper jag köpa 5700g haha

Hade varit väldigt intressant om dom låg runt hörnet!
5600G funkar helt klart med lägre inställningar till esport-spel som exempel Fortnite och Dota 2 men även Diablo 2 Resurrected som GTA 5 funkar utan problem. Gissar att prestandan där ligger runt ett GTX 1030. Men känner att prestandan får gärna hoppa upp ett steg till, typ mot ett GTX 1050 eller mer som jag hoppas 7000G kommer kunna nå upp till!

Har gått igenom åren med start A6-6420k, A10-7700k, A12-9800, R3 2200G, R3 3200G, R5 4650G samt nu R5 5600G.

Av Bewise
Skrivet av mrqaffe:

AMDs APUer i 6900 serien verkar ha bättre prestanda än 1050 så det ska bli spännande att se hur desktopversionerna presterar när de kommer men integrerad grafik kan i vart fall nu klå de enklare dedikerade grafikkorten så nått måste de väl göra som svar på APUernas utveckling för annars blir det svårt att motivera ett instegsgrafikkort i en ny dator.

Har det kommit ut någon information om när dom ryktats komma ut?

Av Bewise

Intressant läsning, blir nog ett Ghost en andra gång när framtida datorbygget ska infrias! 🙂

Av Bewise
Skrivet av Gelantious:

Inte han själva som sagt något rasistiskt, men han tillåter det öppet på platformen.
Mängden med inlägg med n-ordet har exploderat sen han tog över och inget görs åt det, t ex....

Är ingen fantast över att banna ord, vad än det må vara. Brukar ge ord ännu mer makt när man försöker begränsa, gömma. Jag tycker att ord ska kunna uttryckas och finnas, med kontext såklart.

Av Bewise
Skrivet av enterthewoid:

Köper endast spel på GOG nuförtiden. Vill äga det jag köper, inte hyra och ha mina spel alltid tillgängliga, helt offline.

Skrivet av bobbish:

Gillar också GOG skarpt sett till hur det ser ut idag generellt. Som jag sagt i tidigare tråd på liknande ämne. Helt sjukt att det heter att man köper spel via t.ex. Steam och andra plattformar, men i praktiken är det ju hyrspel på obestämd spel. Bisarrt.

Något annat redan nämnt som jag håller med om skarpt, det är fan tragiskt att det inte går att spela sina gamla spel utan att ha en gammal extradator hemma med win95/98/XP. Nog för att jag spelar nyare spel främst. Men några av mina gamla absoluta favoriter bl.a. Ultimate Soccer Manager 98/99 (fortfarande bästa managerspelet någonsin) är omöjligt att få att funka utan att skapa en virtuell win95/98 maskin eller ha en extradator. Ingetdera som jag orkar eller har plats för. Riktigt crappy av Microsoft också att inte kunna ha egna integrerade och användarvänliga lösningar för sånt i Windows.

Instämmer helt och hållet med er, har blivit samma för mig att jag har mer eller mindre gått helt över till GOG när det kommer till att köpa spel.

Jag föreställer mig att GOG tar över facklan av de fysiska medierna. Bara att man behöver sin hårddisk om man har som jag över 300 spel där det ska laddas ner varenda installationsfil och försvaras på hårddiskar.

Av Bewise
Skrivet av Runqen:

Jag använder apples glansiga skärmar och glansiga lg skärmar dagligen och jag håller verkligen inte med om det där. Väljer alltid glansig skärm utifall valmöjlighet finns. Det matta bakplåtspappret som vattnar ur färgerna är ett evigt irritationsmoment hos mig. ^^

Hur gör du under ljusa dagar med reflektioner, stänger du ut det rent mentalt eller bara inte märker av det?

Av Bewise

Uppdatering:

Beställde denna:

https://www.amazon.se/gp/aw/d/B006Z9TQE6?psc=1&ref=ppx_pop_mo...

Nu fungerar datorn!

Av Bewise
Skrivet av hölmiz:

Det verkar inte bättre än att något av din strömförsörjnig är trasigt. Kanske är din nätadapter som strular. Har du någon att byta med?

Har tyvärr inte det, inte av den kraften. Men ska försöka ge det en koll till.

Av Bewise

Är mitt Streacom NanoPower 150w färdigt?

Hade liggandes ett fm2+ mini-itx, ram och en AMD a6-6420k. Blev inspirerad av en kompis att prova på göra en mediadator med Linux som operativsystem.

Så köpte detta chassi: https://www.inter-tech.de/en/products/case/mini-itx-nuc/jx-50...

Streacom NanoPower 150w

Det följde inte med någon strömadapter så tog mitt Streacom NanoPower 150w som har bara legat, knappt använt sen jag köpte det för kanske 6-7 år sen. Datorn startades upp, fick bild och skulle gå i bios när datorn och skärmen stängs abrupt av. Provar trycka på knappen men inget händer, på sin höjd så juckar fläkten till men inget mer. Kopplar ur chassit inbyggda pico-psun och stoppa in det pico-psu:et som följde med Streacom NanoPower 150w. Händer samma sak, inget händer förutom att fläkten juckar till.

Kopplar ur även den och kopplar in ett tioårigt Corsair cx-500 och Voila, allt startar upp som det ska. Provar koppla in de båda olika pico-psuerna men samma sak som tidigare sker.

Det är då jag noterar att strömadapterns ledlampa blinkar frekvent och ger även ifrån sig ett klickande ljud i samma takt.

Är det sönder eller gillar det helt enkelt inte komponenterna till datordelar? Har ställt in i bios så att turbo är avstängt samt att processorn är inställd på 45w.

Finns det något bra ställe där man kan köpa strömadapter som passar bra till chassit?

På chassits hemsida så står det " The standard DC converter board supports external 12V power supplies up to max. 10A (= 120W) and thus offers the possibility of configuring powerful systems in the smallest of spaces."

Av Bewise
Skrivet av ingenjören:

Det är lika slugt som Tysklands energipolitik. Lägga ner kärnkraft för att elda mer gas och kol istället som baskraft.

Skrivet av Casgar:

Finns inte så många Gen IV i komersiell drift i dagsläget, men teoretiskt så har jag för mig att man kan utnyttja bränslet mer än 100 gånger effektivare, vilket resulterar i att restprodukterna "bara" är radioaktiva i några hundra år istället för tusentals.

Vet inte hur det är i andra länder, men i Sverige så har inte ens vårat kärnavfall hamnat på slutlager än. Allt avfall som producerats sedan våra kärnreaktorer startades på 70-talet mellanlagras i bassänger i Oskarshamn för tillfället.

Skrivet av mpat:

Nja.

Fissionsreaktorer bygger på att man får en kärna av en fossil isotop att träffas av en neutron, vilket då med hög sannolikhet klyvs, producerar en massa energi samt två mindre atomkärnor. Energin i våra reaktorer bildas genom att man klyver två isotoper - Uran-235 (U-235) och Plutonium-239 (Pu-239). Ursprungligen laddar man dem med uran som är c:a 3% U-235 och resten U-238. Detta gör att en del av neutronerna inte träffar en atom U-235 utan en U-238. Denna blir då U-239, vilket sönderfaller (via Neptunium-239) till Pu-239. Om denna atom nu träffas av ytterligare en neutron, kan den klyvas och producera energi.

När bränslet är ”förbrukat”, dvs inte finns så mycket U-235 kvar, kan man ta ut det och upparbeta det för att ladda en reaktor med det igen. Då kan man ladda reaktorn med Pu-239. Detta är lite kontroversiellt, men vi gör det idag. Om du vill kalla Pu-239 för spill så OK, det kan man köra reaktorn på. Det är dock inte nytt med 4e generationen.

Avfallet är mestadels de där två mindre atomkärnorna som bildades i fissionsreaktionen. Dessa kommer i allmänhet att ha alldeles för många neutroner i förhållande till protoner, vilket gör dem instabila. En del av dem - mestadels de s.k. aktiniderna - har en lång halveringstid, vilket gör att de måste lagras väldigt länge för att bli ofarliga.

Det finns en del högtflygande teorier om att man skall kunna producera klyvbara isotoper för annat än Uran och Plutonium (breed-reaktorer), men det är inget vi har planer på att bygga nu. Poängen med 4e generationen är mest att vattnet skall kunna cirkulera utan att man har ström till pumparna.

Skrivet av ingenjören:

Nja jag håller inte riktigt med dig här även om det också stämmer. Den stora fördelen är att halveringstiden på avfallet går från 100 000 år till några 100 år. Man kan ju läsa lite mer här
"De snabba reaktorerna erbjuder möjligheten att ”bränna” aktinider för att än mer minska högaktivt avfall och för att de kan få fram mer bränsle än vad de förbrukar. Dessa system lovar betydande framsteg kring uthållighet, säkerhet och tillförlitlighet, ekonomi, förhindrande av teknikspridning och arbetsskydd. "

Ibland slår verkligheten till en som en riktigt präktig höger från Mike Tyson.

Förövrigt är det en fröjd för en som ställer ignoranta eller rent av korkade frågor att få se sånna intressanta och välformulerade svar och fortsatta diskussioner av människor som har betydligt mer koll än en själv. Tack!

Jag hoppas att dom lyckas återanvända gammalt avfall så vi kan få bort det mycket snabbare. Och mer effektiv energi som bonus på det.

Av Bewise
Skrivet av ingenjören:

Det stämmer. Det är därför vi först ska gräva ner det för X miljarder.

Det låter ju.. lite dumt. Milt sagt.

Intressant. Låter ju som att det är i människans intresse att vi får bort allt det som är nergrövt under jorden, så att vi kan släppa tanken av att det där ska ruvas i tusentals år. Och att vi får åter igen "gratis" energi.

Av Bewise

Det pratas om att dagens moderna kärnrea (generation 4?) kan återanvända det spill som blir. Innebär det att man kan återanvända det som man har fraktat ner under jorden genom alla åren?

Av Bewise

Förbannat trevligt och mysigt, kul! -99 var man var 12-13 år, nostalgin slår till en.