Inlägg

Inlägg som MegaN00bie har skrivit i forumet
Av MegaN00bie
Skrivet av TontteJooi:

Eller inte. Vad försöker du få fram med det inlägget? Du tycker alltså att en tredjegradens brännskada läker sig självt? Du har då konstiga funderingar.

Till TS:Gå till sjukan hur irriterande det än är. Alltid bättre att sitta 6 timmar vid "första hjälpen" än att dras med bestående men som kanske förstör din jätteroliga hobby.Det kan vara allvarligt att bryta ben.

Mvh.

Skickades från m.sweclockers.com

Så dåligt kan inte ironi göra sig på internet? TS har ju redan klargjort sin ovilja att besöka sjukvården, varför folk nu har en sådan. Jag är snart underläkare, det är ju givetvis helt omöjligt att utesluta någonting över internet. Självklart kan det finnas frakturer eller ledband som gått av, att fråga på ett forum är ju höjden av idioti.

Av MegaN00bie

För hårda män läker kroppen alltid av sig själv. Sjukvården är för fjollor och sopor

Av MegaN00bie

Istället för att bara skälla på folk som vill äta antibiotika och vara lite konstruktiv istället så kan jag ge några tips =). Främst mot halsont. Te brukar vara en höjdare, om det är lite avsvällande eller bara för att det rensar bort lite slem vet jag inte, men det brukar faktiskt hjälpa. Ipren är riktigt bra här, det både tar eggen av smärtan och kommer att minska svullnaden, något som även det kommer att minska smärtan på flera olika sätt. Bafucin är rätt schysst det med, men många gillar inte smaken. Kommer du över lite Coccilana är det också trevligt, det kommer egentligen inte att hjälpa dig, men du kommer inte att bry dig nämnvärt om dina krämpor =P

Av MegaN00bie

Nej för guds skull! Hade jag som läkare föreslagit detta för en infektionsläkare hade jag fått fingrarna avklippta. Glemmy postade en mycket fin bild, det man ska ta med sig från denna är att antibiotika är okej när man är svårt sjuk eller döende. Således på indikation från läkare, ej eget initiativ.Tyvärr är även många läkare ryggradslösa och viker för patienters påtryckningar att skriva ut antibiotika. Verkligheten och resistensutveckling är sannerligen ett skrämmande faktum som redan nu är men kommer bli ett fruktansvärt problem i vården.

Av MegaN00bie

Energin som krävs för att accelerera pinnen kommer i sig att öka pinnens vikt när hastigheten närmar sig c. Tillslut går massan mot det oändliga vilket även energin för att accelerera denna massa gör,

Av MegaN00bie

Extremt intressant det här med hur man värderar poäng egentligen.

Läser till läkare och lägger i perioder väldigt mycket tid (men inte särskilt mycket kraft) på min utbildning. Andra gånger läggs det inte så mycket tid alls, beror helt på vad man har för kurs för tillfället. Men jag har flertalet kompisar som precis som jag läser på heltid och har det så slappt så det finns inte. Har även andra änden med kompisar jag i princip inte träffat så mycket sen dom började, dom verkar ha det både svårt och mycket.

Vi har ibland korta, 5-6p kurser som är helt absurda. Karolinska Intitutet bestämmer vad en kurs ska innehålla. Sen att den blev 4 veckor spelar ingen roll, då bara kör man på vilket genererar absurda mängder information att lära sig och väldigt kort om tid att sätta sig in i materialet innan man skriver tentan för att sedan glömma allt. I detta fallet är alltså 1p=mycket information.
Självklart har vi även motsatsen där KI bestämt att kursen ska vara 5-6p. Att dom relevanta koncepten går att lära sig på halva tiden resulterar i att man fyller ut med massa överkurs som ingen kommer ihåg. Bara det basala examineras och alla blir godkända. Succe.

Vad är 1p egentligen? Så vitt jag vet så är tanken att 1,5p ska motsvara en arbetsvecka, dvs 8hx5. Men nog finns det många som lägger mer än detta. Och mindre, precis som jag skrev tidigare. Ska man kanske se det som att inhämtad kunskap = p? Vissa linjer är kunskapen som ska inhämtas så mycket enklare att ta till sig att det går åt mindre tid? Eller ska man se det som godtyckliga tårtbitar av sin examen, och när man samlat tillräckligt många förtjänar man den?

Av MegaN00bie

I egenskap av fallskärmshoppare

- Felix baumgartners skutt från 39 kilometer. For ever awesomeness.

Av MegaN00bie

Beskriver du dina problem för en läkare så bör han eller hon ta lite tyroideaprover på dig, även om det inte låter typiskt hypertyreos. Dock kan jag tipsa dig om att be om att få lite betablockerare utskrivet. I princip minskar dom adrenalins effekt på kroppen. Fungerar jättebra för folk som ska prestera inför folkmassor t.ex musiker, folk som ska hålla tal osv.

Av MegaN00bie

Det finns tre ord man måste känna till för att förstå fenomenet. Hypertermi, hypotermi och feber.
Hypertermi är när kroppstemperaturen är högre än vad kroppen tycker är lämpligt. Kroppen försöker då minska temperaturen ffa genom ökad genomblödning av huden och svettning.
Hypotermi är när kroppstemperaturen är lägre än vad kroppen tycker är lämpligt, kompensationsmekanismer är bla kontraktion av perifera blodkärl, minskad blodgenomströmning till huden, huttring och beteendeförändringar.
Feber är när kroppen ändrar "set-point" kring vad den tycker är lämpligt. Helt plötsligt anser kroppen att 39 grader är temperaturen vi ska ha, varpå en person med normal kroppstemperatur på 37 grader befinner sig i en hypotermi och lämpliga kompensationsmekanismer träder i kraft. När man är 39 grader varm och har feber är man alltså normotemp, eftersom man inte svettas utan ligger på den nivå man "ska".
Det som gör att man omvartannat svettas och huttrar är att "set-pointen" varierar och kan göra det väldigt kraftigt. Vi kan alltså pendla våldsamt mellan hypo- och hypertermi när vi har samma kroppstemperatur, enbart för att hypotalamus (ett centra i hjärnan) inte kan bestämma sig hur varma vi ska vara.

Av MegaN00bie

Gå fotokurs i Stockholm?

Hej alla glada swecare!

Jag spenderar stora delar av mitt sommarlov med att hoppa fallskärm. Eftersom det är en dyr hobby försöker jag även att tjäna lite pengar på det hela. Därför jobbar jag ibland som tandemfotograf. Man sätter helt enkelt fast en kamera på hjälmen och fotar sedan när en icke-hoppare gör ett tandemhopp fastkopplad i en tandempilot. Jag har hållit på med det en del och lyckas oftast ta bra bilder men jag känner att jag inte riktigt har stenkoll. Eftersom man ligger i frifall i endast en minut och har båda händerna upptagna med annat kan man inte hålla på och pilla med kameran. Allt måste därför vara förinställt och fungera på första försöket. Man måste helt enkelt ha koll på hur man tar bra bilder. Inställningar på kameran, vilka vinklar man ska flyga i, var man vill ha solen, ska man använda blixt osv

Därför vore det kul att gå någon sorts fotokurs. Jag har tittar runt lite på internet och hittat ett par olika. Folkets universitet har ett par nybörjarkurser som verkar bra och canon erbjuder en kurs på 3 timmar för typ 700kr. Antar att det kanske finns "gratis" kurser på stockholms universitet eller liknande. Eller ska man skita i allt, köpa en bok och bara börja springa runt och ta bilder?

All hjälp uppskattas, vore kul att få höra lite erfarenheter

Av MegaN00bie
Skrivet av GaMeR2K5:

Det där är ett undantag som man kan irritera sig på... varför ska de personer med jobb som kräver körkort särbehandlas? De får väl tänka sig för en extra gång och vara lite mer aktsamma om sina körkort. Det ska fasen inte vara någon ursäkt att man behöver körkortet för att klara sitt jobb. Skaffa inte ett jobb som du inte klarar av att sköta kan man ju säga.

Man kan väl till och med argumentera att det borde vara hårdare krav på dom som behöver kortet i jobbet?

Av MegaN00bie

Hoppar fallskärm, gjorde 300 hopp förra året. Gills det som extremsport?

Av MegaN00bie

Leka krig i skogen är faktiskt jävligt kul, klockrent om man är ett grabbgäng. Åldersgräns och så känns dumt att sia om, känns inte som att ni kommer bry er ändå. Skyddsglasögon är ett måste, mask är att föredra. Om inte för att skydda synen/ansiktet så åtminstonde för att det gör jävligt ont att bli träffad där.

Gör så att ni köper soft air guns, det är mycket billigare att hålla på med än paintball. Dessutom kan man köra på lite varsomhelst, paintball lämnar massa färg efter sig och så vilket folk brukar bli upprörda över.

Köp ett gäng billiga pistoler eller liknande, dela på en säck kulor och rocka loss! När ni kört några gånger och märkt hur det hela fungerar kan ni kanske köpa lite roligare softairguns, det är även då det kommer börja göra väldigt ont om man har lite tunnare kläder på sig och står närmare varandra. Men det är sånt ni kommer märka själva.

Se bara till att ha ögonskydd och köra på platser där inga oskyldiga riskerar att bli träffade. Have fun!

Av MegaN00bie

Man forskar oerhört mycket på sömn för tillfället. Hur mycket man bör sova per natt, vad som händer om man inte sover och framförallt, varför man behöver sova överhuvudtaget. Om man gräver lite i det hela kommer man att finna spaltmeter med teorier och fakta, det ena än mer extremt än det andra. Immunförsvar, inlärning, minne, tillväxt, blodtryck, kortisolnivåer osv osv osv. Mycket är säkert rätt men det är svårt att få någon klarhet i det hela. Sömn har stor betydelse, men det är så ofattbart många luckor som finns att man inte kan ge några direkta råd om rätt och fel.

Något man har enats om är att olika individer har olika sömnbehov. Därför brukar man säga att om man upplever sig själv trött eller upplever koncentrations eller inlärningsvårigheter under dagen så sover man inte tillträckligt. Fungerar man å andra sidan normalt trots att man "bara" sover 5 timmar per natt så finns det ingen anledning att ändra på det.

Av MegaN00bie
Skrivet av Crippa90:

Mjölk är bra skit men man kanske ska passa sig lite med kalciumet, speciellt om man äter andra mejeriprodukter.

Med tanke på att serumnivåerna av kalcium är kroppens mest noggrant kontrollerade elektrolyt behöver man knappast oroa sig för det.

Tycker man att mjölk är gott är det bara att dricka på!

Av MegaN00bie

Inte va så kräsen nu, allt man ligger med kan inte vara 10or

Av MegaN00bie

Hoppade fallskärm o Florida hela påsklovet och fick uppleva känslan av ett flygplan som inte var medvetet om mig passerandes 50 meter rakt under mig när jag hängde i skärm. Det var lite pulshöjande...

Av MegaN00bie
Skrivet av Arginj:

Nu har jag ingen speciell medicinsk kunskap, utan jag utgick ifrån följande inlägg på netdoktor. Varför anser du inte att jag ska ta en halv magnecyl per dag?
Jag kom på att jag provat antihistaminer utan framgång, så det måste jag dessvärre utesluta.

Nu är jag inte färdig läkare utan bara student, men just den där teorin verkade lite lösryckt. Ja trombocyter kan fastna i kärlväggen och ja trombocyter frisätter en enorm mängd substanser som svar på olika stimuli. Men det enda du gör med trombocyterna när du käkar acetylsalicylsyra (magnecyl) är att hämma deras förmåga att kunna koagulera. En halv om dagen är en hästdos att äta om det ska tas varje dag,. Har svårt att se nån läkare rekommendera det en längre period. Kan ge rätt grova problem med mag-tarmkanalen så mitt tips skulle faktiskt vara att du besöker en dermatolog.

En del patienter äter som sagt motsvarade magnecyl varje dag i syfte att lugna ner trombocyterna ("att gå på blodförtunnande") men då har man vägt risken att det ger ett blödande magsår mot att få en blodpropp på olämplig plats i kroppen. Dessutom betydligt lägre dos!

Av MegaN00bie

Det låter onekligen som ett mycket besvärligt tillstånd.

Jag har aldrig hört talas om att trombocyter är det som ger upphov till klåda. När man studerar klassisk somatosensorik är klåda ett ganska svårt "sinne" att definiera eftersom dom inte har några tydliga dedikerade receptorer eller liknande. Däremot kan jag starkt avråda dig från att äta en halv magnecyl om dagen, inte ens dom som går på trombyl (samma sak som magnecyl) på indikation äter så mycket varje dag.

Antihistamin borde rent logiskt ha en chans att fungera, om det faktiskt gör det eller inte vet man bara om man provat. Annars kan jag tipsa dig om att besöka en dermatolog. Eventuellt har han aldrig hört talas om det men likväl, har man spenderat 4 år av sitt liv att lära sig allt om huden så har man antagligen goda chanser att hjälpa dig

Av MegaN00bie

Man har ungefär 160-170 miljoner fotoreceptorer i ögat. Kranialnerv nummer två, N.Opticus som förmedlar denna information till hjärnan har ca 1 miljon axon. Nått borde man kanske kunna komma fram till med detta?