Inlägg

Inlägg som MegaN00bie har skrivit i forumet
Av MegaN00bie

Jag är rikskass på all form av matte, men det som gör att jag spontant inte bara säger att det inte går är att det finns ett par samband vilket gör att jag i min lilla värld inte tappar hoppet helt. Tanken är då att sätta in dom i något slags avancerat ekvationssystem och sen göra en fråga av det.

  • Ett av talen är summan av dom andra två talen.

  • Två av talen är ojämna.

  • Det ena talet i kvadrat blir samma tal

  • Det andra i kvadrat blir summan av dom andra två

  • Alla tal gånger 2 blir jämna

osv osv

Av MegaN00bie

Tankeexperiment, få reda på vilket tal en person tänker på med en fråga?

Godmiddag alla glada swecare

Jag och en kamrat var ute på stan häromdagen och lyckads snirkla oss runt ett väldigt besynnerligt problem. Problemet är som följer:

  • Person A tänker på talet 1,2 eller 3

  • Person B ska formulera en fråga till A, frågan måste vara av Ja-Nej karaktär

  • Med hjälp av denna fråga så ska B kunna lista ut vilket tal A tänker på

Är det möjligt att göra? Om det är möjligt, blir det omöjligt om 1,2 och 3 ersätts med A, B och C?

Vad tycker swec?

Av MegaN00bie

Att höginkomsttagare flyr landet är inte bara ett ekonomiskt problem, att driva t.ex vården med ett kraftigt underskott av läkare, och att dessutom i stor utrsätckning använda läkare som kanske har dålig koll på språket är inte ett lyckat koncept. Man blir inte bara av med en person som betalar skatt, man förlorar viktiga kompetenser också.

Av MegaN00bie

Så som det ser ut just nu:
Ljug, Ligg, Lämna lägenheten

Hade du varit den ålder du säger hade det blivit:
Ljug inte, Ligg, Lämna lägenheten

Av MegaN00bie

Att köpa alkohol på systembolaget är ingen rättighet, sålänge det inte är diskriminering så kan en butik neka vem som helst.

Av MegaN00bie
Citat:

Ursprungligen inskrivet av CSM101
...utan två helikoptrar som inte blev beskjutna på ens (!) och som öppnar eld...

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Shimonu
...Men mentaliteten hos soldaterna är att bara döda vem som helst. Dom skiter i vem det är...

Sanningen är aldrig svart på vitt men i krig så gäller regeln att är man tvåa så dör man.

Ens personliga motiv till att vara soldat varierar säkerligen där nere, men jag skulle tro att dom flesta hellre skjuter 100 civila av misstag än att själva dö. Något jag tror att dom flesta här framför tangentbordet också gör, när det kommer till kritan. Du får liksom ingen andra chans om den där kameran faktiskt var något sorts raketgevär, better safe than sorry...

Av MegaN00bie

Nånstans mellan hundra tusen och en miljon, kommer ändå inte bo i det här landet efter min utbildning är klar.

Av MegaN00bie

Edison hour 2.0 med ugn, häll, tvättmaskin, torktumlare, strykjärn och alla tv-apparater på. Öppen kyl och frys som grädde på moset.

Av MegaN00bie
Citat:

Ursprungligen inskrivet av -=FULLMOON=-
Nja inte det direxkt jag syftade på men det verkar inte alltid vara så brottom att vara på plats istället för att jogga lite så går de. alla vet att när hjälp behövs så kan även ett par sekunder spela in om det är liv eller död det handlar om.

Njae, det där stämmer faktiskt rätt dåligt. Det är rätt sällan det handlar om ett par sekunder och i dom fallen dör personen oftast ändå eftersom det enda som hade kunnat rädda dom vore om dom på något magiskt vis blev teleporterade till ett operationsbord sekunder efter olyckan.

Vad som dock är viktigare är att inte stressa upp sig och bli andfådd utan verkligen ta det lugnt och tänka igenom dom beslut man tar.

Av MegaN00bie

Jag ser redan fram mot att inte betala skatt i det här landet när jag är färdigutbildad =D

Av MegaN00bie
Citat:

Ursprungligen inskrivet av MBY
MegaN00bie: Jag har också läst om den studien, som gjordes första gången redan på 70- eller 80-talet. Den har inte undsluppit kritik, men jag tror ändå att resultatet är riktigt, jag tror att det är mer adaptivt att skynka en något för lång rytm med en för kort och vidare tycker jag det stämmer bra med en naturlig variation här, 24,5 (eller 25h i de tidigare undersökningarna) är ju bara ett medelvärde som kan möjligtvis vara en ESS, evolutionär stabil strategi. Observera att det är spekulation från min sida, inte fakta.

Men en sak undrar jag lite över. Du säger att blinda "ofta" har sömnproblem? Det finns ju en uppsjö av olika sätt att vara blind på. Man kan ha skadade ögon, man kan ha skadat syncentrum, man kan sakna kopplingar mellan delar i syncentrum eller öga->limbiska systemet (vilket inte ger blindhet, men andra "roliga" effekter som capgrassyndrom) och man kan ha kvar de evolutionärt äldre systemen för syn men inte yngre, vilket leder till omedveten syn.

Hur som helst så reglerar dygnsrytmen i huvudsak av epifysen, tallkottskörteln och den har, vill jag minnas, sin egna koppling till ögonen som innehåller dedikerade ljuskänsliga celler för att ge input till epifysen (lägre ryggradsdjur, t.ex. amfibier och vissa [alla?] kräldjur har sina ljuskänsliga celler direkt i epifysen och ett tunt område i skallbenet för att föra in ljus direkt dit i hjärnan. Ett "tredje öga" således).

Det borde ju räcka med att denna koppling förstörs, vilket inte implicerar blindhet, för att dygnsrytmen ska balla ur, och det borde krävas en "ordentlig blindhet" för att även den ska förstöras?

Möjligen påverkar synen i mer vanlig bemärkelse också dygnsrytmen varpå konventionell blindhet i allmänhet kanske kan orsaka störningar. Min fråga är, vet du mer om blinda och dygnsrytm? Har jag rätt i om jag misstänker att det kanske inte är "ofta" som blinda har sömnstörningar på grund av detta?

Den kärna som har den överordnade kontrollen över den cirkadianska rytmen i kroppen är den suprakiasmatiska kärnan, SCN från engelskans suprachiasmatic nucleus. Denna är belägen som namnet antyder superiort, alltså ovanför kiasma, synnervskorsningen och är en del av hypothalamus. Hos människor är det denna som får information från retina som sedan vidarebefordras till en mängd olika platser, däribland epifysen.

Hur viktig epifysen är hos människor tvistar de lärde än idag. Tallkottskörteln har varit mycket omdebatterad i många år, det enda man med all säkerhet vet är att den producerar melatonin, "sömnhormonet". Detta är något många läkare skriver ut mot sömnproblem, det är även något många "businessmen" knaprar när dom flyger kors och tvärs för att slippa jetlag. Finns väldigt lite forskning som stödjer detta rakt av, det är mycket mer komplicerat än så. Bland annat har man relativt kraftig kortisolinsöndring när man sover.

Kom för 2 timmar sen hem från en presentation där man hade studerat detta. Det man hade gjort var att hugga huvudet av 4 råttor för att sedan avlägsna ögonen och sedermera hjärnan. Sedan skivade man upp hjärnan så att man fick en skiva med hela SCN. Denna placerades sedan i en petriskål med en näringsbuffert. SCN är bilateral, dvs den sitter på båda sidorna av hjärnan, detta är experimentellt fördelaktigt eftersom man kan göra vad man vill med den ena sidan och använda den andra som kontrollgrupp. Dessa placerades sedan i ett speciellt skåp där det är helt mörkt (kom ihåg, ljus är en zeitgeber) och man med hjälp av radioaktiva isotoper kan mäta de två SCN aktivetet individuellt. Detta gjordes under tre dagar och man fick jättefina sinuskurvor med en period på 24 timmar och helt i fas för de båda kärnorna. Sedan öppnade man skåpet i totalt mörker och injicerade melatonin, epifyshormonet i den ena kärnan och väntade ytterligare tre dagar. Här fick man precis lika fina sinuskurvor med perioder på 24 timmar men de båda kärnorna var ur fas. Den cirkadianska rytmen hos den melatoninincerade SCN var fördröjd med ett par timmar.

Nu var detta bara ett litet projektarbete på tre poäng och alla vet att god vetenskap kräver tusentals resultat för att vara signifikant men jag tycker nog ändå att det är väldigt intressant.

För att svara på din fråga, med blind menar jag givetvis helt enkelt avsaknad av ljusstimuli. Jag är kass på fysiologi rörande ögat, det jag vet är att ljus hämmar melatoninproduktion via först sönderfallet av melanopsin i retina, detta tros i slutändan ge frisättning av inhibitoriska transmittorsubstanser till SCN som tidigare sagt är chefen.

http://en.wikipedia.org/wiki/Melanopsin

Av MegaN00bie
Citat:

Ursprungligen inskrivet av CSM101
Intressant läsning!

Men jag förstod inte en sak med Cave-studien, fick personerna vara inlåsta i ett helt mörkt rum utan yttre stimuli? Hur länge då?

Du läste helt rätt och jag tyckte också att det lät helt sjukt :D. Den längsta studien har jag för mig var på tre veckor. I totalt mörker. Problemet i att studera någon sorts rytm i kroppen är att man inte har någon som helst aning om vad som kan påverka den. Bara att man äter påverkar enormt många processer i kroppen, vissa av försökspersonerna fick därför bara mat på oregelbundna tider, vissa fick på regelbundna och vissa fick äta när dom ville. Har inte tillgång till PubMed hemifrån men jag kan gräva fram några artiklar imorgon.

Av MegaN00bie

Gjorde nyligen ett seminarium om exakt detta, det korta svaret är att ja, vi har en innbyggd klocka. Ämnet kallas kronobiologi och är relativit nytt, men fasansfullt intressant. En cirkadiansk rytm definieras som en biologisk cykel som upprepar sig själv med en period på 24 timmar, den måste dessutom göra detta oberoende av temperatur hos organismen och den måste gå att "starta om" med ett extern stimuli, såkallade zeitgebers där ljus är den vanligaste.

Under normala förhållanden styrs vårat sömnbeteende på tre olika vis, av tre separata centra i hjärnan. Det som styrs är när vi ska sova, hur länge vi ska sova och hur våra sömncykler ska se ut.

Några av dom studier man har gjort på detta kallas för cave-studier (yes, grotta på svenska) och går helt enkelt ut på att man depriverar försökspersonen allt som kan reglera den cirkadianska rytmen. Inga klockor, ingen tv eller något annat man kan mäta tider med och framförallt totalt mörker. Detta pågor i upp till flera veckor och man observerar helt enkelt hur personen går och lägger sig. Det visar sig att människor faktiskt har en nästan cirkadiansk rytm, vår rytm är faktiskt 24,5 timmar lång. Rytmen justeras alltså ungefär en halvtimme om dagen, detta sker med hjälp av solens upp och nedgång. Detta är en av orsakerna till att många blinda har sömnproblem, dom kommer väldigt lätt "ur fas" efter ett par dagar.

Otroligt spännande är att man har kunnat påvisa cirkadianska rytmer hos nästan varenda cell i människokroppen trots att de avlägsnats och placerats i petriskålar.

Som kuriosa kan det vara kul att veta att vi även i vår kropp har infradiana och ultradiana rytmer. Den förstnämda är rytmer längre än 24 timmar t.ex kvinnors menstruationscykel. Den sistnämda är cykler kortare än 24 timmar t.ex vår 4 timmars näscykel där kroppen alternerar vilken näsborre som ska seccinera mest. Vissa havslevande djur har även rytmer baserade på tidvattnet, alltså 12 timmars rytmer.

Av MegaN00bie

Å andra sidan var 3-d effekten knappast nån större sensation så du missar inte mycket.

Av MegaN00bie
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Random-person
Direktbuss centralen <-> Palmyras hade varit fint.

Det är seriöst ingen dålig ide, hade lätt gått runt.

Annars har man ju falafelkungen på sveavägen precis bredvid stadsbiblioteket. Stället är öppet 23 timmar om dygnet och har riktigt schysst fyllemunch men även mat som smakar riktigt bra när man är nykter.

Av MegaN00bie
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Algstrand
Därför att det i de flesta fall är en tjänst man betalar för. Om man ej har en sådan kanske det kan debatteras

Jo jag förstår på det viset, men ta som tråden som exempel. Ett ärr i ansiktet är visserligen fult, men knappast invalidiserande om du inte livnär dig som modell eller liknande. Ta något mindre extremt, typ ett ärr på låret eller ryggen . Du kan fortfarande få stora summor trots att det oftast inte ens syns. Varför vill man ha pengar just för det? Givetvis vill alla ha pengar, men varför vill jag ha pengar just för mitt ärr på ryggen? Kommer det att synas mindre?

Av MegaN00bie

Fick

Presentkort på best of brands
Deo
10 par kalsonger
6 tröjjor
Dan browns nya bok

Önskade mig inget så jag är nöjd

Av MegaN00bie

Nu kanske det blir lite av en debatt, men varför tycker alla att det är så självklart att man ska få en massa pengar bara för att man har gjort illa sig?

Av MegaN00bie

Tyvärr är att göra en reklam för comhem typ som att göra reklam för förintelsen.

Av MegaN00bie
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Pantheus
Om SAAB läggs ned kommer regeringen ha skaffat sig ett minnesmärke som vi alla i framtiden kan referera och hänvisa till som visar hur illa det kan gå med borgerligt styre.

Volkswagen hålls på fötter av den tyska staten och när konjunkturen vänder kommer den koncernen ha ett rejält försprång.

Åh nej, inte du igen