Inlägg

Inlägg som pekinganka har skrivit i forumet
Av pekinganka

Vad har du för utrustning närmast uttaget i lägenheten?

Av pekinganka
Skrivet av PointMan:

Fiber in från mark till nätägarens accesswitch i källare/telerum, switchen har fiber in men koppar ut och portarna är inkopplade till en vanlig patchpanel med nätverkskablar (ex. Cat6 installationskabel) upp till varje lägenhet där det sitter ett rj45 uttag i ex. hallen.
Behöver inte vara fiber till varje lägenhet bara för att det är fiber in i huset.

Jo, jag vet. Men nu nämndes "fiberswitch", "fiber (100/100) indraget till lägenheten" samt "fibertekniker" så åtminstone i början av inlägget antyddes fiber hela vägen.

Av pekinganka

"skickar bara över signal A och B men inte C och D". Det låter som kopparkabel, ändå säger du att fiberkabeln mellan lägenhet och källare är bytt? Vad har du för mediakonverter/switch i lägenheten?

Av pekinganka
Skrivet av Pirum:

3G är ju helt kört, ska man tvunget behålla något på övertid är det 2G då det har så mycket bättre taltäckning, och ändå har rudimentär data.

Det jag vill veta är också ungefär när 4G beräknas avvecklas?

GSM är drygt 30 år. Så om 4G lever i 30-35 år är det 15-20 år kvar.

Av pekinganka
Skrivet av medbor:

Känns som att man borde göra 2g först och bygga ut de gamla tv-frekvenserna med bra täckning, sen när det är utbyggt stänga 3g och så vidare

Långsam förbättring och förändring

Det har man ju redan gjort; 700- och 800-banden har utrymts för göra plats för mobilnät. Får se vad som händer med 600-bandet framöver.

Av pekinganka

Visst började ni med att göra en factory reset på den begagnade routern?

Stäng av 5 GHz tillfälligt i routern så kommer Deltaco-prylen sannolikt hittas.

Av pekinganka
Skrivet av Vredesmod:

Liten snabb uppdatering:
Prövade nu att använda den nya kabeln, och datorn har nu full hastighet direkt efter uppstart. Hoppas att det håller i sig några dagar, först då kan jag säga att det var det som löste problemet.

Angående att kolla wifi som några av er har tipsat om så har det alltid varit kasst. Det var den anledningen till att jag försökte få mina inloggningsuppgifter till routern från min förening för att se om det var något ändring jag kunde göra där inne för att få snabbare wifi. Men som sagt, så strular det att få tag i dessa uppgifter.
Testade nu ändå med Speedtest-appen i mobilen medans jag har full hastighet i datorn, och appen visar att mobilen bara har ca 100mbps upp och ner.
Fast nu i eftertanke så kanske det är det som det skall vara? Fortfarande förvirrad av mbps och mbit, om vad som är vad eller om det är samma sak fast med olika benämningar.

Mbps och Mbit/s är samma sak.

Av pekinganka
Skrivet av Radovic:

I det långa loppet så leker ISP:erna med demokratin. Höjer och höjer de temperaturen...f'låt PRISET så kommer mindre och mindre av populationen ha råd med ett Demokratiskt Internet Åt Alla. 😢

Blir det för dyrt byter kunderna till 5G eller StarLink etc.

Av pekinganka

Byt tillbaka till Windows 11 och se om felet upphör.

Av pekinganka
Skrivet av Aphex:

så här skrev Teracom år 2021 på https://www.teracom.se/privat/tv/MPEG4migration/omMPEG4/ :

För närvarande parallellsänds programtjänsterna SVT1, SVT2, TV3, TV4 och Kanal 5 både som SD-kanaler och som HD-kanaler på olika kanalplatser. I samband med MPEG4-migrationen upphör denna parallellsändning och de fem kanalerna kommer enbart sändas ut som HD-kanaler. De fem HD-kanalerna kommer då återfinnas på kanalplats 1-5. Utsändningen kommer ske i DVB-T/MPEG4.

och

För vissa kanaler kommer det även krävas att mottagaren stöder DVB-T2.

DVB-T är alltså inte nedlagt
alla kanaler kräver MPEG4
vissa betalkanaler kräver DVB-T2

Du skrev ju det själv i #20385224 ?

Ursäkta, jag menade att MPEG-2 lagts ned. Inte DVB-T.

Av pekinganka

Sannolikt inte. Möjligen om du sitter och spelar samtidigt som någon annan familjemedlem kommer hem och dennes mobil börjar synka (dvs ladda upp) bilder/filmer till molnet och fyller uppströmsbandbredden (inga problem med endast 10 Mbps upplänk). Bor du ensam händer inte det.

Av pekinganka
Skrivet av Aphex:

Nej, DVB-T lades inte ner. Det används fortfarande, men nu med MPEG4. Vissa kanaler har däremot gått över till DVB-T2, precis som pekinganka skrev.<Uppladdad bildlänk>

Det borde däremot vara en hyffsat begränsad generation mottagare som har stöd för MPEG-4 men inte DVB-T2, så för de flesta som blev tvungna att uppgradera var det sak samma.

Nja, det var väl ändå under ca 3 år som det fanns TV med inbyggt MPEG-4-stöd, men utan DVB-T2-stöd (ungefär 2008-2011). Främst var det nog de med fristående MPEG2-box som "tvingades" byta när MPEG2 lades ned hösten 2021. Ofta säkert utan anledning, dvs man har sedan inköpet av boxen skaffat nyare tv med inbyggd mottagare, men har av okunskap fortsatt köra vidare med boxen. När den slutade fungera köpte man ny box i stället för att koppla om antennkabeln direkt in i teven. Eller så gav man upp marksänd TV och bytte till annan lösning.

Av pekinganka
Skrivet av Reckie:

Blir av med min ADSL-uppkoppling och funderar kring mobila ersättningslösningar, är t.ex. operatören skyldig att erbjuda en likvärdig tjänst som ersättning?

Operatören har höjt priset rejält den senaste tiden, kanske för att få folk att byta i god tid men hur är det om man stannar kvar?

Vill minnas att de i glesbygd som blev av med kopparnätet fick gå över till någon sorts obegränsat mobilt abonnemang, men det kanske inte gäller om man bor ganska centralt?

Min något krångliga frågeställning är alltså om det är bättre att hålla ut för att kanske få ett väldigt bra erbjudande om alternativ lösning eller om man ska lämna det sjunkande ADSL-skeppet redan nu?

Bor du i hus/villa eller flerfamiljhus?

Av pekinganka
Skrivet av Luminous:

De flesta var väl inte medvetna om utfasningen av DVB-T och att alla boxar och TVs utan DVB-T2 skulle helt sonika sluta fungera.
Alla pensionärer och andra som plötsligt behöver köpa ny tv för att "den gick sönder".
Det är så typiskt.

Det är ju trevligt att saker utvecklas, jag har 5g nu men jag märker ingen väsentlig skillnad, men min hastighet är ju cappad.

DVB-T + MPEG-4 räcker för gratiskanalerna och vissa betalkanaler. För alla betalkanaler behövs DVB-T2.

Teven behöver inte bytas ut, men den kan behöva kompletteras med box om teven inte stödjer det som krävs.

Av pekinganka
Skrivet av GuessWho:

Han nämnde även att NES har 2kB RAM + 2kB VRAM.
Ändå imponerande med de vanliga NES spelen kan köras på så lite minne.

Det är minne i spelens cartridge också.

Av pekinganka

Kanske något med DHCP som krockar.

Av pekinganka

Vad ska man med mer än 174 Mbps till år 2024? Mer än tillräckligt för ett hushåll på 4-5 personer.

Av pekinganka

Är det Bahnhofs nät eller är det Bahnhof som valts som tjänsteleverantör i ett öppet nät?

Av pekinganka
Skrivet av tarado:

Vad ska man sätta för pris på en 10 år gammal Philips 46PFL4908T i fint skick?
Någon som vet?

https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=2311332

Uppåt en tusenlapp. Ett plus för att den klarar DVB-T2.

Av pekinganka
Skrivet av klockish:

hur känns det att ha 150 papp i månadslön

bra