Inlägg

Inlägg som wuseman har skrivit i forumet
Av wuseman
Skrivet av Discharged:

Du är en rolig filur.

WPA3 har många bra nya säkerhetsfunktioner. Jag gillar framförallt dragonfly (läs även om dragonblood vuln.) och Owe. Du får jättegärna redogöra för dina favorituppdateringar jämfört med WPA2, nu är det dock flera år sedan jag jobbade med wifi, och om jag ska var ärlig är det ganska tråkigt, för hur grym man än är så räcker det att en idiot tar och ställer sin micro på fel ställe för att ställa till massiva problem! Jag vet att du tänker "näh, du har fel för en micro går bara på 2,4ghz bandet och man borde bandsteera klienter till 5ghz bandet för dess bättre prestanda!" Men, den är enkel och tydlig.

Och, jag berättade i lika enkla ordalag att OM klienter roamade till höger o vänster bara baserat på SSID så finns det risker, du säger "NÄ, Det finns inga risker, de är tilltäppta i WPA3".

Slutligen: Du verkar väldigt duktig på Linux, kunde behövt din hjälp när jag var ute på djupt vatten o försökte få igång KVM Qemu, men jag tog fallback på proxmox istället!

Jag förstår att du har kunskap eller snarare du följer med väldigt bra och kunskap kan jag ej veta men också och jag tycker det är fantastiskt att du svarade mig såhär för nu är du ärlig , som jag var hela tiden

Jag hade absolut hjälpt dig med qemu. Aldrig hört talats om promox faktiskt.

Nu är du ärlig. Jag tycker inte illa om dig alls, jag har blivit sån här för jag kan linux det går inte "ljuga" eller "ha fel" mot någon som kan, jag har provat också

Jag tycker också WIFI är fett tråkigt men jag vet ju iaf vad som gäller för TS. JAg kör bara kabel, därför kan jag köra luci på min asus router. Jag kunde också gjort som du haha, men jag går in i modes för det är så andra har gjort mot mig så jag tycker det är roligt på ett sätt. För nog fasen kan jag ju det har jag lärt mig att man kan lära andra på jag vill ju bara vara tydlig.

Kolla här det är sånt som du pratar om, det är riktgit avancerat men det är nog framtiden kanske. Jag kan det inte själv ens.

https://wiki.gentoo.org/wiki/QEMU_with_Open_vSwitch_network

Skulle du behöva hjälp någon gång så tveka aldrig på fråga här elelr i PM eller på IRC. Promox har jag inte hört , tycker du det är svårt med qemu så kolade på virshemu eller det istället för f, android-studio m.m använder QEMU/KVM osv. JAg bygger min egen kärna och sådär från grund!

Vi är rätt lika ändå, haha. Tråkigt att folk inte vill lära sig och be om hjälp som du gör nu för gör jag exakt samma sak det är lite "svenskt" att tro man vet bäst hela tiden. Sånt har ajg lärt mig för jag jag älskar linux men vissa istället bara "rullar vidare" liksom istället, synd men så är det jag tänker inte ändra för det jag kommer altlid säga som det är.

Du är också rätt rolig. Du verkar väldigt mån om din säkerhet det är ju fantastiskt. Jag såg igenom det DIREKT när du skrev om altenativen på hur du menade då var ju ute med hunden wow!! Ärligt talat. så har jag aldrig varit med om tidigare men jag håller med dig absolut men man kan inte ändra på TS hur mkt man en försöker, jag tror du är en god människa, du ville ju väl jag sa ju det märks du kan.

Alltså, ärligt talat så tror jag att 90% som klarade sig förut klarar sig utan mesh också, det är förlängare som kostar pengar och vanlga folk behöver inte ens det i hemma, har 4 pluppar på wifit så duger det bra, det är där skillnaden mot linux användare + buisness är.

Detta är INTE lätt. Lura mig kan man dock inte för jag provar naturlgitvis, det är exakt det jag menar med att "det gynnade mig ej" för jag fortsatte med qemu och det är också svårt

Manuelen är på flera tusen sidor, men frågar man så finns alltid någon att få hjälp av. Det var sant faktiskt med mitt exempel på dator för jag kan inget om sånt som sagt, jag vill ju inte "slösa" mina pengar för att någon annaninte är ärlig, därfölr resonerar jag såhär eller har börjat med.

Sedär, den som har MESH var glad för det, det hade jag med viljat ha men jag behöver det inte för jag använde rinte ens wifi men andra använder det till mikron som du säger, allt är relativt...

Alltså, helvete vad jag har kämpat med konflikter och grejjer i routrarna, vem fan tror att jag inte misslyckats som er? Jag hade dock aldrig råd att köpa nytt, så jag lärde mig helt enkelt.

Nu skall jag inte skriva mer här men vi kan nog inte göra skillnad för TS men jag hoppas TS testar iaf att göra som jag har skrivit och faktiskt PROVAR så hen vet om det annars vet hen inte och vad är det för negativt om att jag vill att TS skall prova något som kan vara bättre? Det är ingen tävling eller hur? Det finns tusen sätt att göra olika saker på, ju mer altenativ ju bättre är det. Jag är aktiv på stackoverflow ganska mycket och ger råd och där får man inte höra "tror du är bäst" det är ju bättre om någon kommer med en bättre föarkling mig !

Jag får negativa kommentarer mot mig? Men jag lämnar inte för det, jag ändrar mig och säger wow! Tack istället?

Jag tror inte en ändaste försäljare har provat det som den rekommenderar därför vet alla lika "ltie" eller lika "mycket"

Nåväl, jag finns på liberachat om du behöver när som helst hur som helst, det är också "moduler" i linux kärnan. Alltså, det där är "raket kunskap" jag kan mycket mer än dom flesta men jag INGET jämfört med dom bästa men jag försöker iaf så lär jag mig . Man behöver inte kunna ALLT om qemu. Qemu används förövrigt att prova bl.a asus firmwares.

https://kasiviswanathanblog.files.wordpress.com/2021/02/kernel_c...

Det är klart som fan är grym:

Det började med att det skulle vara enkelt för att kunna använda accesspoints från en dator istället för bara via wifis, te.x.. Sedan kom version2:

Version 2:

Citat:

Algoritmen för version ett gjorde ett betydande antagande: Så snart en nod tar emot existensdata från en annan nod, antar den att den också kan skicka tillbaka data. I radionätverk kan det dock mycket väl vara så att endast envägskommunikation är möjlig, d.v.s. asymmetriska länkar. En mekanism införlivades i protokollet för att möjliggöra detta och för att lösa de problem som uppstår. Mekanismen gör det möjligt för noden att bestämma huruvida en angränsande nod tillhandahåller dubbelriktad kommunikation. Endast dubbelriktade noder anses vara en del av nätverket, och enkelriktade noder är inte längre helt inkluderade.

Version 3: (detta sitter TS med just nu) :

Citat:

Den största innovationen i denna version är B.A.T.M.A.N:s stöd för flera nätverksenheter. En dator eller router som kör B.A.T.M.A.N. kan distribueras på en central plats, till exempel en hög byggnad, och har flera trådbundna eller trådlösa nätverksgränssnitt kopplade till sig. När så utplacerat, B.A.T.M.A.N. kan vidarebefordra nätverksdata i mer än en riktning utan någon återsändningsfördröjning. (ts behöverbara en riktning till sitt vr )

Vissa ovanliga fenomen och speciella omständigheter kan uppstå under fastställandet av den bästa vägen genom nätet. Dessa har tacklats och motverkats för att förhindra cirkulär routing (vilket kan förhindra att data når sin destination).

En nod kan informera nätverket att den ger tillgång till Internet. Andra noder använder denna information för att utvärdera om det finns en anslutning till Internet nära dem och hur mycket bandbredd som är tillgänglig. De kan antingen använda en specifik gateway eller tillåta B.A.T.M.A.N. för att avgöra vilken gateway som ska användas, baserat på kriterier som anslutningshastighet.

Meddelande enheter som inte kör B.A.T.M.A.N. själva ingick också i dena version. Vanligtvis används denna metod för att ansluta hemnätverk till mesh-nätverk. En antenninstallation på taket kommer att ansluta till det trådlösa nätverket genom B.A.T.M.A.N. och resten av byggnaden kommer helt enkelt att tillkännages och därmed också vara tillgänglig.

Denna version av B.A.T.M.A.N. har visat sig uppvisa höga nivåer av stabilitet men något långsamma konvergenstider i verkliga förhållanden;

Detta bekräftas av teoretisk analys...

Källa: Skaparna av mesh och linuux kernel team som utvecklat det så lär sig folk det som köper routrar kan sälja till er sen färdigt och klart. Det är svin bra men svindyrt. Haha, ni fattar grejjen., det är för er skull soms agt men HAR ni det hemma på erat lilla nätverk i hemmet så vara glada för det det hade jag varit!

Vill bara er alla väl så jag tog fram källan till er! Jag tror TS bor i en vanlig villa och det gör dom flesta andra med Haha!

// wuseman

Av wuseman
Skrivet av TobiasStockholm:

Det var ett råd i all välmening. Ödmjuk är verkligen ordet som slår mig när man läser vad du skriver. Önskar dig allt gott, jag finner inte vidare diskussion med dig meningsfull så jag väljer att rulla vidare istället. 👍

TS verkar ju tycka det är intressant iaf. Det spelar roll för mig.

Rulla du vidare, jag kommer hjälpa TS vidare till 100% du kunde ju också vart med och nästa gång någon frågat kunde du ju sagt JA istället och visat rätt men vill du ej det så, allt gott till dig med.

Jag blev otrevlig när du fråga om jag skulle vara på forum alls när jag lärt ut rätt för DIG bl.a mn ja, vi värderar verkligen olika.

Jag var likadan som du förr men det gynnade mig ej i längden då hade jag aldrig varit här helt enkelt där jag är, jag menar det.

Vet du vad som händer med en router om man stänger av DHCP och kopplar in den i LAN?

Det blir ju en switch + accespoint för wifit funkar ju naturligtvis ändå så det är ju skit bra att göra så om man vill ha wifi + lan som TS ville så får wifit på köpet gentimot "bara" en switch du så hade rätt absolut men det hade räck att stänga av dhcp så hade det löst sig för dig det vet du nu iaf. Bara en switch hade inte löst VR problemet, men nu vet du det.. Kunskap för mig är värt mkt. Vi resonerar olika.

Varför jag blir otrevlig mot tidigare och blir arg det är för att hen sa att min var "sämre", hade hen skippat det så hade jag aldrig sagt att min var "bättre" heller. Det var ju onödigt och tävla liksom.

Men jag har glömt det redan jag la ner tid för jag ville visa hen det betyder inte att jag är elak mot hen tvärtom, jag försöker hjälpa hen att förstå· Jag hoppas hen också förstår att det är i 100% välmening jag säger det till hen. MESH är bra på rätt ställe 100% (hemma hos hen kanske, jag har ingen aning? Då hade jag aldrig något) Men sårbarheten löste sig iom WPA3 te.x.

Men ja som sagt,först får man ju fråga hur stor kåken är m.m hade det varit ett slott eller 3 våningshus så blir det ju annat än om det är ett hus på 50kvm på tvåningar te.x. Eller, det är fel också av mig och vilja veta det?

Som sagt, jag förstår att du tycker så men jag tänker inte hindra dig för jag tänker inte dalta för jag tycker TS har fått en värdelös setup och borde ÅTMINSTONDE prova det jag visar iaf. Sen får hen välja själv natrurligtvis. Jag hoppas du provar också det blir fantastiskt, everyone will be winner!

Angående det jag skrev om husen, jaja det är klart det kan vara så!? Jag vet ju svaren. Jag bara vill visa hur jag tänker vs hur dom säljer prylar tänker. Man deauthar en klient från wifit och sedan snor man handshaken när den re-authar. Men du som är på wifit märker inte det och det blir _inga_ stora begränsningar, faktum är att android eller ios inte ens kommer notera det på ikonen men absolut i loggen te.x logcat.

IW används för allt, detta är offentlgit:

https://i.imgur.com/yfXA2Fg.png

Allting bygger på samma sak! Därför vet jag ju att jag har rätt för allt ni pratar om använder samma sak. Kolla längst ner. Det är bra grejjer men inte för TS som sagt.

// wuseman

Av wuseman
Skrivet av TobiasStockholm:

Du bör nog fundera på om du borde hänga på diskussionsforum alls, du har väldigt svårt att diskutera på ett konstruktivt sätt och är väldigt låst vid att du alltid vet bäst. Förstod jag det rätt att du förslog att sätta upp en dator som router? (dina inlägg är svårbegripliga). Vad kostar inte det i elkostnader isf liksom jämfört med en router?

Jag vet bäst för det finns bara ett sätt att göra det på? Det är där jag utvecklar och är med och bidrar? Kolla min github

Du bör ju fundera på om du skall hjälpa andra över huvudtaget om du har så fel och får folk att göra dåliga val? Du ljög och hade fel.

Har du provat vad jag sagt? Visste jag inte bättre än dig då? Du bör ju lära dig innnan du säger vad som är möjligt och INTE möjligt. Jag är jävligt ödmjuk till den som inte kan men jag är rak på sak mot den som tror den kan. Därför känner du så eller vet du bättre än mig som kan?

Jag tror inte jag kan, du vet ju att jag kan? Prova får du se vem som hade rätt. Berätta sen vem som hade fel istället för att förrsöka bort mig som vill hjälpa andra lära sig RÄTT? Skall du fortsätta lära andra fel då? Är det så du resonerar?

Glöm Det !!! Jag kommer läsa ännnu mera nu så folk inte bli lurade av dig. Stäng av DHCP och koppla in kabeln i lan.

Du kan göra detta 10000000000000 gånger. Du skrev att man ALDRIG skall använda två routrar i en tråd som frågade om det bara är att köra? Ja, det är klart jag kan, det kan du med nu! Varsegod! Du vill få bort mig nu haha! Som lärt dig göra rätt, sjukt.

Av wuseman
Skrivet av Discharged:

Orsaken att klienter sköter det dåligt är dels en brist på standard samt en lycklig säkerhetsdetalj som gör det svårare att utföra attacker med en rouge AP. Om klinter allt för lättvindigt hoppade mellan AP så skulle man kunna placera ut devices som publicerar samma SSID, är PW-protected men accepterar alla keys, sen ansluter den på backend mot det riktiga SSID, då tror klienten att den har en krypterad session mot nätverket, men kryptokedjan bryts i själva verket och trafiken kan inspekteras okrypterad.

Nähä du, det där var fixat 2017 om jag inte minns fel.

Menar du på WPA3 nu? Det har ju routrarna som TS frågar om.

Är det därför du har det? Okej, jag är helt övertygad om att TS är rätt lik mig som person fast inom andra ämnen som jag inte kan, ts vill ha wifit nere i källan som är stabilt helt enkelt och stvå stabila inkopplingar datorn det är en FENOMENAL setup som hen frågar om som skulle funka föra alla i hens sits, jag tror han skiter i vad bara det fungerar så han vill inte ens skicka tillbaka för nu funkar det på ett felaktigt vis?

Är du miljonär? Eller what? TÄNK om TS skall flytta in i skogen utan grannar? Vilken otur att jag kom hit och ifrågasatte jag har stenkoll på på området i detalj, jag kanske till och med är med fixar grejjer för sånt här.

Sen undrar jag, har du provat sårbarheten på dig själv?

Det har jag nämligen gjort på mig själv, EXAKT samma som jag gör på själv när jag läser era saker här precis på pricken och jag svaret "ts problem är löst, vad du krånglar till det"?

WHAT!? NI har ju galet sjukt fel?! Hur jag skall annars veta? Mig kan ni INTE lura det lovar för jag provar i detalj och så visar det till andra som TS här te.x

Det var forskare som hittade den sårbarheten. Det är 6 årsen, då fanns wifi6, knappt wifi5 fanns och sådär det var ett bra sätt att få fram ny teknik för WPA2 var gammalt och nu har ju typ alla uppgraderat sig så det där köper jag inte, TS router har allt som krävs för detta skyddet, det har jag redan kollat.

Jag vet dock fortfarande ingen som drabbats av den IRL sårbarheten i sitt hem typ, speciellt INTE en gamer som vill ha wifit till VR!?

Vet du? Om inte, så har du just slösat dina pengar på sånt som andra kanske inte vill. Jag tycker är rätt elakt mot TS att göra såhär, fruktansvärt elakt faktiskt därför frågar jag frågorna åt hen som hen borde frågat. Hen visa visst vara intresserad helt plötsligt?

Jag läste på i detalj jag satt som sagt i 7 timmar för jag ville veta svaren, jag fastna i kernel hacking dokumentation till Linux och mesh är B.A.T.M.A.N som sagt.. Vet ni ens vad det är?

https://i.imgur.com/ADMH5dm.png

https://www.kernel.org/doc/html/v4.15/networking/batman-adv.h...

Citat:

Batman advanced is a new approach to wireless networking which does no longer operate on the IP basis. Unlike the batman daemon, which exchanges information using UDP packets and sets routing tables, batman-advanced operates on ISO/OSI Layer 2 only and uses and routes (or better: bridges) Ethernet Frames. It emulates a virtual network switch of all nodes participating. Therefore all nodes appear to be link local, thus all higher operating protocols won’t be affected by any changes within the network. You can run almost any protocol above batman advanced, prominent examples are: IPv4, IPv6, DHCP, IPX.

Batman advanced was implemented as a Linux kernel driver to reduce the overhead to a minimum. It does not depend on any (other) network driver, and can be used on wifi as well as ethernet lan, vpn, etc ... (anything with ethernet-style layer 2).

Altsååå. Vad fan skall en gamer med detta till? Det är inte pentagton det handlar om.. Jag tycker verkligen det var dåligt av alla som inte sa som det var från början, ni vet ju inte ju mer än TS?! Jag har varit aktiv i 25 år inom det här detta är så avancerat så det tar flera timmar att fatta detta det står jag rakt upp ner kan säga utan att skämmas ett dugg, andra som inte känner till området men sedan säger aatt dom inte vet är genuina för det är det så fungerar. Jag kan inte heller?

https://i.imgur.com/4Pb4wGE.png

Så tänker jag såhär, tänk om jag skulle gå in och fråga te.x... Jag vill ha en dator som är lagom till spel men inte mer än så. Så säger folk köp 10 GTX 4090 till mig och så gör det? Är man schysst då? Inte i min värld för det hade räckt med mindre för mina behov.

Nej. Då är det väl bättre att man lär sig rätt så kan man lära ut rätt rätt? Det tror dom flesta vill här.

Du, du vet att du sa att min setup är sämre än din va?

DU har FEL! Din är både dyrare, sämre och helt enkelt GALET fel. Ledsen och säga det, fråga mesh gubbarna om det är nöädvändigt för en gamer att ha detta systemet? Mailarna finns på deras hemsida, så vet du nu vem som hade fel.

Folk hade tipsat om exakt samma som jag, 100% + man lär sig också. Såhär fungerar det, men man kan ju fråga som TS också gjorde då tycker jag hen skall få ett ärligt svar sen får man tycka vad man vill om mig men det är inget sjukhus eller pentagon vi pratar om.

Säg som det är istället? Ni har misslyckats och ni vet inte bättre än TS och så ger ni hen det som ni gjorde för att lyckas? Det fattar jag ju med, jag skriver här för ERAN skull för att visa er hur lätt det kan vara.

tänk att ts nu sitter med sin setup, kommer in på sin router, har fått dålga råd, och sitter mesh "slaves" wtf!!

Alltså, skämms på er!

Av wuseman
Skrivet av TobiasStockholm:

Det har beskrivits flera gånger i tråden varför det KAN bli problem (det kan såklart funka helt okej också). Det handlar inte så mycket om att de "stör ut varandra" utan mer om att om man överlåter till klienterna att sköta roamingen/handoff mellan router/accesspunkter så brukar de oftast ha strategin att försöka hålla kvar vid uppkopplingen in i det längsta, hur dålig signalen än är. Medans om man överlåter till router/accesspunkter att hantera handoff så kan de göra bytet / handoff innan signalen blir för dålig för att de har koll på att det finns accesspunkter som har bättre signal att byta till. Varför klienter brukar sköta det så dåligt vet jag faktiskt inte. Ditt exempel med samma SSID men med olika lösen vet jag faktiskt inte heller hur bra/dåligt det funkar, men skulle gissa att det säkert påverkar marginellt men inte säkert att man märker av det alls.

Exakt. Det stämmer helt klart nu ifrågasätter jag dig inte alls. Du kan köra flera routrar i samma nätverk bara du stänger av dhcp och kopplar in dom till lan så den som har sagt det andra till dig den kan inte så mycket men nu vet du det i alla det är viktigt för mig.

VI vet inte ens hur stor kåken är. För mig låter det som att det är en ja ett sloitt nästan ärligt inte riktigt men typ om man läser vad som skrivs.

Jag vet inte heller svaren frågorna, därför frågar jag.

Av wuseman
Skrivet av FardrowN:

Haha har läst en del och förstått hälften Men kör på ASUS routern o lägger den som slav i mesh systemet. Kändes enklast och smidigast. Måste medge ni har haft intressanta diskussioner här inne ^^

Jag förstår det! Det är klart jag fattar det du är tekniskt intresserad och du hade rätt från början men du fick fel svar. Varför undrar jag bara varför inte prova det du först ville? Det är ju gratis Det tar 20 sekunder jag bara undrar varför? Du gillar ju området! Nästa gång? Skall du göra samma sak då köpa en svindyr router och koppla in mesh slav systemet? Det låter helt skumt!

Det är inte lättast, nu säger du samma som alla andra?

Skrivet av NodCommander:

Det jag menar är just det du säger. Gör du på det viset med samma ssid på olika accesspunkter som inte har någon form av kommunikation emellan sig så får du samma kassa WiFi erfarenhet som en WiFi repeater ger, dvs klienter som klänger sig fast vid en accesspunkt trots kass signal eller att enheten hoppar mellan två accesspunkter med ett märkbart avbrott varje gång.

Jag förstår precis jag tyckerdet är kul rent tekniskt som sagt men jag kan inte få det att gå ihop nu heller rent i vetenskapens värld . Vi kan ta en av alla olika tänkbara scenarion som jag funderar på så skall jag försöka förstå hur det skulle gå till, men jag tror inte på det heller men jag fattar du vad menar med wifi repeater.

Med den teorin som du nu skriver om så skulle vara skulle jag då kunna köpa en router om jag vill av valfri modell eller samma modell det spelar ingen roll vi säger en samma router för varje lägenhet som finns i ett område i en storstad vi tar stockholm som exempel som är min huvudstad, jag bor nu mitt i centrala stockholm där finns en l,änga och det bor 50st i längan och alla har varsitt unikt SSID.

Jag som person är jäkligt nyfiken så jag tvekar inte en sekund på att köpa 50 routrar och döpa dessa till samma SSID och lägger dom på samma kanal som alla andra i huset för jag tyckte deras SSIDD var passande så kör samma bara för att jag tyckte om det. Kan jag nu eller kommer hela nätverk bara bli tiwized och paralyserat och enhher hoppar av in ur med märkbara hopp? Kan man göra det som person störa ut alla dom 50 personers nätverk? Eller kommer dom kunna slå ut mitt? Varför isåfall? Varför händer inte det oftare? Ja, varför inte köpa 10 telefoner och döpa dom till telis offentliga wifi i storstan och störa ut hela deras nät för jag hatar dom i ett scenario för jag är konkurent bara.

Det är verkligen intressant tycker jag. Tänk om det faktiskt är såhär?

Det kan det ju vara eller till och med kan ha varit och varför ansluter min enhet till en annan enhet, jag vet ju inte persons lösenord till acces pointen te.x.bara för jag kör samma namn.

Njae, jag får det inte att gå ihop, jag får verkligen inte det.

Av wuseman
Skrivet av NodCommander:

Problemet om du börjar blanda routrar/accesspunkter från olika märken är att då pratar inte WiFi lösningen med varandra och du kommer får avbrott och strulig kontakt, speciellt om du befinner dig mellan de två enheterna fysiskt. Därav tex AiMesh som Asus tagit fram som en lösning som gör att sådana problem ska undvikas och WiFi nätet behandlas som ett stort, och inte flera mindre som råkar ha samma namn.

Vad menar du med att dom skulle ha samma namn eller råka typ? Jag bara undrar av rent tekniskt eget intresse för det låter också konstigt att dom skulle ha samma namn så man blir nyfiken bara helt enkelt .

Jag skall prova nu direkt undra vad telefonen kommer att välja, jag gissar på att den kommer att ta det wifit med högst signal värde och kommer vara ansluten till det wifit tills enheten tappar anslutningen och då gör den en sökning,. Jag tror inte detta är ett problem för enheten i sig men det låter i min värld väldigt konstigt för dom authqr inte efter SSID utan BSSID hos routern vid auth under skalet.

ssid är ju bara ett värde för att BSSID. Det används för att en människa att ska kunna se skillnaden. Man vallde detta tidigt för just hw adresser är bl.a unika. Bluetoothctl funkar exakt på samma vis med hw adresser.

Av wuseman
Skrivet av orp:

Personligen så tycker jag att det är bättre att försöka förstå problemet än att växla till en annan distro och hoppas på att problemet inte finns där.

Det är så frina ord så det är inte klokt jag instämmer till 100%.

Faktum är att jag själv satt med plasma-desktop i flera år faktskt och hade samma problem tills jag förstod problemet och det tog inte så lång tid att förstå det men jag visste inte att det var ett problem förens någon sa det till mig så jag har faktiskt rätt bra koll på det här men det beror på frågan om vad som används så vi börjar där TS det är mesa detta handlar om först och främst, oavsett om du har amd eller nvidia eller intel.

Detta är det roligaste som finns när man ser människor som vill förstå problemet och om man själv varit där för då kan man hjälpas åt.

1) För att veta om du kör wayland eller x11 så skriv följande till och börja med och det finns många sätt att veta men detta men är nog _lättast_ eller mest korrekta vi håller oss dit (om någon läser och vill komma med altenativ "för att" bara så skippa gärna det om någon känner sig manad)

echo $XDG_SESSION_TYPE

Du kan använda detta också om du vill ha i framtiden i dina bashrc eller sådär detta är bara för att kunna spara i framtiden om du vill, du ändrar naturligtvis "xorwayland" till valfritt namn så blir det kommandot om du lägger det i din personliga .bashrc så varje gång du är på ett nytt system kan du bara hämta dina backup te.x och köra dina kommandon, så gör jag iaf det kan naturligtvis skrivas på många sätt men detta är ett.

xorwayland() { dm="$(echo $XDG_SESSION_TYPE)" [[ $dm =~ (^x) ]] && \ echo "Deskop in use: Wayland" \ || echo "Desktop in use: x11" }

2) Hur mycket video minne har din GPU för systemet -> inte totalt IRL <-

Kolla GPU/Video minnet på din PC, återkom naturligtvis vad du har för värde på dessa kommandon:

glxinfo \ |grep -i -o 'Video.*MB$' \ |head -n1

Jag vill även veta om du har Hardware Acceleration support för tillfället, återkom med svar också

glxinfo| \ grep -e "Accelerated.*"

Sen vill jag veta exakt kort, lspci kommer från programmet "pciutils" så installerar det med om det ej är installerat det är det inte på en _ren_ linux setup

Då får vi reda på te.x moduler, kernel modules + kortet framförallt vill jag veta vad som är "in use" just nu.

lspci -nnk \ |grep -i "vga" -A3

Ja, jag tror det var bra såhär sålänge, ja återkom med det så tar vi steg 2 sen. glxinfo det kommer från "mesa-progs" paketet jag vet inte om det är installerat som standard på din dist men det är det inte på min iaf men då vet man även det vart dom kommer från så om inte det finns så får du installera detta.

Alla som kan bidra lite mer om man vet sådant här från början så det är bra att veta, det är typ det och lite andra små saker som man vill veta oftast för att/ge få hjälp.

Allt detta är root som skall köra det är det alltid när det handlar om system saker i linux därför skriver jag ej ut sudo för det är många som gör det fel tycker jag om man vill förstå problemen. Det är det första man skall lära sig om man inte vet det. Bara en sån sak är väldigt enkelt om man vet skillnaden te.x om man byggt ett system för allt som är i /sbin är ju root som kan köra och /bin kan alla kör helt enkelt.

Te.x kommer problemet "permission denied" upp då är inte lösningen "sudo" för om man byter till annan dist så finns sudo därför får man lära sig det om man lära sig _linux_

Sen är jag verkligen sämst i världen på GPU och vad som är bra och vad om inte är bra men jag kan hjälpa dig att felsöka allt sådant basic det är lite standard typ och sen löser man problemen när man är där beroende på vad man hittar för problem och jag hjar alltid kört intels inbyggda men till och med dom måste man sköta om det var på två tre årsen jag fick en WOW upplevelse utan att ha vetat om det. Helt otrolgit de krävdes lite ltie lite info bara man vet man ska leta efter men så då lärde jag mig men som sagt. Jag tror jag redan vet vad felet är men först vi kolla detta, eller jag vet nog vad det är eller jag kan säga _99%_ är det samma fel som nästan alla har som inte har konfigurerat någonting utan kör "standard" . Jag vet att du skrivit GTX 1070 men systemet kan ha laddat fel firmware te.x eller modul·

nvidia-xconfig nvidia-smi

finns te.x osv osv osv men den är inte heller perfekt. Systemet kanske säger något annat kort som har loadat fel? Det händer ofta. ta även med busid från lspci outputen det kan behövas.

https://i.imgur.com/1Nn2KKZ.png

Jaha, medans tiden här så skrev jag ihop följande den blev bra för lspci te.x tycker jag för att dela upp det lite eller sådär de får de jobbas på:

lspci -nnk \ |sed 's/^[0-9]/\n\n&/g'

Är sli mode aktiverat undrar jag med ta med output från:

nvidia-settings -q all

Det finns tusen saker att kolla här från manualen, te.x:

Value Behavior 0, no, off, false, Single Use only a single GPU when rendering. 1, yes, on, true, Auto Enable SLI and allow the driver to automatically select the appropriate rendering mode. AFR Enable SLI and use the alternate frame rendering mode. SFR Enable SLI and use the split frame rendering mode. AA Enable SLI and use SLI antialiasing. Use this in conjunction with full scene antialiasing to improve visual quality.

Det skall allt gå att lösa detta du har råkat ut för.

Står den på 1 osv osv

Har du satt nvidia som primaryGPU för drm: Option "PrimaryGPU" "yes" te.x

Oj vad det finns mycket att prova om man vill förstå jag är skit nyfiken så lär jag mig med lite om gpu

Här är en sample config från en wiki:

Section "Device" Identifier "Card A" Driver "nvidia" BusID "PCI:1:00:0" EndSection Section "Device" Identifier "Card B" Driver "nvidia" BusID "PCI:2:00:0" EndSection Section "Monitor" Identifier "Right Monitor" EndSection Section "Monitor" Identifier "Left Monitor" EndSection

Det är bara "Monitor" sen skall nvida confas med! te.x. Där måste man veta vad "BusID" är för något te.x det är ju det jag visade ovan. Detta är mycket "basic" som inte lär sig om någon annan gör det åt en, därför gilla jag att man förstår problemet.

Av wuseman
Skrivet av nu1mlock:

Snacka om att krångla till instruktioner. Om TS vill behålla sin TP-Link så finns redan ett accesspunktsläge som TS redan har hittat.

Trådlös VR (vilket jag antar att TS önskar iom att TS ville ha WiFi för VR) kan inte köras på 2,4GHz som du nämnde i ett tidigare inlägg. Där är WiFi 6 att föredra även om WiFi 5 oftast fungerar bra.

Problemet är hur som helst redan löst för TS.

Accesspoint är ju inte vad som önskades, det är ju dit ni har fört hen? Det är ju ni som krånglat till det och fått hen att köpa dyra prylar. Nu kan hen inte ens gå in på routern och problemet är löst säger du?

Ingen har ju svarat korrekt på frågan, det är ju tråkigt om andra undrar och också köper onödiga prylar?

Schysst, verkligen!

Jaja, nu vet hen iaf hur man kan göra nästa gång om hen köper ny router iaf.

Nu skall jag leka och lära mig lite mer om b.a.t.m.a.n

Av wuseman

Först vill jag bara säga att jag mena inget dåligt med att vi är olika det är så det är men jag menade att vi går in i helt olika modes så att säga för att hjälpa ts men båda vill ju väl men det är där vi tänker väldigt olika.

Bara setup wizarden på asusen tar längre tid en vad det gör att ställa in router 2 för TS i ett scenario som jag visade först. Jag visar exakt därifrån asus delen börja. Det är samma saker, till och med samma konfigurations fil används för mesh som wifit. Jag glömde starta videon så det var ytterliggare tid för att komma dit liksom. Detta är även för jag vill lära mig om MESH som jag har läst om i tråden om någon undrar varför jag börjat lägga ner tid på detta men det lät intressant med MESH som använder mac addresser iställer för ip addresser för peeringen.

För den som inte orkar kolla på allt det där maset, så är svaret här på access point OM om annan undrar vad som sker på routern egentligen för det måste ju vara en mega grej väl? Man kan tro det! Jag tog screenshot på videons å bilderna är lite dåliga

Normalt läge alltså standard som den kommer som ser ut såhär:

https://i.imgur.com/Wmv9oKj.png

När man klickar "mode" i asus och väljer "access point och sedan sparar så verkar det ske mirakel på routern
så den startar om till med(?) som inte ens behövs men sedan kollas statusen hur det ser ut och sedan om
interfacet INTE har änbdrat till eth0 såå kommer brctl konfigurera en bridge(de vill inte TS ha)

Det kan man se här bl.a

https://i.imgur.com/AJcW2MD.png

Här har routren bootat upp men detta är bara en liten granskning jag tycker är kul så jag skall fortsätta sen
eller snart skall ta en promenad med vovven först och rensa skallen sen skall jag ge mig på MESH . Jag får ju börja på "standard" romen för att kunna avgöra detta. Men jag tror det är klart på ~10minuter men lite senare nu sitter jag på en liveusb också det hade nog gått fortare om jag hade min egen setup men har ej det för tillfället nåväl, såhär ser det ut.

Access point

https://i.imgur.com/Y8vBHIj.png

Övrigṫ:

Sen ekonomiskt sure! Då har du verkligen rätt alla dagar i veckan, det är inte mitt område direkt tyvärr men ja jag kan hålla med dig absolut är det självklart bäst överlag om TS vill det. Men jaja, TS äser du fortfarande så skall du INTE göra så med accesspointen utan gör som jag skrivit tidigare om du ej vill byta ut routern, det super fint!

Jag menar att frågeställaren skall göra det som jag gör utan jag gör det enbart för ja, lära mig mer och så delar jag det här de är inget annat. Men nu är jag på "standard" romen från asus iaf, det är så mycket saker på routern som ej behövs alltså, det tar 2minuter för firmwaren att boota en nästan ren tar 3 sekunder.

På min första luci instaltl, kunde jag bara installerat mesh11sd och så hade jag haft MESH men inte allt annat för det vill jag ej ha?

Såhär skall det se ut:

{ "setup":{ "version":"1.2.0", "enabled":"1", "service":"running", "checkinterval":"10", "interface_timeout":"10", "debuglevel":"2" } "interfaces":{ "mesh0":{ "mesh_retry_timeout":"100", "mesh_confirm_timeout":"100", "mesh_holding_timeout":"100", "mesh_max_peer_links":"150", "mesh_max_retries":"3", "mesh_ttl":"31", "mesh_element_ttl":"31", "mesh_auto_open_plinks":"0", "mesh_hwmp_max_preq_retries":"4", "mesh_path_refresh_time":"1000", "mesh_min_discovery_timeout":"100", "mesh_hwmp_active_path_timeout":"5000", "mesh_hwmp_preq_min_interval":"10", "mesh_hwmp_net_diameter_traversal_time":"50", "mesh_hwmp_rootmode":"3", "mesh_hwmp_rann_interval":"5000", "mesh_gate_announcements":"1", "mesh_fwding":"1", "mesh_sync_offset_max_neighor":"50", "mesh_rssi_threshold":"-80", "mesh_hwmp_active_path_to_root_timeout":"6000", "mesh_hwmp_root_interval":"5000", "mesh_hwmp_confirmation_interval":"2000", "mesh_power_mode":"active", "mesh_awake_window":"10", "mesh_plink_timeout":"0", "mesh_connected_to_gate":"0", "mesh_nolearn":"0", "mesh_connected_to_as":"0", "mesh_id":"-_-", "device":"radio0", "channel":"9", "tx_packets":"1789996", "tx_bytes":"1643600110", "rx_packets":"1996691", "rx_bytes":"144717512", "active_peers":"3", "peers":{ "94:83:c4:08:09:f9":{ "next_hop":"94:83:c4:08:09:f9" }, "e4:95:6e:42:4f:93":{ "next_hop":"e4:95:6e:42:4f:93" }, "94:83:c4:09:5c:00":{ "next_hop":"94:83:c4:09:5c:00" } } "active_stations":"3", "stations":{ "dc:0e:a1:35:5c:43":{ "proxy_node":"94:83:c4:08:09:f9" }, "74:de:2b:b1:70:33":{ "proxy_node":"e4:95:6e:42:4f:93" }, "84:38:38:98:38:1a":{ "proxy_node":"94:83:c4:08:09:f9" } } } } }

Av wuseman

Först vill jag bara säga att jag mena inget dåligt med att vi är olika det är så det är men jag menade att vi går in i helt olika modes så att säga för att hjälpa ts men båda vill ju väl men det är där vi tänker väldigt olika.

Jag förstår du inte har det som jag hemma det fattar ju jag direkt jag har liksom 4 routrar här på borde och rörigt men det tycker jag om och jag gissar att du inte har det så utan rätt ordnat det skulle jag med vilja ha man kan inte ha allt.

Så jag menar bara vi är väldigt olika hur vi vill hjälpa TS.

Men jag vet vad MESH är för någonting nu iu detalj. Det behöver verkligen inte TS/danne i sitt gaming rum det vill jag lova. Jag skall fortsätta imorgon, jag har kommit det tog 1h alltså. Min setup boota på 3 sekunder, asus boota på 2 minuter. Jag spelade in allting för jag skall kolla på det imorgon också så den är här. Är detta lätt? Detta är en asus router som kostar en jävla massa pengar men man använder inte ens 5% jag skall fortsätta mer detaljerat men bara detta lilla tog 1h på en asus router för mig personligen de finns säkert dom som kan göra det snabbare och även segare men jag menar, de kräver väl en del jobb?

Bara setup wizarden på asusem tar längre tid en vad det gör att ställa in router 2 för TS

Det är samma saker, till och med konfigurations fil används.

Av wuseman
Skrivet av Discharged:

Den är inte dålig. Det är bara att den inte är bäst med de förutsättningarna som finns.

Låt mig ge dig alternativen så som det skrivits om i tråden, så kanske du förstår hur jag tänker.

1. Personen har köpt en TP-link router som han ska koppla ihop med sin befintliga asus-router.

Fördel:
Sakerna finns hemma, kan komma igång direkt.

Nackdel:
Krångligare administration och roaming blir beroende av klientens roaming endast. Kan defaultas och börja dela ut adresser via DHCP igen.

2. Personen lämnar tillbaka sin TP-link router och köper switch samt Ubiquti AP

Fördel:
AP av hög kvalité, inget eventuellt strul med DHCP eller liknande om någon utrustning råkar defaultas.

Nackdel:
Krångligare administration och roaming blir beroende av klientens roaming endast. Måste stöka med retur.

3. Personen lämnar tillbaka sin TP-link router och köper en ASUS istället.

Fördel:
Prylarna kan associeras med varann, vilket gör att man administrerar på bara ett ställe. Roaming kan styras av nätverket och inte bara klienten.

Nackdel:
Mesh kan strula, defaulta och man kan råka få dubbla DHCP-servrar i nätet. Måste stöka med retur.

4. Personen lämnar tillbaka sin TP-link router och använder / köper en burk för att köra linux på med iptables osv.

Fördel:
Har man allt hemma kan det bli billigt, kan skräddarsys.

Nackdel:
Krångligare administration och roaming blir beroende av klientens roaming endast. Måste stöka med retur. Får inga switchportar. Måste ha ett trådlöst NIC.

5. Personen lämnar tillbaka sin TP-link och köper nån billig random router / ap

Fördel:
Billigt

Nackdel:
Krångligare administration och roaming blir beroende av klientens roaming endast. Måste stöka med retur. Troligtvis sämre trådlös prestanda.

Jojo harre gud tur jag läste för jag har hållt på i 3 timmar nu jag tänkte fan kan vara dåligt med det de fanns inget rent tekniskt som blev dåligt blev bättre för odhcpd drog så lite men utöver det så är 5 processer som är aktiva. Det är ubus som kollar nätverket. osv osv.

Jag förstrår vad du menar det är enkelt och sådär, roaming och grejjer personen skulle ha det till sitt VR på undervåning. Jag tror personen inte behöver alla dom där sakerna efter det som har skrivits roaming och grejjer, what? Det där är ju lyxprylar som kostar en jävla massa pengar. TS vill ha sin router och han frågade om det går att köra igång och svaret på frågan är JA om man stänger dhcp på tp linken som hen nu har, sätter ip addressen till 192.168.1.2 om den första asusen är 1 på slutet och sedan kopplar routern i någon av lan portarna.

Det är väl inte mycket jobb att koppla in en kabel i lan port och flytta den från lan och sedan stänga av dhcp och sätta en annan ip address på slutet?
Det är precis exakt så på pricken allt annat fungerar. Det är inte ostabilt alls, det är så enkelt så det är inte klokt.

Nej, jag tycker inte svaren har varit schyssta frågeställaren. Jag ser mig själv lite som TS. Jag hade nog heller viljat skicka tillbaka routern då får man ju svara hen därefter.

Vad skall han med MESH till?

På 4 rader lyckades jag komma ner till för att göra det som ts vill. Det är inte mycket jobb! Hotspoten kunde används med network manager på en rad och sedan skall personen bara framföra trafiken mellan två nätverk det är två kommandon till.

Alltså, det är lättare en att banka i en spik i en bräda om man vill lära sig. TS är ju inte dum direkt. Det blir ju inte lätt om man inte visar hur det är lätt, det är skit lätt om man frågar någon som kan. Personen har köpt en svindyr router för vilken nytta då?! Hen kunde ha köpt en begagnad för 10kr om det så vore det är det liksom jag menar med "vad pengar folk slösar" ....

Jag skall visa hur det blir på en ASUS om man kopplar in den i DHCP!

Frågar någon mig om en en bil som bara skall gå fram och tilbaka till jobbet som max går i 110km/h (vr behöver inte så mkt saker). Då svarar jag ju inte köp en ferrrari liksom?

Det finns människor som lever på mindre än vad en sån grej kostar. TS kanske inte har råd att skicka tillbaka den? Det spelar ingen roll. Svaret på TS fråga är JA förutsatt man gör som jag skrev. Man kan ju köpa skig det om man vill, men man kan även göra det själv för en tia eller två.

Ett Wifi 6 kort ligger på ~40kr på ebay..OpenWRT är gratis. Dokumentationen är gratis, jag erbjuder hjälp gratis det gör många andra med. Det är ingen administration att koppla in en sak i en port och stänga av en inställning?

Vad är det mer sen? Vill personen byta wifi lösenord så fine. Annars är det inget mer än tidigare inom administrationen. Vi tänker väldigt olika. Det är ingen cisco switch på sjukhuset vi pratar om som skall täcka varenda vrå dom har sånna special saker vet jag. Men ts i sitt gaming rum, kom igen.

Jag tror helt enkelt inte att ni vet hur det fungerar på en router ärligt talat med linux som grund och openwrt, jag menar nu hur iptables funkar bl.a jag skall se om jag kan spela in video till TS så kommer hen fata direkt. Accesspoint, vad är det ens det vet jag inte som hen visar på bilden i appen, måste vara något med br0 och bridge.

Jag skall startta min asus router direkt för hen hade väl det, återkommer snart jag skall se exakt vad det är för något på pricken då menar jag i sys/class/net, brb jag måste gå offline då jag editerar inlägget om ett tag

Av wuseman
Skrivet av FardrowN:

Ojdå. Såg nu att jag lyckades igenom mobilen lättare.

<Uppladdad bildlänk>

Ser ut så. Då är allt good 2 go?

Lättast för dig nu är att bara köra en factory reset, stäng av dhcp och ändra tp linken när den startat ip till 192.168.1.2 te.x om den första är 1 annars kommer du komma in på dom lite hur som haver när tp linken har startat och sätt in kabeln i en lan port. Det ställer du in på samma ställe som du stänger dhcpn. Lättast att göra detta det är att göra det genom att ansluta med wifit men ha inte i kabeln bara då blir olika hopp beronde på när du försöker gå in pǻ routrarna. Du kommer hela tiden använda gateway från den första routern nu

Du kommer nu åt båda routrar + har access point!

Yes! Hur stabilt som helst du kunde gjort det för en femtiolapp eller rotat fram en gammal router. ¨

Vadfan 1700kr! Du är la gó! Portar m.m styr du som vanligt från den första routern. Vilken extremt konstig tråd detta var jag läste igenom den nu! Varför skulle man inte kunna koppla in flera routrar? DHCP problemet försvinner om man stänger avaktiverar det och flyttar kabeln till lan port (valfri)

Prova koppla in datorn till en wan port på routern och öppna wireshark. Sjukt att jag spela in en video om dett förut för jag leker med Telia F1 routern och så hitta jag denna tråden i nytt i forumet

Detta sker om man använder WAN porten + massa annat den försöker synca tider och grejjer och den "släpper" releasen och försöker igen därför blir det konflikter och man tappar anslutningen. Därför måste DHCP stängas av på router 2 för den förväntar sig en ip address och då skall den syna mot switchen och grejjer och händer inte det så börjar den om (och man tappar anslutningen för en stund) så jag har videon redo men här kan man se:
LAN: Blir "offered" tilldelad en av dhcp

https://i.imgur.com/AsUwN8M.png

Kopplar jag in mig på DHCP i datorn till wan som inte fungerar för jag är ingen ISP så går det såhär, då kommer CISCO upp på wan porten men jag har en vanlig laptop:

https://i.imgur.com/NbEPf26.png

Skall prova på min asus direkt

Av wuseman

https://i.imgur.com/7Z5hcDw.png

Vad är det han vill då? Vad pratar du om!? Framförallt undrar jag vad du menar med att det inte är en bra lösning? Stabilare kan du inte få.

Personen skall ha wifi till sin VR samt två portar från routern så personen förlänger hela sin setup från övervåningen och har man te.x en ISP router (v ilket jag inte vet om hen har men jag tänkte så) så är det ju gratis om man reden har en router. Eller så kan man köpa en valfri 2.4Ghz router på second hand för VR? Kabeln den är stabil det kan jag lova dg på valfri router. Router två kommer ju fortfarande dela ut wifi som om det vore en lägenhet där man hyrde ut till två personer där man dragit en kabel emellan.

Varför är det en dålig lösning? Jag fattar inte det, det är hur fruktansvärt jävla perfekt som det går att bli.

Det är ju så det fungerar i detalj, det är exakt så som en förlängare fungerar förutom att dom kostar en massa pengar för mindre funktioner för dom kan inte agera router med wanport.

https://www.netfilter.org/documentation/HOWTO/netfilter-hacki...

Ett att scenario är att personen drar kabeln från routern på övervåningen till sin dator och sedan köper ett billigt kort och stoppar in i datorn och delar sedan från kortet i datorn till sin konsol, personen kan dela wifit från datorn men det är väl inte perfekt om personen inte har på datorn hela tiden men har hen det och kör linux så är det hur stabilt som helst.

Det finns hundra lösningar nästan som skulle vara gratis.

Perfekt med ISP routrar att göra såhär om man har te.x. Det bara forwardar trafiken från

Personens huvud router -> rotuer 1 > router2 > router 3 > router 4?

Hos telia där ingår dom i kostnaden för bredbandet. Då får man 5ghz + wifi6 + 3 LAN portar för den fjärde är ju seriekopplad med den där uppe så personen kommer ha ytterliggare en port ledig då kan hen ytterliggare koppla in en router men det är inte nödvändigt här.

Router 1 är hela tiden den ända som går ut mot nätet, sen kan man bygga nätet oändligt stort men det var inte aktuellt här. Jag kör 4st isp routrar för tillfället inget annat. Funkar hur stabilt som helst

Det ända som körs på router 2, 3 och 4 är hostapd och några ytterst få processer för att systemet skall vara igång.

Tycker man att detta är rörigt vilket jag också tyckte förr så kan man göra såhär på ALLA routrar man har i hela hemmet eller köper. Sätt en tejbit framför WAN porten om man glömmer hur man gjorde sist och från och med nu så kopplar man in router efter efter router efter router efter router .. Det ända man behöver komma ihåg är att stänga av dhcp på alla routrar man kopplar in om man vill spara pengar på kabeldragning om man har 4st rum och är hyresvärd te.x.

Då kopplar hyresvärden in internet i första och sen en efter en till varje lägenhet bara DHCP är avstängt på alla routrar som skall te.x ingå i hyran? Här menar du att det är ostabilt om jag fattar det rätt, hur?

Hur är det ostabilt? Det stör mig nu nämligen för något är ju fel med det jag skriver, så vad? Det är iptables, simpel nivå

Det spelar ingen roll vilka portar man använder, bara en kabel mellan varje router ni lan portarna och de går inte att koppla fel om man sätter en tejp bit eller vad som helst framför wan porten.

Man kan koppla in 4st routrar i den första också om den har te.x 4st lan portar, det behöver inte vara en efter en. Det spelar ingen roll bara man kopplar in den i lan + stänger av dhcp. Då har man 4 nät hemma i luften helt plötsligt och därför undrar jag, varför är det en dålig lösning med det jag skriver?

Alltså danne skriver ju att hen vill ha en så billig lösning som möjligt folk skriuver "köp" inte alla absolut inte men alla som gör det, vad är det för konstig sätt. Allar har inte råd eller vill inte lägga extra pengar och svaret är ju enkelt

Personen svarar sedan:

"Nu vill jag bara ha wifit till VR nu ser jag. Jag förstår det om man inte kan ELLER vill, så hade jag med resonerat men det behöver inte vara så.

Köp en router för 50kr så har du perfekt wifi med 5gz och har du trelia, så har du en gratis för ditt vr + koisol + pc

Av wuseman
Skrivet av Discharged:

Vad pratar du om? Ja du har länkat hur man kan använda en linuxburk att göra NAT men, det är ju inte ens vad han vill?

Han vill ha WiFi uppe och nere, en Router / AP klarar inte att täcka hela ytan. Han behöver 2. Din första lösning att piggybacka router 2 på router 1 och stänga av dhcp funkar, men är inte bra och kostar lika mycket som att lämna tillbaka den TP-link routern han köpt och istället köpa en till ASUS ä, så han kan använda AI-Mesh.

Varför är det inte en bra lösning att stänga av dhcp på router 2 i ett sådant scenario för att täcka gaming rummet?

Av wuseman
Skrivet av Discharged:

Han beställer en router, vi säger lämna tillbaka och beställ en annan så blir det bättre! Det är väl inte att slösa? Varför lägga lika många pengar på din lösning som är sämre?

Det är ingen klient. Det är moduler i linux kärnan.

Min lösning är perfekt? Bättre kan du inte få?

Vad menar du med sämre?

PS: Jo, jag missförstod vad TS skrev. Hen skall alltså köpa en extra router ja då är det verkligen bra att skicka tilbaka den. Jag uppfattade det som att personen hade två routrar eller jag antog det, för man får ju en från ISP:n också!

Av wuseman
Skrivet av FardrowN:

Hej. Flyttar strax till en villa modell större och kommer har router i ena hörnan på ovanvåningen. Ska ha mitt gamingrum i andra sidan av kåken på nedanvåningen. Har en ide om att dra en kabel ner dit och sätta en router där för att få bra Wi-Fi anslutning till mitt VR och för att kunna koppla dator och konsol på kabel enkelt. Något jag behöver fundera på eller det är bara att köra?

Sitter idag med en Asus RT68U och funderar på att köpa denna och har nere hos mig:
https://www.komplett.se/product/1193966/datorutrustning/natve...

Borde funka bra eller ska man köra på en från samma märke eller det kommer bli mycket problem då jag har 2 routers i samma nätverk?

//Daniel

Så kan du absolut göra.

Skrev rent detta lite. Vad pengar folk slösar på grejjer alltså.

Gör exakt såhär:

Koppla in routern som vanligt det vet du ju hur man gör jag skall göra detta väldigt
tydligt för alla för frågan dyker upp ofta har jag sett så tänkte jag lägger ner
lite tid för dig här danne så gör följande

Router: 1

1.1) Router 1 kopplar du in som vanligt på ovanvåningen i hörnan, precis som vanligt när du kopplar in en router.

Det på ovanvåningen är nu klart!

I ditt gamingrum på andra sidan kåken på nedervåning har du en annnan router av valfri modell,
precis vilken du vill som kan ta emot intenet gör nu följande.

Router: 2

2.1) Starta upp routern.
2.2) När routern har startat logga in på routern som vanligt.
2.3) Leta upp inställningen DHCP och AVAKTIVERA och SPARA!

Kabeldragning - Ovanvåning:

3.1) Gå nu upp på ovanvåningen när routrarna är på enligt följande ovan.
3.2) Sätt in kabeln du skall dra ner till nedanvåningen till en valfri LAN port på Router 2.

Du har just nu förlängt dit nätverk och skaffat en access point.

Kabeldragning -> Gavingrum:

4.1) När kabeln har dragits så stoppa in ethernet kabeln i valfri LAN port på router 2

Happy Gaming!

Du är nu klar och du har skapat det nätverk det du önskar och det är stabilt som allt annat, allt annat är bara slöseri med pengar för Linux är Linux under skalet!

Teknisk dokumentation, simple guide:
- https://tldp.org/HOWTO/html_single/Masquerading-Simple-HOWTO/

Danne, läs sista raden på den guiden. Är du inte intresserad? Så gör som ovan som jag visar!!

Det är ingen rocket science, det är bara ett sätt för företag att tjäna pengar med alla dessa access points och skit, tekniken är densamma!

Currently I'm writing a guide on linux on anti-missile-missiles-made-simple. There's no good guides on protecting your system from nuclear attacks for newbies. People seem to think its rocket science or something..

Av wuseman
Skrivet av medbor:

Annat var det förr när jag körde ’TinyXP’, där själva operativsystemet var modifierat redan på ISO-nivå och säkert innehöll massa skräp

Man lärde sig dock med tiden

Det finns kända hash-kollisioner (SHA1) så även den metoden kan vara skakig:
https://shattered.io/

Ja, verkligen.

Dom borde använda sig av gpg nyckel så att man kan verifiera signeringen på ett bättre sätt men jag vet inte om dom använder sig av detta det kanske dom gör. Så gör iaf den distron jag använder.

Av wuseman
Skrivet av NutCracker:

"elakartad PDF-fil", då gör jag alltså rätt då, som scannar även dessa filer!

Ja, det gör du verkligen. Även office dokument framföralllt. Videon ovan från evil penguin är mycket bra jag skrev om exakt samma sak här i en tråd, man skall även kolla iso filer från microsoft m.m så det matchar rätt hash : #19752104

Det kan man göra eller det skall man göra med te.x: Get-FileHash från Microsoft te.x

https://learn.microsoft.com/en-us/powershell/module/microsoft...

Av wuseman

Berätta vilka 10-20% som stämde så kan vi ta resten sen.