Inlägg

Inlägg som Nattlorden har skrivit i forumet
Av Nattlorden

Jag gillade NT 5, men den kom ju aldrig ut... annars är det väl ingen som helst tvekan om att den nuvarande inte skulle vara den bästa... ( men för min del så tycker jag win10 gick som bäst INNAN man började förinstallera i bakgrunden och får en del saker att fungera högst besynnerligt fram tills man upptäcker att den ligger och väntar på omboot för uppdatering... gör det antingen mindre problematiskt med förhandsinstallerandet.... eller uppmärksamma en bättre på att det behövs... )

Av Nattlorden
Skrivet av Stan Carley:

Enda anledningen att ha BR är om man skulle köpa film på skiva 8vilket ingen gör längre).

Tala för dig själv. Köper väl mellan 5 och 10 BluRay i månaden.

Av Nattlorden

En stor fördel kontra Define S2 är att nätaggregatet är helt fritt på "bak"sidan, istället för i en tunnel. gör det någon lättare att eftermontera en strömkabel.

Av Nattlorden

Argh... tappade min post....alltid så trist att behöva skriva en gång till...
---

Inget direkt att visa... Det blev tre stycken Noctua redux-900 140mm satta. Mest nytta gjorde det att bli av med NZXT-fläktarna, Fractal-fläkten var mer marginell.

Försök INTE sätta tillbaka plåtlocket i PSU-shroud efter vattenkylningen, det går inte om man inte vågar sig på att bända eller nå't.

Utblåset har nu varmluft och det lilla som läcker nere vid risermonteringen är svalare. Mission accomplished. Datorn låter nu som en svag pris snarare än en mikrovågsugn. Matchar utseendet mycket bättre... Känns mer "lyx"...

Kraken funkar när den får NZXTs USB-splitter. Den kan man få från NZXT som man kan påvisa inkompatibelt moderkort - jag köpte den "på stan" för snabbhetens skull. Funkar.

Z63 kan bara rotera displayen 90 grader.... inte ALLA 90 grader.... fick ta loss och vända så jag får det rätt.

Lyckades dra ur VGA-power när jag skulle peta undan USB-splittern, så halv hjärtinfarkt fick man ju på BIOS-meddelandet....

Inget uppenbart jag vill pilla med ytterligare, nu skall jag köra den lite istället.

Av Nattlorden

Min fanbase

http://www.nattlorden.com/images/swec/fanbase_37.jpg

Blir troligen någon över, men bättre det...

Av Nattlorden
Skrivet av Revoleddam:

Tack!

Av Nattlorden
Skrivet av Dazing:

Känns lite som fel år att lägga miljarder på rymdforskning, tycker nog att de hade gjort större nytta på hemmaplan med tanke på allt lidande som redan pågår på vår egen planet.

Mindre fel att lägga hundratals miljarder på krigsmateriel? Är det något vi borde lägga av med och få kapacitet att åtgärda lidande så borde det vara där.... Rymdforskning är ju trots allt något positivt och med framtidshopp!

Av Nattlorden

Blir montering av mediaPC till biografen också, men det blir betydligt med återhållsamt... stannar på en Ryzen 5 3400G och försöker bygga den så tyst som möjligt. Kommer att flytta hälften av minnet dit tills vidare och skall prova att återanvända en 500G 2½" SSD som kom fram när jag rotade i gömmorna, med lite tur har den gammal rolig mjukvara på sig också - vem vet?

Skall försöka sänka ljudvolymen på denna burken också - den låter lite för mycket torkskåp som den är och står nu. Stänger inte ned den ikväll i alla fall, kommit igång bra med att läsa in och transkoda film så fortsätter med det idag.

Av Nattlorden
Skrivet av ThomasLidstrom:

Jag tycker det görs för lite och på för liten skala.
Satelliter och högalltidudsfarkoster...jag har lite svårt att kalla det för rymdfart...
* Bygg en koloni i en av Lagrangepunkterna
* Experimentera med solfångare som för ner energi till jorden
* Skicka en bemannad farkost till Europa (mmm filmen...)
* Undersök möjligheter med att bygga en koloni i Venus atmosfär (1g)
* Forska i hur man effektivt städar upp vårt rymdskrot
(Ju mer satelliter vi lägger i omloppsbana desto mer "projektiler" som kan påverka våra möjligheter att göra säkra uppskjutningar. )

Extra allt helt enkelt

+1

* Lägg mer resurser på möjig rymdhiss
* Terraformeringsmöjligheter Venus ?

Av Nattlorden
Skrivet av Petterk:

2019 så var det 13 uppskjutningar, omsättning på över 2 miljarder USD. Sen får du räkna in alla pengar de tagit in genom börsen.

Vad är NASA och ESA-raketer? Det är privata bolag vi pratar om både i USA och EU.

Du kan mycket väl räkna ut vad jag åsyftar, men du vill vara omständlig uppenbarligen.

Ett exempel sen är jag klar med diskussionen - Delta 4 Heavy kostar 3ggr så mycket som en Falcon Heavy och har mindre kapacitet.

Av Nattlorden
Skrivet av Petterk:

Det är väl irrelevant SpaceX är firman som spenderar mest resurser på att bygga raketer, inte någon som gör mer med mindre.

Vad hade den sammanlagda kostnaden av alla de uppskjutningar SpaceX gjort kostat i jämförelse med övriga NASA eller ESA-raketer? Väldigt mycket mer... så, jo.... de har sänkt kostnaden rejält... och om inte det klassas som "mer med mindre" så vet jag inte hur man bör läsa det påståendet...

Av Nattlorden

Varit mycket nöjd med köpet av Zen-knivar, skulle kunna tänka mig fler modeller.

Av Nattlorden
Skrivet av SellahiR:

Jag har hört att vi vet mer om rymden än om våran egen planet. Känns som att vi vänder vårat intresse åt fel håll.

Inte om vi talar kunskap/kubikmeter i alla fall... I så fall vet vi inget alls om rymden.

Av Nattlorden
Skrivet av Petterk:

@Nattlorden: SpaceX har inte en liten budget, de hade 2 miljarder USD i omsättning förra året och har 8000 anställda. Esrange/SSC har 550 anställda och omsättning runt 100 miljoner/0,1 miljarder USD. SpaceX är den största raketbyggaren och är bra mycket större än t.ex. ULA och är även större än ArianeSpace (i omsättning) som bygger de europeiska raketerna. Det handlar inte om någon som gör mer med mindre resurser alltså.

Jag syftade på kostnad per uppskjutning - inte totalbudget. En Öresundsbro om året skulle vi säkert få plats med i statsbudgeten om vi verkligen velat. ( Vad kostar årets Corona oss i jämförelse? )

Av Nattlorden

SpaceX har visat vad man kan göra även på lite mindre budgetar, så varför inte strunta i Europa och bygga vår egen kompetens/kapacitet. Finns ett antal fronter där det är viktigt att befinna sig för att vara relevanta imorgon - rymden är en av dem. När får vi höra en svensk statsminister ställa sig upp och säga att Sverige skall ha en Sveonaut (?) i omloppsbana uppskjuten av Svensk raket från Esrange senast 2035 ?

Av Nattlorden
Skrivet av Revoleddam:

Vad använder du för att visa den informationen? *nyfiken*

Av Nattlorden
Skrivet av the squonk:

Kul att du kommit igång! Inväntar spänt bild på det färdiga resultatet!

Tack. Den är igång nu... inte så jag känner mig helt nöjd att bara använda den, utan här är lite mer att strula med först, men den är körandes.

Av Nattlorden

Och så håller man tummarna och trycker på knappen..

http://www.nattlorden.com/images/swec/itsalive_36.jpg

It's alive! (Har skyddsplasten kvar på utsidan på ett tag till om det skall hållas på att öppna - insidans är borta)

Bråkar lite med monitorn att inte prioritera analogingången från gamla datorn, ställer minnes hastigheten till 3200 och f-clock då motsvarande till 1600. Sparar och går ur BIOS....och blir ombootad tillbaka in i BIOS.... ok... vad nu då?

Rotar igenom alla inställningarna... inser till sist att jag inte hittar min M.2 listad någonstans... ut på google... vissa har behövt ha M.2 sittande i slot #2 till att börja med innan den accepterats i slot#1... Hmm... är det prioriterat på det sättet så borde de väl skrivit om det i manualen.... läsa vidare.... kan ha blivit fixat i senare BIOS.

Ok.. Tanka hem nytt BIOS till minnespinne och installera... efter en stunds tuggande.... ja, nu syns min M.2 i BIOS.... Save & Exit..... och tillbaka till BIOS igen... *mummel*

Hittar ett ställe för "Bootable devices".... USB-stickan jag har i syns, men inte min M.2....

Googlar och hittar något om CSM och UEFI och legacy... hittar sådana intällningar.... två försök för att hitta rätt och TA-DA..... där startar mitt Windows 10! *PUST!*

Att det alltid skall vara något sådan't här strul? Säkert inte det sista för denna gången heller...

Av Nattlorden

Dags att få i moderkortet i chassiet. Define S2 kom trevligt nod med distanserna förmonterade, så det slipper man pillra med efter beskrivning i medföljande guide. Här behövs inte ens det om man skall byta till någon av de andra layouterna för det är förstansat i chassiet och ett par extradistanser kom med i påse. Centrumdistansen är utan skruv så hade det inte varit för M.2-monteringen så hade inte täcklocket behövts monteras av.

http://www.nattlorden.com/images/swec/mobomount_23.jpg

Kylarmontering. Använder inte kylarens egen backplate - utan återanvänder moderkortets medföljande och väsentligt robustare sådan. Kraken Z63 har Intel som din default, så både ringen på pumpen och distanserna är "andrahandsval"...

http://www.nattlorden.com/images/swec/backplate_24.jpg

http://www.nattlorden.com/images/swec/am4standoffs_25.jpg

Och så dit med pumphuvudet med tumskruvar

http://www.nattlorden.com/images/swec/kraken_26.jpg

Dags för ett rookiemisstag då... inte van vid att kraftaggregatet sitter så väl undangömt och skulle ha plockat ut det igen innan jag krånglade in första kabeln, sen var det bara att fortsätta så.

http://www.nattlorden.com/images/swec/psurookie_27.jpg

Nästa bygge förmonterar jag alla kablar jag tror jag behöver innan jag sätter in det helt klart.

Kabeldragning både svårfotograferad och tråkigt repetitiv, så här en bild på hyffsat färdig inkoppling. Så trevligt med alla dessa gummerade genomgångar. Enkelt och plåsterfritt!

http://www.nattlorden.com/images/swec/cables_28.jpg

Vissa moderkort har haft en modul att sätta alla de små tråkiga powerknappar o.dyl i på förhand innan det monteras i moderkortet. Det borde alla göra. Eller än bättre - standardisera en kontakt för alla moderkort och chassietillverkare att följa!

Har en beställning på Fractals egen riser liggande, så den kommer om sådär två veckor. Men jag tänkte om då det är ett tjockt grafikkort och det kommer lite väl nära glaset, så jag skaffade en riser från CableMod också/istället. Efter lite montering ser den ut så här

http://www.nattlorden.com/images/swec/cablemodriser_29.jpg

Huvudsakligen nöjd - men skruvgängorna eller skruvarna var halvdåliga, så det gick inte så bra med att montera själva kabelförlängningen med det medföljande. Råkade ha ett par skruvar i mejselkitsasken som passade, så för min del löste det sig. Men det är ju ett litet minus i kanten för de som kan tänka sig köpa densamma.

Så här blev det med den monterad. Kabeln är inte värst böjbar, så den hamnar där den hamnar, punkt.

http://www.nattlorden.com/images/swec/risermounted_30.jpg

Skruvhålen till var Fractals riser monteras är som synes en bra bit framför.

Läckerbiten - 2080ti

http://www.nattlorden.com/images/swec/2080ti_31.jpg

Monterat i risern:

http://www.nattlorden.com/images/swec/cardmounted_32.jpg

CableMod-risern säljs i flera varianter, 2xHDMI, HMDI+DP och 2xDP. Detta för att det medföljer kablar med vinklad kontakt för att få plats "inne i lådan". Jag köpte den sistnämnda - inte för att jag behövde det utan för att det var den som var lagerhållen. Med lite tur kanske det hade gått ändå, men icke. Det är dock mitt chassie, så jag drar mig inte för att modda, då fram med plåtsaxen:

http://www.nattlorden.com/images/swec/problem_2_33.jpg

Hur bra som helst, behöver jag displayport dessutom någon gång, så har jag kablarna till det - vill jag ha en hdmi till så sitter den sidan om och passar "urkapet".
Troligen inte ett fack som skulle behövas även om chassiet skulle återanvändas till något annat i framtiden.

Kabeldragning brukar vilja visas. Har valt att ha två drivebays ur och har inte gått några längre omvägar för att få ihop det - har inte öppnat så mycket av det som redan satt ihop,typ. Jag hade stått ut med betydligt större oreda faktiskt, så i alla fall jag är nöjd så här:

http://www.nattlorden.com/images/swec/routing_34.jpg

Inte helt problemfritt. PSU-kablaget är tjockt, så det visade sig vara en match för snäpplåset för sidan

http://www.nattlorden.com/images/swec/problem_3_35.jpg

Det löstes enklaste sättet "självklart" genom att dra dit transport-tumskruvarna.

Av Nattlorden
Skrivet av snajk:

Det fanns någon typ ekologisk sugar cane cola som min farsa hade på sin nattklubb när jag var liten som var väldigt god också, men den var dyr och fanns bara i en viss butik och jag har inte sett den sedan typ 94.

Boylans ser jag i alla fall på min Ica Maxi - om det var den du tänkte på. Står då bland de internationella varorna, inte bland läsken.