Inlägg

Inlägg som blackcoffee har skrivit i forumet
Av blackcoffee
Skrivet av jnsson:

Då är det något som Skandiabanken själva valt att vara så aggressiva. Länsförsäkringar kräver bara det om man inte har något mobilt Bank-ID aktivt överhuvudtaget.

Nu verkar det bli infört hos fler banker:

https://www.mobil.se/tips-och-tricks/nu-svarare-fornya-mobilt...

Av blackcoffee
Skrivet av Ostbullen:

Japp.. "Oj får jag inte ha med mig en dunk alkylatbensin och en skock kråkor i handbagaget? Det kunde ni ha varnat om tidigare"

Var det inte nån finsk politiker som blev nekad resa med ett vedträ brasved i handbagaget?

Av blackcoffee
Skrivet av Petterk:

Har du bankid kan du förnya/skapa nytt bankid med bankid, och det kräver i regel ingen handling med nfc som du skannar av.

Skrivet av Öland 4ever:

SE mitt inlägg ovan... det verkar väl troligt att har man en gång haft vanligt BankID via Skandiabanken så verkar det väl mindre troligt att de ska börja strula när man 20 år senare vill ha mobilt BankID.

Tja, just så var det i det för oss i det här fallet. Farsgubben hade aktiva mobila BankID från Skandiabanken på en telefon och en platta, något han haft i många år. När plattan skulle bytas ut av åldersskäl krävde Skandiabanken att appen i plattan skulle kunna scanna pass eller nationellt ID-kort med NFC för att aktiveras. Detta i juni 2023.

Det kanske inte ska behövas, men så agerade Skandiabanken för oss.

Så... slutssatsen för mig är att man både själv och när man hjälper föräldrar bör dels tänka på att man köper prylar med NFC, dels att man faktiskt ska uppmuntra även de som inte reser utomlands att inte enbart ha körkort som ID-kort utan att ha nationellt ID-kort och/eller pass så att de har något att blippa vid behov.

Av blackcoffee
Skrivet av HappySatan:

Det hör stämmer väl inte? Både jag och dottern har BankID från Skandiabanken. Allt vi behövt göra är att logga in på internetbanken med pinkod banken. Eller är det något som de ändrat helt nyligen?

Exakt när de införde det vet jag inte men jag råkade ut för det när jag hjälpte farsan byta surfplatta för ett par veckor sedan. Och ja, han har haft BankID från samma bank i många år och han hade samtidigt ett aktivt BankID på en telefon parallellt, så det var inte nyregistrering ur nån synvinkel.

Däremot var första motfrågan från kundtjänsten om vi inte kunde slänga den nyköpta surfplattan och köpa en ny, bättre, med NFC. När vi inte ville det kunde de fixa undantagshantering via fotokopia av legg på papper med hänvisning till hög ålder (född på 40-talet).

Av blackcoffee
Skrivet av sl0k3_:

Surfplatta för det ändamålet kanske? Iochmed större skärm tänker jag.

Se till att köpa rätt platta bara. Vissa banker (Skandiabanken minst) kräver ibland NFC-läsare i Androidenheten för att blippa på pass eller nationellt id-kort vid aktivering av det mobila BankdID:t.

Just Skandiabanken kunde dock göra undantag för en 80-åring med hänvisning till ålder men då skulle istället papper med fysiska ID-kopior skickas in....

Av blackcoffee

Lärdom: Handla inte från handlare som annonserar via CDON?

Av blackcoffee

Om du kollar den här länken och speciellt dess "verify the bind", vad ser du då?

https://docs.rackspace.com/support/how-to/change-the-ssh-port...

Av blackcoffee

Det krävs väl å andra sidan rätt mycket för att nå en "dominerande ställning" om det verkligen ska tas upp i rätten. Amazon, speciellt i USA är kanske möjlig att påvisa, men i Sverige?

Och CDON? Som de beter sig med sina försök till "markandsplats" har de väl skrämt bort alla kunder snart, då blir de inte dominerande.

Relaterad läsning, även om den inte direkt svarar på frågan om marknadsplatser:

https://www.konkurrensverket.se/konkurrens/lagar-och-regler/m...

Av blackcoffee
Skrivet av ChrisNi:

Då befintlig dator börjar närma sig 10-årsgränsen så är det lite småsegt, så det mesta borde bli bättre! Jag använder Lightroom classic och det jag mest stör mig på är att det tar tid att läsa in varje foto när jag går igenom dem för att se vilka som är värda att spara.

Då förstår jag. Jo, en ny dator borde absolut rappa på. Min gissning är att fokus på en bra och snabb SSD gör mer skillnad än exakt val av processor i det sammanhanget.

Av blackcoffee

Vilken mjukvara använder du för din fotoredigering? Är det några speciella moment som går trögt för dig eller är allt segt med din lösning idag?

Jag använder Capture One och har inte märkt nån skillnad i den dagliga användningen egentligen efter uppgraderingar (med AMD-CPU och NVidia-grafik), men om jag exporterar färdigbbehandlade bilder går det lite snabbare, speciellt vid många bilder - men jag vet inte vad av det som är snabbare diskar, snabbare CPU eller att programmet kan använda min GPU.

Det är mest kring videoredigering som folk pratar om att Intels inbyggda grafik gör nytta av vad jag sett, jag har inte hört mycket om nytta för stillbilder. Det är väl då de inbyggda Codecarna för diverse videoformat som gör skillnad.

Men jag kan ju ha missat något.

Av blackcoffee

Jag fick 575 kr utan kylare på Tradera för min när jag sålde den.

Av blackcoffee
Skrivet av filosofis:

Missa inte denna pärla från 80 talet
https://www.youtube.com/watch?v=HnQMDkUFzh4

KLASSIKER!!!!

Något modernare variant:

Av blackcoffee

Vad tänker du ha i datorn?

För ett par år sedan var jag i samma läge som du och köpte ett Define 7-chassie från Fractal Design som ju är ljuddämpat men med en lucka som går att öppna så det blir ganska öppet. Det märks onekligen att den får i sig luft lättare när luckan är öppen men det är inte natt och dag i skillnad på ljudnivå. Ska du ventilera bort en massa värme från hårdlastade komponenter måste ju en hygglig mängd luft ventileras ut.

På "tomgång" som slösurfande etc var det inga problem att skruva till fläktkurvorna så det var ljudlöst för mina öron men när jag lastar datorn för fullt hör jag fläktar (även GPUns och CPU-kylaren hörs ju).

Oavsett låda så är mina tips att dels lägga en del jobb på fläktkurvorna (Chasie, CPU, GPU om du kan) och dels placera datorn under bordet eller på annat sätt så den inte är precis nära ditt huvud. Avstånd och hinder minskar ju också ljudet du upplever.

Av blackcoffee

Exempelbilden med blommorna har ett grafikkort som inte är helt olikt Palit Gamerock annars:

https://www.palit.com/palit/vgapro.php?id=3787&lang=en

Av blackcoffee
Skrivet av andreas_dock:

Hur gör ni får att ha ordning och reda i er mailbox på jobbet ?

Jag har kört mer eller mindre, allt i inboxen - olästa mail är olösta uppgifter, resten har jag som arkiv men det börjar bli rätt klottrigt efter ett tag

Samtidigt orkar jag inte ha såpass mycket OCD-hantering att jag lägger alla mail i egna mappar i detalj etc, men skulle vilja ha det bättre än idag... tips ?

Privatmail på gmail:

Läser mail så sällan jag orkar, och då försöker jag gå genom det hela, raderar skräp (#) och sånt jag kan tänkas vilja söka på arkiverar jag (y). Saker jag inte kan ta hand om nu gör jag snooze på. Inbox Zero, i praktiken.

Jobbmail:

Inboxen töms nån gång om dagen och då försöker jag att agera på det som går snabbt (t.ex. svara på mail där det tar kort tid), raderar skräp, arkiverar sådant jag bara fick för kännedom eller avslutade konversationer i en arkivmapp och vissa mail som kräver mer jobb senare lägger jag i en mapp kallad "In progress". Inboxen ska vara tom efter en sådan tömning. Nästan Inbox Zero. Fast det beror ju på hur inkorgen ser ut när man börjar och hur mycket tid man har.

Av blackcoffee
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Det finns mycket man skulle kunna göra med ens mailkorg, men jag orkar inte. Vissa chefer tycker att alla ändringar i deras ärendesystem ska automatgenerera ett mail, javisst det kan det göra. Men jag vill inte att det plingar till i min mobil varje gång ett sådant mail kommer. Och det går säkert fixa med något filter så telefonen beter sig olika beroende på typ av mail.

Första inställningen jag gör med mail är att stänga av alla notifieringar både på dator och telefon. Ja, alla aviseringar utom egna alarm, kalenderpåminnelser om möten och SMS på telefonen faktiskt. Datorer och telefoner ska vara "pull" inte "push". Annars kan man ju aldrig koncentera sig.

Fast det beror ju lite på vad man jobbar med, om jobbet kräver att man agerar på mail direkt är det ju en annan sak. Men då borde man nog ändå ha ett system av något slag, inte en mailklient.

Av blackcoffee

För t.ex rendering med Blender kan man nyttja två samtidigt?

Av blackcoffee

Vad är det egentligen du försöker få ut? Bara en ungefärlig uppfattning om hur lastad datorn är just nu, nästan grafiskt, eller är det något annat du försöker mäta?

Som du sett i dokumentationen och programmen finns det mycket mer information än bara "procent belastning". Även hur minnet hanteras mellan olika användningar kräver ju lite förståelse för att verkligen ... tja, förstå.

Så vad försöker du se?

Av blackcoffee
Skrivet av forcevision:

hmm.. om jag fattar det rätt så cpu0 cpu1 cpu2 cpu3 är dom olika kärnorna eller har jag fel ?

Korrekt.

Av blackcoffee