Inlägg

Inlägg som blackcoffee har skrivit i forumet
Av blackcoffee
Skrivet av Ryssen:

Jag får följande svar från grub.

Warning: os-prober will not be executed to detect other bootable partitions.
Systems on them will not be added to the GRUB boot configuration.
Check GRUB_DISABLE_OS_PROBER documentation entry.

Alltså, nu har jag ingen linuxmaskin aktiv här så jag kan inte dubbelkolla men jag tolkar det inte som kört. Snarare att du ska läsa dokumentationen om GRUB_DISABLE_OS_PROBER.

Här är en artikel som handlar om det för just Ubuntu 22.04:

https://www.omgubuntu.co.uk/2021/12/grub-doesnt-detect-window...

Edit to add: Ubuntu är ju baserat på Debian så jag skulle sätta fem spänn på att det funkar likadant där.

Av blackcoffee
Skrivet av Ryssen:

kom ihåg newbee. Hur kommer jag till root?

Vi tar det lite från början: root är den användare på Linux och andra Unix-system som motsvarar admin på Windows. Du kan antingen logga in som root vid inloggningsprompten om du har satt ett lösenord för den användaren, eller så kan du använda kommandot 'sudo'

'sudo' utan andra parametrar efteråt byter användare till root och kör det kommando du skrivit efteråt. Efter detta går den åter till din vanliga användare. Beroende på hur du har installerat din Linux kanske du måste mata in lösenord även vid 'sudo', kan sägas.

prova t.ex. att först vid en vanlig kommandoprompt skriva

% whoami

och sen vid samma prompt skriva

% sudo whoami

(%-tecknet motsvarar prompten du skriver vid, den ska du inte skriva in).

Av blackcoffee
Skrivet av flightsim18:

Hmm...svårt läge. Lyxproblem men likväl problem

Eftersom jag själv nyss köpt en 4080 och ny propp ska jag ju inte anmärka på att andra uppgraderar...

Men jag tycker i alla fall du ska börja med att kolla GPU-belastningen. Ingenjören i mig gillar att leva efter mottot "Att mäta är att veta". Smålänningen i mig gillar när man kan sänka budgeten. Östgöten i mig gillar att leva halvstort. Tur jag inte är stockholmare...

Av blackcoffee
Skrivet av flightsim18:

En fråga om prestanda i VR - har idag ett gammalt 1080ti samt 8700K och jag försöker flyga MSFS i VR med en Quest2. Det är ingen rolig historia (säkert pga komprimeringen som krävs)

Tänkte därför uppgradera riggen i omgångar. Vad tror ni skulle ge mest FPS efter en enskild uppgradering;

1) behålla allt och stoppa i ett RTX 4080
eller
2) uppgradera CPUn till 13900K som ju har väsentligt vassare single core prestanda vs 8700K

Målet är båda två men det får som sagt bli i omgångar.

Tankar?

Svar 1: När du kör för fullt, visar mätning att GPUn går i 100% eller kommer den bara upp i lägre belastning? Om den inte visar fullt ger troligen CPU-bytet mer.

Svar 2: Det billigaste 4080 jag hittar i lager via Komponentkoll kostar drygt 17000 kr. För de pengarna får du både ett begagnat RTX 3080 ti och ett ny 13600K med ett Z690-moderkort som sväljer de DDR4-minnen jag gissar du har idag. Visst, det är ett steg ned jämfört med ditt slutmål men ett klart steg upp på både CPU och GPU idag.

Edit: Sorry, det där lät lite drygt. Men en mätning av hur lastad GPUn är visar ju rätt tydligt om det är GPUn eller CPUn som är flaskhalsen. Då byter man ju flaskhalsen först.

Av blackcoffee
Skrivet av kaffeofikaelika:

https://www.proshop.se/Stationaer-Mini-PC-Barebone/ASRock-Des...

Hur är det med kylning för cpu i sådana minipc? Kan man sätta in en 5600g i denna? Den har AM4 socket.

Jag har inte testat just den, men dess föregångare A300 med en 3200G har varit min "kontorsmaskin" i snart tre år och den funkar utmärkt. Jag vet inte om dessa är bättre än de andra smådatorer från ASUS och Intel som folk har snackat om här, men min har som sagt funkat utmärkt.

Kylningen med originalkylaren funkade fint men jag bytte till en Noctua-kylare för att helt enkelt få den lite tystare vid last. Det behövs inte för funktionen dock, jag är bara ljudkänslig.

Ja, du kan stoppa en 5600G i den du pekar på. Manual och CPU-supportlista etc finns här:

https://www.asrock.com/nettop/AMD/DeskMini%20X300%20Series/in...

Observera att det finns även Intel-varianter av denna och några som är lite större (DeskMeet) så de har plats för grafikkort med. Och några till:

https://www.asrock.com/nettop/index.asp

Av blackcoffee
Skrivet av kaffeofikaelika:

Där ser man, då ska jag bara se ett moderkort med m2 sata-plats också men finns det ena finns väl det andra.

Det är rätt vanligt. Både det B450 och det A520-moderkort som länkades på trådens första sida har minst en M.2-plats som klarar både SATA och PCIe (dvs NVMe). I många fall är det så att om man stoppar en SATA-disk i denna M.2-kontakt så slutar nån annan SATA-kontakt på moderkortet att fungera då de delar linor.

Detta börjar bli mer och mer off topic för trådskaparen, men kanske är det bra att veta om han eller hon letar billigaste möjliga M.2-disk.

Av blackcoffee
Skrivet av kaffeofikaelika:

Finns det m2 SATA-diskar? Har nog aldrig sett det.

Jodå. Exempel:

https://www.dustin.se/product/5011123414/a400

Av blackcoffee
Skrivet av JuicyChicken7:

Oki kmr köra amd varianten, men ska man överklocka en cpu? Är det rekommendera liksom

Har du sett vad detta forum heter? Klart att folk här överklockar om de kan.

Av blackcoffee
Skrivet av kaffeofikaelika:

Grejen med denna är ju att om man bortser från skärm/tangentbord/mus (finns) så får man ju så jäkla mycket mindre. Alltså 4600g måste ju vara otroligt mycket snabbare än Intel Celeron N4500 - men det är i och för sig bara en gissning.

Visst får du mindre, men det behövs inte så jädra mycket för att läsa Aftonbladet online.

Men visst, jag tänker inte förbjuda dig att bygga. Det är skoj att bygga även om det inte alltid är det mest rationella valet.

Av blackcoffee
Skrivet av kaffeofikaelika:

<Uppladdad bildlänk>
Nån som tycker nåt om detta?

Kolla så du kan hitta alla delar bara. Jag tror att billiga AM4-kort i ITX-format är svåra att få tag på just nu. Men går du upp till Micro ATX kan det nog vara lättare.

Av blackcoffee

Om man nu ska bygga liten enkel dator så skulle jag titta på t.ex. en ASRock Deskmini X300 eller nån av dess kusiner: https://www.asrock.com/nettop/index.asp

Men även jag har faktiskt till föräldrar och liknande oftast rekommenderat en laptop. Givet målgruppen - en billig 17-tummare med låga specar känns ofta rätt. Det finns ofta nån modell på rea.

Första jag hittade på Netonnet var denna: https://www.netonnet.se/art/dator-surfplatta/laptop/laptop-17...

Men exakt utbud brukar ju variera med säsong och butik. De känns ofta rätt likvärdiga. Dock skulle inte ens jag gå under 8 GB RAM idag.

Av blackcoffee

Om du byter till Intel, snåla inte på moderkortet och välj INTE Asrock B660M-ITX/ac om du tänkt köra med en rolig processor. Dess manual / supportinfo avråder närmligen från allt överklockningsbart (13600K och uppåt) pga strömbegränsningar. Det ASUS-kort som @ronz pekar på ovan lider inte av det. Troligen ett bra val.

Av blackcoffee
Skrivet av Dalesdator:

Skulle ni som är kunniga i ämnet säga att Victorinox är en uppgradering mot Fiskars Hard Edge (som jag tror den heter?), då det är den bästa kniven han har hemma sen tidigare.

Beroende på vilken Victorinox du tittar på, ja, det skulle jag tro. Det beror ju lite på vad du menar.

Tittar man på själva bladet, speciellt efter ett år utan slipning i ett vanligt kök, så är det nog inte nån revolution. Bästa presenten då är en slipning. Nej, inte knivbrev.

Fiskars är ju extremt funktionella, med ett plasthandtag som ska vara säkert att hålla i även med blöta händer. Victorinox har en serie som kallas Fibrox som är motsvarande. Sen kan du på Victorinox gå upp lite i pris och få trähandtag - det brukar kännas finare.

På papperet är Victorinox högre härdade än Fiskars. Fiskars vanliga är specade till 52 HRC och Hard Edge ska nå 55. Victorinox vanliga ska vara 56 och deras "Modern"-serie ska nå 58. Högre tal = hårdare egg, kan slipas vassare och håller skärpan längre.

Av blackcoffee
Skrivet av Linda81:

Inget låter , allt startar som den ska ,
Kan man lägga upp bilder här ? Är så oteknisk 😂😂

Jag brukar lägga bilderna på https://imgbb.com/ och sen kopiera "BB Code full linked" till inläggen här. Jag vet inte om det är bästa sättet men det funkar.

Av blackcoffee

Ryzen 7 1800X

Ett stycke processor Ryzen 7 1800X säljes.

Specarna är säkert kända för de som tittar men i korthet: Top of the line på sin tid. 8 kärnor, 16 trådar, upp till 4.0 GHz boost clock, olåst för överklickning, default TDP är 95W och den passar självklart i AM4-moderkort.

Jag har kört den i två olika B450-moderkort utan problem men observera att inte alla moderkort ur 500-serien (B550, X570) har stöd för den.

Jag köpte den begagnat här på forumet för ett par år sedan. Levereras med enbart CPU, dvs ej originalkartong kylare eller annat.

Jag vet inte vad rimligt pris är här, men bjud på om du är intresserad. Köp nu-priset är 1000 kr inklusive spårbar frakt.

Pengar är ju alltid enklast men om nån har ett trevligt PC-chassie över, helst i eller nära Linköping, så kan det vara ett acceptabelt bud.

I övrigt sedvanliga villkor: Pengar i förskott via Swish, jag säljer till vem jag vill etc etc.

Läs hela annonsen här

Av blackcoffee
Av blackcoffee
Skrivet av Jumpcut:

Jag sitter och undrar vem det var som gjorde en misslyckad kommandorörelse.

Med hårdiskesladden på internet? Vår IT säger att det är omöjligt.

Av blackcoffee
Skrivet av blackcoffee:

OK, när jag ändå fick hem delar för uppgradering och hade lite skrot liggande körde jag lite benchmarks. Detta är svårt, speciellt som det finns så mycket att skruva på i inställningar och MSFS är ganska dynamiskt i sitt beteende. Jag testade också i X-Plane 12 som ju har inbyggda benchmarks.

Alla tester med MSFS är i 4K, X-Plane är i både 4K och 2K. MSFS är testad med DX11 med "vanlig" rendering och DX12 med DLSS.

Baseline: AMD Ryzen 5800X med ett RTX 3070. Detta är en ganska balanserad rigg där CPU och GPU båda ligger nära gränsen för mig.

Om jag uppgraderar CPU till 5800X3D men behåller 3070 får jag ingen höjning av prestanda i de flesta fall i MSFS utom när jag flyger över landsbygd med DLSS på - då får jag lite fler FPS. Men i städer eller med DX11 får jag ingen ändring.

I XP12 får jag generellt en ökning på 15% eller 10 FPS.

Om jag istället behåller CPUn på 5800X och byter GPU till ett RTX 4080 så blir det skillnad. I MSFS med DX11 får jag +100% FPS över landsbygd med 100% GPU load. Över en stad istället (Manhattan) får jag +10-15% ökning i FPS men bara 35% GPU load. Över staden är alltså CPUn som flaskar. Byter jag till DX12 med DLSSblir det ganska liten skillnad i FPS men GPU load sjunker till 35-55% beroende på stad eller land - CPU Bound igen.

I XP12 är det ingen större skillnad med det bättre grafikkortet. CPU bound.

Nästa test blir då 5800X3D med 4080. Här får jag i MSFS +40-50% från vardera av de tidigare mellankombinationerna. GPU load stannar på 60-80% så jag hade behövt ha lite mer CPU-kraft för att nå balans.

I X-Plane 12 ökar jag 5-15% från tidigare kombinationer - mindre skillnad och troligen mer CPU-bunden.

Sista testet: 5800X och 3800X3D med RX 6600. Klart GPU-bound - det är samma prestanda oavsett processor. i 4K-testerna (både MSFS och XP12) blir det -30% i FPS ,medans det i XP12 i lägre upplösning håller sig på samma FPS som i baselinen.

Var detta förståeligt? Hjälper det någon att ta ett beslut?

När jag summerade det hela på X-Planes forum så blev sammanfattningen så här:

  • I 4K kan det hjälpa att uppgradera saker. I 2K gör det mindre skillnad.

  • Kör man X-Plane 12 så blir det en tydlig ökning att gå från 5800X till 5800X3D, men ingen revolution. GPU-uppgradering från 3070 spelar ingen roll för fps i benchmarkerna här.

  • Kör man Microsoft Flight Simulator 2020 så spelar både CPU och GPU roll och här kan uppgradering från 3070 till 4080 göra riktig skillnad.

  • RX 6600 är så underspecat jämfört med båda de testade CPUerna att det inte spelar nån roll vilken CPU man väljer - det blir GPUn som är flaskhals i båda systemen.

Att notera att detta bara rör fps i benchmarks och liknande. Att ligga med 8GB VRAM känns trångt i båda simulatorerna idag och om man i X-Plane laddar på med en massa tillägg kan det säkert lasta ännu mer på den fronten.

Sen ska man väl också ha i bakhuvudet att den billigaste uppgraderingen av fps är att sänka detaljnivån på grafiska saker.

Av blackcoffee
Skrivet av lilozzzyy:

Hmm så man kör bara in den i ett av usb portarna på moderkortet. Om jag förstått dig rätt

Korrekt. Själv har jag enbart använt 2-kanals till mina hörlurar, men det finns ju gott om andra varianter med för den som vill ha fler kanaler eller mikrofoningångar också.

Jag köpte t.ex. den i den här annonsen: https://www.sweclockers.com/marknad/221419-fiio-k5-pro-beyerd... och den låter riktigt bra och kan driva mina stora hörlurar alldeles utmärkt. Tusen spänn begagnat för den alltså. Det finns både billigare och dyrare. Tittar du på de som musiker använder i inspelningsstudios kan du hitta mycket MYCKET dyrare.

Googla efter "USB DAC" eller "Externt ljudkort" och du lär hitta fler alternativ. Första exemplet i butiken närmast mig: https://www.webhallen.com/se/product/274757-ASUS-Xonar-U7-MKI...

Men släng inte ut pengar om du är nöjd med ljudet du får ur datorn. Ofta är det bra nog.

Av blackcoffee

Ang ljudchip: Om du själv verkligen märker av dåligt ljud så är en lös DAC inte dyr, speciellt inte begagnat. Ansluts via USB lämpligen.