Inlägg

Inlägg som Dyngsur har skrivit i forumet
Av Dyngsur
Skrivet av Eosp:

hittade dessa på cdon är det värt att skaffa 32gb istället ser inte någon annan skilland på dem?

https://cdon.se/hemelektronik/g-skill-trident-z-royal-series-...

https://cdon.se/hemelektronik/g-skill-trident-z-royal-series-...

Hej!

De minnena du länkade är säkert bra, kan ej se exakt skillnaden men tror de med 2*16 gb har högre timings. de med 2*8gb verkar ha 16,16,16,36

Sen ska du streama och spela och kolla film samtidigt som du har 100 flikar uppe så kan du ha nytta av 32 gb annars nej. 16 gb kommer du långt på.

Av Dyngsur

@Eosp: Jag köpte G.Skills Ripjaw 3600mhz cl16 och är sjukt nöjd 2*8gb.

Av Dyngsur

Behöver experthjälp med någon som har fördjupande kunskap inom ddr4 ram.

Tja,

Håller på att överklocka mina ram och de går riktigt bra men ska pressa skiten ännu mer, inte för att jag behöver då jag ligger på 62ns i aida 64 med ca 58000 read 34000 write och 55000 copy,

har ett par G.Skill Ripjaw 3600 CL16 som för närvarande ligger i 1900/3800 cl 15, 15, 15, 15, 30, 42 med trfc 260 etc. jag har riktigt tighta timings. dram volt 1.45 och de är ganska lågt men minnen verkar relativt stabila som de är nu efter diverse tester. ska finjusteras dock!

Men går i funderingarna att skrämma upp dem i CL14 men vet ej om de går att göra med rimlig volt, B-die går att köra med hög volt om man kyler de extra. Men ja vill inte pressa soc v över 1.1 som den är idag, sen antar jag de är ganska ofarligt upp till 1.2 om tempsen håller sig inom ramarna.

cpu 3800x boostar alltifrån 4550 - 4600 mhz. vilket verkar bra med.

Hoppas någon kan hjälpa, diskutera fram något bra. Kan snacka discord etc ikväll!

Ha de fint!

Av Dyngsur

Modifierar den och har den exempelvis som extra kylning till ramminnena eller grafikkortet.
Funkar kanon faktiskt.

edit, du kanske syftade på en slut kylare som ej funkar. den kastas dock har jag aldrig kört med stockkylare någon gång då jag håller på med oc så därför kan jag ha den och kyla andra väsentliga komponenter vram, minnen eller grafikkort

Av Dyngsur
Skrivet av Dalton Sleeper:

Vad heter inställningen?

På asus x570 så finner du inställningen under cpu core ratio (per ccx) core vid

Skickades från m.sweclockers.com

Av Dyngsur
Skrivet av MBMackan:

Tjenare alla goa och glada!

Nu är det så att jag känner mig väldigt dum och inte hade tänkt på detta tidigare när jag byggde datorn.....

Det är så att jag byggde för första gången en dator med full custom loop med Hydro X nya serie av vattenkylning komponenter.

Allting fungerar utmärkt och blev så nöjd ocVideo från när jag byggde datorn. h glad med bygget men så fick jag det påpekat till mig av någon att mitt Airflow var dåligt och jag hade bara en Push konfiguration och ingen pull.

Jag har 2 radiatorer med sammanlagt 8 fläktar (4 på en 420mm 3 på en 360mm 1 i chassit) Bild finns för detta.

Alla blåser för att kyla ner vattnet inifrån chasssit men finns luftfilter på varje motsatt sida av radiatorerna av var fläktarna är.

Nu är då mina frågor börjar. Hur ska jag göra om för att inte behöva riva hela bygget för den tid och pengar finns inte till.

På botten har jag satt en plasskiva med lite akvariesten som skulle vara lite kul tänkte jag för temat men det ska gå att montera 3 fläktar längst ner där med.

Eller så vänder jag fläktarna som sitter på en av mina radiatorer att de drar in luft men då känns det som de ska sitta på andra sidan av radiatorn??? Och då blir det problem med all Tubing jag har dragit.....

eller är det någon som har ett bra förslag hur jag ska göra för att göra det lätt för mig själv och ändå ser snyggt ut för det är den stora grejen med denna dator att den ska se "cool" ut med ett vattentema.

Spec:
Corsair LL120 fläktar
Cosair radiatorer 420mm 360mm
Chassi Phanteks enthoo 719

Mvh
En Rookie på vattenkylning och radiatorer...https://imgur.com/a/wqPBS1d

Finns inget rätt eller fel innan du kollat dina temps enligt mig. Push/pull är att ena fläktarna på ena sidan trycker in luft i radiatorn medans fläktarna på andra sidan suger ut luft ifrån radiatorn, men detta är naturligtvis inget du behöver om du inte vill, det beror på dina temps och vad du vill uppnå.

Jag har nyligen byggt min dator och jag kör med 360 radiator i front, med fläktarna i push (dvs fläktarna först sedan radiator) men sedan har jag även pull dvs en fläktrad bakom radiatorn.

sen har jag dubbla 120 fläktar som utblås bak och 2 st 140 fläktar som blåser in sval luft i topp, vet att nu kommer någon gnälla på skorstenseffekt bla bla bla, men allt är en sanning med modifikation. Jag har mina minnen extremt överklockade vilket var poängen att då skall de ha svalare luft som hämtas ifrån toppen av chassit, samt dubbla 120 fläktar som utsug för att transportera den varma luften ut och detta har funkat väldigt bra hittills.

sen kommer jag ev modifiera chassit och sätta ytterligare en fläkt som blåser på grafikkort och minnena för att sänka tempen ytterligare, overkill enligt mig men kul o ha nått projekt att pilla med. Det roliga är att min dator är extremt clean och stilren fast den har mycket fläktar etc så du kan om du lägger ex antal timmar och planerar hur du vill ha det få det snyggt även med mycket kablar etc.

Av Dyngsur
Skrivet av S-FighterPilot:

Hej!

Har sett en del trådar angående ämnet med höga temps med olika Ryzen-processorer här men kände att jag startar en ny tråd för mitt ärende.

Har precis införskaffat en 3700X och vilken skillnad det blev jämte mot min 1600. Ska inte säga natt och dag men snudden är nära på Dock har jag märkt att den går rätt mycket varmare. Jag har ett AX370-Gaming K7 från Gigabyte så ni vet vad det är för moderkort jag har.

Som med andra Ryzen-processorer så hoppar tempen upp ibland, och då bara tillfälligt i idle. Där ser jag temps mellan 41-51 grader i idle, är detta att vänta sig? Jag har satt kylaren korrekt, vad jag vet då jag skruvade på den i ett x-mönster. Men visst, jag kan ta av den och skruva på den igen bara för att kolla.

Hittills har jag bara kört lite BF5 med den och då lade den sig stabilt på 70-71 grader men tycker att det är lite varmt. Min 1600 låg runt 62 grader för samma last. Visst nu är det två extra kärnor jag har men gör det verkligen så stor skillnad?

Vad har ni andra för temps med era åttakärniga ur 3000-serien?

Du kan ställa din offset negativt och på så sätt sänka vcore i idle vilket kommer göra att den går svalare, sen kommer processorn skicka på volt beroende på vad den behöver.

Så har jag gjort på min 3800x som jag nyligen införskaffat då jag fick psykbryt på 3600x.

Sen verkar de vara rätt mycket skriverier på nätet ang just vcore, soc volt etc etc vad som är safe etc.
Under alla mina år som jag överklockat så brukar de normalt vara så att så länge grejerna går svalt så spelar inte de så stor roll hur mycket volt du pumpar in, men du kommer inte ha samma livslängd som stock men att man skulle se att skiten slutar fungera efter 1-2 år pga oc känns långsökt, om nu inte tillverkarna gör de medvetet för att vi konsumenter skall köpa nya grejer hela tiden. min gamla i7920 trummar på i 4.2 ghz fortfarande desamma med min fx8350 som rullar på fint i 4.3 ghz utan större problem.

Så ha bara koll på dina temps, men stock/pbo etc gör att AMDs algoritm sköter allt men den verkar vara programerad på att ligga på en högre vcore än vad den behöver därför sätte jag min offset negativt till -0.1 och sänkte min vcore

Av Dyngsur
Skrivet av Starric:

Läste du vad jag skrev? Den behöver inte gå högre, det är Vcore du ska titta på. Du KAN inte få VID att öka manuellt

Att VID ökar vid Precision Boost Overdrive kan helt enkelt bero på att det är AMDs funktion, så de kan ha knappat in Boost-värden i VID som aktiveras vid PBO, oavsett vilket moderkort som används.

Skickades från m.sweclockers.com

Du hade fel, finns inställning så ja kunde ställa min vid separat. så jo det gick och det funka, var bara så jävla omständligt att hitta skiten i bios.

av nån anledning skall de lägga diverse olika volt settings på olika ställen desamma gäller med andra oc värden som finns dubbelt i bios haha

Av Dyngsur
Skrivet av Starric:

VID är ju spänningen som CPU begär enligt AMDs förprogrammerade algoritmer. I normala fall är det alltså vad moderkortet sen försöker anpassa Vcore efter. Vid manuell överklockning justerar du ju Vcore själv oberoende av VID, men VID är fortfarande vad CPUn frågar efter. Du kan/ska inte ändra den och den har ingen betydelse vid överklockning

Skickades från m.sweclockers.com

Hmm skummt isf, då PBO ger högre VID volt än manuell OC.
Spelar ingen roll om man kör 1.34 Vcore vid går ej högre så ja måste antagligen ändra någon inställning någonstans. Den lixom vill inte gå högre än 1.1v

Av Dyngsur

Vid Voltage för Ryzen 3600X

Tja!

Blir inte klok för jag hittar ej settings som gör at Vid voltage gör högre än 1.1volt.

Vcore ändrar bara Vcore, men jag vet att de bör finnas en inställning för kör jag auto PBO så ser jag volten öka men vid manuell klock ser jag ej dessa Vid volt öka.

Har ett x570 rog strix gaming-f moderkort och en ryzen3600x, allt är stabilt för sig med minne och processor men nu ska jag få grejerna stabila tillsammans med en manuell klock, så undrar om de finns någon gömd inställning i Bios för jag hittar ej den volten och jag pallar ej Ryzen master, men kan tänka mig att använda den om de är sista utvägen!

Hoppas någon kan hjälpa mig!

/J

Av Dyngsur
Skrivet av SpeedRebirth:

Du kan testa med Ryzen Dram Calculator, skriv in dina specs och testa först med Safe Timings. Fungerar det utan problem så kan du fortsätta med Performance Timings.
För mig så fungerade inte ens Safe timings men jag undersökte inte mer än så utan jag körde på de jag skrev ovan.
Men det är helt klart värt att optimera subtimings för det finns en hel del prestanda att vinna där.

Skickades från m.sweclockers.com

Tja,

Suttit i helgen, bytte minnen och nu har jag ordnat så de funkar bra! 3733 mhz 14, 16, 14, 14, 25, 42

Aida64 56000+ read, 54000 copy, 30000 write, 64Ns.

nu är jag nöjd till och börja med

ska se om jag lyckas med 3800 mhz på minnena framöver

Av Dyngsur

@SpeedRebirth: Tja, ja har ej hunnit mixtra mer så vet ej hundra vad de kan ge, men de är Corsair Vengeance LPX DDR4 3600MHz 16GB
2x8GB DDR4 3600Mhz PC4-28800) CL18, XMP 2.0. Så de är inga toppminnen, men skall prova och se om jag kan få ner timings.

Du kanske har några tips?

Av Dyngsur

Så nu var jag klar

4,4ghz 1.3 vcore

3600mhz minnen 16T 21T 17T 32T 62T - 1.45 v

load 60 - 65 grader

idle 30 grader ca

Blir att pilla lite till

edit: Manual klock, PBO = inte lika bra.

Av Dyngsur

Överklocka 3600x på x570 rog strix f gaming med 3600mhz minne

Hej!

Skriver till er och undrar om ni hade överklockat er 3600x med PBO samt auto OC eller hade ni gjort en manuell klockning i bios?

Eller hade ni använt ryzen master till cpu klockning och kört minnen via bios?

Jag sitter och funderar och har klockat min ryzen 3600x manuellt till 4.4 ghz med 1.3125 vcore. men o andra sidan då är kärnorna låsta och jag har läst en del angående degeneration av cpu vid för hög volt etc, jag själv har aldrig märkt av detta på mina tidigare processorer men är detta något just med 3600 serien?

Kom gärna med förslag.

/J