Inlägg

Inlägg som Acobra har skrivit i forumet
Av Acobra
Skrivet av TrauzDragon:

Jag som precis tänkte skoja om att Vista var bäst!
Om du inte skojar så är det ganska otroligt ja, hade du ingen kringsutrustning?

Dina dagliga blåskärmar med XP skulle jag tippa på hade mer med hårdvaran att göra.

Win 7 tyckte jag var fantastiskt bra, är fortfarande krossad av att jag var tvungen att uppgradera till slut.
Tog en evighet att vänja om sig tills man hittade allt och det är först nu det mer stilrena utseendet
börjar växa på mig (kommer kanske med åldern?). När Win 8 kom tyckte jag bara det gick åt fel
riktning och upplevde det mer primitivt i jämförelse. Att det skulle vara bättre anpassat för touch
hade ingen som helst relevans för mig.

Faktiskt så skojar jag inte. Ingen direkt kringutrustning utöver det som man var tvungen att ha dvs tangentbord, mus och headset hade en ratt + pedaler med.
Lite kul är ju att exakt samma hårdvara körde vista perfekt men XP bara bråkade trots flera nyinstallationer från olika medier/cdskivor. Kan tillägga att jag körde med en äkta cdkey dessutom så det var inget som borde ha bråkat på den delen.
Jag och kompisarna kom aldrig fram till varför det var sådant strul, testade allt möjligt vi kunde hitta på men till slut så gav vi upp och sa att det bor en gremling i min dator som inte gillar XP.

Av Acobra

För mig så har Vista fungerat bäst otroligt nog.
XP döpte jag om till XtremtProblem då det strulade väldigt ofta och skickade blåskärm minst en gång per dag.
W7 fungerar bra med lite handpåläggning då och då.
W10 är inget jag är helt nöjd med men bättre än 8.

Av Acobra

Det fungerar utan några större problem. Oftast är det bara aktivera win licensen igen sen fungerar det som vanligt.

Av Acobra
Skrivet av pv2b:

Vad är det för spel då? Linux kanske hade varit något att prova, om det är spel som funkar där. (Väldigt många spel gör det numera p.g.a. Steam Deck.)

Det är allt från radio general till RimWorld och ETS2 och cities sedan har vi sims4 som bråkar lite på origin med win10.

Provar faktiskt Linux till och från när jag tröttnat lite på MS.
Minns jag hade strul som jag och kompisen inte lyckades lösa.
Var ett tag sedan jag testade nu, kanske kan vara värt att köra en dualboot och testa.
Vore trevligt att inte behöva lägga 7k på en ny dator när den jag har fortfarande klarar av de spelen jag kör mest

Av Acobra

Är ganska tråkigt att dom kapar helt till win7 då jag använder en äldre laptop som med win10 gör att en del spel inte fungerar. Samt att de flesta spelen flyter extremt mycket bättre på win7 med den.
Har en stationär men det är smidigare oftast att starta laptopen istället för att gå ner i källaren till datarummet.

Av Acobra

Sambon som endast spelar sims med moddar/cc köpte en Lenovo IdeaPad gaming 3 15arh05 (enligt klistermärket) och det fungerar bra.
Lite ovanför budgeten men har sett den på rea till och från.

Av Acobra

Då kan jag uppdatera lite här igen om någon annan skulle få för sig att göra samma resa som jag. 2 reparationer av fTPM fick jag göra men nu fungerar det felfritt förutom att bios utseendet får mig att minnas mina ungdoms dagar, svart/vitt med svårnavigerad fläktjustering.

Av Acobra
Skrivet av herbamare:

Testa att cleara CMOS och sen in i bios och sätt dina inställningar.

Jag fick problem med min TPM i bios när jag bytte CPU (gick från en 3700X till en 5700G).
Det gav sig inte förrän jag clearade CMOS.

Tack för tipset, kan komma till nytta

Skrivet av blunden:

Ja, fTPM:en är CPU-beroende så byter du den behöver du resetta den. Det är helt normalt. Senare BIOS-versioner aktiverar fTPM som standard eftersom det krävs för Windows 11. Det går såvitt jag vet att stänga av efter installationen om man vill, så länge man inte använder något som utnyttjar TPM:en. Det är dock inget som Microsoft har stöd för officiellt eftersom datorn då inte längre uppfyller systemkraven.

Okej, då behöver jag inte tänka så mycket på det, köra en reparation och sedan ev stänga av det. Jag kör win10 och hade inte tänkt migrera till 11an än och jag använder inget som kräver TPM vad jag känner till.

Av Acobra
Skrivet av blunden:

Nja, det beror ju helt på uppsättningen VRM-komponenter den har. Den kommer säkerligen boota och fungera, men risken är att den kommer att throttla vid last eller kräva aktiv VRM-kylning. Att man listar stöd för även dessa modeller har nog delvis också att göra med att den microcode som krävs finns inkluderad eftersom det är samma för alla Zen 2-processorer.

Kan du skriva ut det exakta felet du får? Troligen löser det sig om du trycker Y, ja. Är dock svårt att säga säkert utan att veta vad det faktiska felet är.

Felmeddelandet är
New CPU installed, fTPM NV corrupted or fTPM NV structure changed.

Så det är antagligen för jag satt i en ny CPU och inte att något har pajjat. Ska kolla ifall jag har bitlocker aktiverat innan jag trycker ja, läste mig till att det kan bli jobbigt då utan nyckeln.
Har gjort liknande byten med kompisar utan att detta har dykt upp förut. Jag har inte lika koll längre så Google fick försöka undervisa mig om vad fTPM är. Verkar vara något för win11 som jag borde kunna avaktivera?

Av Acobra
Skrivet av Acobra:

Halloj jag har blivit erbjuden att ev köpa en R7 3800x av en kompis som antagligen kommer köpa nytt och för tillfället så har vi inte möjlighet att flytta runt på cpun för att testa på ett smidigt sätt.

Jag sitter på ett msi B350m mortar arctic med r5 1500x och rtx3070 som är vattenkylda. Kommer de att fungera ihop förutsatt att jag lyckas få in nyaste bios (aldrig uppdaterat den)

Om jag förstått rätt så borde det fungera med uppdateringen men känner mig osäker, har funderat på ett nytt moderkort istället men de som är tilltalande ligger utanför min budget just nu.

Uppdaterar lite här och det verkar fungera med den absolut nyaste versionen av bios (beta) för mig, den nyaste stabila ville inte lira med nya CPUn.
Det enda är att jag har fått ett ftpm fel som jag ska kolla närmare på men har inte märkt något konstigt förutom att jag får göra ett val när jag bootar datorn om jag vill laga ftpm sektorer eller vad det stod, antar det lagar sig själv om jag trycker Y istället för N.

Så det som fungerar för mig är
Bios Version
7A37vAKT(Beta version)
Release Date
2021-11-04

Spec
MSI B350M MORTAR ARCTIC
R7 3800x
Asus RTX 3070 ekwb
Ballistix Sport LT ddr4 2666MHz 8gb x4st

Av Acobra

Halloj jag har blivit erbjuden att ev köpa en R7 3800x av en kompis som antagligen kommer köpa nytt och för tillfället så har vi inte möjlighet att flytta runt på cpun för att testa på ett smidigt sätt.

Jag sitter på ett msi B350m mortar arctic med r5 1500x och rtx3070 som är vattenkylda. Kommer de att fungera ihop förutsatt att jag lyckas få in nyaste bios (aldrig uppdaterat den)

Om jag förstått rätt så borde det fungera med uppdateringen men känner mig osäker, har funderat på ett nytt moderkort istället men de som är tilltalande ligger utanför min budget just nu.

Av Acobra
Skrivet av Ozzed:

Hur var det nu. Miners förstör inte marknaden för gamers och det är fel att ställa grupp mot grupp och jag är bara dum? Funny how that didn't work out.

Jag har sagt det förut, och jag säger det igen, och det lär tyvärr inte bli sista gången:

DESSA SATANS MINERS!

Är det inte så att enligt denna statistik är du en av dom om du köpt en GPU utan komplett dator?
Är så jag tolkat det iafall.

Av Acobra

Om jag tolkar artikeln rätt och det jag skummade igenom på källan har de utgått från antal GPUer som sålts utan tillhörande datordelar mot försäljningen av kompletta datorer vs trenden som var innan cryptohypen. Så alla som köpt en ensam GPU för uppgradering har klassats som miner/casual miner? Så alla Gamers som har uppgraderat med en ensam GPU är nu inkluderade i mining träsket på ett eller annat sätt.

Baserar denna tankegången på bland annat detta urklipp
"The attach rate model has no way to tease out gamers or others who may occasionally do some mining. We consider them casual miners and categorize them similarly to gamers or other users who sometimes use a word processor or a photography app"

och detta
"Miners don’t buy PCs, so their AIB acquisitions don’t follow PC purchases and therefore raise the attach rate. So, our model detects the dedicated mining farms."

Av Acobra
Skrivet av anon333222:

Jag tror vi får upprätta en ny myndighet där man får skicka in en ansökan kring sitt behov av datakraft. Hur datakraften används och ha en direkt uppkoppling som i realtid analyserar din användning. Startas MSRöj så flaggas det och cyberpolisen kommer direkt och hämtar datorn med tillhörande sladdar.

För att det ska vara någon av rättvisa så får @Ozzed jag, @SprengPanda sitta i en panel som dömmer ut straffen.

Känns som ni skulle vara en väldigt jävig domstol xD
Att flagga miner är ju rätt sak att göra xD
Är det en förmildrande omständighet ifall man spelar gpukrävande spel utöver sin "mininghobby"?

Av Acobra
Skrivet av Ozzed:

Låt mig vara väldigt tydlig med att jo, Hashrate kommer begränsas på alla kort, förutom 3090. Så om man hört att det bara gäller 3060 så är det väldigt fel, men kan dock förstå i så fall att man tycker att Nvidias åtgärder är lite tafatta. Men vad det handlar om är alltså en heltäckande lösning för att totalt ta bort all efterfrågan från miners på alla kort som gamers rimligen vill ha.

Sedan förstår jag inte riktigt vad du menar. Bara för att man står i kö så bidrar man ju faktiskt inte till någon äkta brist sålänge man inte köper en produkt. Det är ju först när man faktiskt lagt beslag på produkten som man tagit bort den från marknaden så att säga.

Miners köper ofta flera flera kort som påpekats. Finns väl knappast några pengar att tjäna idag om du bara köper ett kort att mina med, så nej. De köper flera. Medans en gamer nöjer sig med ett per burk i alla fall.

Om du inte använder dina 3070 längre så är det väl inget onormalt? Man kan fortfarande vara gamer trots att tiden man lägger varierar. Men du kommer ju förmodligen ha glädje av korten i framtiden.

En sak vill jag vara väldigt tydlig med: jag kommer aldrig vända gamers mot gamers i kampen mot miners. Utan vi rättfärdiga rakryggade måste ju hålla ihop.

Om man är en gamer som inte har något emot eller är likgiltig inför mining... Ja då fick man tag på ett nytt kort utan problem eller går helt enkelt inte i tankarna att skaffa ett nytt kort, och förstår inte hur olidligt frustrerande det är helt enkelt. Och i det läget kan jag bara hänvisa till liknelser och medkänsla i allmänhet.

Om det är brist på en produkt med en uppenbar målgrupp, så är det den målgruppen som har förtur till de exemplar som finns. Inte folk som använder produkten till något helt annat. Svårare än så behöver det inte vara rent moraliskt och principiellt. Men tycker man sat är svårt så ger ju kanske det faktum att Nvidia tar i med hårdhandskarna själva en fingervisning. Det är klart att det handlar om pengar. Men kan de dra in mer cash på att gynna oss gamers så gärna för min del.

Som sagt så har jag inte jättekoll på hur det är tänkt med begränsningen utan jag har bara läst om det i samband med 3060 kort och att det inte skulle vara något de ändrar på redan köpta kort.

Så hur kan man veta hur många kort man ligger back om man inte tar beställda kort minus tillverkade? Har du 400 beställningar men bara 100 kort så ligger du 300 back. Gå in och kika i diverse 30xx trådar så ser du hur folk slänger beställningar hejvilt. Varje onödig beställning bygger på statistiken över hur mycket back tillverkarna ligger.
Oavsett vem som köper dom.

Är du lika arg på dom som minar med sina kort vid sin off-tid från datorn, Alternativt minar med bara ett kort? De är ju miners oxå eller är det så att du är arg på miningfarmsen som köper sina grafikkort i bulk direkt ifrån fabriken i Kina/Asien istället för de vanliga kanalerna?

Visst är det jobbigt för dom som inte kan köpa det nyaste senaste kortet men vi lever i ett samhälle där kapitalism regerar till sista kronan. Men det är ju precis likadant för den andra sidan då de vill ha bästa möjliga produkt oavsett vad den är till för. Kan ge mig tusan på att ifall det skulle komma ett "miningkort" som spöar 3090 serien så skulle du nog försöka få tag i ett.
Att dom lägger spärrar på korten ser jag som en naturlig reaktion på marknaden samtidigt som det ger massivt bra PR från gamer sidan. Så jag ser inga fel i att dom gör det om du trodde det. Att ha 2 separata serier är bara bra men för att det ska fungera behövs det justeringar på pris kontra effektivitet ration och för tillfället så så är det fel serie som har bäst ratio på det.

Kan säga att första kortet tog 3v att få efter beställning och andra kortet tog 2dagar till brevlådan. En kompis som jag tipsade om att det fanns köpte ca 1,5v efter mig och då fanns det i lager fortfarande.

Jag hoppas iafall att jag ska få tid över till spelande någon gång i framtiden men ser mörkt ut just nu tyvärr.

Av Acobra
Skrivet av anon333222:

Lösningen är ju att du ger mig dina 3070 inkl datorerna. Du använder ju inte datorn och sen ska du ge mig hälften av maten också. Du slänger mat, alltså använder du maten på fel sätt. Du får också ge mig bilen, cykeln ja…allt.

Det här är ett klassiskt exempel där man ställer människor mot varandra, miners vs gamers. Gamers köper sällan fler än ett kort till datorn medan miners hade köpt på sig flera hundra 3080 om det var möjligt. Där får @Ozzed rätt.

LHR -korten kommer över hela Geforce-linjen. Så håll hårt i dina 3070. Sen säljer du korten och köper 3080Ti när de väl kommer ut….förresten. Du får köpa 1030 istället. För du spelar ju inte.

Misstänkte det var så detlåg till, jag ska bara dra på mig kräla i dammet byxor. Fast jag tror inte du är så intressarad av allt utom rtx korten, jag har den perfekta kombin med ett 3070 och en R5 1500x i burken jag använder mest xD

Då har jag lärt mig något nytt, är ett smart drag av dom men så länge det inte är en fysisk förändring så kommer det att knäckas som allt annat.

Det är ju faktiskt så att gamers/entusiaster köper mer än ett kort bara för att ha det nyaste/testa nytt, en del säljer dom vidare några lägger dom på hyllan som dekoration. Jag känner folk i båda fallen så vet det händer.
Personligen är jag mer emot skalpers om jag ska vara ärlig.

Nee jag är nog ganska nöjd med båda korten jag har så kommer inte uppgradera än på typ 3 generationer. Kör på det jag har tills det går sönder/inte pallar med längre.

Var drar man gränsen för vad som är en gamer? MSröj eller finns det en lägsta nivå på spelande? När får man privilegiet att köpa ett 30xx kort?

Av Acobra
Skrivet av Ozzed:

Ärligt talat så känns det betydligt bättre sedan nvidia gått ut med att de ska börja stryps Hashrate. Det är väl självklart att man som miner skiter totalt i att man stjäl nöjet från gamete genom att använda kort ämnade för gaming och kreatörer till helt själviska syften som i bästs fall bara gagnar en själv när det råder brist på kort.

Men om företaget som gör kort åt oss gamers, alltså GeForce. The way it's meant to be played och allt det där. Om de hade glott på andra hållet när deras avsedda målgrupp blir helt utan kort... Ja, det hade känts rätt hopplöst och hemskt. Men i och med att Nvidia nu begränsat Hashrate på GeForce så visar de att de vill att det är vi gamers som är de rättmätiga ägarna till GeForce-kort. Så de har både gett mig vatten på min kvarn och egentligen avslutar diskussionen. En miner her lika många argument som en 15-åring som tycker det är drygt att en moppe inte får köra fortare än 30km o timmen. Så nej, jag är inte särskilt bitter. Situationen kommer att ordna upp sig känner jag, så jag är snarare hoppfull än bitter.

läst dina inlägg nu om hur hemska miners är som "använder" grafikkorten på fel sätt. Det fick mej att fundera på hur hemsk jag är från din synvinkel, som sitter på 2st 3070 kort (sitter i olika burkar) men spelar sällan då tid inte finns längre. De får som mest jobba på slösurf och diverse streaming plattformar. Bör jag krypa i dammet inför Gamer Master Race och ge bort mina grafikkort? Har jag blivit reserverad en speciell plats i helvetet nu?

Utöver det så kan jag ärligt säga att jag testat eth mining en sväng bara för att jämföra elförbrukning mot gaming.
om jag minns rätt så förbrukade miningen straxt över hälften av vad att spela gjorde. Utöver det så hade jag en temp på ~60 grader vid mining men vid spel så låg den på 75-80 grader. Är ungefär det jag minns av det experimentet.

Bara för att påtala min ställning i detta så är jag varken för eller emot att miners kan köpa RTX grafikkort,
Sedan så har du säkert mer koll än jag på den där begränsning av hashrate men jag har ett minne av att det bara gällde 3060 korten? Och miners har ju alltid köpt grafikkort för att minea på men det är ju bara nu på senare år som det blivit populärt och därför som kreti och pleti köper korten och skalparna frodas i detta.

Bristen tror jag även är skapad ovetandes av gamers och inte bara miners då de lägger beställningar på flera kort på flera ställen för att få ett kort först (Har varit så sedan lanseringen och har säkert varit så vid varje nylansering). Ungefär såhär tänker jag 1 Gamer beställer ett grafikkort från 4 olika butiker så butikerna tillsammans lägger en order på 4st. Dålig tillgång ger restnotering på 3 kort för mycket. Så detta gör säg 100 pers och då har vi 300 kort för mycket i restnotering, släng in lite miners som gör exakt samma sak så börjar vi bygga en lång lista på kort som egentligen inte borde ligga på beställning. Hade säkert varit brist om alla hade beställt 1 kort var bara men den restade listan hade garanterat varit kortare.

Jag tror inte att "GeForce" begränsade hashraten i korten enbart för att gamers skulle ha dom utan mer för att styra miners att köpa ett dyrare kort som inte nödvändigtvis är bättre. vilket om de lyckas med kommer ge dom ännu mer i kassan.

Av Acobra
Skrivet av hasenfrasen:

Mina 820 kWh i kvartalet dvs 55 i månaden blir 330. Det är två pizzor + STÖL. Jag behöver gå ned i vikt.

330 i månaden och straxt under 1k i kvartalet så det tickar på. Antar att du inte har nätavgiften med i det där för där kommer de öka på med (om jag minns rätt så justerar de på överföringsavgiften efter elpriset där med)

När man börjar jämföra priser i hur många pizzor och öl man får för en viss summa så kanske man borde se över sitt pizza konto lite mer som när man var liten och räknade i antal bugg man fick för några kronor xD

Stackars alla med Direktverkande el i husen säger jag bara. Tror alla blir tvingade att bo i lägenheter då och då höjs priserna där med... Blir en ond cirkel bara

Av Acobra
Skrivet av hasenfrasen:

Vänta bara, det blir nog världsomspännade torka och högtryck utan vind förrutom en envis sirocco som belägger solpaneler med damm. Sexdubbla priset på el borde dämpa hysterin lite i att spekulera i pyramidspelen.

Det löser även elbils hysterin och med lite tur ser det till att ta bort den kommande höjningen av bränslepriserna som kommer till hösten (Bara fördelar här) men så tänker jag steget längre och ser att elräkningen kommer bli 6ggr dyrare för alla och inser att det inte är en rimlig lösning.

Av Acobra
Skrivet av muffen:

Man beställer från Prusa direkt. Det är dock rätt lång leveranstid på deras skrivare (5-10 veckor).

Maximalt för pengarna är typ Ender 3 eller liknande (finns en uppsjö av olika modeller och tillverkare). För ca 1500 kr så kan du få en skrivare som kan skriva nästan lika bra som en Prusa Mk3S+, MEN det är rätt mycket jobb innan man är där och det är inte lika plug-n-play (högre ljudnivå, mer jobb med första lagret, eventuella uppgraderingar osv). Det är dock kanske mer för hobbyfantasten snarare än föräldern som "bara vill att det ska fungera". Så du får fundera på vilken kategori du tillhör (jag håller på att gå från den tidigare till den senare).

Jag är redan över på "föräldrar med för lite tid att felsöka" på ganska många andra saker. Så då får jag slå till på en som är så mycket PnP som möjligt