Inlägg

Inlägg som Darklorden har skrivit i forumet
Av Darklorden
Skrivet av Elektron:

Ja.
Jag testade allt möjligt, den satt som limmat.
Jag tippar på att det hade blivit lite vakum. Undra hur deras applicering av kylpastan ser ut, jag menar om den är applicerad på ett sådant sätt att ökad risk för vakum uppstår. För den släppte lättare sedan när jag fick emellan en liten skruvmejsel och bände mellan cpun och kylaren. (kan låta lite extremt men jag hade inget val)

Det kan ju också vara om det skiljer i ytfinhet på kylaren och IHS mellan AMD och Intel. (vilket kan ge upphov till vakumeffekten)

Samma som jag upplevde, den satt stenhårt, tvingades ta till en plastkniv. Skulle säkerligen gått att lösgöra den med lite våld men då hade pinsen garanterat gått åt skogen.

En snabb sökning visar att mängder med användare råkat ut för samma problem med just Ryzen. Trots detta vägrar AMD ta ansvar för att deras kylpasta är för "klistrig".

Av Darklorden
Skrivet av Söderbäck:

Hmm. Jag har testat det där, och upplevde att det inte gick alls. De senaste åren upplever jag att pinsen är så smala och sitter så tätt att stiftpennorna är alldeles för stora för jobbet (0,5-stiftpennor med ståltopp). De får liksom inte plats mellan pinsen på samma sätt som för 15 år sedan...

Du räddade CPU'n för mig! Hittade en 0,5 stiftpenna och den var suverän på att rätta till pinsen. Sedan i med den i sockeln, minsta motstånd och tillbaks till att räta ut pins till den bara ploppade i utan vidare. Var ett trettiotal pins men det tog nog inte mer än 45 minuter av försiktigt pillande, vissa pins var lite svåra men då bände jag mycket försiktigt närliggande icke-skadade pins så jag kom åt.

Edit: Sökte igenom Bios efter fel men inga konstigheter. Installerade sedan Windows 10, testade de funktioner och program som följer med - fortfarande ok.

Av Darklorden
Skrivet av Molotov:

Jag tar alltid bort den föraplicerade pastan, trodde det var standard

Med Intels mer sparsamma mängd pasta blir man bekväm ifall man inte ska överklocka eller pressa prollen till det yttersta. Borde gjort det ändå med tanke på den mängd som var.

Skrivet av Söderbäck:

Hmm. Jag har testat det där, och upplevde att det inte gick alls. De senaste åren upplever jag att pinsen är så smala och sitter så tätt att stiftpennorna är alldeles för stora för jobbet (0,5-stiftpennor med ståltopp). De får liksom inte plats mellan pinsen på samma sätt som för 15 år sedan.

Jag har rättat till böjda pins med nål, just för att stiftpennorna nu för tiden är för klumpiga.
-------------------------------

Det som jag upplever som propblem med AMDs sockel-lösning och som även ställt till det här är väl att fästanordningen för CPUn inte är stark nog. Processorn ska sitta fast ordentligt och inte kunna råka hänga med när kylaren lyfts av.
Det hade eliminerat det här problemet. Och det är görbart.

Funderade lite på andra lösningar men en äldre stiftpenna ska nog gå att fiska upp ur gömmorna. Bra tips! har dock beställt en ny Ryzen som ska behandlas med silkesvantar fast vattenkylaren lär inte vrida prollen något i sidled om man nu skulle vilja plocka bort den.

Av Darklorden
Skrivet av dlq84:

Det är inte den medföljande kylarens fel. Alla kylare gör samma sak. Det är snarare sockelns fel och att kylpastan är som lim. Med AMD brukar man först behöva vrida kylaren tills den släpper och sedan lyfta upp kylaren rakt upp. Ett väldigt känt problem.

Har kört Intel sedan mitten av 2000 då jag gick från en Athlon 64 så var inte välkänt för mig. Gjorde bara som jag gjort på äldre pinbaserade Intel-cpu'er och där har aldrig varit några problem med lim-pasta osv.

Av Darklorden

Varning för medföljande kylare till Ryzen 3900

Införskaffade en Ryzen 3900 igår och installerade allt enl. instruktionerna med medföljande kylare. Idag kom en bekant förbi med ett vattenkylningssystem och jag tog bort stock-kylaren. Döm av min förvåning när cpu-sockeln är tom men min bekante hojtar till att den sitter fast på kylaren.

Flera av cpu-pinnarna glänste så där illavarslande och visst ... många var böjda i den riktning som man tar loss kylaren. I ena hörnet var det lite värre med pinnar pekandes i olika riktningar. Sedan gick det inte att få av cpu'n från kylaren, pastan var som klister. Var tvungen att hämta en plastkniv och bända loss den. Detta trots att jag inte ens startat upp systemet, så ingen värme som kunde ha "klistrat" fast den.

Ska se om jag kan rädda CPU'n med kreditkortsmetoden senare under dagen ... annars blir det en annan sorts kreditkortsmodell (nyköp).

Så skippa AMDs egen kylare och om du ändå måste köra med den ta bort allt industriapplicerat TIM och kör med Artic Silver eller likn. fristående produkt.

Av Darklorden
Skrivet av inquam:

Njae.... Du kan ju få en chargeback på pengarna om ett stulet kreditkort använts va? Då har de blivit av med nycklar men har inte kvar några pengar för dem.

Det är ju ett problem för bankerna att fixa, f.ö. är det brottsligt och faller under lagboken. Alla de med lagliga nycklar då som säljs vidare, är det helt ok att man tar betalt 2 ggr?

Av Darklorden
Av Darklorden

Oavsett om nyckeln är legal eller illegal (då får de väl anmäla) så får köparen utgå ifrån att den redan är betald. Ex. Volvo kräver knappast in fullbetalning av din köpare när du säljer din beg. bil, de har ju redan fått betalt när den såldes som ny.

Av Darklorden
Skrivet av HaBBarN:

Årets trådlyft...

Du betalar ingen tull/importavgift från amazon.de

Det gäller dock att vara uppmärksam på varifrån varan sänds när du handlar från deras Marketplace. Har åkt på tull+moms för beställningar som skickats från Kina trots att säljaren enl. egen info bor i Tyskland. Amazons egna prylar är dock utan extra.

Av Darklorden
Skrivet av Zirgo:

[quote postid="17892619" userid="30443" name="Darklorden"]
Synd att de inte tog steget fullt ut och erbjöd en WIFI-baserad "toaster-printer" där man själv bestämmer motivet. DET hade varit något värt att investera i!

https://www.kickstarter.com/projects/258723592/toasteroid-fir...

Verkar inte ha blivit någon vidare succé med tanke på att den inte går att få tag i.

Av Darklorden

Mer variation

Synd att de inte tog steget fullt ut och erbjöd en WIFI-baserad "toaster-printer" där man själv bestämmer motivet. DET hade varit något värt att investera i!

Påminnelser eller lite trevlig uppmuntran på morgonkvisten när man ska inmundiga sin frukost från en partner eller till/från ev. barn. Kanske ha lite kul innan skolan/arbetet och köra "rysk roulette" där toastern slumpar fram sina mönster baserat på förval.

Av Darklorden
Skrivet av mattoys:

Om man är underbetald i dagsläget och de säger att man skall lära sig mer och ta mer ansvar för att få en högre lön, så har de inte lyssnat på det man sa. De kommer inte fylla igen nuvarande lönegap.
Blivit lovad liknande på tidigare jobb, slutade med att jag bytte jobb efter ett halvår efter det.

Nu verkar en del företag vara på hugget, kanske för att de vet att de är löneförhandlingstider och det är lättast att vinna över anställda nu om de är missnöjda.

Att vänta till efter sommaren verka rätt osmart av firman du jobbar på. Till semestern brukar de flesta företagen få ut annonser eftersom de vet att folk har tid att läsa platsannonserna på semestern. Så sök lite jobb och bygg självförtroende, räkna inte med att du får nått större påslag på din nuvarande arbetsplats.

Att lova framtida lönehöjningar är ett gratis sätt för arbetsgivaren att försöka behålla den anställde.

Precis dessa erfarenheter har jag själv. Man får mer och mer ansvar men lönesnacket "tar vi vid ett senare tillfälle". Det senare tillfället kom aldrig, istället efter att jag och några andra på kontoret arbetat häcken av oss (7.30-20, övertid nästan varje dag) Jag var IT- och faktureringsansvarig samt visst lageransvar. Efter ett halvår sa chefen att nu skulle företaget tas över av Greencarrier och enbart truckförarna skulle få fortsatt anställning då GC hade sin egen administration, naturligtvis. Istället för löneförhöjning stod man helt plötsligt utan jobb.

Så se till att boka in ett lönesamtal, acceptera inte några vaga "snart" eller "vi får se". Dessa chefer är inte seriösa och bryr sig inte om dig som personal.

Av Darklorden

Här är några av mina mer minnesvärda elektroniska prylar på en och samma bild.
Spectrumen är nog den som satt djupast spår då den öppnade upp programmeringsvärlden, och att det fanns ett riktigt bra (fanns iofs massor men detta låg en 10-15 år före sin tid) spel 'RATS'.

http://med.svethiudh.se/2019/03/datorer.jpg

Av Darklorden

Hade hoppats på lite bättre prestanda då jag tidigare alltid valde AMD för mina grafikbehov. Inga tårar dock då mitt 1080 Ti ser ut att kunna dunka på ytterligare något år.

Av Darklorden

Efter Bf3 har det bara varit nedgraderingar av spelupplevelsen. Så synd att se hur EA hackat DICE i småbitar.

Av Darklorden

Kört med 4K i ett par år nu i de spel som stödjer denna upplösning, annars alltid det bästa alternativet. Har jättesvårt att gå tillbaka till 1920x1080, känns som att titta genom en sliten plexiskiva.

1080 graffekortet brann häromdagen och tvingades använda ett äldre reservkort under 2 dagar tills ersättningen kom, usch vad begränsat det var. Kändes som när jag blev nostalgisk och ville testa BF1942 igen ...

Av Darklorden

@Alpha77: Det är just det som är poängen - de större aktörerna som skrivs med div. undantag vid lagens tillblivande är de stora vinnarna. Övriga sajter som idag tillhandahåller fri uppladdning av olika material kommer till större delen antingen stänga ner helt eller begränsa sina tjänster för att slippa dessa dyra filtertjänster.

Google har ju tydligen redan en typ av filter-tjänst redo för websajter när lagen fastställs på nationell nivå. De har även varit drivande till viss del genom lobbying så man kan verkligen undra huruvida våra politiker verkar för folkets bästa eller enbart de större bolagens...

Av Darklorden
Skrivet av Semjonov:

Kann alla sluta tjafsa om att det är kvinnor i, jag bryr mig helt seriöst inte det minsta om någon är irriterad på att det inte är historiskt korrekt eller om någon är kränkt för att någon kommenterat det.

Om någon förväntade sig något realistiskt eller historiskt korrekt från DICE har man nog för stora förhoppningar.

Att det var en kvinna i trailern gör ingenting men att hon hade en bionic arm som hon tydligen kunde manipulera vapen med precis som en vanlig hand störde iaf mig.

Av Darklorden

Ett bra förslag för alla fattiga och de som är rika nolltaxerare. För vanlige Svensson är det dock ytterligare en sten på börda. Generellt sett är det ett tecken på hur Sverige inte hänger med i utvecklingen och hamnar allt längre ner på alla sorters välfärds- och utvecklingslistor.

Här sitter man på väg mot medelåldern och ser hur landet sakta men säkert rör sig mot Honeckers DDR-ideal.

Av Darklorden

@SueCia: Nej, den är ett sätt att täcka upp inom andra områden. Inte ens Mp skryter, isåfall har jag missat, om denna skatt på något sätt. En säker indikation på att den har absolut inget med miljön att göra.

För övrigt är detta inte likt det som Alliansens utredare kom fram till utan förslaget har omarbetats och nya delar lagts till av vår nuvarande rödgröna regeringen, viktigt att tillägga.