Inlägg

Inlägg som Xaitra har skrivit i forumet
Av Xaitra

Man får inte glömma att Microsoft tjänar så otroligt mycket på att folk är vana deras ekosystem. Det är därför det spelar roll för dom vilket OS du har på dina datorer hemma, i skolan etc.
Det finns en anledning till att Windows är så dominant på kontoren runt om i världen, majoriteten vill inte byta OS när de väl lärt sig och känner sig bekväma.

Av Xaitra

Gissar på att man vill marknadsföra WSL.
Tycker WSL börjat fungera så otroligt smidigt, särskilt i Windows 11 där de även har GUI stödet.
Kompilerar sällan något i Windows längre utan kör det via WSL istället, samtidigt som man får fungerande Teams, Powerpoint och annat som behövs i arbetet.

Men Microsoft vill väl få över många utvecklare från Linux och Mac till Windows och WSL.

Av Xaitra

Jag har inte svaret på dina frågor men blir väldigt nyfiken/intresserad vad det är du upplever att man får mer av vad gäller nyare plattform. Upplever mig själv som novis vad gäller servrar och jag är inte kritisk till dina kommentarer så hoppas inte att det framstår som det utan jag är bara intresserad av vad det är som ligger bakom dina tankar kring detta?

Skrivet av marc7s:

Hemmalabbdelen av servern är viktig för mig, och jag vill enkelt kunna föra över projekt utvecklade på min personliga dator till servern, eller labba runt med inställningar på servern.

Du nämnde t ex Proxmox, vilken typ av projekt skulle du få problem med när du flyttar över det från din personliga dator till servern? Antar att det är några hårdvarufeatures du saknar här då?

Skrivet av marc7s:

I dagsläget har jag dragit kablar genom väggen mellan serverskåpet och TVn, vilket med en nyare plattform även hade gett mig möjlighet att använda en VM som dator till TVn, som mediadator men även kanske enklare spel.

Vad är det i den nyare plattformen som möjliggöra detta som inte går i äldre? Är det GPU som saknas så är det nog ganska enkelt löst enligt tidigare råden att bara köpa begagnat billigare grafikkort och köra passthrough till den VM som behöver det.

Skrivet av marc7s:

Dessutom händer det ibland att jag kör kod som behöver stå och tugga ett tag, och då hade det varit skönt att kunna offloada detta till servern om den hade lite kraftfullare processor, dels för att slippa ha igång speldatorn så länge men även för att inte ha krävande processer igång i bakgrunden om jag vill använda speldatorn. Tänk exempelvis password cracking som en labb för att lära sig om säkerhet, eller andra brute-forceliknande program.

Att offloada krävande delar till servern känns det som att servergrade hårdvara är väldigt lämpad för även ifall den är några generationer gammal. Med äldre servergrade får du även tillgång till väldigt många kärnor för en otroligt billig peng, kan du parallellisera dina beräkningar så finns det mycket att tjäna in där.
Nu sysslar jag inte med password cracking, men är det någon specifik CPU instruktion då som du saknar i äldre CPUer som finns i nyare?

Av Xaitra

Nu kan jag inte besvara alla dina frågor. Har nyligen själv inhandlat server och kan väl dela med mig av mina erfarenheter.

1. Serverhårdvara är dyrt => begagnat är nice. (Min åsikt)

Nu har jag Proxmox eller liknande hypervisor i åtanken i mina rekommendationer.

Nu har du redan ett chassi men annars hade jag tänkt tipsa om att inhandla någon begagnad dual socket server baserad på Intel Xeon E5-26xx v3/v4. Supermicro, HP ProLiant etc.

Men jag hade letat begagnat dual socket (Ebay t ex) med stöd för Intel Xeon E5-26xx v4 och hållit mig till kända servermärken.
Då du är på jakt efter IPMI så är chansen stor att hitta detta på serverkort. C612 som i Intel C612 Chipset kan vara ett bra sökord för dessa moderkort.
Vad man måste se upp för är att man vill att moderkortet klarar IOMMU Passthrough (t ex VT-d). Läst många som haft problem med t ex JGINYUE X99 Dual Socket, vet inte om det kommit ut någon BIOS version som löser det problemet.
Moderkort kanske ändå hamnar i 3-4k prisklassen begagnat?

- Processor klickar du hem på Ebay/Aliexpress typ 2st E5-2690v4 för 500:-/st eller CPU efter smak.

- Minnen kör du på DDR4 köpa några begagnade serverminnen på Ebay/Aliexpress de ligger på ungefär 1500:-/(4x32GB) inkl frakt för Samsungminnen.

- 10 Gbit Ethernet, köp ett begagnat nätverkskort som har det bara.

- Vill man köra TrueNAS som VM i Proxmox och ändå beställer en del begagnat så kan det vara bra att kika på ett HBA kort så kan man koppla TrueNAS diskar till det kortet och göra passthrough på hela controllern till TrueNAS.

- Nu har jag ingen erfarenhet av Emby men antar att man kan köpa ett begagnat grafikkort för en rätt billig peng och bara göra passthrough på till Emby.

Av Xaitra
Skrivet av Abnomynos:

Första frågan är lätt besvarad: - Nej, den är INTE strömsnål". Känns som en solig dag när man går förbi den. 😎

Den andra frågan är intressant men jag har inte orkat räkna på att. Magkänslan tror det blir billigare att fortsätta kolla på 500wattts-monstret en herrans massa år än att köpa en hyfsad 65" oled.

Bevisa mig gärna fel, skärmen står på ca 4 - 5h, 6 av 7 kvällar året rumt & drar i snitt 300w, men 500 på vit bild, så kör worst case. Snittpris el blir svårt, men har Tibber & det brukar va som dyrast när skärmen är igång.

Edit: fan, kunde inte hålla mig: med högt höftad förbrukning & väl tilltaget snittpris a 3kr/kwh blir det ca 2 200kr/år. Så runt 6 - 8 år break even, stipulerat att en 65" oled drar 50w.
Å andra sidan är jag äckligt nöjd med bilden, pank som en föräldraledig lus & när elen är dyr gör värmen nytta precis där vi sitter.
(+ ett ickebeslut är ett enkelt beslut).
Men tack @moreempty, du satte griller i huvvet på mig.

Har du kompenserat för ökade uppvärmningskostnader med nyare TV?

Av Xaitra

Tack för inputen. Det kanske låter som att jag har hyffsad koll men det känns det inte som att jag har. Jag har en idé men har ingen aning om detta är ett vettigt upplägg eller om man bör gå en annan väg.
Filsystem generellt har jag dålig koll på mer än att jag vet olika beteckningar

Mycket är väl att at-rest krypteringen som strular till det i tankegångarna. Men gjort lite mer forskning där efter ditt tips om enskilda dataset.
För enskilda dataset tolkar jag det som att man kan ha passphrase-kryptering och då är det at-rest kryptering även ifall någon kommer över hela servern, med nackdelen att man såklart måste låsa upp datasetet vid uppstart.
Så vad gäller kryptering blir det nog till att aktivera kryptering av ZFS Poolen och då ligger nycklarna i boot-pool.
Sen för enskilda dataset som man verkligen vill ha at-rest kryptering på ifall servern kommer i orätta händer väljer man passphrase-kryptering på.
Då slipper jag blanda in LUKS också.

Vad gäller TrueNAS i Proxmox så verkar det som att man pratar om att man vill ha passthrough på diskarna eller egentligen själva kontrollern, kör man bara passthrough på diskarna så virtualiseras de fortfarande av Proxmox så Truenas har egentligen inte full kontroll.
Nu när jag läser om mitt moderkort så verkar ja ha två olika SATA kontroller så ska prova sätta Truenas diskarna på den ena SATA kontrollern och prova göra passthrough på den kontrollern.
Går det inte så får jag köra passthrough på diskarna då jag antar att det inte är motiverat att inhandla något begagnat HBA kort.
Vet inte hur stor den faktiska skillnad är på passthrough av diskarna resp. kontrollern.

Av Xaitra

Tips på hur man bör strukturera lagringen?

Hej,

Haft en HTPC senaste 10+ åren som fått agera någon basic server (delad nätverksdisk i princip).
Nuvarande HDD i HTPCn har kring 8 år på nacken och jag började känna en viss oro då jag nog har en del data på den jag helst inte vill tappa.
Nu har jag äntligen tänkt att jag ska ta tag i det där förhoppningsvis innan hårddisken ger upp och samtidigt slå ihop med min Elitedesk mini som kör Proxmox med pfsense och Ubuntu VM med Docker containers för hemautomation.

Vad gäller mina kunskaper så känner jag att jag varit ifrån datorer för mycket senaste åren.

Nu har jag införskaffat hårdvaran:
Moderkort: Asrock Rack EP2C612 WS
CPU: 2x Intel Xeon E5-2620v3 (Kanske byter ut dessa E5-2650Lv4 eller E5-2690v4)
Minne: 128 GB DDR4 2133 MHz ECC
HDDs:
2st Crucial BX500 1TB (SSD)
2st Seagate Ironwolf 4 TB
Ethernet:
2 x RJ45 by 2 x Intel i210
1 x RJ45 Dedicated IPMI LAN port

SSD diskarna hade jag tänkt ha som zfs mirrored i Proxmox.
Ironwolf diskarna har jag tänkt köra passthrough till en Truenas Scale VM.
Alltid haft Veracrypt/Truecrypt tidigare på diskarna men då i Windowsmiljlö då jag vill ha at-rest kryptering.
Blir inte heller riktigt klok på hur man bör lägga upp krypteringen vad gäller Truenas. Förstått det som att Truenas i sig inte erbjuder at-rest kryptering då jag om jag förstått det rätt lagrar känslig info i boot pool som aldrig är krypterad?
Kan man köra LUKS kryptering på diskarna i Truenas i kombination med mirrored zfs?

I övrigt har jag tänk köra containers och VM's i Proxmox och låta Truenas VM vara just NAS-delen.
Tanken är att sedan att kunna utforska egna self-hosting tjänster som Nextcloud som då använder sig av Truenas lagringen.

Även om man inte ska skjuta upp Backup-tänket så har jag inte tänkt igenom det mer än att jag tänkt försöka få till så att vissa delar av datan backupas mot någon cloud-tjänst. Här skulle man också vilja att datan som laddas upp är krypterad.

Har ni några tips på hur man bör strukturera lagringen för att ha en vettig fail-safe nivå där man kan klara av att en disk går sönder?

Av Xaitra

Tillverkare: Panasonic
Modell: TX-P50G30Y
Paneltyp: Plasma
Tid: 13 567 h
Inbränning: Ja, tittar man nog kan man se lite annan nyans nere i mitten (undertexter typ). Inget man direkt stör sig på.

Otroligt behaglig bild och bra svärta köpte den i Augusti 2011. Sagt att den säkert lever på övertid i 6 år nu.

Av Xaitra
Skrivet av Field-Mouse88:

Jag har en liten webshop och har funderat över det här, är det verkligen så att folk hellre ser ett högre pris och gratis frakt? Jag tycker ju det är bättre att man får se vad man faktiskt betalar för.

Egentligen så tror jag inte det, folk är ganska prismedvetna så många tittar på totalpriset.
Däremot kan man ju fundera på vad som händer ifall det inte är fria returer, är ju en returfrakt som jag antar behöver betalas ifall dom får igenom detta.

Överlag tycker jag att detta är ett väldigt konstigt förslag, tycker man att man får för dåligt betalt för den tjänsten man utför, höj priset då. Varför ska det lagstadgas? Tappar man alla kunder för att de går till någon annan då är tjänsten helt enkelt inte värd så mycket som man begär.

Tycker snarare det låter som att fackförbunden försöker rädda de fysiska butikerna genom att begränsa flödet av kunder till e-handeln.

Av Xaitra

"If you want to install two memory modules, for optimal compatibility and reliability, it is recommended to install them in the slots: DDR3_ A1 and DDR3_B1, or DDR3_A2 and DDR3_B2. If only one memory module or three memory modules are installed in the DDR3 DIMM slots on this motherboard, it is unable to activate the Dual Channel Memory Technology. 3. If a pair of memory modules is NOT installed in the same Dual Channel, for example, installing a pair of memory modules in DDR3_A1 and DDR3_A2, it is unable to activate the Dual Channel Memory Technology . "

Har du två identiska minnen skulle jag prova i A1 & B1 ELLER A2 & B2.
Varför det fungerar i A1 och A2 men inte i B1 och B2 vet jag däremot inte. Tycker väl att de borde fungera där, däremot så skulle jag väl sätta som de rekommenderar i manualen i första hand.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Xaitra

Får man fråga vilka minnen det blev? Och har det fungerat med de nya minnena?

Har själv ett ASUS P7H55-M PRO moderkort där jag nyligen tänkte uppdatera minnena och köpte nya DDR3 minnen.
För att senare upptäcka att H55 chipset inte klarar av "high density memory", vilket i princip är alla nya DDR3-minnen som tillverkas.

Då du har Intel DH55TC så har även du H55 chipset så jag antar här att high density minnen kan vara ett problem.
Så har du hittat minnen som fungerar så är jag gärna intresserad över vilka det blev

Av Xaitra
Skrivet av fsvantesson:

Helt skruvat. Så detta betalar vi alltså straffskatter på, för att s.k. "kompensera" musiker?

Jag tycker avgiften är absurd och ur sin tid. Men definierar man det som en offline-lista på Netflix, Spotify, poddar osv då är vi många som privatkopierar idag. Samtidigt så behöver jag t ex ha en dyrare kontoform på Spotify för att få möjlighet till just offline-lista så jag anser ju att jag redan betalar upphovsrättsägarna för detta.

Sen tycker jag att det är märkligt att man låter Copyswede ha ansvaret att ta emot denna avgift, vi kan inte ens kontrollera vad de gör med pengarna.
Offentlighetsprincipen vi har i Sverige vad gäller staten och kommuner är ju till för just detta, att vi ska kunna kontrollera och granska dom. Detta tillåts vi däremot inte göra med Copyswede.

Av Xaitra

Copyswedes VD Mattias Åkerlind uttalade sig så här på frågan "Hur privatkopierar man i dag?" i Di:
"Det finns många exempel. Du kan dels kopiera tv-program från tv:n till din digitalbox. Du gör det också när du skapar en offline-lista på din telefon eller laddar ner en podd eller ljudbok. Allt det är privatkopiering."

Har man definitionen och t ex även anser att offline-lista på Spotify så privatkopierar man ju ofta i sin telefon.

Källa: https://digital.di.se/artikel/dom-telia-ska-betala-betala-107...

Av Xaitra

Men man hyr inte konsollen, man köper den på avbetalning. I FAQ:n framgår detta:

"What happens if your console breaks down through no fault of your own?
With Xbox All Access, you own the console and the 24 month Xbox Game Pass and Xbox Live Gold memberships outright upon purchase. The Microsoft Limited Warranty covers the Xbox console for one year (90 days for the controller and accessories). If it malfunctions after that, the console owner is responsible for any repair costs. Please note, monthly payments will continue until the remaining balance on your Dell Preferred Account is paid in full."

Så det står rätt tydligt att man äger konsollen.

Av Xaitra

@Xarves

Du skrev:
"Dina "vida känt" är vad som faller i ditt argument. SL eller deras annonsörer kan inte mäta hur många som tittar bort från deras reklam. Samma sak med Metro. Av denna anledning så kan inte SL eller Metro kräva si eller så mycket av annonsörerna för att de kör deras reklam. De sätter sina priser beroende på vilken typ av annons, hur stor annonsen är och vart den ska vara placerad."

Om du tar och läser mitt inlägg igen så ser du att jag aldrig har påstått att de kan mäta hur många som tittar bort från deras reklam.
Det jag förmedlade i mitt inlägg är att priset för en annonsplats sätts efter en uppskattning om hur stor spridning den annonsplatsen kan ge.
Ett exempel på detta var just det att om det är vida känt att alla kollar bort från annonser på ett specifikt ställe så kommer ingen vilja betala för den platsen. Då den platsen inte får någon spridning.

Det glädjer mig däremot @Xarves att du nu har ett hjärta bakom ditt namn här med texten:
"Stödjer SweClockers genom att inte använda AdBlock"

Av Xaitra

@Xaves, du påverkas av reklam varje dag.
Och vet du vad? Det påverkar också en del av dina köp, även om du inte vill tro det.
Nu pratar jag visserligen inte om att du ser ett erbjudandet "Endast xxx kronor nu! Kom och köp!"
Utan snarare att du någon gång köper märken som är vida kända utan att tänka på det. (Detta som kallas undermedvetna)

Sen för att besvara en del av alla dina, enligt mig, felaktiga inlägg.
"Dessutom... SL kör reklam på sina bussar, väljer jag att titta bort så betyder det inte att jag inte stödjer lokaltrafik eller SL som bolag. SL's reklamintäkter sjunker inte för att folk tittar åt ett annat håll när deras bussar kör förbi, och det borde även gälla på webbplatser."
Svar: SL's reklamintäkter skulle sjunka om alla tittade åt ett annat håll och aldrig såg reklamen.
Detta då annonsörer betalar för den spridning som de anser att reklamen kommer få. Om det skulle vara vida känt att alla kollade bort och ingen såg reklamen, då skulle ingen betala för den reklamen.

"Metro är en gratistidning, om jag väljer att täcka för alla annonser med post-it lappar innan jag läser tidningen, så påverkas inte deras reklamintäkter."
Svar: Samma sak här, Metro skulle inte få några annonsintäkter om det var känt att alla täckte för alla annonser med post-it lappar.

Hörde några visdomsord i veckan som får mig att tänka på detta, det var i stil med:
"Nothing is for free in this world, except for the cheese in the mouse trap."

Av Xaitra

@Xaves: Då har du inte heller hjärtsymbolen här på Sweclockers som visar att du stöder Sweclockers genom att inte blockera annonser.

Av Xaitra

Beslutsångest....
Sitter på en gammal Lumia 1020 så nu är det dags att byta, segare telefon får man nog leta med och apputbudet är obefintligt.

S7, Sony XZ eller S8, kände mig inne på S8 innan idag...... Men tveksam till om det kommer vara värt att betala typ 130:-/mån extra för S8 i 2 år (3120:-) jämfört med S7 eller Sony XZ.
Då man har en 1020 idag så kommer ju allt kännas extremt snabbt haha

Av Xaitra

@Grönahunden, tack för svaret. Kanske var lite otydlig men grön kontakt är PS-ON så det ahr ajg redan provat

Ordinarie nätagget helt dött även då man kortsluter PS-ON (Grön) och GND (Svart). Andra nätagget startar automatiskt då man ansluter det till eluttag utan något inkopplat. Startar inte automatiskt när det är inkopplat i moderkortet. Då verkar det endast starta en väldigt kort stund när man startar datorn.
Lyckats komma över ytterligare ett nätagg som jag lite snabbt provade koppla in igår kväll. Detta beter sig som det ska enligt mig och när jag ansluter det till moderkortet och kortsluter PWR SW pinnarna så verkar det starta, alla fläktar iaf. Inte hunnit ha den inkoppplad till skärm ännu men det ser onekligen positivt ut, verkar som att endast nätagget gått sönder.

Av Xaitra

Död HTPC i samband med strömavbrott, behöver hjälp med felsökning

Hej,

Har en HTPC huvudsakligen bestående av:
Chassi: Antec NSK1480
Nätagg: ANTEC MT-352 350 W (medföljande, ej standard dimensioner.)
Moderkort: ASUS P7H55-M PRO
CPU: i3 Socket 1156 (Sandy Bridge) kommer inte ihåg exakta modellen.

Nu till problemet, igår drabbades jag av ett strömavbrott. När jag senare skulle starta datorn så gick en säkring och en svag doft av bränd elektronik uppstod.

All utrustning förutom CPU, moderkort och minnen kopplas bort.

Började felsökning av nätagg, konstaterat:
- LED på moderkort lyser inte när nätagget är inkopplat.
- Då nätagget är urkopplat kan det inte startas genom att kortsluta PS-ON och GND. Ingen spänning fås vid mätning med multimeter.
(Som det finns instruktioner om här på forumet.)

Slutsats: Nätaggregatet fungerar inte.

Nästa steg:
Lyckas få tag i ett annat nätaggregat som jag provisoriskt ansluter:
- LED på moderkortet börjar lysa fast grönt vilket betyder: "Standby Power". (Kan bara vara ON/OFF)
Någon form av liv iaf.

Första försöket:
- Då jag trycker på ON-knappen så klickar det till i nätagget och LED lampan på ON-knappen tänds en kort sekund. Ingen av fläktarna hinner börja snurra.
Andra försöket:
- Anslöt en multimeter till 12 V kontakterna och gjorde samma sak. Ser att spänningen i kontakten hinner för en väldigt kort stund bli nollskild under denna korta uppstart. Tolkar detta som att det aktiveras men stängs av direkt.

Visuell inspektion av moderkortet har gjorts och jag kan inte se något bränt eller någon kondensator som gått sönder. Ingen som blivit bullig eller läckt elektrolyt.
Har provat med att endast ha RAM-minnena inkopplade var för sig i alla olika slots, ingen skillnad.
Har lyft CPUn för att endast inspektera visuellt så att det inte är några brända märken på denna.

Undrar däremot om nätagget som jag kom över verkligen fungerar som det ska, det har ingen strömbrytare på baksidan.
När det sitter inkopplat i moderkortet med 24-pins och 4-pins kontakten då är det inte igång. (Ingen spänning i någon kontakt och även inkopplad DVD-Rom kan inte startas.) Detta är något jag förväntar mig.
Har däremot upptäckt att när nätagget inte sitter inkopplat i något förutom eluttaget då startar det automatiskt utan att jag behöver kortsluta PS-ON och GND. Kan även om jag vill då koppla in en DVD-ROM som jag kan trycka in och ut. Detta känns inte rätt.

Nu behöver jag er hjälp på tips vad man skulle kunna göra mer. Värt att försöka prova med ytterligare ett nätagg? Några andra tips?
Problemet är att det är Socket 1156 och ett nytt moderkort är inte det lättaste att få tag i, måste nog vända mig till Ebay för detta. Så tar man beslut att beställa nytt moderkort via Ebay så känner man sig ganska committad till att få igång det om det så senare upptäcks att ny CPU och nya minnen behövs.
Då jag endast har bärbar dator utöver HTPCn har jag inte ens kunnat kontroller om hårddiskarna är okej.