Inlägg

Inlägg som cyklonen har skrivit i forumet
Av cyklonen

För min del har Webhallen framför allt varit en av få butiker som haft ett bra utbud av sällskapsspel/brädspel i fysisk butik, i alla fall i Göteborg. Visst, mitt inne i stan finns det några andra, men då är det det där med hur bökigt det är att ta sig dit.

Av cyklonen
Skrivet av filbunke:

Fast om det var på grund av var folk bor...

10 butiker i Stockholmsområdet, och en i Uppsala (Svealand, 40,8% av Sveriges befolkning)
1 butik i Göteborg (Götaland, 47,8% av Sveriges befolkning)

Eller om man vill se till storstadsområdena.

Storstockholm, 2,45 miljoner invånare, 10 butiker.
Storgöteborg, 1,08 miljoner invånare, 1 butik.
Stormalmö, 0,77 miljoner invånare, 0 butiker.

Men så enkelt är det ju inte. Det hänger också på hur konkurrerande butiker är etablerade i ett område. Om t ex Netonnet eller Elgiganten är väldigt stora på en ort, finns det inte lika mycket utrymme. Man kan också anta att man är störst där man började om man var före de största konkurrenterna.

Av cyklonen
Skrivet av Magnus303:

Fast den i Nordstan (i Femmanhuset) har dom väl inte annonserat att den ska läggas ned?
Sueveränt om man vill hämta saker samma dag och det blir ungefär samma pris som en billigare butik med frakt...

Men hopplöst eftersom man måste in i centrum för att komma till den. Trängsel, köer, stor tidsåtgång.

Av cyklonen
Skrivet av CrazyDriver:

Sedan blir det inte bättre av att barnen av misstag använder min profil och söker på rubiks kub en gång, sedan fylls hela flödet av kubvideos.

Precis! Det sjuka beteendet från YT:s algoritmer har gjort att jag inte längre vågar klicka på videor som ligger lite utanför vad jag brukar kolla på, och aldrig på videor där jag inte kan se innehållet utan bara själva länken/adressen. Ibland öppnar jag i en privat-tabb så det inte är kopplat till mitt konto.

Av cyklonen

För mig stod det mellan två, men jag insåg sen att de ju måste vara från samma person, så...

Av cyklonen
Skrivet av Kaninjägarn:

Inet har ju legat på ringön senaste 20 åren

Förmodligen väldigt billig lokal, för platsen är ju en katastrof. På en industrigata som bitvis är väldigt hårt trafikerad. Ok, Hjalmar Brantingsplatsen och Frihamnen är inte toklångt bort, men ändå en bra bit att gå om man har lite större prylar och åker kollektivt. Pytteliten parkering, som delas med grannbutiker. Ganska knepig gata att ta sig in på, om man kommer från vissa håll. Nä, om butiken fortfarande finns kvar om 5-6 år, får man hoppas att de kan flytta in nånstans på nya Backaplan.

Av cyklonen

Eftersom jag upplever exakt samma seghet i Google Translate, tror jag inte detta är medvetet från Google, riktat mot användare på YT. Möjligen är det riktat mot användare av Googles tjänster generellt där reklamblockerare är aktiva, men jag tror ändå det är nåt fel, inte medvetet.

Av cyklonen
Skrivet av Rixxz:

Vad innebär ens "annan dimension" ?

Kanske den där dimensionen man färdas genom när man kör skallen genom pelaren vid perrong 9 3/4? Eller Kaluza-Kleins ihoprullade extradimension? Eller dimensionen S.P.O.C.K sjunger om?

Av cyklonen

Jag tror de framför allt har effekt på väldigt små partiklar. Såna som håller sig svävande hela tiden eller mycket länge. Rökpartiklar (från tobaksrökning, levande ljus, öppen eld, stekos, m m) och de finaste dammpartiklarna. Det grövre dammet, som hudflagor, hårstrån och textilfibrer, faller nog ner innan det hinner passera genom en luftrenare. Men såna stora partiklar är inte besvärliga för oss, eftersom de knappt finns i luften vi andas och enkelt transporteras ut om vi får i oss det. De finare partiklarna når mycket längre ner i lungorna och kan vara skadliga. Där behövs luftreningen mest, och det är där jag tror, med betoning på tror, att de har effekt.

Av cyklonen

Jag kom på nu att det sega skrivandet i kommentarer på Youtube som jag nämnde i ett tidigare inlägg, också gäller Google Translate. Den sidan är helt makalöst seg sen ungefär lika länge, nån vecka. Varje tecken jag skriver tar en halv sekunder eller mer för att dyka upp på skärmen, och det kan sen ta 10-20 sekunder innan översättningen kommer fram. Innan var allt ögonblickligt, dvs översättningen kom och ändrades i realtid, utan märkbar fördröjning.

Så detta är nog mer allmänt för Google än just Youtube.

Av cyklonen
Skrivet av str8forthakill:

Hur är webbläsarfördelningen av de som upplever fördröjningar? Chromium vs icke chromium webbläsare. Ser ingen med Firefox klaga än så länge.

Jag har Firefox. Dock en lite äldre version för jag har inte automatiska uppdateringar på, för att slippa att en funktion jag använder, eller ett visst tillägg, helt plötsligt slutar fungera.

Senaste veckan har det varit olidligt. Det kan ha tagit 20-30 sekunder för en video att starta, ibland laddas fel video (den föregående startar igen) och ibland autospelas ljudet från en slumpad video från en viss spellista på översiktssidor (rekommendationer eller prenumerationer), och att skriva text i kommentarsfälten laggade våldsamt. Det kunde ta en sekund per tecken.

Av cyklonen

Kanske är därför YT varit extremt laggigt och bråkigt för mig senaste veckan. Jag har ändå Premium, men använder blockerare för att få bort idiotiska grejer som såna där klickbara element i videon som puckovideoskapare envisas med att lägga in. Plus en del annat.

Av cyklonen
Skrivet av seanhak:

Upplever att många svenska tidningar erbjuder lika mycket reklam på sina sajter, oavsett om man är prenumerant eller inte. Det är mer att man betalar för tillgång till innehåll.

Precis. Jag betalar för GP och DN, men reklam är det ändå (fast det mesta försvinner med olika former av reklamblockerare). Jag betalar just för att få tillgång till alla artiklar.

Av cyklonen

På Youtube och på Spotify för tillfället.

Av cyklonen
Skrivet av Aphex:

PTS brukar ställa täckningskrav när de auktionerar ut licenser, enligt pressmeddelandet jag läser har man ambitionen att täcka ”platser där människor normalt befinner sig”

Jo, men kraven är ju alldeles för vaga och för snälla.
Jag menar verkligen stenhårda krav. 100 % täckning på de ställen jag räknar upp ser jag som minimum. Man ska kunna färdas på våra primära vägar och alltid kunna räkna med att ha mobiltäckning om nåt händer. På mindre vägar, inte lika enkelt, för det hade blivit ohanterligt stora ytor.

Av cyklonen

Jag kan tycka att staten, genom de licenser som säljs för att få driva mobilnät, borde kräva att det ska finnas täckning för mobilsamtal i samtliga tätorter och obrutet längs alla europavägar, riksvägar och primära länsvägar (vägnummer lägre än 500), och grundläggande täckning inom några kilometer från kusten längs hela yttre kusten (från norska gränsen på västkusten till finska gränsen på östkusten, plus runt huvudöarna på Gotland och Öland) samt längs de fyra största sjöarna (Vänern, Vättern, Mälaren och Hjälmaren).

Det är inte rimligt att kräva att man ska ha täckning på varje fjälltopp eller vandringsled, även om det hade varit trevligt.

Av cyklonen
Skrivet av keepAliveFree:

Väldigt många hissar i flerfamiljshus har inte nödtelefon. Enligt Boverket krävs det normalt inte nödtelefon i äldre hissar som är installerade före 1999. Det behövs inte heller nödtelefon om inte hissen är tillgänglig för allmänheten (eller är liten). Boende eller deras gäster är väl ingen allmänhet? Placera brevlådor utanför porten, så behöver ingen utomstående komma in och brevbäraren behöver inte gå i trappor. Nödtelefonen behöver väl inte heller vara mobiltelefon? Är det hissfirman som behöver något att debitera?

Jag vet inte detaljerna, utan bara fått veta att de behöver bytas för att de inte kommer att fortsätta vara godkända i den sekund som 2G/3G släcks. Upphandling för modulbytet pågår. Huset är byggt 2004-2005, så efter 1999.

Av cyklonen
Skrivet av keepAliveFree:

Ju fler som tänker så, desto större är sannolikheten att det går att använda nödtelefoner i bilar, hissar och mobiltelefoner länge än.

Problemet med hissar är att de måste funka för att bli godkända. De blir inte godkända om de använder en teknik som kan försvinna över en natt. I vår förening har vi hissar som nu samtliga måste (ja, måste) uppgraderas för att fortsätta vara godkända.

Av cyklonen
Skrivet av mille74:

Jag har i stort sett samma use case för en av datorerna hemma. Jag har valt att låta patchen ligga kvar synlig i WU, ej heller gjort någon work-around. Jag hoppas MS kommer med en uppdaterad patch som löser problemet inom en inte alltför avlägsen framtid.

Jag fick äntligen wushowhide att funka igen (behöver köra programmet från systemdisken, trots att det gått bra från en extern enhet tidigare), så jag tog bort den där.

Av cyklonen
Skrivet av walkir:

Täckningskartorna från operatörerna speglar inte alls normal användning, utan ofta görs mätningar på hög höjd (drönare?) ovanför trädtopparna.

Jag kan inte tänka mig att några som helst mätningar ingår i underlaget för kartorna, mer än kanske nåt dussin referensmätningar på några platser för att kalibrera en modell. Jag utgår från att det i övrigt är hundra procent uträknat med en GIS-lösning där man tagit en höjdmodell, lagt på ett lager med växtlighet utifrån markanvändningsdata (typ 30 m för skog, 1-2 m för åkermark, 10 m för villor, småindustri och sånt, och sen kanske 20-40 m för mer tätortsbetonad bebyggelse) och sen räknat på siktlinjer från alla sändarpositioner, plus en modell för signalernas beteende inom olika frekvenser över olika typ av terräng.