Inlägg

Inlägg som SällanManHarRätt har skrivit i forumet
Av SällanManHarRätt

Skärmen avgick idag, vilken "gaming"-skärm runt 3000 skulle ni valt? Förslag i tråden.

Som rubrik lyder bestämde sig min trogna HP monitor från 2006 att avgå idag, en runda med hunden sen välkomnas man av ett avsked i alla regnbågens färger (bokstavligen).

Så kollar runt lite och har nog bestämt mig för en budget runt 3000 kronor. Valet står nu mellan dessa:

MSI Optix G273QF, 27 Tum, IPS, 1440p, 165 Hz, 1ms (2,990)

Acer VG270U, 27 Tum, IPS, 1440p, 144 Hz, 1ms (2,990)

Eller är värt att köpa märket? Asus VG27AQ1A (3,690), liknande specs 27 Tum, IPS, 1440p, 170 Hz, 1ms eller ska man hoppa några hundralappar upp och sikta på en Asus VG27AQ (3,990) för att få ett bättre inkluderat stativ?

Kan någon typ hjälpa mig reda ut den här djungeln lite? Kör med flera skärmar kanske ska nämnas och tänker ju att det inte är värt att lägga pengar på hög uppdateringsfrekvens för "sidomonitors" jag kollar film/serier på.

Av SällanManHarRätt

Nytt grafikkort till en donerad i7, samt nätverkslösning - hjälp mig hjälpa en ny gamer

Hej, sitter och försöker få ihop ett bygge här med en överbliven i7-4770k. Vad som behövs än så länge är ett Grafikkort i prisklassen 2 000 - 3 000 SEK, trådlöst nätverk och en PCI-E Intern Strömkabel.

Jag börjar med hur jag tänker kring de billigaste komponenterna från ovan - En ny intern PCI-E kabel, hur hittar jag en som passar Corsair CM600X? Är det möjligtvis en sån här https://www.inet.se/produkt/6911917/corsair-typ-3-sleeved-sva... ?

Sedan har jag då nätverk, för nuvarande används ett integrerat wi-fi kort med antenn, 31 MBits Ner och 4 MS i svarstid hos bredbandskollen - Kommer en enklare USB dongel att kunna jämföra med detta och har ni något tips? Vill gärna hitta runt prislapp på 100 - 250 SEK.

Och nu till grafikkortet, Vilket kort runt 2 000 - 3 000 KR skulle ni rekommendera? GTX 1650 Super, GTX 1660 TI, eller ett RX 580/590 8GB?

Gigabyte GeForce GTX 1650 4GB OC versus Powercolor Radeon RX 590 8GB Red Dragon, är båda dessa kort kompetenta nog för 1080p 60FPS gaming och isåfall vilket är möjligtvis bättre än det andra?
Min magkänsla säger Gigabyte då det är mer respektabel tillverkare än PowerColor, är PowerColor något ni skulle tänka er köpa? Eller skulle ni personligen rekommendera ett GTX 1660 Super för en liten gardering emot de kommande 2-4 åren?

Ber om ursäkt för en lite rörig tråd, försöker hjälpa min partner hitta en prisvärd lösning som varken siktar för lågt eller alldeles för högt - Alla tankar, kommentarer och funderingar uppskattas jättemycket från oss båda. Med vänliga julhälsningar

Av SällanManHarRätt

Billiga och tysta 120MM nu under Black Friday

Hej, vet inte riktigt om en sån här enkel tråd passar här men jag testar.

Letar efter 2 stycken billigare 120mm fläktar då två av mina utvecklat ett otroligt frustrerande "tickticktocktrrrrrrrdrrrrrrrr-ljud" som framkallar demoner inom mig alltså.

Jag har b.la kollat på Trust GXT 770 RGB 2-pack på webhallen för 200kr. Men är osäker på om man ens ska gå efter billigare alternativ då de känns som de antagligen också kommer utveckla samma fel.

Annars kollar jag på inet efter deras be quiet! eller om ni har någon rekommendation. Lite halv-sucker för RGB men priset får bestämma, är student just nu men vet skitfläktar kostar mer i längden så en extra 60-100kr något får jag hitta om det krävs.

Av SällanManHarRätt
Skrivet av joboztl:

@SällanManHarRätt: tja bytta grafikkorten för snart 2 år sedan.

Problemet började för kanske ett år sedan.
jag har som sagt formaterat om allt och gått från win7 till 10. då funkade även hots efter det samt apex i 3 dagar utan några problem.

cleaninstall bör ju ha gjorts om jag formaterade båda hårdiskarna när jag uppgradera från win7 till 10

Har du ett annat grafikkort att testa med? Jag har väldigt dåligt minne men för 2-3 år sedan kom en drivrutin som kan ha skadat vissa kort om jag inte minns fel, detta kan vara helt åt skogen också - Men poängen jag vill komma till; Vissa skador på kretskort som kommer ifrån överhettning märks inte av i mjukvara, det finns bara vissa sensorer på vissa ställen. Detta innebär att ett dåligt kylt grafikkort till exempel kan ha fått vissa defekter utan att det går att upptäcka på annat sätt än noggrant gå igenom varenda del och ibland inte ens då.

Jag kan inte tänka mig annat än defekt grafikkort faktiskt. Men jag är inte alls säker på min sak här. Försök felsöka, felsöka felsöka. Kör en kontroll för felaktiga sektorer på hårddiskar, kör stresstest på båda cpu/gpu/RAM - men var också någorlunda närvarande. Och visar inget av detta felen börja leta efter framförallt nytt grafikkort och PSU att testa (kan ibland vara svårt att hitta om inte vänner har iofs)

Av SällanManHarRätt

Bortsett från att det inte alls går att filtrera bland ens olika spel och spara olika filter på ett logiskt sätt så är det mycket bättre än vad jag förväntade mig.

Av SällanManHarRätt

Begagnade grafikkort i bra skick från en person som svarar trevligt har blivit hårdvaluta senaste åren har jag märkt.

Av SällanManHarRätt

Några ideér:
1) Grafikkort som börjar bli dåliga kan visa detta beteende.
2) Hårddiskar som börjar bli dåliga kan också visa detta beteende.
3) En dålig installation av Windows kan också orsaka alla dessa problem - Du kan manuellt ställa in i windows att hårddiskar och andra enheter inte försätts i strömsparläge.

Jag tippar på windows som är konstig med energiinställningarna.

Av SällanManHarRätt

Nvidia kort som börjar bli gammalt. Har du bytt kylpasta på GPU själv? Annars är det svaret är jag relativt säker på. Syntetiska tester/GPU-encoding genererar ofta mer värme än spel.

jag lägger mina fem-kronor på att grafikkortet i sig blir varmt och inget du gör med de andra fläktarna kommer påverka detta särskilt mycket. Kolla på nätet hur man tar av kylaren från sitt grafikkort och rengör.

Mer information: Ladda ner HWMonitor och kolla där istället - kör det i bakgrunden, starta WoW och spela lite. Gå sen ut ur WoW och se vilken komponent som är varm. Endast Grafikkort = Där är felet. Hela burken = Dåligt luftflöde som bara den.

CPU kylaren du har ska vara mycket mer än nog för även lätt överklockad 8600k

Av SällanManHarRätt

När bytte du grafikkort? Började problemen innan eller efter, om efter - hur långt efter uppgradering?

Iom Nvidia släppte nya drivrutiner osv nyligen - har du gjort en clean-install av dessa mellan grafikkorten?

Av SällanManHarRätt

@Jokuc: https://www.anandtech.com/show/13091/analyzing-b450-for-amd-r...

Detta kanske är något för dig att kolla på?

Intel LAN:
ASUS ROG Strix B450-F Gaming
ASUS ROG Strix B450-I Gaming
ASRock B450 Gaming-ITX/ac
GIGABYTE B450 Aorus Pro
GIGABYTE B450 Aorus Pro WiFi
MSI B450 Gaming Pro Carbon AC

Av SällanManHarRätt

@Xyborg: Oj - har ändrat där nu. Förstår inte varför dom inte kan ha lättare namn att komma ihåg, sitter här med ett Z370 själv, läser om en X470 och X570 - Inte alltid lätt

Hittade dessa på webhallen: MSI B450M MORTAR MAX- mATX / B450
Med kommentarer som: "Perfekta moderkortet för ryzen 3000 serien för dig som vill ha ett prisvärt M-ATX moderkort vilket är svårt att hitta just nu.
Bara att lägga in 3000 processorn och köra helt utan krav på bios updatering vilket gör allt supersmidigt för dig som bygger!"

Av SällanManHarRätt

Utan att helt läst igenom allt då det var vääldigt mycket att läsa och klockan är halv tre.

Det finns en STOR skillnad mellan B450(gammalt) och X470(nya) - kompatibilitet - Köper du nytt, så köp också nytt moderkort här annars kan det lätt bli ett par rundturer till butiken för att få dom att slänga i en CPU och flasha ditt BIOS åt dig.
Som tidigare nämnt så tänkte jag på X570 korten som kommer ut/kommit ut nyligen!

Minnen: Snabbare minnen för AMD byggen märks mer än hos Intel. En kampanj hos webhallen just nu gör 3000 MHz DDR4 från Corsair lika billiga som de på 2400 MHz, snabbare minnen kan ge dig några mer procent i vissa tester men lär då också kosta lika mycket som en bättre CPU hade gjort.

En tanke angående nätagg, bryr du dig om ljudnivå kan det vara värt att köpa ett lite bättre, gärna modulärt. Du bygger en väldigt fin dator och då kan det vara värt det med modulära kablar och tystare vid belastning.

Av SällanManHarRätt

https://i.imgur.com/E8gyn24.jpg Köpte mig en raspberry Pi 3b+ för ett skolprojekt.

Av SällanManHarRätt

@Systemi: Det finns en diskussion värd att läsa om man spelar mest CS:GO och WoW - Nämligen att Intel fortfarande vinner vid rent FPS-jagande i dessa spel. Jag skulle nog ändå köra på AMD idag dock. Jag läste lite för snabbt angående pris på 1660 Ti, 3 300 Kr går ett EVGA 1660 Ti för inte 2 600 som du skriver

Av SällanManHarRätt

Jag gjorde misstaget för några år sedan vid flytt att köpa en ny gaming-pc från webhallen, en ASUS den med. Tänkte det var enkelt att uppgradera senare men nejdå - moderkort och PSU du får med är absolut sk*t - wi-fi lösning osv är ofta också konstiga.

Mitt råd till dig är att skriva ner vad du vill klara av för spel och din budget - Budget har du ju redan.

Förvänta dig en:
1 500 Kr Moderkort
4 300 Kr Grafikkort(GTX 2060) eller med 1660Ti - 2 600 Kr
3 200 Kr CPU (Ex. Ryzen 7 2700X)
1 000 Kr RAM(16 GB 3200 MHz DDR4)
Totalt: 10 000 Kr (Med 2060) eller 8 300 (med 1660Ti)

Hört väldigt gott om AMDs senaste CPU kylare man får med därav väljer jag att lämna det ute. Tänker mer där har du ett hum om hur du kan "balansera" vad du köper - Nu är det några år sedan jag byggde en ny dator så mest är det en varning mot att köpa färdigbyggda system

Av SällanManHarRätt

Bestämmer sig någon mot all förmodan att detta moderkort behöver en ny ägare jagar jag ett Socket 1155 moderkort både högt och lågt.

Grattis till den som får det och fanken detta var min sovmorgons dag!!

Av SällanManHarRätt

Vad skall du använda grafikkortet till? Om spel, vad för spel och vad för upplösning?

Av SällanManHarRätt

Har egentligen ingenting alls med tråden att göra, men är på ett personligt krig emot gyazo - snälla överväg "Greenshot" eller annan mjukvara som gör exakt samma men man slipper bli omdirigerad till jobbiga gyazo länkar och istället imgur.

Av SällanManHarRätt

Låter som drivrutins fel. För mig brukar hårdvarufel vara samma oavsett ominstallation eller annat trixande. Testa uppdatera alla drivrutiner för grafikkort, hårddiskar osv - Ny firmware till exempelvis SSD kan lösa oväntade problem ibland. Clean install eller driver clean kan också vara smart.

Annars testa också som sagt att antingen sätta i ett fungerande grafikkort i din burk eller ditt grafikkort i en annan fungerande burk.

Av SällanManHarRätt

FreeFileSync är ett enkelt program som fungerar för mig, förutsatt NAS dyker upp som "storage device" i windows/linux/os.

I Linux rekommenderar jag istället en crontab -e och så kör du ett enkelt bashscript som helt enkelt kopierar directory till nätadress för NAS.