Inlägg

Inlägg som kachiem har skrivit i forumet
Av kachiem
Skrivet av J04an:

Okej, Jag själv är ett fan av apple men frugan är lite anti^^

macbook air kostar ca 13k annars tänkte jag mig något sånt här.

https://www.dustinhome.se/product/5011183358/zenbook-14?ssel=...

Verkar vara 3700u på den du länkade, 4700u ska vara rätt markant bättre så hade föreslagit https://www.inet.se/produkt/1965025/asus-zenbook-14-um433-pur... istället.

Förövrigt skulle jag säga PC är nog bättre om din fru inte gillar mac. Livslängden på bärbara datorer varierar men de brukar väl hålla några år nuförtiden.

Av kachiem

Jag hade nog satsat mer på ryzen 5 4600h över en intel då den har 2 cores mer. https://www.komplett.se/product/1158507/gaming/speldator/barb...

Möjligtvis är gtx 1650 bottleneck ändå men iaf. GeForce GTX 1650 Ti är snäppet bättre än 1650.

Av kachiem

Jag skulle säga några hundralappar.

Av kachiem
Skrivet av Snudge_B:

Om du inte har bråttom, så skulle jag avvakta på B9 till det priset. Själva skärmen har jag inget att klaga på. Tycker den är fantastisk (har den själv), men den bör gå att hitta billigare under nån reaperiod (Black Friday eller liknande). Vet att den såldes förra året för 16990, och även samma pris på mellandagsrean. Och efter det har ju nästa generation kommit ut, så jag tycker att det borde bli billigare i år.

Håller med. Köpte min C9 55 tum under black friday förra året o priserna sänktes några tusen kronor om jag minns rätt. Dock vet jag inte om dom brukar sänka priserna mer eller mindre på förra årets modell om man jämför med årets modell, så du kanske borde kolla på BX istället för B9 om du tänkt vänta in Black Friday.

(Om jag minns rätt så såg jag inte så några C8 modeller som var betydligt mycket billigare än C9 modeller under Black Friday förra året iaf tror det skildes kanske ett par tusen som mest men i många fall kostade C9 55 tum samma som C8 55 tum i olika affärer jag tittade.)

Av kachiem
Skrivet av Wasp:

Festen fortsätter ikväll! Igår var vi som mest 9 personer som anklagade varandra för att vara massmördare. Vill ni vara med så är det bara hoppa in i discorden under kvällens gång och leta upp en kanal som heter nått i stilen med "among us" eller "wasp".

Spelet kostar 4 euro på steam och det kan drivas med en potatis och en spik så ursäkterna ni har för att inte vara med är få!

Går även spela på Android "cross platform", appen är gratis, om man inte har någon dator.

Av kachiem

@Stavalol: om det är väldigt viktiga filer för dig hade jag kontaktat ett företag som erbjuder tjänster som återskapar/återhämtar förlorad data.

Av kachiem
Skrivet av Dankanism:

Jag skulle beställa en 3d-skrivare från webhallen men jag har stött på ett problem så jag skulle behöva kontakta deras kundtjänst men det går inte att öppna livechatten. Det händer helt enkelt ingenting när man klickar på "chatta med oss". Är det någon som har samma problem?

Om du har Adblock så stäng av det o testa om det löser problemet.

Av kachiem
Skrivet av macmann1:

Du får prova dig fram. Jag upplevde att det var för trångt att bekvämt trycka in slangarna, speciellt om man ska försöka få slangarna nedåt. Men du kan ju uppleva det helt annorlunda, jag är iallafall fortsatt nöjd med luftkylningen och ångrar inte att jag bytte

Tack för svaret, avvaktar fortfarande till oktober för köp av processor dock men kan ge uppdatering när jag köpt sista delarna för bygget

Av kachiem
Skrivet av macmann1:

Min högst personliga och inte speciellt vetenskapliga åsikt är Fuma 2 om du kan få tag i en och den passar med ditt moderkort. Jag upplevde det som att det lite väl tight om utrymme för slangarna, och en sidomonterad AIO är ju inte optimalt som man sett i Gamers Nexus video som cirkulerat. I mitt fall blev det dessutom väldigt varmt för grafikkortet när radiatorfläktarna satt som insug i sidan och luften drogs genom radiatorn innan den kom in i chassit. Det märktes en tydlig skillnad i temperatur beroende hur hårt jag lät toppfläktarna arbeta med att dra ut luft. Med Fuma 2 upplever jag det som att värmefördelningen jämnades ut till mer behaglig nivå. Istället för 60 grader på CPU och 80 på GPU så blev det omkring 70/70, men med trevligare ljudnivå.

För att inte tala om att man aldrig kommer undan pumpljudet på en AIO, hade nästan glömt hur tyst en luftkyld burk är i idle

Jasså? Jag har för mig dom aldrig gick igenom "sidledsmontering" av AIO i det klippet? Men jag tolkade det som att om man låter slangen till pumpen riktas nedåt så borde det vara okej med sidleds montering (baserat på vad jag läste i kommentarerna)? Funderade nämligen på att köpa en AIO till mitt NR200 men känns dumt om det är problematiskt om kylaren sitter sidleds som du beskriver det som.

Av kachiem

Vad för slags upplösning har du tänkt spela på o vilken typ av spel? (mer competitive fps spel med höga framerates, eller mer "casual" single player med 4k upplösning eller lite blandat.) Har du någon skärm redan?

Av kachiem

@cyan69: pcie 3.0 vs pcie 4.0 ska enligt vad jag läst inte påverka något i dagsläget, potentiellt kommer laddningstider bli kortare när microsoft direct storage börjar användas mer, tror det även testats att köra pcie 3.0 x 8 med 2080 ti och det var inte påtagligt mycket försämrad prestanda där heller vilket är en halvering av 3.0 x 16 iaf https://www.youtube.com/watch?v=XJuj16gRoBI tror det var typ 5-10% lägre prestanda.

Av kachiem

Använder ryggsäck och tygkassar som jag fått från olika events/jobb som jag packar in i ryggsäcken för att handla.

För sopor så har jag rätt många plast påsar kvar sedan de var billigare men annars köper jag avfallspåsar.

Av kachiem
Skrivet av Trippy:

Komplett fick precis 18 st i lager!

-1 då, för det norpade jag genast åt mig 😏

Nice, beställde en också tack för tipset!

Av kachiem
Skrivet av pytonOrm:

inget snack om nya titan rtx "Ampere" då ??? eller 3070 ti sa han inget om heller

Vart är TITAN RTX "Ampere" ????????? skulle den inte komma eller vad har jag missat

Han sa väl att 3090 "är Titan" för 3000 series, att det är samma prestanda som om de skulle ha byggt en Titan men att 3090 inte kommer vara lika begränsad i upplaga. (... eller så är det jag som har missförstått något i presentationen)

Av kachiem

Ah var sjukt sugen på att köpa ett exemplar, men helt slutsålt överallt i Sverige från vad jag sett, o Inet har listat det som 99 dagars leveranstid så kommer nog inte ske innan vinter.

Av kachiem

Även om dom vill "prova dig" i några dagar så borde dom skriva ett kontrakt som du skriver på innan du börjar jobba, annars så är det svårt att bevisa att ni kommit överens om något.

Här är en lista på olika anställningsformer: https://www.unionen.se/rad-och-stod/anstallningsformer
Och här är lite om anställningsavtal: https://www.unionen.se/rad-och-stod/anstallningsavtal-ett-skr...

Av kachiem

Har du provat med olika konfigurationer av existerande DDR3 ? Det kan även vara ram minnet som slutat funka så vitt jag vet.

Av kachiem

Vet inte om det skulle hjälpa, men du kan testa kolla hur din internettrafik funkar med Wireshark, det kanske ger något svar på varför nätverket beter sig som det gör.

Är det samma problem om du kör simkortet med 3g direkt på telefonen utan att dela uppkopplingen?

Av kachiem

Om man slänger in alla komponenter i komponentkoll.se så ser man nypris för allt
https://komponentkoll.se/bygg/KnxjL (hittade ingen WD SSD på 256GB så tog en dyrare SSD från samsung istället som exempel och skärmen med 240hz och 25tum hittade jag inte så valde "dyraste skärmen" med 240hz refresh rate från AOC)

Så nypris visar att komponenterna kanske var värda uppemot 36000, men detta var när CPU och GPU var "top of the line" och det inte fanns bättre alternativ.

Men skulle inte säga att ett 1080 ti är värt 9000kr begagnat i dagsläget, kanske närmare 5000 som mest. (osäker, själv skulle jag nog inte betala mer än ~4000 för ett 1080 ti dock)
Och CPU och moderkort kostar ihop nästan 15000kr vid nypris men modellen är flera generationer gammal, så om du köper en ny CPU och ett nytt moderkort för låt säga 6000kr så kommer den nästan säkerligen fungera lika bra eller bättre än 7900x, p.g.a det så hade jag nog inte betalat mer än 6000kr för CPU och moderkortet.

Om man bara kollar på alla saker utan cpu och moderkort och grafikkort så kommer priset ner till 12160 kr för "nypris" för allt inklusive skärm, men om man sedan tänker på att den är begagnad och förmodligen några år gammal så kan man väl dra av minst ett par tusen för det.

Så för allt utom moderkort, cpu, grafikkort så låter 8000-10000kr okej enligt mig. Sedan om du tar hänsyn till moderkort, cpu, gpu så känns det nästan som att dom i sig borde vara värda runt 6000kr. Det beror lite på hur mycket man vill värdera ett gammalt moderkort och en gammal processor, det är inte som att processorn och moderkortet är värdelöst eller dåligt, utan skulle förmodligen prestera väldigt bra.

Enligt mig så vore ett "rättvist" pris för hela datorn med allt inkluderat ligga på ungefär 13000 kr, beroende lite på hur generös man som köpare känner sig.

Personligen så tycker jag max 10000kr vore mest rimligt om det nu är en kompis.

Av kachiem
Skrivet av Baxtex:

Det var riktigt bra! 😀

Ska inte glömma att man får skatta mer desto mer du tjänar. Jag har dubbelt så hög lön som min sambo men efter skatt är det ingen gigantisk skillnad.

Yep, är rätt nöjd med hur min karriär gått än så länge. Tror dock inte jag kommer få särskilt mycket mer i lön om jag inte siktar på att bli en ledare av något slag, men får se om jag vill göra något annat än koda i framtiden dock. Är fortfarande under 30 så kanske om ett par år...

Och det är som du säger, det är väldigt mycket skatt när man har högre lön, efter skatt så är det ~36k kvar, men har begärt om löneväxling för några tusen fr.o.m juni för den delen som skattas mest så kommer betala lite mindre skatt efter det åtminstone.