Inlägg

Inlägg som aabbcc har skrivit i forumet
Av aabbcc
Skrivet av Wikai:

Produkt: Lenovo G27q-20
Länk: https://www.webhallen.com/se/product/332502-Lenovo-G27q-20-27-QHD-IPS-165Hz-1ms-HDMI-DP-FreeSync-G-Sync-Kompatibel
Kategori: Skärmar
Prisjakt: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5645051
Pris: 2790 kr

Prisvärd 27" 1440p 165 Hz IPS-skärm. FreeSync Premium / G-SYNC Compatible.

Slog till på denna som tipsades i andra tråden! Låt se hur stort hopp upp 27" 1440p @ 165hz är från min gamla 24" 1080p @ 60hz

Av aabbcc
Skrivet av pine-orange:

Har du aktierna i en försäkring som till exempel https://www.kaptena.se/ eller har du dem som vanliga aktier?

Vanliga aktier

Av aabbcc
Skrivet av e1m1:

Spännande att se någon som håller på med olista bolag. Jag känner mig som en ganska van investerare, men olistade bolag är helt okända vatten för mig (och antagligen de flesta andra också).

Har du några speciella metoder i hur du går tillväga när du bestämmer dig för att handla olistat, jämte mot vanliga listade bolag eller fonder? Har hört att olistade bolag i regel har rätt bra rabatt mot om de senare tar steget till att bli listade, är det den stora anledningen till att man handlar dem, eller finns det några andra anledningar?

Anledningarna är väll mest att jag har diverse vänner som startat bolag som dels går riktigt bra samt som jag personligen tror på planen för samtliga jag är inne i är börsnotering inom 1-2 år så ja rabatten som du säger ser i dagsläget ut att ha blivit ganska rejäl.

Av aabbcc
Skrivet av Skrotnisse92:

Vad kör du för tech-fonder?

JPM US technology
TIN ny teknik
Thematica future mobility

Av aabbcc

Det som nästan stör mig mest är att jag har svårt att hitta någon annan 27" skärm (4k eller 1440p spelar ingen roll för min del) med vettig panel som ser clean ut och inte skriker gamer...

Av aabbcc
Skrivet av anon910:

just nu inne i en spekulativ period med ena depån, in i Denison Mines, Uranium Energy och ökat i Energy Fuels förra veckan, ingen plan för dessa, har dok väntat på att 2005-2007 ska upprepa sig när det gäller uran bolagen,

Vad är det som får dig att tro på uran? Min magkänsla säger att det kan vara värt att undersöka närmare nämligen men har aldrig tidigare haft några rena råvaror/råvarubolag.

Av aabbcc
Skrivet av anon334363:

Tror Swedbank kör mycket Java. Tror Sogeti har dom som kund, som är ett bolag som är väldigt enkelt att komma in i, särskilt om man har din erfarenhet.

Tack! Är java något att satsa på om man vill framtidssäkra, vet iaf att vi körde en hel del java hos min senaste arbetsgivare.

Sen kommer jag inte heller vara jätteintresserad av att gå via konsultbolag eller storbank för den delen då jag känner mig klar med båda.

Skrivet av frostfield:

Min uppfattning som .Net-utvecklare i Göteborg är att Java och C# är lika gångbara. Får intrycket av att det finns mycket jobbs som Nodejs utvecklare också. Nodejs är en runtime precis som .Net fast man kodar JavaScript istället.

Jag får intrycket av att googles språk Go börjar blir lite mer populärt också, men inte på långa vägar lika stor som C# och Java.

Tack! Vet inte hur mkt Göteborg skiljer sig mot Stockholm men rent spontant tänker jag industri vs finansbolag. Kan språken skilja sig så markant mellan branscher? Låter ju iaf som att det är java och C# som många kör med.

Av aabbcc

Tre portföljer:
50% i diverse fonder
30% börsnoterade bolag
20% privatägda/icke listade bolag.

Sätter av runt 25k per månad, fonderna är uppsatta att köpas enligt förangivna vikter på nordnet, aktierna är mest på känsla lol. Jämförelseindex SPY och Nasdaq composite (finns säkert mer relevanta), har slagit båda med ca 5-15% senaste 5 åren så jag är nöjd.

Fonder, blandning av passiva index samt aktivt förvaltade fonder:
Tech: 56%
Investmentbolag: 13%
Global: 12%
Asien: 12%
Sverige: 4%
Global-Småbolag: 4%

Börsnoterat:
Mestadels amerikanska spacs, en näve value stocks och lite boalg i cannabisbranschen. Har dock sedan i februari trimmat ner mina innehav i spacs och sakta men säkert skiftat till value.

Privatägda:
En blandning av fin och foodtech bolag.

Av aabbcc

Tips på utbildning - systemutvecklare

Jag har på senare dagar intresserat mig mer och mer för att sätta mig in i programmering. Fram till idag har jag arbetat som projektledare och business analyst i diverese "digitaliseringsprojekt" inom finans, allt från rapporteringsflöden till att driva projekt för att bygga kundportaler (web). Jag är utbildad nationalekonom men har under de senaste 10 åren jobbat mellan verksamhet och IT och jag har ett hyfsatt grepp om båda bitarna.

Under samtliga projekt har jag med min begränsade erfarenhet försökt sätta mig in i såväl sql som webutveckling för att helt enkelt få en bättre förståelse.

Dessvärre har bolaget jag jobbat på nu lagt ner pga dålig lönsamhet så jag tänker att det är ett ypperligt tillfälle att söka till någon form av YH utbildning. Jag vill vara kvar i finansbranschen men mer rikta in mig på att göra mer hands on arbete, tex i form av systemutvecklare eller kunna SQL.

Har någon tips på en vettig systemutvecklar utbildning? Jag vet inte riktigt vilket språk det är som gäller (net, C#, java?). Under sommaren har jag försökt lära mig C++ (mest för att kunna pilla i unreal engine).

Av aabbcc
Skrivet av davitto:

K3 med nordic iso ska komma ut i slutet av denna månaden

Köpte en k3 ansi för flera veckor sen

Av aabbcc

Nu minns jag inte vem det var som tipsade mig om en Microsoft numpad, stort tack till dig iaf, detta funkade perfekt!

https://i.ibb.co/m0M5dCp/PXL-20210719-111232637.jpg

Av aabbcc
Skrivet av BjoerklundM:

Tjena!

Sitter och kollar efter nytt tangentbord och har egentligen fastnat, trots gamingmärke, för Razer Pro Type men det verkar inte komma med ISO Nordisk layout...

Jag söker alltså egentligen ett fullsize mekaniskt tangentbord, gärna trådlöst och möjlighet att switcha enkelt mellan 2 enheter(kan vara 2,4 adapter till ena och BT till andra) om möjligt, vitt för att passa med Razer Pro Click..

Måste även vara bakgrundsbelyst.

Finns det något sådant eller sitter jag och drömmer om något som inte är tillgängligt?

Ljudnivå är inte så viktigt men det behöver ju inte väcka grannarna om jag spelar sent någon kväll

Edit: Gärna inte lågprofil som Logitech G915...det var för konstigt för mig..

Säg gärna till om jag missat något!

Keychron k4
https://www.keychron.com/collections/keyboard/products/keychr...

Av aabbcc

Lampor som går att styra på endast lokalt nätverk?

Finns det? Jag ser ingen som helst mening med att mina taklampor ska vara uppkopplade mot cyberspejs. Har i dagsläget 3st smarta lampor från deltaco som jag helst skulle vilja kunna styra endast från lokalt nätverk:
https://www.inet.se/produkt/3301380/deltaco-led-lampa-e14-wif...

Av aabbcc
Skrivet av griid:

Problematiken är när företagsmobilen styr vad man får- och inte får installera, då väljer fler och fler dubbla mobiler helt naturligt.

Eller när man inte ens kan ta printscreen eller använda copy paste...Nej du, tacka vet jag dubbla telefoner.

Skrivet av Cove:

har du information om något företag som har en sådan kontroll? finns det ens? känns ju helt klart overkill för alla företag utom de som jobbar med top secret stuff.

Jag var konsult några år hos ett relativt stort fondbolag, där funkade det så.

Har också varit konsult på storbank där konsulter inte fick jobbmobil och därmed inte kunde komma åt jobbmailen genom privat telefon. Detta gick dock att komma runt genom att ta hem ett cert från intranätet, tanken var dock aldrig att konsulter skulle få göra det på bankens icke sanktionerade telefoner, snarare fanns certen på intranätet ifall IT inte hade tid att fixa det där åt dig på din jobbmobil innan du fick den.

Long story short, compliance och legal fick reda på att x antal konsulter hade tagit hem certen till sina privata telefoner och var i krisläge. Det cirkulerade x antal mail mellan compliance, legal och it om hur situationen skulle lösas, att be konsulterna ta bort certen skulle förmodligen inte hjälpa. Compliance kom då på den fantastiska iden att dem skulle wipea alla konsulttelefoner då banken hade root access i och med certen. Legal undrade om det verkligen var ok ur ett legalt perspektiv. Mer än så fick jag inte se av mailkonversationen. Det slutade iaf med att it drog tillbaks certen.

Av aabbcc
Skrivet av Trunk:

Jag blir matt, det finns för många tangentbord. Tacksam för alla tips jag kan få, helst för specifika modeller men generella tips fungerar också (t.ex. vilka brytare och dyl.).

Storlek: Ca 80 %. Det viktiga är att det finns piltangenter och att det inte finns en numbpad. Jag vann nyligen en 60 % men hur mycket jag än försöker kan jag inte vänja bort piltangenterna.

Layout: Svensk ISO, men det är inte jätteviktigt.

Anslutning: Trådlöst och laddning via usb-c. Trådlöst är ett absolut måste men usb-c är bara högst önskvärt.

Bakgrundsbelyst: Det är ett absolut måste. Simpel rgb-bakgrundsbelysning är trevligt jag bryr mig inte alls om häftiga blinkmönster och dyl.

Brytarpreferenser: Taktila. Lite lätt klickande ljud är bara trevligt men jag vill inte ha de mer hägljudda varianterna.
Jag har bara erfarenhet av två mekaniska brytare:
Razer orange (taktila som är lite tystare). Har egentligen inget ont att säga om dessa. Lagom ljudnivå men eventuellt skulle jag vilja ha lite mer taktil känsla. Kanske.
Cherry mx red. Jag gillar dem inte, de känns lite svampiga vilket jag gissar beror på att de är linjära. Ok ljudnivå.

Övrigt: Absolut inga ”super supreme l33t gaming”-loggor som syns. Diskreta loggor är dock ok.

Pris: Vid 1.500 kronor börjar plånboken gråta men helst ska det vara billigare än så.

Som sagt, tacksam för den hjälp jag kan få.

Jag beställde nyligen ett Keychron K3 (inte fått det än) men det tickar alla boxar förutom ansi.
https://www.keychron.com/pages/keychron-k3-wireless-mechanica...

Annars finns Keychron K1v4 utan numpad.

Av aabbcc
Skrivet av the squonk:

Helt vrickat att man skall behöva ett script för att handla av AMD

Ja, man måste ha scriptet för korten säljer slut så fort att köpknappen aldrig hinner dyka upp. Scriptet gör att man hinner se och trycka på den, kanske, även med script kan det behövas några veckors försök.

Visserligen har 6800XT halva hashrate av RTX3080 men till MSRP är det ändå en god affär för miners

Kan du länka till scriptet?

Av aabbcc

Samma problem här (ownit).

Av aabbcc
Skrivet av TheBodyLotion:

Flytta den från elskåpet och takmontera accesspunkten.

APn kan inte placeras horisotellt i taket utan att riskera husfriden, eventuellt att jag skulle komma undan med att placera den horisontellt på undersidan av hatthyllan. Det störiga är att den gamla ap lite inte hade några som helt problem med att stå på exakt samma plats...

Av aabbcc

Uppraderade från unifi ap lite till wifi 6 lite, hemsk performance

Uppgraderade min ap för ett tag någon vecka sen från en Unifi ap lite till Unifi wifi 6 lite. Sen dess har performance i termer av både hastighet och räckvidd varit horribla. Den nya APn är placerade på samma ställe som den gamla och ingenting annat har ändrats förutom att det sitter en poe injektor mellan min edgerouter x sfp och APn.

Främst är det prestandan på min stationära burk som stör mig mest, i den sitter ett intel AX200 med intels egna wifi antenner.

Hastighet:
Jag har 2 separata SSID, ett för 2.4ghz samt ett för 5ghz

2.4ghz: kanal 11, HT20, Transmit power Auto. Här får jag knappt 25 ner och 15 mbps upp. Med den gamla apn fick jag konstant 95 mbps både upp och ner.

5Ghz band, channel 42 (har tidigare testat 58(DFS) som var helt fri), HT80, Transmit power Auto - 65/21 mbps samt 95/95 med den gamla.

(Enhet med namn: 8e:02:7b:aa:66:da är min google pixel 3a).

https://i.ibb.co/g9QWJgn/channel-scan-20210625.png

https://i.ibb.co/k0sz7dH/clients.png

https://i.ibb.co/h7rcK5n/config.png

Räckvidd:
Tidigare kunde jag sitta på balkongen och arbeta, ladda ner stora filer, ta videosamtal på teams etc. I dagsläget kan jag knappt öppna en en hemsida eller ett mail utan att det tar ca 10-15 sekunder. APn kan inte placeras horisotellt i taket utan att riskera husfriden.

https://i.ibb.co/GWJQTSx/floorplan.png

Placering av AP

https://i.ibb.co/CWrL1Bc/PXL-20210614-151304185-1.jpg

Av aabbcc
Skrivet av moire:

Beläggningsgrad över tid ?

Har varit konsult i 6 år och alltid varit hos en kund i taget 100%. Varit utan uppdrag en gång, då satt jag på bänken i tre månader.