Inlägg

Inlägg som aabbcc har skrivit i forumet
Av aabbcc
Skrivet av lambdan:

Bra val, tror ni blir väldigt nöjda

Hon är toknöjd och jag är tokavundsjuk haha! Har själv en stabil gamingburk och en surface pro 4 men batteritiden är helt galen på hennes m1. Hon laddade den fullt för att sedan använda den från kl 16:00->23.00, viloläge över natten sen användes den från 10:00-16:00 och då hade den efter 13 timmars blandad använding 28% batteri kvar

Ang rosetta 2/emulering har vi testat med Microsoft word 2019 som hon använder i princip dygnet runt då hon är författare, spotify, calibre och qbittorrent. Emuleringen verkar ske helt seamless och man märker inte ens av det.

Av aabbcc

Äsch det blev en ny macbook air m1

Av aabbcc
Skrivet av Aktsu:

Håller inte med egentligen, de flesta hade nog varit lyckligare med 80k/mån kontra 40k givet samma arbetsinsats. Det är dock inte det enda som skapar lycka eller ens speciellt mycket efter en viss punkt. Det är ju så att många som tjänar mer lägger in mycket mer tid också vilket ju påverkar negativt istället, det är dock inte något som måste vara så. För mig personligen är tid mycket mer värt när det gäller lycka, jag skulle personligen hellre tjäna 20k/mån och ha frihet än 80k/mån och inte ha någon.

Jag har optimerat för både lön och tid sedan jag började jobba, så idag lägger jag egentligen exakt så mycket tid på jobbet som jag vill varje dag samtidigt som jag tjänar hyfsat. När det inte är roligt längre så slutar jag och ibland börjar jag inte ens om det inte känns kul. Hade jag inte vart nöjd med mitt jobb hade jag bytt eller startat något eget, det finns så många andra sätt att tjäna pengar på idag.

Hm jag vet inte ändå, jag har gått från 22->32->54->58+bonus inom loppet av några år och är under 30. Det hoppet som kändes mest för mig i form av lycka var det första från 22->32, det gjorde så att jag kunde köpa bostad med min sambo, vi behövde inte snåla på resor/krogen/resturanger etc. Mina utgifter har ju inte ökat nämnvärt i takt med att lönen har gått upp (snarare ner sen corocna haha..). Enda egentliga skillnaden är väll att sparandet ökat, vilket å andra sidan ändå kommer dumpas i en lägenhet då vår 2a börjar bli för trång.

Av aabbcc
Skrivet av boibo:

Håll dig till orginalladdare. Om det är nått som är sant så är det att laddare ska man inte snåla med.
Dåliga laddare har hög ripple, upp till 70 volt! Detta skadar komponenter över tid.

Finns även brandrisker med dåliga laddare. Macbooken kräver usb-PD och 20v. Gärna en 60w eller mer.
En vanlig mobilladdare är ingen bra ide, 15w kommer troligen aldrig ladda din dator fullt.

så dyr är inte apples laddare. Men köp du en kinaladdare (detta inkluderar märken som deltaco).

Vsa mig gärna en datorladdare som har ripple på 70v? Normalt sätt mäts ripple i mV. Sen har jag nog inte ens sett en laptopladdare som matat ut mer än 20v på sekundärsidan. 70v in i valfri laptop hade gjort väldigt mkt mer än skada på komponenter över tid, snarare en jävla massa skada instantly.

PS: hen var ute efter en usb c kabel och inte en laddare.

Av aabbcc

Macbook air M1, intel eller uppgradera Macbook pro 2012?

Så, min sambo har börjat lessna lite på sin macbook pro 2012, för tre år sen bytte vi ut hddn till en samsung ssd och det gjorde underverk. På senare dagar har den dock slöat ut, då den bara har 4gb ram och 3gb används idle samt att batteriet inte längre håller.

Hon är sugen på en ny dator, främst macbook air då hon ofta bär runt på datorn och inte behöver prestandan från pro.

Jag är dock lite halvt skeptisk till nya Macbook air M1, mest pga m1 arkitekturen och osäkerheten kring vilka program som kommer funka eller inte, alternativet är macbook air 2020 intel. Eller är jag tokig som tänker att det är värt att blåsa på med 16gb ram i hennes befintliga macbook pro till en kostnad av 700kr? Vidare kostar nya macbook air m1 12500kr och har endast 8gb, 16gb skulle öka kostnaden med 2500kr...

Hennes befintliga macbook pro:
Mid 2012
Intel core i5 2.5ghz
4gb ram
128gb samsung ssd

Alternativt försöka hitta en nyare macbook air men som fortfarande kör på intel cpu?

Av aabbcc
Skrivet av stocken:

Varför inte bara montera GPU fläktarna i chassits botten, sen mellanmontera typ en utskuren foam platta? gratis stöd för att hålla uppe GPU'n, samt tekniskt sett något som hjälper lite att absorbera ljud och vibrationer i chassit

Testade typ det först, hade dock ingen mellanplatta mellan fläktar och gpu, detta resulterade i ca 10c sämre temp, sen hade jag inget vettigt material hemma att göra en "platta" av så de fick bli buntband GPUn hålls btw uppe med en liten 20mm hög distans som är fastskruvat genom undersidan av bottendelen (syns ej på bild).

Skrivet av macmann1:

Satt och funderade lite. Skulle det göra någon skillnad (positiv/negativ) om man ändrade så fläktarna på CPU-kylaren tog in luft bakifrån istället för att blåsa ut? Kör alltså insug i botten och sidan just nu, samt utblås bak och i toppen.

Jag kör mina fläktar så!

GPU suger in från botten, CPU suger in bakifrån och blåser ut in mot chassit samt i toppen sitter 2 fläktar som blåser ut. Max temp när jag kör prime95 small + furmark är 74c för cpun (ryzen 3600 iu auto oc med noctua nh-u12s), kör med meshpanelen. Inte testat att vända på cpu fläktarna dock.

Av aabbcc

Nu är jag nog helt klar med bygget, valde att deshrouda mitt nitro 5700xt pga fläktarna lät fan som ett jetplan när dem var igång >45%. Slängde på 2st Arctic P12 som intake. Tempmässigt är det ca 10c lägre junction temp när jag äter upp gpun i furmark men framförallt är kortet nu TYST. Även när fläktarna är på 100% så låter dem säkrt hälften så lite som orginalfläktarna.

https://i.imgur.com/kL4mJZ6.jpeg

Av aabbcc
Skrivet av macmann1:

Finns även i lager hos Komplett nu!

https://www.komplett.se/product/1167590/datorutrustning/dator...

____________________

NU! Känner jag mig äntligen klar med mitt bygge. Efter att ha beställt Scythe Fuma 2 till serverbygget i chassi #2 och blivit påminnd hur skönt det är med luftkylning i idle, så kunde jag inte hålla mig från att testa det i main-riggen. Beställde således en Pure Rock 2 till servern istället (en oklockad 2700 som idlar för det mesta lär inte behöva mer) och började härja igen.

Slutresultatet då:

Scythe Fuma 2 back exhaust
2x 120mm NF-S12A top exhaust
2x 140mm NF-P14S Redux 1500 bot intake (deshroud 2080ti)
1x 140mm NF-P14S Redux side intake

När jag spelar PUBG (vilket är det mest krävande jag gör) så ligger både GPU och CPU kring 70 med fläktarna på 800 RPM. Lite spikes på CPU men inget vansinnigt. CPU på 5ghz 1.3v, GPU undervoltad till 0.875 vid 1815Mhz.

https://i.imgur.com/Y4pqVD3.jpg

Helt klart inspirerad av @holter

Varför inte bara skruva in fläkten direkt i sidopanelen? Gjorde jag på min

Av aabbcc
Skrivet av femkantig:

blir ett grymt compute kort tack vare sin framebuffer för olagliga kryptovalutor

Vilka kryptovalutor är "olagliga" kontra "lagliga"?

Av aabbcc

Tog tag i kabelhärvan men hade inte riktigt tålamod ändå, detta får duga då jag kör med mespanelen

https://i.redd.it/v4qm3u3za8i51.jpg

Specs:
Ryzen 3600
Noctua NH-12US with an extra Arctic p12 fan in the rear as intake
16gb ram
Shappire Nitro+Corsair sf 750w
1x 500gb samsung evo 860 SSD
1x Kingston A2000 1Tb NVME
2x Arctic P12 as top exhaust
2x Arctic P12 as bottom intake

Temps
Ambient: 22c
CPU idle: 40c
CPU Cinebench R20: 73c
GPU idle: 37c
GPU Heaven Benchmark: 65c and 84c hotspot

Av aabbcc
Skrivet av Thomas:

@aabbcc Har du någon annan kontroll eller liknande inkopplad som skulle kunna spöka?

Ne ps4kontrollen var urkopplad. Här kommer en video på problemet. Detta är från training session när man ska landa planet, så fort jag rör någon av kontrollerna, i detta fall ökade jag like throttle så störtdyker planet. Det är som att ena trim knappen defaultar till att vara nedtryckt?

EDIT: löst "problemet" nu. Trim är by default assignat till både joysticken och throtteln för T.1600, på throtteln finns en liten pot på sidan (som råkade vara vriden till max)...

https://forumbilder.com/images/2020/08/28/throttle.png

Av aabbcc
Skrivet av Thomas:

Hm, skumt. Har du kalibrerat den? Borde gå att hitta i startmenyn (dvs i Windows, inte MSFS), på engelska heter den "Set Up USB Game Controllers".

Där ser det ändå bra ut:

Joystick centrerad

https://i.imgur.com/qVjfRiB.png

Joystick framåtdragen

https://i.imgur.com/GGsocq5.png

Skrivet av Nissling:

@aabbcc: Du kan ändra dead zone i spelet (ligger under controls -> sensitivity). Det, samt kalibrering, löste de problem som jag hade både med min joystick och även Xbox-kontroll.

Ska kika på dead zone i spelet, hade inga problem när jag körde med min ps4kontroll dock.

Av aabbcc

Fick precis hem THrustmaster T.1600 Hotas. Har dock ett problem, när jag släpper joysticken och den är centrerad verkar flight simulator tro att den är framåtdragen till max så planet störtdyker. Har inte installerat några drivrutiner från Thrustmaster och kör med standard mapping i FS2020 där både thruster och joystick dyker upp :S

Av aabbcc
Skrivet av Flexiblus:

Tycker ni att 40 avg FPS är acceptabelt? Kör allt på high just nu och hamnar aldrig under 30 FPS.
Tycker ni att jag borde investera i nya komponenter för att få högre FPS?

Ja alltå det är ju inget fps, tycker allt över 30 är fullt accaptabelt.

Av aabbcc
Skrivet av Puttefnasket:

Nu är det ju lite svårt att avgöra vad för kvalité man får genom några bilder men jag har svårt att se att det är någon större kvalité på den där joysticken, ser yt finishen ut så där så ser antagligen insidan lika ut och det bådar inget vidare för kvalitetén ifråga...

Självklart är det så, utgår främst från recensioner av deras andra modeller som inte kostar många kronor fler än den nya!

Av aabbcc

Någon som beställt en Gladiator NXT joystick? VKB sticksen ska tydligen ha ljusår bättre kvalite än tex thrustmaster grejerna samtidigt som dem inte är så våldsamt dyra (iaf NXT modellen) https://flightsimcontrols.com/product/gladiator-nxt-fast-rest...

Av aabbcc

Produkt: Mionix Sargas s musmatta
Länk: n/a
Pris: 9:-

Köpte denna på Inet @ Sveavägen (verkar inte finnas på deras webshop), dem låg i en stor låda framför disken och var nedsatta från 99kr eller 199kr (minns ej). Musmattan iaf är hur grym som helst, tycker min Logitech master mx2 funkar mkt bättre på detta 9kroners fynd än min corsair mm350 eller razer goliathus.

Av aabbcc
Skrivet av Reko85:

Finns nätagg kvar?

Det finns kvar!

Av aabbcc
Skrivet av Sando:

Trevligt! Vad är det för grafikkort du har? Tänker närmast på utrymmet mellan kortet och fläktarna. Jag funderar lite på om mitt RX 5700 Pulse på 46,5mm passar in med fläktar i botten.

Shappire nitro 5700xt, men det är TIGHT, har för mig min gpu är 49mm! Fläkten längst bord från HDMI/då kontakterna på gpun slår i chassifläktarna pga gpu sag i bakre delen, jag fick lösa det genom att skruva dit en 30mm distans genom fläktskruvshålen på undersidan av chassit. Distansen syns i bilden någon cm till höger om den nedre högra chassifläkten.

Av aabbcc

Fick hem mitt case från overclockers.co.uk i måndags. Ska fixa kabelhärvan imorgon när min nvme disk kommer och 3.5" kan flyttas ut

https://forumbilder.com/images/2020/08/19/IMG_20200817_181320.jp...