Inlägg

Inlägg som CarlArthur har skrivit i forumet
Av CarlArthur

Blev skivan från bauhaus med de 4 ikea benen på. Skivan känns stabil nog men benen är kanske lite rangliga o känns något veka, duger dock och kommer hålla. Har inte oljat in än, måste dock göras snart då bordet typ kliar på underarmarna utan olja...

Av CarlArthur
Skrivet av tonii:

Jag har den där skivan från bauhaus med 2st armstativ och har inte sett någon påfrestning än så länge. Den är dock rätt ny så hur det ser ut om ett par år är svårt att säga. Känns tveksamt att den skulle ske något då den är 27mm tjock.

Jag köpte en olja som härdar och den verkar fungera bra. Minns inte namnet nu men den fanns också på bauhaus. träet blev lite varmare i tonen så man får ha det i åtanke.

Fint! Kör du 4 simpla ben på det eller hur ser det ut?

Av CarlArthur
Skrivet av Eric Keys:

Tror jag kör med en sån Bauhaus skiva(tror samma tjocklek) …har en lång arm med en 27” skärm sittandes på den, där monitorn ofta är fullt utdragen (dvs själva displayen sitter ofta på motsatta sidan av skrivbordet mot armfästet).
Hade jag suttit nära skrivbordet hade jag alltså haft skärmen upptryckt i ansiktet. Med det vill jag ha sagt att skivan i sig är väldigt stark då den klarar den belastningen.

Jag hade en Ikea skiva innan, men jag såg redan efter någon vecka att den inte skulle hålla i längden, den började liksom svikta.

Jag själv har skitit i att behandla bordskivan öht. Tänkte först olja alternativt betsa, men bestämde mig för att den får slitas och bli skadad, gärna ringar från glas osv, tänkte att det bara är snyggt när den får missfärgningar och dylikt. Smaken är som baken.

Edit: benen jag har är från jula tror jag, men hade höj/sänk-bara från Ikea. Störde mig på att ena Ikea benet inte stannade i samma höjdläge, så bordet blev vingligt, därav byte till jula-ben. I övrigt bör inte belastningen på benen vara ett problem gissar jag.

Hur många ben kör du och vilken storlek på skrivbordet?

Av CarlArthur
Skrivet av Wyver:

Hur ser klämman ut som du har köpt?

t.ex. skruva in en sånhär, så finns det inte en chans att det böjs.
https://www.bauhaus.se/hornskydd-norgips-29-hsk-561449

Bra alternativ! De är denna jag har köpt.

Av CarlArthur
Skrivet av QRikard:

Ska du olja själv kolla på osmo hårdvaxolja (top oil). Har det på både köksbord och vardagsrumsbord (ek) och blir riktigt snygg matt och hård yta som är lätt att underhålla. Känns inte lika kallt som lack och mer resistent än vanligt olja.

Annars köp valfri billig skriva + regel som mrqaffe säger. Skruva (och limma) fast regeln så kommer det bli riktigt stabilt.

Okej tack för tips! Om jag nu kapar djupet från 75 till 68 eller 70 kanske jag kan dra den biten på 5-7 cm som regel under? Jag antar att man kör samma längd som bordet och sätter längst bak vid klämman.

Av CarlArthur

Val av skrivbordsskiva

Hej!

Införskaffade nyligen ett skärmstativ med klämma för mina två skärmar, som givetvis har börjat böja mitt svaga LINNMON bord från Ikea. Så nu blir de dags för en ny skiva.

Jag har inte jätte mycket plats, och tänker därför något i 140 längden, måste inte heller vara super djupt då jag har stativet. MEN det måste vara rejält och inte knäckas igen... Kommer gärna billigt undan då jag är student.

De alternativ jag ser just nu är följande:

Ikeas bekant:
https://www.ikea.com/se/sv/p/bekant-bordsskiva-vitlaserad-ekf...
Kommer den hålla? Den är dessutom på håret till för smal.

Ett annat bra alternativ jag har hittat är denna från bauhaus:
https://www.bauhaus.se/arbetsskiva-ek-ask-1500x750x27mm-raka-...
Den behöver dock oljas in, så tips där mottages. Jag kommer i sådant fall be om att få den kapad till 140x70 cm. Det jag funderar på här är 1, är skivan bra för ändamålet? 2, kan jag dra på 4 vanliga Ikea ben på den? den blir ju trots allt inte jättestor... (Tror benen jag har nu är Adils från Ikea, så i de vekaste laget men svårt o se dem knäckas?)

Andra tips mottages också!

Tack.

Av CarlArthur

Moderkortet kom med 2.4 bios så allt gick väl!

Av CarlArthur
Skrivet av infigo:

Det kräver du har en cpu installerad vad jag kan se, för man går via bios
Sen hade många problem (me included) på b550m steel legend att orginal bios p1.00 samt p.1.10 klarade inte av att updatera rätt region för 5600x back in 2020 om man inte hade typ 3 specifika modeller av ryzen 3000.
Men det är väl bara att se vad för bios den har.

Hmm okej… de verkar dock som att man instant flashar med usb? Behövs de verkligen en cpu då? O borde de isf inte gå med min eftersom den är Vermeer, eller behöver de va en Vermeer som kan köra på de bios den kommer med?

Av CarlArthur

AMD ryzen 5 5600 med ASrock B550M-HDV?

Hej!

Har efter mycket om och men fått råd i en annan tråd att beställa hem nytt mbd och processor, så det blev så. Nu blev jag dock lite orolig, moderkortet kommer imorgon så än är det inte för sent att byta.

Det som oroar mig är att processorn (Ryzen 5 5600) kräver bios uppdatering 2.1 enligt ASrock sida: https://www.asrock.com/mb/AMD/B550M-HDV/index.asp#CPU .

Jag kommer inte anta att den kommer med det, men går det att lösa eller kommer den inte boota? Har ingen AMD processor liggandes direkt att uppdatera den med.
Står däremot att den har "instant flash", osäker vad de innebär men de står att de går att göra med Veermer CPU vilket min då är.

köpte moderkortet på amazon där de står att de är kompatibelt med tredje gen and am4, men de ger väll inte direkt mig något. Här är iaf länken till det: https://www.amazon.se/ASRock-B550M-HDV-stöder-processorer-mod...

Någon kunnig som kan hjälpa en vilsen rackare?

Av CarlArthur

Så då, då var nya delar beställt enligt följande:

https://komponentkoll.se/bygg/zStFL

Stort tack till alla som tagit sig tiden till att försöka lösa detta mysterium, detta känns dock som det rätta valet!

Av CarlArthur
Skrivet av Xorcist:

Vilket nätaggregat kör du?
Införskaffa definitivt ett nytt nätagg, om du ska köpa nya komponenter.

sprillans ny https://www.inet.se/produkt/6904823/cooler-master-mwe-650w-br... . Varför skulle inte den duga?

Av CarlArthur
Skrivet av Swedishchef_90:

https://komponentkoll.se/bild/TPxuL.png

Om du vill köpa nytt begagnat kostar det nog runt 2k

Lär väll kasta på en cpu kylare också kom jag på, eventuellt chassi fläktar?

Av CarlArthur
Skrivet av Yrch:

Vad har du för operativsystem? På ena bilden du laddad upp står det Windows NT.

Märkligt, är iaf windows 10 home

Av CarlArthur
Skrivet av Sunix:

De behöver inte gå jämnt, men ingen verkar gå i 100% och inte heller GPU så då är det nåt annat som sätter käppar i hjulet. Troligtvis minnet kanske.

Har du provat A1/B1

Japp fungerade tyvärr inte det heller, röd led för Dram lös även där. Lutar just nu åt att fiska efter nytt och ge tillbaks denhär lådan till kompisen. Behåller 1070-ti, ssd och nätagg och får köpa chassi, processor, mb samt ram.

Av CarlArthur

Blev denna såld?

Av CarlArthur
Skrivet av Thomas:

Det vore bra att se kärnorna. Ett sätt är att högerklicka grafen i aktivitetshanteraren och välja logiska processorer.
Slutsatsen är sannolikt att processorn flaskhalsar genom att en/ett fåtal kärnor är maxade, och att grafikkortet därför inte kan utnyttjas fullt ut.

50% CPU-användning kan t ex vara 50% på varje kärna, eller 100% på hälften och 0% på resterande. Det sistnämnda är mer sannolikt här tyvärr.

Skrivet av flexm:

Som Thomas skriver ovan, att dra slutsatser av CPU-användning i spel är lite krångligt, då arbetet är utspritt över flera trådar/cores.

Det enklare sättet att tänka på det är att om grafikkortet inte går i 100% utan framerate-limiters så är det CPUn som flaskhalsar (eller närliggande grejer som minne osv). Så tex har du ett spel som bara använder 2 cores av 20 (som exempel bara), så kan CPU-usage stå som 10%, och det ändå är prollen som flaskhalsar.

CPUn förbereder varje bild som ska renderas för grafikkortet, kortet renderar det så fort den kan, sen väntar på nästa, om det står 50% gpu-usage så skulle du tex tex skulle kunna köra 2x fler pixlar i upplösning utan att märkbart förlora några FPS.

Ser ut såhär när cs är igång, verkar som ni säger att dem inte går helt jämnt. Drar vi slutsatsen att det flaskhalsas här då? Dock går ingen på 100%??

Av CarlArthur

Tror jag funnit problemet... Så som jag fick moderkortet med ram så var ramen installerade på A1 och A2, vilket resulterade i singel channel. Nytt problem blir då att när jag sätter i A2 o B2 så startar den ej och DRAM led lyser, kört "mem-ok" knappen som ska återställa efter nya ram inställningarna men den går bara i en loop och slutar aldrig köra. SÅ jag är rädd att moderkortet jag fick är paj och att dem satt i A1 och A2 av en anledning..

Av CarlArthur
Skrivet av Sunix:

Ok, nu har jag inte läst hela tråden och ni kanske redan har kollat, men, om du kollar på dina kärnor när du kör cs2, är det någon kärna som går på 100%?
Samma med GPU, går den på 100%?

@CarlArthur

hmm vet inte exakt hur man ser kärnornas användning... Men Gpu går på typ 40% och cpu på mellan 40-55%. Jag antar typ att GPU går för lågt i användning? Kikar jag runt lite verkar de flesta ligga på 70-100% användning i cs2. kan man dra någon slutsats från detta?

Av CarlArthur
Skrivet av Qrush:

Han kör 16GB @ 2400MHz, är till största del det som gör att han får ut en högre fps. Förvisso 100MHz högre på processorn också.

Har du mätt med CapFrameX eller loggat med MSI Afterburner vilken fps du faktiskt har? Låter mer som att du höftar genom att slänga ett getöga på fpsen när du spelar.

i7 4770k är dessutom bara kompatibel med 1333/1600 MHz ram, så att han har 2400 MHz borde väll kvitta eftersom de borde köras på 1600?

Av CarlArthur
Skrivet av Qrush:

Han kör 16GB @ 2400MHz, är till största del det som gör att han får ut en högre fps. Förvisso 100MHz högre på processorn också.

Har du mätt med CapFrameX eller loggat med MSI Afterburner vilken fps du faktiskt har? Låter mer som att du höftar genom att slänga ett getöga på fpsen när du spelar.

troligtvis en dum fråga men hur loggar man fps i msi ab?