Inlägg

Inlägg som cchriss har skrivit i forumet
Av cchriss
Skrivet av LessHack:

Går inte riktigt för ai är inte så exakt. Alla svar får inte exakt samma lösning, speciellt inte mellan olika program. Några kan påminna om en ai still, men svårt att bevisa om de använt det då de kör Copy paste. Sen de smarta kan ju göra minimala ändringar i koden eller beskrivningarna av hur koden används.

Småändringar behöver man oftast göra oavsett då iaf CHAT-GPT har en tendens att smutsa ner koden med all möjlig skräp som inte behövs just i det fallet som man skriver. Den har också en tendens att göra väldigt mångordiga lösningar.

Skrivet av viller2:

Genuin fråga: Om problemet är så enkelt att en AI kan skriva koden för att lösa det, går det inte då snabbare att skriva koden själv än att hitta lämplig formulering till AI:n och sedan verifiera att den verkligen "förstått" och gjort rätt?

Även för mer komplexa problem borde tiden att formulera frågan och verifiera kunna överstiga tiden att bara göra det själv?

Jag jobbar iofs mest i Matlab (inväntar kommentarer om hur det inte är ett riktigt språk, index ska börja på 0 osv), men har väldigt svårt att se nyttan av AI för den typ av kod jag normalt skriver i mitt arbete.

Nja. Om man är väldigt bekant med språket och vet exakt hur man ska lösa problemet så går det oftast snabbare att göra det själv än att tabba ut och ställa en fråga till chat-gpt och sen kopiera in och sen snygga till koden.
Men oftast slipper man ju det.
Man skriver oftast några bokstäver och så får man ett förslag av cop-pilot.
Om det är rätt så är det ju bara trygga tab så är det klart men ofta måste man ändra det lite. Dock går ju även det oftast snabbare än att skriva allt från scratch. Särkilt om inte är jättevan vid språket.
Och om man tex ska populera en stor json eller en struct med dum data så går det extremt mycket snabbare med co-pilot då skriver den oftast rätt och man behöver bara kontrollläsa.

Det är också ganska kul hur man nu kan hoppa in i ett nytt språk och inte förlora sådär jättemycket produktivitet tack vare co-pilot.

Av cchriss

Jag är lite orolig att rekommendera han 7900x3d eller 7950x3d då jag vet att AMD haft problem när ccd:erna kör på olika frekvens som i de chipen.
Jag är också lite orolig att rekommendera han en Intel i9 då de verkar ha problem med stabilitet.
Jag är lite osäker på hur många kärnor han faktiskt behöver och kan dra nytta av för sitt use case.
En 4080super är ju helt klart ett alternativ. Tycker det är lite synd att den inte har mer VRAM än 4070ti super bara.

Av cchriss

Dator 25 000 före moms. Unreal Engine, maskininlärning, programmering och gaming

Tja min kompis ska köra en dator.
Den kommer användas mestadels för programmering.
Det kommer köras mycket containrar,VM:s osv och projektet han jobbar på är stort så mycket ram krävs.
Han vill bygga saker i Unreal Engine.
Han vill kunna träna AI-modeller. Då budgeten inte riktigt tillåter större modeller så får det väl vara någon form av lämplig kompromiss här.
Han tänker även spela på den. Han har 2 st 4k skärmar och gillar framförallt lite långsammare mer sorry drivna spel.
Han vill även att den ska vara tyst.

Här är någon jag slängde ihop.
https://www.inet.se/kundvagn/visa/nnEoAVJhpkHz5XdCjc6yXPQZ4iI/namnlos

https://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/kundvagn/bild/nnEoAVJhpkHz5XdCjc6yXPQZ4iI/na...

Av cchriss

Tror det kommer funka jättebra. DLSS är riktigt bra för för 4k också. Till och med DLSS performence ser helt okej ut.
Och DLSS quality i 4k presterar som 1440p ungefär.

Av cchriss

Tycker dlss är helt fantastiskt bra.
Dlss performance i 4k presterar ungefär lika bra som 1080p native men är mycket snyggare (än 1080p på en 1080p skärm). Jämförbart med 1440p native i kvalitet.

Dlss quality I 4k presterar jämförbart med 1440p native (på en 1440p skärm) men är mycket snyggare. Nästan like hög kvalitet som 4k native.
Dlss quality I 1440p på en 1440p skärm ser snyggare ut och presterar bättre än 1080p native på en 1080p skärm och är bara marginellt sämre än 1440p native i kvalitet.
Tack vara dlss så tycker jag inte längre att 1440p är the sweet spot. 4k med dlss är.
4k ser dessutom såklart även bättre ut än 1440p när man inte spelar.

Är dock inget fan av FSR. Tycker det nästan är jämförbart med att bara sänka upplösningen och låta skärmen skala upp.

Av cchriss

En till fördel för G-sync modul är ju att den har variabel overdrive.
Dvs skärmen varierar overdrive beroende på frame rate.
Det här kan vara en fördel om man ena dagen spelar ett spel som är låst till 60fps och nästa spelar med 237fps då skärmen alltid får en optimerad overdrive för sin frame rate. Det går ju ändra overdrive manuellt för bästa upplevelsen beroende på vilken frame rate man får i det spel man tänkt att spela om man nu orkar bry sig om tex lite overshoot (skuggor i snabba rörelser).
Det här är ju dock totalt irrelevant på tex en OLED panel som fixar det här galant med blixtsnabb responstid utan att ens ha overdrive.

Av cchriss

React är populärast. Tycker personligen at Vue är lite enklare och trevligare men skulle nog ändå säga React just eftersom det är det vanligaste.

Av cchriss
Skrivet av Cryqer:

Efter lite önskemål från berörd person så blir det Intel och Nvidia.

Knåpade ihop detta;
https://www.inet.se/datorbygge/b1466271/tillbrorhttps://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.pnghttps://www.inet.se/datorbygge/bild/b1466271/tillbror
Vad tror vi?

Onödigt dyrt moderkort.
Det är inget fel att köra b760 istället för z790 om man ändå inte tänkt att överklocka men då gäller det att man sparar en slant.
Det gör man inte med det moderkortet.

Överväg ett billigare 4070. Kortet är enkelt att kyla men här finns det iaf en poäng att välja ett med en lite kraftigare kylare som du gjort. Säger inte att du skall byta ut det men det är värt att överväga.

Hade tagit 13600kf över 14600k. Eller en i7a.
13600k och 14600k är i stort sätt samma cpu. det enda som skiljer är att gen 14 är klockad aningen högre men du kan spara runt 500 spänn här.

Av cchriss
Skrivet av myhorsehaspants:

Ja skäms på oss för att oroa oss för att våra fiender ska komma ikapp oss teknologiskt och utöva deras nya militära makt mot våra intressen. Vi försöker fortfarande komma in i NATO, om vi gör det så blir Kina våran fiende varje sig vi vill eller inte och vi kommer att bli tvungna att kriga med Kina när dem förmodligen ger sig på Taiwan om ett par år (inte mina ord, amerikanska politiker diskuterar detta).

Det borde vara totalstopp för all form av elektronik till Kina. Visst har dem redan byggt upp deras armé ordentligt i syfte av invasion, men ändå onödigt att fortsätta hjälpa dem förbereda sig. Förhoppningsvis tar amerikanska politiker krafttag mot både AMD, Nvidia och övriga.

Håller med om att vi borde passa oss för vilken tech vi delar med oss till diktaturen Kina.
Dock så är inte Taiwan medlemmar i NATO och har inget med Nord Atlanten att göra så det går inte under artikel 5.
Däremot har ju USA sagt att de går in om Taiwan blir attackerat.
Däremot så kan kriget i värsta fall sprida sig till USA:s fastland och då kommer saken i ett annat läge.

Av cchriss
Skrivet av billito:

Shit, du gör det bara svårare för mig nu Om jag börjar kika på 4080, vilken variant enligt dig själv är jag då ute efter?

Skrivet av billito:

17 lax för ett 4080 är lite väl.
Jag vet inte exakt vilket kort du borde välja men finns flera kort under 15.

Jag brukar oftast ta det ett av de billigaste korten av sitt slag och sen dra en liten undervolt för att få ljudnivån till där jag är nöjd.
Går oftast få nästan alla kort tysta och svala utan att tappa mer än någon procent prestanda. Det är inte värt flera tusen för marginellt bättre kylprestanda.
Men sök gärna efter kortet du kikar på så att de inte har några kända problem.
Vad spelar du i för upplösning?
Hur mycket bryr du dig om ray tracing?

Av cchriss

Ja man behöver ju inte bränna hela budgeten bara för att den finns!

Angående grafikkort så är jag en av dom som inte tycker man nödvändigtvis får avsevärt mer för pengarna med AMD i de övre prisklasserna utan jag tycker man får ungefär det man betalar för. Man får mer rastoriseringsprestanda per krona i native upplösning med AMD och mer vram men Nvidia har DLSS som oftast ser ungefär lika bra ut som native och ger runt 30% boost i fps med quality i 1440p.
Fsr är inte alls lika bra.
Nvidia har även betydlig bättre RT prestanda.
Rt reflections ger oftast stor förbättring i grafiken imo dock tycker jag personligen inte att de andra RT funktionerna är värda konstnaden i fps.
Sen är nvidias kort lite mer energieffektiva med så de går tystare och svalare om kylaren är jämförbar vid samma prestanda.
Men med det sagt så ÄR 7900xtx ett bra val. Men att ett 4080 är lite dyrare är rättvist.

Av cchriss
Skrivet av billito:

Tack för svaren

Plockade utifrån det du skickade och petade vidare, nu ser det ut så här.

https://komponentkoll.se/bild/bNEON.png

Vad är fel och vad kunde vara bättre?
Det är en Noctua NH-D15 som jag vill ha inte den i kundvagnen, men den fanns inte att lägga till.

Skulle hålla mig till 7800x3d om jag ville ha ett så snabbt gaming chip som möjligt.
Det är mycket strul med 3d cachen när det är över 2 ccx som i 7950 x3d.

Om du behöver fler kärnor än vad 7800x3d har för någon specifik niche så hade jag kikat på Intel eller vanliga 7950 istället.
Men ärligt talat för en gaming dator i den budgeten så hade jag tagit 7800x3d och sen lagt extrapengarna på ett 4080 eller 4090 istället ifall pengarna håller på att bränna hål i fickan. Alternativt kört på 7900xtx du gör nu och sparat pengarna.

Av cchriss

Uppgradering av cpu, moderkort etc

Setup 1
Totalt pris 5831 sek.

Intel 13600kf
https://www.pricerunner.se/pl/35-3204842236/Moderkort/Gigabyt...

Finns inte så mycket moderkort att välja på som är mitx, där jag kan behålla mitt nuvarende 32gb dd4 minne samt har optisk utgång.

Setup 2
Totalt pris 10186

AMD 7800x3d
https://www.pricerunner.se/pl/35-3202814680/Moderkort/Asrock-...
https://www.pricerunner.se/pl/38-3204696376/RAM-minnen/Kingst...

Jag skall mest spela i 1440p med datorn men även koda.
Jag tror inte det kommer bli någon större skillnad på prestanda i nuläget med mitt 4070?
AMD CPU:n är nog dock tillräckligt snabb för en GPU uppgradering i framtiden utan att bli flaskhals.
Det kommer även nya CPU:er som passar i det moderkortet framtiden.
Jag får även 32 gb mer ram som jag kanske inte behöver just nu men som kan komma väl till pass i framtiden.
Är det en jättedålig idee att para en Intel k cpu med ett b760 moderkort? Jag brukar undervolta men inte överklocka.
Gillar när datorn är tyst under load.
Setupen kommer kylas med en 240 aio.

Det är ju ganska stor skillnad i pris men frågan är om billigt blir dyrt i längden här.

Någon som har en kristallkula eller råd?

Ps. Jag brukar alltid sälja gammla delar på Tradera så jag får tillbaka en del av pengarna när jag uppgraderar.

Av cchriss

Som aktieägare i Microsoft och GPT-4 prenumerant tycker jag inte om det här alls.
Prickade botten i dippen på Microsofts aktiekurs för ca ett år sedan. Överväger starkt att ta hem vinsten eller byta ut aktien mot något annat. GPT-4 prenumerationen behåller jag tills det finns något bättre verktyg.

Av cchriss
Skrivet av Swe.Stars:

Intressant input!
Hur kommer det sig att du valde JAVA-utveckling?
Valde du mellan något annat också?
Funderar själv på Molnutvcklare/Cloudutvecklare men är nyfiken på hur andra tänker som väljer/har valt 🙂

1. Jag visste att jag ville jobba med backend eller fullstack och inte enbart frontend.
2. Jag hade hållit på lite med Java förut så kände mig lite mer bekväm med det.
3. Arbetsmarknaden verkade bäst för det när jag lite slarvigt kollade före min utbildning.
4. Jag ville inte vara tvungen att köpa en ny windows laptop (.net fungerar bäst i windows).
5. Jag sökte några olika men den var den första jag kom in på. Tackade ja och sen såg jag ingen större anledning att byta.

Namnet Java-utvecklare är lite missvisande även om det är det vi hållit på med mest.
Hela denna terminen fram tills nu har vi hållit på med JS, HTML/CSS, Node och Vue.
Hade nog tyckt det varit bättre om vi lärt oss React istället för Vue då det är mycket vanligare hoss företag men det skall vara enkelt att byta från till React när man väl lärt sig Vue.

Såhär i efterhand verkar dock arbetsmarknaden vara lite bättre för JS och .NET åtminstone här i GBG.
Volvo har nyligen sagt upp 1300(?) pers varav många är Java-utvecklare så det verkar som att jag kommer få syssla mest med Python och kanske React (om jag vill) på min Lia.
Men det gör i inget. Ofta är det väldigt lätt att göra samma sak som man gjort tidigare fast i ett annat språk.

Av cchriss

8gb kanske är tillräckligt för vissa användingsområden men inte för en M3 MacBook Pro.
Har väldigt svårt att se vem som ens borde köpa den där datorn i det utförandet.

Känns som att en Air hade varit ett bättre val om man har en budget under 26500.
Hela basmodellen av pro känns lite meh. En extern skärm? Verkligen?
Hade nog nästan hellre sett att de fortsatt sälja m2 pro 14 till lite rabatterat pris och sparat det vanliga m3 chippet till Air:en.

Känns dessutom väldigt obalanserat med så lite ram i en dator med så bra komponenter i övrigt.
En m1 Air duger utmärkt för den typen av användare som klarar sig bra på 8gb ram.

Av cchriss

Jag kör själv Inno3d kortet och är väldigt nöjd. Kör undervoltat. Väldigt tyst.
Om man inte är rädd för att undervolta och finjustera inställningarna själv så är tystast det med bäst kylning men skulle tro att skillnaden mellan korten här är väldigt liten. Du kan få alla de här korten väldigt tysta om du undervoltar utan att knappt tappa någon prestanda. 4070 är lättkylt.

MSI kortet har ingen kylning för vrm så det bör absolut undvikas.
Palit och Ghost ska ha de svagaste kylarna och skall prestera marginellt sämre än FE men Palit finns för 7269 på Amazon så det kanske är värt att kika på ändå?
PNY verkar vara jämförbart med FE.
Zotac kortet är 2.2 slots så dubbelkolla att det passar. Inte hört något om det men skulle gissa det är jämförbart med övriga kort här eller aningen bättre.
Inno3d kortet presterar som FE men har bättre minnes kylning. Finns för 7490 på pro shop är också ett bra alternativ.

Du kan ju kika på den här.
https://www.youtube.com/watch?v=YYRPRARMcf8

Av cchriss

Jag hade nog kört på 9700k varianten. Det tar kanske 2 timmat mer att flytta över allt till din dator och du spar 2000 spänn.
Du får även kylpastan bytt på det viset vilket nog egentligen är dags oavsett.

Spelprestandan är jämförbar med 5600x.

Av cchriss

Vi får se med lite tur kanske nästa iphone—SE får miniskalet fast då antingen med en ips skärm och notch nu när det verkar som att även vanliga iphone får dynamic island.

Av cchriss

Jag går Java-utvecklare på ITHS i Göteborg och är mycket nöjd hittills. Tycker verkligen jag haft tur med läraren. Helt sjukt kunnig och svarar oftast jättefort när man skriver och vill ha hjälp. Några lite svagare i klassen hade dock svårt med honom, de tyckte han var opedagogisk och hade för snabbt tempo. Men den största delen av klassen är jättenöjda med honom.
I övrigt. Ofta dåligt med parkeringsplatser runtomkring.
Skolans lokaler är okej. Ventilationen kunde varit bättre i vissa av rumen men ändå helt okej överlag.

Viktigaste är nästan att man har tur med läraren tycker jag. Gör nog inte stor skillnad om man läser Java eller .NET.
Man lär sig ändå väldigt mycket samma saker.