Inlägg

Inlägg som Nätälskare har skrivit i forumet
Av Nätälskare
Skrivet av loevet:

@MacAllan: Ah, misstänkte det

Jag gillar inte prequel-filmerna, även om Ep 3 har vissa goda element. Nu på senare år har jag kunnat släppa besvikelsen jag först kände för filmerna, och nu kan jag se dem som bra sci-fi-äventyr men dåliga Star Wars-filmer. För min del blir ordningen följande (i ordningen bäst överst i listan):

Ep IV-VI
Ep VII: TFA
Rogue One
Solo
Star Wars: The Clone Wars
Star Wars Rebels
.... myrornas krig
Ep I-III

Du måste väl ändå skämta att Rebels är bättre än myrornas krig?

Av Nätälskare
Skrivet av sunnis:

Inte tillförde något? Den redogör flera olika story-glapp från originalfilmerna... Precis som syftet med Rogue One.

Solo var en prequel som inte behövdes, och mig veterligen ingen som frågade efter. Rogue One var inte heller speciellt nödvändig, man måste inte göra en film om precis allting som nämns i OT. Men Rogue One var i alla fall ganska bra, Solo tycker jag var sjukt tråkig med en riktigt cringy scen med Darth Maul i slutet, hur tänkte dom där egentligen? Fanns ingen mening med att visa honom, och dom gjorde att han framstod som löjlig. Dessutom blir alla dom som inte tittat på de animerade serierna lite förvirrade att han lever, vilket förmodligen är dom flesta vuxna då de animerade riktas mer mot mindre barn. Det snackas ju om en Kenobi-film, inte heller det är så speciellt "nödvändigt" för storyn, men den om någon är i alla fall efterfrågad. För min del hade jag bara velat se den för att jag gillar Ewan McGregor inget annat.

Ska man göra en massa standalone SW filmer kan dom väl lika gärna göra film på en annan tidsera?

Av Nätälskare

Varför skall allting vara mellan ep3 och 4? Vi har alltså redan 2 filmer som utspelar sig där, och story mode Battlefront 2, är visserligen mycket intressanta stories man kan göra där men det blir för uttjatat, vore nice om man släppte ett spel som utspelar sig under the Old Republic (som inte är ett MMO...)

Av Nätälskare
Skrivet av enbom:

Nu är det ju JJ Abrams som gör Ep9 inte Rian.
Det har ju funkat bra för MCU-filmerna. Där många av de regissörerna mest gjort mindre filmer eller bara serier etc.

Med MCU har man dock comics att gå efter också, i SW är det lite annorlunda, man skall göra en helt totalt ny story, vissa kanske är bra på att regissera men inte bra på att skriva en story osv.

Av Nätälskare
Skrivet av Mangee75:

Förstår du så många fel det va i detta inlägg?
USA har demokrati på pappret men inte i verkliga livet , anser du att dom har det som vi i Sverige? Där alla har rätt till sjukvård osv...
I detta land "USA" sitter tusentals fängslade som dom anser en fara för att dom just är oliktänkande.
Jag säger inte att Kina är ett dugg bättre , men jag kan inte förstå denna bild som målas upp av USA.
" Fem miljarder dollar till en mur mot Mexiko, lyder kravet från USA:s president Donald Trump. Får han inte pengarna hotar han att stoppa en uppgörelse i kongressen om fortsatt finansiering av sju federala myndigheter – vilket kan leda till nedstängning av dessa.
Vilket han också gjorde , vanliga arbetare fick lämna sina hus och blev skuldbelagda "
Är det detta du kallar för demokrati?
USA skapar en massa problem i världen och det är tyvärr vi andra som får ta resterna när deras världspolis lek är slut!

Vilka är fängslade för att dom är oliktänkande menar du?

Ja USA har demokrati, eller menar du att Trump inte kan avsättas? Bara för att du inte håller med den sittande presidenten så betyder inte det att han är någon diktator, vinner han nästa val så är han ändå borta om 4 år efter det, då det faktiskt finns en begränsning till hur länge en person kan vara president. Trump gör bara sitt jobb, dvs gör allt han har laglig rätt att göra för att framföra den politik som hans väljare ville ha och är anledningen till att han sitter i vita huset från början.

PS: Vem tror du hade lekt världspolis om inte USA? Sen är det ju inte sällan folk klagar på när USA blandar sig i, men så klagas det om dom inte blandar sig i också, vad dom än gör så är det ju fel.

Av Nätälskare

Efter att både TLJ och Solo sög riktigt hårt så är jag väl inte direkt hypad denna gången, i Solo kunde dom inte ens få till en bra skådespelare för att spela Han, dessutom tillförde inte Solo någonting intressant överhuvudtaget. TFA och Rogue One var ju i alla fall hyfsat bra

Av Nätälskare
Skrivet av gabriel15:

Återigen denna propagandan.
IT-företagen i USA samarbetar med staten och går på möten i pentagon sedan får miljardbelopp i bidrag.

Skillnaden mellan USA och Kina är att de gör exakt samma sak.

Skillnaden mellan USA och Kina är att USA har inte koncentrationsläger, fängslar oliktänkande och att man faktiskt har demokrati, de vill säga dom sittande makthavarna i landet kan faktiskt avsättas av folket. Avlyssning är dåligt oavsett, men låtsas inte som om det är samma sak eller att båda är lika dåliga.

Av Nätälskare
Skrivet av anon159643:

Bra information men en detalj.
Citat:"men i regel kan det sägas att arbetsdagen inte får ta mer än 12 timmar inklusive resa till och från jobbet"
https://lawline.se/answers/6556

Det betyder väl inte 12h restid, utan 12h arbetsdag. Vanligt är att man arbetar 07:30 till 16:30. Det blir 9h. (man har obetald rast) Detta leder till att 1,5h enkel väg i restid, vilket är lågt satt regel att det ej får ta längre och jag vet hur många som helst som har mycket mer.

Snacka om att kasta bort sin fritid genom att ha så mycket restid, min restid beror på var jag jobbar (åker runt) och är det en längre resa, typ 1 timme så räknas det som arbetstid och man får betalt

PS: Och vissa undrar varför vi inte kan köra mer kollektivt, 2 timmar i SAMMA STAD där har du svaret

Av Nätälskare

Förvisso vill man ha allting i en spelbutik/tjänst men fördelen med detta kan ju vara att det drar ner priser på spel. Konkurrens är bra, tror Valve kommer sänka sina avgifter ganska snart.

Av Nätälskare

Alltså hellre att man har lite space för kameran, skiter fullständigt i om det blir en liten "ram" runt bara den inte tar för mycket plats. Edge to edge skärm är ju bara jobbigt för man råkar trycka hela tiden (testat på telefoner i butik)

Av Nätälskare
Skrivet av Nivity:

Fast det är svårt att säga att "eh jo det kan man" när man själv inte vet och bara tar något random på google sök utan veta hur det fungerar

Söker jag på "can pigs fly" så får jag även upp "proof, pigs can fly", men det stämmer ju inte ;O

Obs, säger inte att det inte funkar, men vore ju bra om man faktiskt vet hur eller kan länka något uppdaterat konkret, om man säger att det klart fungerar

Nej, söker du på "can pigs fly" så får du möjligtvis upp något skämt om "proof, pigs can fly". Söker du däremot på något som "iPhone to iPad mirror video" eller liknande så får du upp detta: https://airmore.com/mirror-iphone-ipad.html

@RedRot

Av Nätälskare
Skrivet av RedRot:

Om du nu påstår detta så kan du väl berätta hur man gör?

Googlade "mirror iPhone to iPad" och fick mängder med alternativ folk använde, finns olika appar osv osv. Sedan vilken metod som är bäst får man väl ta reda på.

Av Nätälskare
Skrivet av Lodisen:

Nej, du har Apple. Då går det inte att göra fräcka saker.

Eh, jo, det kan han. Går att streama från iPhone till iPad.

Av Nätälskare

W7 kommer leva vidare efter MS slutar stödja det är jag säker på.

Av Nätälskare
Skrivet av Mithras:

Välkommen till team Spotify

Tack tack men jag har använt Spotify sedan ca 2010 och aldrig någon annan musikstreamingtjänst såattee

Av Nätälskare
Skrivet av Mithras:

Driftkostnaden kommer inte ur 30% av säljet på en streamingtjänsts premiumtjänst dock. Den kostnaden är endast belagd för att tjäna pengar. Vill Apple ha betalt för driftkostnader så får de ålägga det på samtliga appar på App Store. I dagens läge har de singlat ut Spotify och bestraffar dem mer eller mindre. Andra appar som har sales in-app som INTE konkurrerar med Apples egna produkter betalar nämligen inga 30%.

Stämmer det så gör ju Apple fel givetvis och borde straffas. Antingen skall alla betala 30% eller ingen.

Av Nätälskare
Skrivet av Laffe:

Aa, jag erkänner mig besegrad. Jag har helt klart inte behandlat ämnet alls här i tråden, trotts dina utförliga och ingående analyser av gällande rätt och hur saker och ting skulle komma att förändras av det här direktivet. Men hur skulle jag kunna stå mig mot en sån mastodont till retoriker och rättsvetare som du. Det är inte alla som kan handwave:a bort kritik av en baslös ståndpunkt och ifrågasättande av ens kompetens att ens klara av att analysera frågan genom att konsekvent åberopa fel "logical fallacy" samtidigt som man själv bygger upp just den fallacy:n.

Förresten? Vilken del av artikel 11 och 13 var det du hade ett problem med igen? Citera gärna stycken den här gången så kör vi en väldigt utförligt och fokuserad diskussion av lagtextens innebörd och potentiella rättspolitiska konsekvenser.

Ja du kan kritisera kompetens om du vill, men nu har jag som sagt inte diskuterat om vad nuvarande copyright-lagar säger, utan hur folk som inte bryter mot lagen skulle påverkas av detta. Men det verkar inte som om du är intresserad av att lyssna på vad jag har att säga utan går igång på att banka folk i skallen för brist på sakkunnighet som inte ens har med diskussionen att göra. För jag tror knappast det är (rejält) knackig läskunnighet det handlar om, eller? Ville du verkligen ha en vettig diskussion om saken så är ett tips att börja så, inte vända skutan så fort du hoppar på den för att i sista sekund vända tillbaka.

Av Nätälskare
Skrivet av Laffe:

Så fel och så rätt på samma gång. Immaterialrätten må på pappret vara mitt starkaste ämne, men jag kan fritt medge att jag är långt ifrån "lärd" i saken. Öppnade knappt böckerna den kursen då vi hade ovanligt dålig litteratur att studera, men jag har läst och arbetat med tillräckligt mycket rättsfall från den svenska rätten och EU-domstolen för att ha en sådan övergripande förståelse att se att du aldrig berört ämnet.

Men jag ska göra en sista kraftansträngning att inte bara avfärda dig som totalt okunnig trotts att du fortsätter att slänga dig med juridiska begrepp du inte tycks förstå. Svara mig några saker så vi kan se om det finns någon poäng att fortsättas vid:

1. Har du läst artiklarna du uttalar dig om ännu? Ja eller nej räcker. Skippar du frågan tar jag det som nej.

2. Vad tror du att "fair use" är? Det du beskrev ovan är inte "fair use" men det kan ju varit en slarvig förenkling från din sida, så belys gärna begreppet. Är det en lag eller en rättsprincip? Förstår du också att "fair use", harmonisering till trotts inte är ett internationellt begrepp och därför opassande i ett samtal om EU-rätt? Vet du vad en bearbetning är? Vet du hur en bearbetning skyddas inom upphovsrätten? Vet du vad "nyskapande verk" och "verkshöjd" är? (Du kan alltid ta och läsa HDs mål om "svenska syndabockar" om du vill ha en liten fusklapp. T-1963-15, minns inte NJA-nummret, men domen i sin ensamhet är nog lättare att läsa ändå)

Det är viktigt att vi skiljer på de lege lata och de lege ferenda här också. Jag är övertygad om att du har en bild om hur copyright _borde_ funka och vad man _borde_ få ladda upp. Men lagen är vad lagen är och man kan inte bara säga "fair use" och sen kalla det orättvisa när materialet tas ner ändå.

Ja det har jag.

Det handlar inte om nuvarande copyright-lagar, jag pratar om problem som dom eventuella nya lagarna kan orsaka, dvs att drabba oskyldiga, att försvåra för konkurrens m.m. Verkar inte som om du är intresserad av att gå in på ämnet i sig utan du attackerar folk, skapar halmdockor och går in på sidospår istället för att argumentera sakfrågan. Så jag lämnar diskussionen som den är.

Av Nätälskare
Skrivet av Laffe:

Jag tror inte du vet exakt vad du sagt eller inte sagt, för jag tror att du mest höftar till med sånt du föreställer dig ska låta kraftfullt, insiktsfullt eller relevant utan att egentligen förstå samtalet alls. Typ som att säga "*host* Bonnier *host*" som att det var allt annat än självklart för alla deltagande att publicister skulle vara den ena parten i frågan. Det är poängen med hela direktivet att skydda upphovsrättsinnehavare. Vad trodde du att du fick sagt med det tillägget? Lobbyverksamhet är en självklarhet i varenda politisk fråga som rör någons kommersiella intressen och väldigt få ickekommersiella frågor saknar aktiva politiska grupper med finansiell backning. Men host host vatten är vått...

Vad får mig att tro att du inte vet vad artiklarna innebär? Din generella ton till väldigt stor del. Du ger samma intryck som Klk, någon som vill säga massor och veta mest utan att lägga en sekund på research eller någonsin ifrågasätta sin egen confirmation bias. Du får samma fråga som han:

Har du läst artiklarna?

Appropå confirmation bias så är den här delen ett bra exempel: "Dessa filter kommer aldrig vara perfekta och vi ser redan idag på Youtube hur deras egna system straffar oskyldiga och man tar anklagarens sida (den som gör en copyright-strike) per automatik. Det hela blir ju ännu värre om ALLA måste ha ett sådant system."

Du börjar med att mixa ihop två olika saker btw. Men sen gör du också standard-grejen med att bara räkna med omständigheter som talar för din sak. Helt utan att nyansera och ställa saker i sin sanna kontext. Först och främst bör du underbygga din poäng med någon form av data, du har inte ens ett anekdotiskt bevis med för att "oskyldiga straffas". Hyperbolen till trotts så kan jag fortfarande acceptera din premiss av att det förekommer false positives i ett automatiserat system för copyright protection. Det krävs dock total kontextlöshet för att sen se det som ett stort problem. Youtube är bortom alla tidigare påtänkta gränser för hur massivt ett medie-företag kan bli när det kommer till att tillhandahålla content. Utan att närmare lista olika statiska punkter så ger ju en snabb hänvisning hit: https://expandedramblings.com/index.php/youtube-statistics/ en bild av ungefär hur enormt mycket innehåll som publiceras på youtube. Mängden nya aktörer som försörjer sig på youtubes plattform och mängden uppladdade timmar av material under, som du själv medger, ett idag redan aktivt content filter talar väldigt väldigt starkt emot din invändning att art 13 skulle ha en stor negativ effekt på möjligheten att publicera online. Ett få par outliers är inte tillräckligt stöd för att internet ska vara vilda västern för allt vad som rör upphovsrätt. Jag kan själv inte heller minnas något fall där youtubes content filter lett till mer än mindre fördröjningar och tillfälliga besvär för skapare på plattformen. Bilden jag fått är att systemet kan vara snabbt på att flagga fel men att den manuella hanteringen av ärendet som skaparen kan påbörja oftast sköts ganska smärtfritt.

... Förutom de gångerna folk helt utan förståelse för copyright ställer sig och skriker "fair use" över material som inte på något sätt är transformativt. Då brukar det gnällas över processen en hel massa.

Fast jag ska ge dig en grej, något som kommer lida massivt, och vi pratar verkligen förödande för den nuvarande "modellen", är porr-streaming-sidorna. Visserligen har ju de redan tagit över halva den legitima porrindustrin så det blir väl mest nya aktörer som kommer få det svårt. Det är ju dock rakt av piratpolitik att lägga fram det som ett motargument.

Skrattretande, du håller inte med mig och därför så är min "ton" ett tecken på att jag inte vet vad jag talar om? Du har inte direkt haft mycket att komma med själv utan du går runt och attackerar andra i kommentarsfältet med halmdockor och leker expert medan vi andra gränsar till idioter.

Vatten är vått och bara för att det är det så är det tydligen helt okej att man dränker folk? Ja det är en självklarhet att stora rika företag som har möjligheten lobbar för sin sak, det är ju precis det jag pratat om. Men dom gör ju detta av eget intresse, dom har ett intresse att tjäna pengar och stänga ute konkurrenter.

Det är inte ett argument att det laddas upp mängder med videomaterial på Youtube, då det för det första inte nödvändigtvis är videor som innehåller något som systemet skulle reagera på, och att många försöker gå runt systemet genom att redigera materialet. Sjukt nog så är det mängder med material som finns kvar och inte tagits ned efter år trots att det klart bryter mot copyright medan andra som faktiskt använder sig av Fair Use, dvs att man använder korta snuttar och referenser till skyddat material, får sin video borttagen. Verkar inte som om du är så aktiv på Youtube eftersom detta varit något man (Youtubers) snackat om länge. Eller också ljuger precis varenda en av dom? Fullt möjligt, men inte tror jag det i alla fall. Problemet med den manuella hanteringen är att ofta så är det bara dom större Youtubers som får någon sådan hjälp eftersom dom har större fanbase som kommer bli arga på Youtube annars, folk med mindre eller ingen fanbase har ingen chans. Resultatet blir likt hur företag som är större inte berörs på samma sätt som mindre när det finns regleringar som innebär höga kostnader. Det är ingen rättvis spelplan.

Av Nätälskare
Skrivet av Laffe:

@Nätälskare:

Ni vet båda två ingenting om copyright eller "fair use". Varför försöker ni ens föra det här samtalet?

Ni sitter och gissar vilt och slänger ut juridiska termer ni inte brytt er om att ens googla på. Som bäst kommer ni fram till någon halvsanning, men i ärlighetens namn är hela samtalet vilset till att börja med. Först och främst, "fair use" är inte något som "USA har". All copyright-lag strävar mot att vara internationellt harmoniserad, det fungerar inte annars. Jag är grymt ointresserad av comparative law så jag vet faktiskt inte hundra procent hur långtgående "fair use" i USA är jämfört med transformativa verk i svensk rätt, men min minnesbild är att vi har något längre gående rätt i Sverige. Till saken är att Artikel 11 och 13 inte ändrar någonting kring faktiska copyright-regler. Det är bestämmelser som riktar sig mot att upprätthålla redan existerande copyright-lag. Ni behöver inte diskutera vad som är, har och kommer vara tillåtet för det är inget som påverkas. Det som ändras är hur man som copyright holder åberopar sina rättigheter och hur ny-mediajättarna ska hållas ansvariga på ett reelt sätt. Något som inte händer idag och med nuvarande rättstillämpning. Samma material som kommer vara ottillåtet under artikel 11 och 13 är i teorin otillåtet idag, det är bara praktiskt omöjligt att stoppa spridningen av ditt material eller få ut ditt rättmätiga skadestånd. Det kan väl argumenteras för att hyperlänks-reglerna i artikel 11 är "nytt", men det är i min mening bara för att det inte existerar tillräckligt tydliga rättsfall på området. Här verkar man vara förebyggande och kodifiera reglerna innan det behöver tas upp i EU-domstolen. Det kan också vara så att jag helt enkelt inte kommit i kontakt med alla rättsfall som finns på området och att det är en ren kodifiering av praxis. Oavsett så är det helt i linje med "gällande rätt" inom Europeiska Unionen.

Och åter igen! Google är inte för artikel 11 och 13, de är skarpt emot dem. Det här är lagar som aktivt riktar sig mot att reglera just google/youtube. Det enda Google har lobbat "positivt" för i frågan är det här:
OM artikel 11 och 13 SKA antas, så vill google att den version av artiklarna som kommissionen la fram antas ISTÄLLET för det mycket hårdare alternativ som vissa grupper presenterat. Eller uttryckt annorlunda "om du nödvändigtvis måste sparka på mig, sparka på knät istället för pungen."

Jag tänker inte ta en ny vända om varför hela den här tråden samt rörelsen är vansinnig och full av folk som har noll intresse av den juridiska sanningen i frågorna som tas upp. Men snälla bara sluta, ni har inte hittat någon stor konspiration för att förstöra internet och ni räddar ingenting. Ni är dupade av företagsintressen att ta sida i en fråga som bara rör kommersiella aktörer. Hela den här rörelsen har dränkt all legitim diskussion kring hur den här frågan bör lösas. Bara sluta. Acceptera att eran ryggmärgskänsla inte är en bra juridisk vägledare.

(Side note: Tydligen blir man avstängd när man använder begrepp som "duktig idiot" om folk som beter sig definitionen av begreppet, så vi skippar det den här vändan. Speciellt eftersom det konstigt nog leder till att allt man skrivit för att kritisera den här rörelsen, oavsett ton, tas bort. Allt förutom det meddelandet jag själv faktiskt tyckte var ett övertramp och ångrade att jag skrev... men det rörde ju en helt annan fråga... Nästan som att en viss mod inte gillar när man ifrågasätter vissa åsikter.)

Jag tror inte jag har sagt att Google lobbar för just artikel 11/13 som det ser ut nu? Sen så lobbar man för annat för sitt eget intresse. Nej dom som är för artikel 11 o 13 är andra.. *host* Bonnier *host*

Vad får dig att tro att jag inte vet vad Artikel 11 och 13 innebär? Jag vet att det inte ändrar copyright-lagarna i sig, men om du skall kräva på uppladdningsfilter så gör du flera ordentliga misstag: Det blir svårt för företag att starta webbsidor med syfte att ladda upp bild och videomaterial. Dessa filter kommer aldrig vara perfekta och vi ser redan idag på Youtube hur deras egna system straffar oskyldiga och man tar anklagarens sida (den som gör en copyright-strike) per automatik. Det hela blir ju ännu värre om ALLA måste ha ett sådant system. Det begränsar också friheten att dela med sig av material med folk, där oskyldiga kommer straffas återigen.