Inlägg

Inlägg som skånepojk_90 har skrivit i forumet
Av skånepojk_90

Annonsen är avslutad

Av skånepojk_90
Skrivet av Tazadar:

4000:- och kan hämta @skånepojk_90

Noterat! Avslutar budgivning lördag kl 12:00

Av skånepojk_90

I9-10900K, 32 GIG RAM, Gigabyte Z490i Ultra, Antec P101 Silent etc.

Komplett stationär dator säljes, CPU, RAM, MB köpt på sweclockers, resterande ska vara köpt nytt. Systemet är byggt för ett kryptoprojekt (Chia) men var sen på bollen så maskinen har mest stått.

Chassi: Antec P101 Silent
MB: Gigabyte Z490i Ultra
RAM: Kingston 32GB (2x16GB) DDR4 3600MHz CL18 Fury
CPU: I9-10900K
PSU: Corsair RM850, diverse kablar medföljer
GPU: RX470 4GB
HDD: 1TB Samsung 970 Evo plus
Kylare: be quiet! Dark Rock 4 Pro
OS: Nyinstallerat Ubuntu

Kända defekter: Låsningen för PCI-E sloten har gått av(plast piggen) på moderkortet. Funktionen är dock densamma. Tror även att en LED saknas.

Kartonger enligt bild medföljer, kartong till PSU/GPU och chassi saknas tyvärr pga oinbjudna gäster i förrådet.

Jag är lite osäker på värde, tänker att vi börjar budgivning på 4000. Avslutar när jag är nöjd och förebehåller mig rätten att sälja/inte sälja.

Enbart avhämtning Malmö, chassit väger tungt.

Läs hela annonsen här

Av skånepojk_90

Enklare surfdator med 17tums skärm sökes till pensionär

Hej!

Mormor behöver uppgradering, hennes laptop med Intel Core 2 duo har gjort sitt.

Söker en laptop för surf/youtube etc. Följande krav är önskvärda,

17 tums skärm
Bakgrundsbelyst tangentbord
Gärna ett batteri som inte är helt dött
Helst mer än 8 gig RAM.

Skriv vad ni har och pris ni begär, jag vill inte gissa priset.

Med vänliga hälsningar

Läs hela annonsen här

Av skånepojk_90
Skrivet av keepAliveFree:

Definitivt.

Det är inte heller någon konspiration, bara ett faktum att så tyvärr är fallet (åtminstone över 4G och 5G).

Alla självutnämnda experter som inte ens själva "orkar" göra något annat än gnälla imponerar inte.

Sakfrågan är för min del som sagt utagerad i den här tråden.

Alla operatörer (som naturligtvis följer tråden ) och som inte skickar dum-data över 4G eller 5G till sina användare välkomnas härmed att meddela det på sin web-plats/hemsida med länk i denna tråd!

Svenska Akademiens ordlista definierar faktum som "säkert konstaterat sak­förhållande". Det saknas fortfarande ett säkert konstaterat sakförhållande mellan dum-data och att operatörer använder kunders datapott således finns inget faktum etablerat.

Ingen gnäller, att efterfråga underlag för att etablera ett faktum är inte att gnälla.

Igen, det går heller inte att verifiera det du påstår då du inte sagt vilket meddelande som är redundant eller vilket informationselement som saknar funktion trots att du nämnt specifika operatörer. Således diskuterar vi fortfarande exakt ingenting.

Av skånepojk_90
Skrivet av Wheezymoon:

Ajdå här var man för sen att buda, kom just på att de skulle ta slut idag. Grattis @skånepojk_90

Tack, räknade med duell

Av skånepojk_90
Nytt bud: 1 337 kr Plus frakt
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av skånepojk_90
Skrivet av keepAliveFree:

Många kommer ihåg hur svårt Carl-Henrik Svanberg som Ericsson-chef hade med (Nokia-uppfinningen) MMS. Nu är det som statens utsedde Carl-Henrik Svanberg, f.d. Ericsson-chef, ondgör sig (ca 1:10 tim in i programmet: https://sverigesradio.se/avsnitt/2341656) över svensk mobilkommunikation (ungefär 5G i telefonen är inte riktig 5G) ...

Lite ur sitt sammanhang, inslaget handlar om att Sverige ligger efter i AI utvecklingen. Carl-Henrik Svanberg påpekar att för att kunna vara med i AI utvecklingen behövs rena 5G nät och att det inte enbart duger med att uppgradera 4Gnätverk med mjukvara. Alltså, om du vill använda ordet ondgör, så ondgör sig möjligtvis Carl-Henrik Svanberg över att vi inte ligger i teknikens absoluta framkant.

Källa på att Ericsson chefen inte tyckte om MMS?

Av skånepojk_90
Skrivet av keepAliveFree:

Var och en (med möjlighet) är själv bästa källan. Problemet är att om man inte är medveten om att operatörerna skickar dum-data, så tänker man inte att den skall förekomma. I vart fall gjorde inte jag det, innan jag förstod. Nu när jag, du och förhoppningsvis andra är medvetna om att den förekommer, eller åtminstone påstås förekomma, så har var och en som inte tror på påståendet möjlighet att själv kontrollera det; eller be någon man litar på, och som har möjlighet, att göra det.

Den enda svårigheten som föreligger är att se till att den egna kontrollen inte kontamineras med annan data som skickas av appar, Android-OS eller annat, utan att man lugnt och systematiskt utesluter annan data än den från operatören.

Tele2 införde en förändring som gäller dum-datan under 2023, som kan vara bra att vara medveten om, och det är att (som det verkar) Tele2 (och kanske andra) i allmänhet inte börjar skicka dum-data utan att man själv har skickat åtminstone en bit data. Man kan alltså inte (för ett säkert resultat) bara sitta och vänta på att dum-datan skall komma, vilket man kunde göra tidigare.

Lycka till!

Vänligen blanda inte in mig i dina resonemang. Jag tror vi avslutar diskussionen här då den inte leder någonstans. Då vi varken etablerat källor eller definierat vad "dum data" är går det inte heller att verifiera. Så just nu är vi möjligtvis enbart överens om att du saknar trovärdiga källor till dina påståenden.

Av skånepojk_90
Skrivet av keepAliveFree:

Förekomsten av dum-data och debiteringen av den är verifierad användare emellan och av flera. Du kan själv kontrollera och stämma av mot debiteringen, enklast om du använder kontantkort där dataförbrukning inte debiteras mot datpott utan mot pengar, eftersom datapotten hos de flesta operatörer har för dålig upplösning. Jag har inte information om alla operatörer i Sverige.

Som sagt, mobildata har fungerat väl under tiotals år utan att operatörer oombedda skickar dum-data till sina användare/kunder. Om en användare/kund behöver dum-data, är det naturligtvis bra om en operatör kan erbjuda det på begäran. Om en viss ny teknologi förutsätter att operatören behöver skicka dum-data också över andra teknologier, som inte behöver dum-datan, till alla som inte vill ha och inte har någon nytta av dum-datan, är det en teknikutveckling som inte är bra ur användarsynpunkt.

Som det är nu "mörkar" operatörerna förekomsten av den dum-data de skickar genom att inte vara transparanta om förekomsten av den till sina kunder utan vi måste identifiera den själva.

Skulle operatörernas dum-data ha denna fantastiska fördel för användaren som du vill låta påskina, hade operatörerna haft all anledning att marknadsföra den, men det kanske är det du gör?

Jag varken påskiner eller marknadsför. Det ända jag är ute efter är minst en trovärdig källa till det du påstår.

Av skånepojk_90
Skrivet av keepAliveFree:

Det är inte ping. WAN-ping kan du dessutom blockera i de flesta routrar. Dum-datan är periodisk och kommer hela tiden man är datauppkopplad (om den skickas). Använder du bara 2G med Tele2/Telenor eller 3G med Telenor slipper du den som sagt helt. Telenor 3G är helt enkelt bäst för dataanvändning där den hastigheten är tillräcklig, om du är sparsam.

Vilket prootokoll dum-datan använder får operatörerna svara på själva. Dum-datan verkar ha debuterat 2022 (ev. 2023) enligt vad som går att hitta. Tele2 lanserade 5G augusti 2022 (även om det fanns tidigare) och Telia slog på stora 5G-trumman 2023. I senare "releaser" av standarden (ca. R-17) infördes ett tredje tillstånd "inactive" till de tidigare "connected" och "idle" som mobildata-prylar kan befinna sig i. Ericsson uppger att skälet till det var att 5G-prylar inte anslöt tillräckligt snabbt från "idle" för att klara 5G-specifikationen. Där någonstans börjar operatörernas dumheter med att skicka dum-data. Dum-datan initieras av nätet/nätutrustningen och inte av användaren/användarutrustningen.

Men det går ju fortfarande att slippa dum-data helt och spara både ström och datamängd om man klarar sig med 3G-hastighet och har 3G-täckning (eler EDGE-hastighet med 2G-täckning) ... Passa på!

Skrivet av keepAliveFree:

Operatörernas dum-data kan registreras av telefon med internetdata, router eller dator och debiteras av operatör (åtminstone någon/några). Ingen definition, men man kanske kan säga att dum-data inte bär någon nyttolast. Om den innehåller något meddelande är det inte i första hand för meddelandets innehåll som den skickas (om det inte är ett svarsmeddelande). Vad dum-datan innehåller får du fråga respektive operatör om eller analysera själv, som tjatat: #20338878

Problemet ur användarsynpunkt är alltså att operatörerna oombedda alls skickar dum-data, inte vad den innehåller eller varför den skickas.

Du skriver att fenomenet började 2022 "enligt vad som går att hitta". Kan du peka ut källan till det? Vidare uppfattar jag det som att du indikerar att operatörer debiterar kunder från kundens datapott för denne "dumdata", källa på det?

Så om "dum-datan" ur användarsynpunkt har en faktisk funktion som förbättrar användarupplevelsen när/om den skickas är det irrelevant?

Av skånepojk_90
Skrivet av keepAliveFree:

Jag överlåter med varm hand till operatörerna att förklara varför de börjat skicka dum-data. Dum-datan i sig förlorar inte operatören på. Det är alltid kunden som betalar för all datatrafik. Det operatören riskerar, men uppenbarligen inte tror skall hända, är att kunderna överger mobil radio-access för sin datakommunikation.

Om det finns, inte bara ett tidsmässigt samband, utan också ett orsakssamband mellan införandet av tillståndet "inactive" i mobilstandarden och dum-datan kommer operatörernas ev. svar att visa. Så mycket är klart som att en användarklient enligt senare "releaser" med tillståndet "inactive" kan ta emot, svara på och skicka dum-data också när användarklienten är i tillståndet "inactive".

Alldeles oavsett orsak är dum-datan konstaterad, och kan noteras av var och en, och dyker tidsmässigt upp (2022/2023) ungefär samtidigt med tillståndet "inactive".

Dessförinnan har mobil datakommunikation fungerat problemfritt under tiotals år utan dum-data. Det är därmed också klart att dum-datan inte är oundgängligt nödvändig för att mobil datakommunikation skall fungera väl.

Mobil-data har (haft) ett brett användningsområde, också när mobilitet inte efterfrågas. Genom att operatörerna börjar skicka dum-data till förfång för användaren, minskar användbarheten av mobil-data. Med mobiloperatörernas hot om att avveckla mobil radioaccess som ännu är fri från dum-data, så inskärps behovet av att vi som användare får tillgång till alternativ radio-access, som inte nödvändigtvis behöver vara mobil. Den enda alternativa radio-access som det finns en massmarknad av klienter för är WiFi (med alla dess begränsningar). Den enda aktör som till rimlig kostnad har möjlighet att täcka åtminstone mindre samhällen i glesbygd, och inte bara kommuncentra, med WiFi är Svenska kyrkan som har befintliga torn, lämpliga för ändamålet. Dessutom har många kyrkor optisk fiber och el redan framdragen (även om den kan behöva förstärkas).

Om Svenska kyrkan skall förtjäna medlemmar i Sverige och andra betalande som kan bidra till verksamheten behöver den därför installera WiFi i kyrktornen så snart det bara finns möjlighet.

Dum-datan suger!

Hur är "dum-datan" konstaterad? Vad är denne "dum-datan"? Har du någon länk?

Av skånepojk_90
Skrivet av Bjirn:

Ja det är ju väldigt beroende på frekvens och omgivning, några km stämmer för mycket, men visst kanske lite tillskruvat.
De frekvenser som starlink verkar använda (1.6-2.7Ghz) räcker ungefär en mil, upp till två om den får hjälp av terrängen, skjuter över vatten eller liknande.
Jag är en radioexpert Nej här får jag pudla, kollade bilden för snabbt och trodde att de tänkte använda det vanliga nätet för upplänk men de kör upp/ner direkt till satellit.
Läste mer på starlinks sida och det är imponerande teknik, jag ser inte hur det ska funka i praktiken och definitivt inte med kapacitet som vanliga nät, men det är väl iofs inte tanken.

Jag kan inte annat än att gratulera, radioaspekter känns som magi. Jag försöker fortfarande förstå vad en bärfrekvens egentligen är :). Min uppfattning är att IoT prylar med låg datavolym och röstsamtal är primärt, streama Netflix får bli på vanliga marknätet.

Av skånepojk_90
Skrivet av cyklonen:

Kostnaden för ett sånt nät är sannolikt mångfalt större än att bara sätta ut några basstationer extra på marken.

Starlink kan man inte riktigt jämföra med eftersom SpaceX kan skicka upp dem med egna raketer, så det är snarare Iridium, Thuraya och liknande man får kolla på när det gäller kostnader.

Mycket går att lösa om man kastar tillräckligt mycket pengar på problemet, men som sagt, då är det nog mycket billigare att bara sätta upp fler stationer på marken.

Synd att vi inte passade på att plocka VHF-delen av TV-bandet när vi stängde analog-TV och använda för extrem-bas-täckning för SMS och lågkvalitetssamtal. 40-60 MHz skulle innebära en ordentlig räckvidd från ett fåtal stationer.

Jo, verklighet och kostnad glöms ibland bort. Intressant poäng med att Starlink kan skjuta upp "in house".

Får läsa lite om Iridium och Thuraya. Tack för trevlig diskussion.

Av skånepojk_90
Skrivet av cyklonen:

Jag tror inte du inser hur oerhört mycket mer komplicerat det är med mobiltrafik via satellit. Bara en sån sak som att mobilernas signaler ska nå satelliter på ett medelavstånd på kanske 500 km (för ett satellitnätverk jämförbart med Starlink), jämfört med en basstation på upp till några kilometer. För samma signalstyrka krävs 15 000 till 30 000 gånger större sändareffekt i mobilen (i praktiken överbryggar man delvis skillnaden genom annan antennutformning, men det krävs ändå rejält mycket mer sändareffekt) Dessutom blir det svårt att undvika fördröjning som är märkbar i ett samtal.

Jag har inte uttryckt mig något om komplexiteten, min poäng var enbart att konceptet kan hjälpa till med täckning på öde platser. Jag är också intresserad av hur det påverkar en telefons batterianvändning, precis som du är inne på.

Latens är ett problem, 3GPP standarden tittar för närvarande på lösningar för telefon - satellit - telefon. Antagligen för att få ner latens.

Av skånepojk_90
Skrivet av Bjirn:

Nej du har misuppfattat, hur ska din mobil på vanliga 4G frekvenser nå ut i rymden när de bara har en räckvidd på några kilometer?
<Uppladdad bildlänk>

Starlink har ett eget ground network for att prata med sateliterna, din vanliga mobiloperatörs nätverk behövs fortfarande.

Det står ju bokstavligen "unmodified cell phone" i bilden? Jag är ingen radioexpert men även 3GPP går åt samma håll. Så någonstans har någon gjort bedömningen att det är möjligt.

Av skånepojk_90
Skrivet av cyklonen:

Inte om inte kraven finns i tillstånden. Ingen nätbyggare kommer att sätta upp master och basstationer för att täcka områden där nästan inga kunder finns. Det blir så att kanske 97-98 procent av tätorter är täckta, och sen längs större vägar. Resten blir "dött" land.

Min uppfattning är att ambitionen är att förenkla infrastrukturen, istället för att bygga på marken byggs den på satelliter som kretsar runt jorden. Är basstationerna på satelliter så bör de rimligtvis täcka städer och glesbygd i sin omloppsbana. Exempelvis tycks Starlink vara på bollen redan. Se länk,

https://www.telecoms.com/telecoms-infrastructure/starlink-ind...

Sen argumenterar jag inte emot att tillstånden kan komma att behöva utställas med vissa krav.

Av skånepojk_90

Kul tråd, efter att ha läst igenom tråden vill jag lägga till en aspekt, säkerhet. Säkerheten är betydligt bättre i 4G/5G nät. Som exempel, en telefon uppkopplad mot ett 2G nät vet inte vilket nät telefonen faktiskt pratar med, den är glad så länge den får svar.

Vidare tycks täckning vara ett återkommande argument för att bibehålla 2G. Release-19 standarden för 5G är i ett relativt tidigt skede, men stöd för basstationer på satelliter håller på att läggas till. Det kan bli en bra lösning för glesbygden i framtiden.

Av skånepojk_90

Tog en snabb kik på ebay, jag vet inte hur ditt exemplar ser ut. Hittade ett tyskt exemplar, komplett som jag uppfattar som sålt. Det gick för ca 2800.

https://www.ebay.com/itm/186171689309?mkcid=16&mkevt=1&mkrid=...

Av skånepojk_90
Nytt bud: 1 700 kr Plus frakt. Har ett komplett Xbox one X i kartong, intressant?
Gå till annonsen för att lägga ett bud.