Inlägg

Inlägg som hced har skrivit i forumet
Av hced

Postade samma fråga på Reddit (ovetandes om att frågor snarare bör ställas här)

Av hced
Skrivet av evil penguin:

Antar att det är UEFI-version 2503 med noten "Support Max DRAM Total Capacity up to 128 GB" som du syftar på med att de lagt till stöd för 128 GB?

Jeap, det var den jag syftade på. Men jag känner att det blir för hög risk att i blindo köpa loss ett 128 GB kit, och så funkar det inte.

Får bli ett 64 GB istället. Så får jag uppgradera hela burken till nytt moderkort och nån AMD TR-lösning senare när kosing börjar rulla in. Enligt G. Skill's QVL ska tydligen F4-3600C16Q-64GTZR (Trident Z RGB) 3600 med timingen 16-16-16-36 funka med Maximus X Formula. Hoppas det ska räcka någorlunda så länge, för inte allt för avancerad 3D-prod. i studiesyfte åtminstone.

Av hced

Någon som vet ett fungerande 128 GB RAM till ROG Maxmimus X Formula motherboard?

Sedan ett tag tillbaka har Asus lagt till support för 128 GB RAM till ROG Maximus X Formula. Men kortets QVL-lista över testade 128GB-minnen innefattar bara 8x-kit, d.v.s. 8 st minnesmoduler, vilket kan tyckas lite skumt eftersom det bara finns 4 DIMM slots...

Undrar om någon med detta moderkort kan rekommendera ett hyffsat 128 GB dual-channel kit som funkar och gärna stödjer XMP. Eller ett 64 GB dito. Min CPU: Intel i7 8700K. Ingen dundersetup men jag ska arbeta med 3D-produktion, både modellering/animation etc. och rendering.

Av hced

Slutkläm på historien är att jag fått det att funka, helt tack vare Turbopumps fantastiska tips. Tack, Turbopump.

Av hced

Tackar för alla fina tips och jag ska prova det där med *.cfg-filen härnäst.

... Nu verkar det ju som jag köpt Win Pro 10 från denna leverantör, och jag har inga större förhoppningar om att få ordning på det... Skumt, för jag har tidigare handlat 2 st fungerande Win 10 Pro-licenser från samma försäljare, som funkat felfritt. Mailade och fick svar kl. 23.30 (!) om att jag skulle dra ur internet, mata in medföljande uppgraderingnyckel från Home till Pro och vid sannolikt felmeddelande strunta i det och direk boota om datorn och sedan gå in i Aktivering igen. Vilket jag gjorde och nu står det att systemet är Enterprise ... och nyckeln till Pro funkar såklart inte att uppgradera Enterprise med. Hamnat i en loop här... Får hoppas *.cfg-lösningen fungerar.

Av hced

Licensproblem - Installering av Win 10 Pro på begagnad dator som hade Win 10 Home

Har köpt en begagnad PC som hade Windows 10 Home installerad. Samtidigt köpte jag en ny Windows 10 Pro-licens. Nu vill jag formatera SSD:n som har Win Home och installera Win 10 Pro. När jag formaterat SSD:n och installerat Windows från USB-sticka enligt instruktioner från Microsoft, blir det i alla fall Home edition... Och om jag går in i Settings > Update & Security > Activation och väljer Aktivera så funkar inte min köpta nyckel; ej heller den medföljande uppgraderingskoden man fick vid köpet av Pro... (Har köpt Windows 10 Pro från Tech&Meck och aldrig tidigare haft problem med dessa.)

Vad gör jag för fel och hur kommer jag vidare?

Av hced

Funkar de platta/flata kablarna lika bra för gaming som de runda? Ska dra en 15 m kabel till ett annat rum än routern. Så nåt i stil med DELTACO TP-kabel Cat6 Tunn U/UTP Vit 15 m funderar jag på. De är väl inte kända för att skapa paketförluster och liknande i högre utsträckning än runda kablar?

Av hced
Skrivet av joakim99:

Cat5E duger gott för dina ändamål. Med det sagt, skulle jag dra ny kabel idag så hade jag lagt Cat6a för att vara lite mer framtidssäker.

Tack. Det är lite så jag tänkte också vad gäller framtidssäkring (fast när priset är 230 spänn för 20 meter CAT-8 funderar jag ändå på den).

En sista lekmannafråga. Det där med bandbredd – nån som vet något exempel på när jag behöver, säg, 2000 MHz jämfört med 500 MHz som exempelvis är skillnaden mellan CAT-6a och 8? Är det mer aktuellt när kabeln skall utgöra ledning mellan WAN-dosan och säg en router?

Av hced

Om jag får byta ämne lite kort, från säkerhet till effektivitet: Vilken CAT på Ethernet-kabel ska jag ha. Är det värt att gå på nyaste CAT-8, eller räcker CAT-7/CAT-6(e) mer än tillräckligt. Kabeln jag ska handla skall gå från ett AirPort Extreme 802.11ac till en PC med ett Asus PRIME Z270-A moderkort. Jag har ett ordinärt svensson-internetabonnemang Telenor 100/10 MBit/s. Avsikten med frågan än latens vid gaming, i en normal trea (där sträckan på kabeln kommer vara runt 15 meter). Som kanske märks i frågan är jag ingen nätverks-einstein, så om frågan är lite dumt ställd ber jag om ursäkt för det.

Vad jag jag förstår av specifikationerna (Z270), är att moderkortet ifråga inte stödjer mer än 1 Gigabit? Vad gäller routern (AirPort Extreme) står det att WAN-porten har "Gigabit" (betyder 1 Gigabit eller?) men LAN-portarna har 3 Gigabit. Och därmed skulle inget över CAT-5e ge någon förbättrad effekt i detta fall? Alltså onödigt köpa denna CAT-8 20m som jag fann till ett annars grymt pris av 233,75kr på Amazon. Tänker jag rätt?

Av hced

Double Commander (https://doublecmd.sourceforge.io/) är open-source, blixtsnabb, anpassningsbar med plugins och flexibla inställningsmöjligheter. Kan rekommenderas varmt. Den är i samma stil som Total Commander, men gratis.