Inlägg

Inlägg som loodee har skrivit i forumet
Av loodee

+1 på 470-modellen länkad ovan, om du har de extra pengarna! 460 verkar dock lite mindre prisvärt med tanke på att 1050 Ti presterar bättre för bara någon hundring mer.

Av loodee

Tycker att det ser bra ut, med undantag för nätaggregatet. För 100 kr extra för får du ett Integra M, med semimodulära kablar och 80+ Bronze-certifiering. Vet inte hur mycket jag vågar lita på EFFEKT-serien då de verkar vara någon sorts lågbudgetmodell specifikt gjord för Inet.

Av loodee

Har ett ASUS 1070 Strix OC som inköptes i December förra året (till reapris, gudskelov) i mitt Define S (med alla ModuVents på plats). Fläktkurvan som kommer med kortet är ganska aggressiv och fläktarna drar i min mening igång lite för tidigt och i lite för hög hastighet, något som dock snabbt kunde åtgärdas i Afterburner (Asus egna programvara är mindre trevlig).

Ligger i FurMark stresstest på stock clocks och modifierad fläktkurva runt 78-79 grader, detta med fläktarna på runt 35 % hastighet (motsvarande ca 1300 rpm). Detta är med chassifläktarna fram och bak liggande på under 400 rpm. Ljudnivån är hörbar, men främst pga. att den ligger på en högre frekvens än resten av burkens fläktar. Jag är klart nöjd med ljudnivån, men rekommenderar en fläktkurva med "platta", stabila steg för detta kort, då fläktarna ger ifrån sig ett ganska störande ljud när de går upp och ner i varv. En annan punkt är fläktarnas lägsta hastighet, som verkar ligga strax över 1100 rpm. Försöker de köras långsammare håller de igång i ett par sekunder, stannar, och startar igen för att upprepa cykeln. För övrigt kan kortet clocka ned sig själv under vila, liksom de flesta (alla?) andra. För mig resulterar detta i en temperatur på runt 50-55 grader, med fläktarna helt stillastående.

Har inte upplevt något coilwhine alls, eller åtminstone inget som hörs över fläktarna, samt ljudet från musen mot musmattan.

Belysningen har jag stängt av men verkar fungera hyfsat, även om Asus programvara även här verkade lite halvsne

Kortet är ett bra kort, men kostar just nu för mycket jämfört med andra modeller

Av loodee

@Laxpudding: Verkar tyvärr inte vara betraktningsvinklarna som är boven, då effekten ser ut att bli varken bättre eller mycket sämre om jag prövar att vindsnurreförflytta ansiktet framför skärmen eller att justera vinkel och höjd. Tror dock att det kan ligga en del i det sista du säger, det känns mycket rimligt att jag överskattade hur lika de två skärmarna skulle se ut i vissa egenskaper. Kan ju ha lagt för mycket vikt vid "ny modell = automatiskt bättre på alla punkter"-tänket, borde kanske inte komma som en chock att högre upplösning + högre uppdateringsfrekvens skyfflar färgerna åt sidan något (även om modellerna är av olika ålder).

@oflytbara: Detta vore kanon; skulle vara skönt att åtminstone kunna utesluta taskiga inställningar som en felkälla om inte annat.

Uppdatering: Upptäckte ett lite märkligt beteende alldeles nyss. Om jag i Nvidias kontrollpanel prövar att justera mätarna för gamma, ljusstyrka eller konstrast (de tre övre mätarna i bilden nedan), är färgerna aktiva i bara ett par sekunder innan de hoppar tillbaka till vad jag antar är någon sorts standardvärde. Med dessa inställningar aktiva ("Use NVIDIA settings" vald) händer det också ibland när jag t.ex. tar upp skrivbordet eller minimerar fönster att färgerna "blinkar" till, lite som att den växlar fram och tillbaka mellan olika ljus- och kontrastinställningar. Vad tror ni det kan bero på, och tror ni att det kan vara relaterat till de upplevda problem jag nämnt?

Uppdatering 2: Körde DDU för att kolla om jag kunde få ovanstående att fixa sig. Verkade inte ha någon effekt till en början, men efter att ha klickat fram och tillbaka, hämtat ett glas vatten samt petat mig i örat ett par gånger, började det helt plötsligt att fungera. Genom att sänka Gamma något samt joxa med kontrasten, lyckades jag få till färger som var lite mer acceptabla. Nyanserna i mörkare partier är fortfarande "färre" än på den gamla skärmen (som i att mörka delar "hoppar" nyanser mer), men den grönaktiga gråtonen är betydligt mindre märkbar, och övriga färger ser fortfarande bra ut.

Märkte också att jag har samma fråga som denna person. Har uppfattat LightBoost som föregångaren till ULMB på skärmar med G-sync, men i skärmens meny finns förutom ULMB också en mätare för LightBoost som går från "OFF" till "Max". Denna rad verkar dock inte gå att markera, oavsett inställningar eller uppdateringsfrekvens. Om någon med samma eller liknande skärm vet hur man kan komma åt den eller om det ens spelar någon roll, tar jag gärna del av informationen

Av loodee

Acer XB271HUA - (Överraskande) dålig färgåtergivning vid mörkare partier

Bestämde mig igår för att ge min gamla BenQ XL2410T lite sällskap på skrivbordet och beställde en XB271HUA från Inet (2560 x 1440, 144Hz, TN). Efter att idag ha monterat och pluggat in skärmen blev jag lite förvånad över hur dåliga färgerna verkar vara för mörkare partier i bl.a. spel. Många ytor som ska vara betydligt mörkare får en konstig grönaktig gråton, lite som att någon smällt på ett lager damm eller något i den stilen. Lyckades även få en del color binding i Dishonored 2, som inte fanns med min gamla skärm.

Försöker såklart inte klaga över dålig färgåtergivning överlag på en TN-panel, men förväntade mig åtminstone likvärdig prestanda som min gamla skärm, som ändå är 6(?) år gammal (120Hz över DVI, TN). Har fipplat en hel del med inställningar i både skärmens inställningar och Nvidias kontrollpanel, men verkar inte finna någon lösning. I övrigt finner jag färgerna helt acceptabla, utan det är i de mörka partierna som problemet ligger.

Noterade att ljuset på min XL2410T är lite kallare och att färgerna verkar något mindre matta, kan säkert vara några inställningar som jag råkat kränga dit eller från på någon av skärmarna då jag inte är kunnig inom detta område.

Ber på förväg om ursäkt för den förskräckliga bildkvalitén:

Scen i Dishonored 2 på XL2410T:

Samma scen på XB271HUA. Notera "kanterna" i nedre vänstra hörnet, samt den grön-gråaktiga tonen över bilden, då platsen i spelet till stor del är ganska mörk. Försökte göra något åt de senare genom att tweaka färg- och kontrastinställningar, men lyckades inte få något nämnvärt resultat:

Har dessa inställningar på XB271HUA, men även med Acers olika presets mildrades inte problemet. Colour temp låg på 60/60/60 och 6-axis color låg alla på 50:

Får för övrigt inga banding-problem på denna sida: http://www.lagom.nl/lcd-test/gradient.php

Skulle uppskatta alla råd som går att få, om det är fel på mig, skärmen, eller på någon inställning som jag klantat mig med. Är som sagt inte ute efter några topklass-färger, utan bara den nivå som (verkar?) gå att nå med min gamla skärm.

Av loodee

Har funderat lite på de resultat som visats från diverse benchmarks och undrar om det inte är för tidigt att säga att denna generations Ryzen 7 (i spelprestanda) kommer att knappa in på 7700K och eventuellt gå om denna, även under de närmsta åren? Som jag har uppfattat det ser det rimligt ut att denna generations Ryzen 7 inte kommer att kunna matcha 7700K på åtminstone ett antal år, ska försöka förklara hur jag resonerar (och säkert andra som jag missat att läsa inlägg ifrån, ber om ursäkt om jag skriver exakt samma sak som någon annan redan sagt!)

(Drar alla R7 över en kam nedan, då de verkar ha ganska snarlika spelprestanda)
Gör dessa antaganden:

  • 7700K är snabbare än eller lika snabb som R7 i de allra flesta spel, och ger överlag mätbart högre fps än R7 i lowres (720p) benchmarks (där gpu inte flaskar), även om skillnaden ibland kan vara ganska liten.
    Edit: Blev lite osäker på om detta antagande är korrekt då en del benchmarks från olika platser säger lite varierande saker, men kör på det för tillfället

  • Ryzen 7 ligger betydligt närmare eller matchar ofta 7700K i de fall där det främst är gpu som sätter stopp (högre upplösningar, 1440p, 4K).

Två populära argument som har tagits upp, som talar för Ryzen verkar vara att:

  1. "Få personer spelar spel i lägre upplösning än 1080p, i vilken Ryzen 7 redan matchar 7700K i många titlar. Med andra ord är det få tillfällen i praktiken där 7700Ks bättre spelprestanda faktiskt märks av."

  2. "Framtida spel kommer att vara bättre optimerade för ett högre antal kärnor och trådar. I och med att Ryzen 7 är åttakärnig med sexton trådar kommer den prestera bättre i framtiden än 7700K, som trots sin högre klockfrekvens och ipc, ju bara har hälften så många kärnor/trådar."

Den första punkten kommer främst från de anmärkningar på att 720p benchmarks är irrelevanta då ingen spelar i den upplösningen. Detta stämmer nog för de allra flesta, och särskilt de som köper en processor för 3000+ kr. Däremot tycker jag att benchmarks i 720p är väldigt intressanta då de kan antas berätta hur processorerna presterar mot varandra med grafikkort från 3 år i framtiden, men i en högre upplösning (t.ex. 1080p). Om året är 2020 och man sitter med sitt GTX 1280 Ti och Ultra settings i sitt AAA-spel från 2017 är ju troligtvis inte gpu-flaskhalsen längre på samma ställe som för 3 år sedan. Om inte spelet under tiden fått sig några rejäla tweaks för att bättre skala med många kärnor/trådar skulle den cpu-prestandaskillnaden som 2017 enbart syntes i lägre upplösningar helt plötsligt kunna vara relevant (igen?), även för de högre upplösningar som "någon faktiskt spelar i".

Andra punkten vågar jag inte resonera alltför mycket om då jag känner mig för okunnig i området, men min gissning ligger ändå på att grafikprestanda under de närmsta åren kommer att förbättras snabbare än mångtrådsoptimering. Något som igen borde leda till att den gpu-flaskhals som idag gör Ryzen 7 och 7700K ganska likvärdiga i spel lyfts tidigare än när spel börjar bli tillräckligt väloptimerade för många trådar (mot klockfrekvens) för att Ryzen 7 ska kunna gå om 7700K. Mao. anser jag att det verkar rimligt att 7700K kan ha ett övertag i spel under de närmsta åren, när man jämför mot första generationens Ryzen 7.

När det gäller processorer, programmering, eller hur processorer arbetar i spel, anser jag mig inte särskilt kunnig, så ber om ursäkt om det ser ut som att jag formulerar mina påståenden/uttalanden som fakta, eller om jag råkat skriva om något som andra redan förklarat. Vill inte gärna se dum ut, men är också rätt sugen på att få veta om jag tänker i rimliga banor

Av loodee

Skulle inte känna mig missnöjd med det köpet, bra prestanda för den kostnaden!

Av loodee
Skrivet av Bmannu:

Processorkylning följer med CPU'n. Jag kanske var lite förhastad men jag tvivlar på att TS vill överklocka.
Varför skulle man vilja ha OEM version av windows? Då kan man inte ominstallera windows på ett annat moderkort.
Budgetchassi är det, men jag kan tycka att innehållet är det som räknas.

Kylare följer inte med K-modellerna på Skylake och Kaby Lake om jag inte misstar mig?
Om man vill att Inet monterar datorn är det krav på OEM-licens.
Kan hålla med dig till viss del om att funktion och prestanda är prio ett, även om jag personligen helt klart skulle lagt ut pengarna på de trivselfaktorer man får med ett något dyrare chassi Sedan är jag nästan lite osäker om grafikkortet kan få plats i det chassit utan att slå i hårddiskburen?

Av loodee
Skrivet av Bmannu:

Jag slängde ihop en dator med nästan samma spec + montering av inet ifall du inte vill bygga den själv.

Skillnaden är att jag halverade SSD disken, lade till 1 TB mekanisk lagring och bytte grafikkortet till ett GTX 1080

Summa blir ändå 4000 :- billigare med bättre spec.
https://www.inet.se/kundvagn/visa/10264239/

Du har glömt processorkylning, samt att du ej har valt OEM-versionen av W10. Sedan tycker jag att det är lite tråkigt att köra på ett budgetchassi när man spenderar så här mycket på en dator. Skulle kanske kört på ett Define C eller något annat trevligt från FD eller Corsair.

Av loodee
Skrivet av Pzykozz:

Bland de roligare jag sett!
- "NAVIDA"
- "sänk/höjbar fläck system"
tyckte också att det var rätt kul att "64-bitars operativsystem" står listat mitt bland alla andra komponenter, som om det är något separat från dennes W10

Av loodee

@Vangen: Är ju nice om man glömt att köpa senast man var ute

Av loodee
Skrivet av Bloodstainer:

"Sweclockers news: AM4 kan använda tredje parti processorkylare"

Är väl bra att de informerar om det?

Skickades från m.sweclockers.com

Av loodee
Skrivet av mikael_a1:

grafikkortet som sitter i den datorn kommer jag att sätta i min framöver.
kanske något dyrare, beroende på budget vid köptillfället.

sedan är det iofs ddr4 minnen.

hur mycket skiljer i processor? antal kärnor?

7100 har färre kärnor men presterar oftast lika eller bättre när det gäller spelande (googla benchmarks och prestandatester mellan de två, eller 6100 som är något långsammare än 7100). Sedan är det som någon nämnde tidigare enorm skillnad på grafikkorten i de två datorerna.

Vet inte hur det är att lämna tillbaka färdigbyggda datorer, men du borde absolut göra det om möjligt; som flera har nämnt är den dator du köpt väldigt mycket dyrare än vad den är värd.

Av loodee
Skrivet av mikael_a1:

datorn från Komplett du länkade till var över min budget, samt inga jätteskillnader vad jag kunde se.

Det är definitivt stora skillnader i prestanda, och kostar ju bara 500 kr mer?

Av loodee

@DonaldTrump Tack så mycket! Mer användbart än väntat (särskilt alternativen för fördröjning på fläktarna), förutom att det inte verkar finnas något lätt sätt att byta språk. Får se hur det blir att pilla runt när allt står på japanska.

Av loodee

Har en D15 och 4 st NF-A14 fläktar (3 fram, 1 bak), kör standardclocks på min 7700K. Fläktarna på D15 ligger på runt 940 RPM under p95 med small FFT's preset, temperaturen ligger då mellan 65-69 grader. De tre chassifläktarna fram ligger på ca 550 RPM medan utblås bak ligger på 730. Liknande temperaturer vid spel, med något lägre fläkthastigheter. Rätt okej temperaturer med tanke på de hyfsat låga fläkthastigheterna, men temperaturerna skjuter upp rejält redan vid milda överklockningar (har ett inlägg i Kaby Lake OC-tråden). En annan underlighet är att en av kärnorna ibland gillar att sticka upp i 60+ området vid slösurfande, i sisodär en kvarts sekund, vilket får cpufläktarna att rusa upp.

Edit: @DonaldTrump Vilket program använder du för att justera dina fläktkurvor?

Av loodee
Skrivet av Lifooz:

När Sweclockers testade gtx 690 så drog hela deras system en liten bit under 500w.
Så det kan bli trångt med ditt nuvarande PSU.

/Lifooz

Men 960 drar väl inte ens i närheten lika mycket ström som 690? Tror 500W räcker bra, så länge nätagget kan leverera

edit: var det en typo? är lite slö i huvudet

Av loodee

Ingår 2 st fläktar förmonterade i chassit, räcker bra tills vidare (: Skulle kört på en be Quiet! Pure Rock istället för 212 EVO. Tror inte att det är någon skillnad i prestanda, men Pure Rock ska vara tystare.

Av loodee

TS behöver väl inte ett så stort chassi? Skulle personligen ha kört med ett midtower och lagt pengarna på mer lagringsutrymme istället. Gällande Asus Z270-A vs Z270-P är väl den största skillnaden att den senare inte stödjer SLI. Tycker inte personligen att SLI verkar vara superstabilt, lär vara bättre att bara köpa ett nytt kort när du känner att du behöver uppgradera.

https://www.inet.se/kundvagn/visa/10142836/

Av loodee

Lite glatt överraskad över prislappen, trodde definitvt att den skulle hamna några hundralappar högre. Tangentbordet låter riktigt intressant, synd bara på att de inte kör med standard-bottenrad /: