Inlägg

Inlägg som Olle P har skrivit i forumet
Av Olle P

Jag ser handhållen konsol som något att förströ sig med när man är på resande fot. (Sitter på buss/tåg/väntsal etc.)

  • Ska lätt gå ner i en ficka och väga max ett hekto.

  • Inriktad på spel som funkar bra att spela i tiominutersintervall såväl som några timmar.

  • Batteritiden är rätt oväsentlig. Behöver inte klara mer än en eller ett par veckors användning före byte/laddning.

  • Okej ergonomi.

  • Ska tåla att tappas i backen upprepade gånger från 1,5 m höjd.

  • Får inte kosta skjortan. Absolut max 2000kr och gärna hälften av det.

Av Olle P

Jag saknar en tryck/flödes-kurva.
Hur väl presterar den (flöde och ljudnivå) med mottryck?

Skrivet av pa1983:

Så metallram är nått nytt som magiskt gör fläkten tyst?

Det ändrar resonansfrekvenserna, vilket kan göra den tystare.
Tittar vi sedan på specialfallet med skevt monterade fläktar så lär en styvare ram hjälpa.
När jag som mest höll på att leta tysta fläktar runt 2005 var det mest Pabst (med metallram) som gällde om man ville ha bra flöde och lågt ljud.

Av Olle P
Skrivet av EntropyQ3:

Osthyvlade skolbudgetar gör att barn bara kan få särskilt stöd om de har en diagnos. ...

Dagen sanning. Tyvärr är det väldigt många som faktisk inte alls skulle behöva stöd om skolans verksamhet bara var rätt utformad till att börja med. Tydlig information och tydligt formulerade arbetsuppgifter skulle gagna alla involverade, inte bara dem med NPF.
Ungefär som att anställa bärare till att lyfta rullstolar uppför trapporna i stället för att ha hissar och/eller ramper.

Av Olle P

Anställd som Medicinteknisk Ingenjör på ett sjukhus, även om jag är civilingenjör i grunden.
Tog jobbet i väntan på att en viss doktorandtjänst skulle utannonseras, eftersom jag planerade en karriär som forskare.
Den önskade tjänsten uteblev och jag har stannat här i 25 år (om två månader). Intressanta arbetsuppgifter, trevliga kollegor och ett bra arbetsklimat gör att vi har låg personalomsättning.

Av Olle P

Jag skulle nog kunna tänka mig att använda den här. Sätta lösa kylflänsar på VRM borde duga för att kyla dem också.

AlphaCool körde tidigare med en liknande lösning där de hade ett vattenblock av universalmodell (för GPU) som skruvades fast på en platta med kylflänsar som var heltäckande för grafikkortet, med kontaktytor för RAM och VRM. Bytte man kort behövde man "bara" byta kylflänsen.

Av Olle P
Skrivet av lonewolfshade:

nordiskt layout brukar kombinera vissa tecken

Till exempel Ö/Ø/Æ och Ä/Æ/Ø istället för ren Ö och Ä, någon annan skillnad kan jag inte komma ihåg.

Då vore det ju busenkelt att bara skicka med några separata caps till dessa tangenter, så att användaren kan välja vilket tecken som ska synas.
(Det enda "nordiska" tangentbord jag använt förutom svensk layout är isländsk, och där var det lite andra skillnader...)

Av Olle P
Skrivet av Andyah:

Du ska ju inte ta det bokstavligen att du väntar på 5xxx generationen, utan det är ju att du hoppar den här och väntar till framtiden, om det så är nästa elr fyra generationer frammåt.

Om frågeställaren inte menar det bokstavligen så ska det formuleras mycket tydligare, av hänsyn till alla som har det autistiska draget att tolka alla texter bokstavligen.
Hur svårt är det att skriva "någon senare generation" eller "kommande generationer" i stället för specifikt "nästa generation"?

Alla tjänar på tydlig kommunikation!

Av Olle P
Skrivet av Saketume:

Tycker de ska ha ett stort jäkla minus för att det är Nordisk layout istället för Svensk/Finsk.

För mig och andra som inte är så insatta: Vad är skillnaden?

Av Olle P

Svaret till fråga fyra är omvänt!
"Turbo" innebar att öka BCL-multipeln för CPU från 1 till 2, så med Turbo (inte utan) gick spelen för snabbt. Särskilt som även BCL och CPU-arkitektur förbättrats.
Knappen användes för att vid behov stänga av turbo-funktionen.

Av Olle P
Skrivet av rwkk:

"Nej, inga planer på nästa generation heller"

Precis. Var är alternativet att vänta längre?
Jag skaffade i julas ett nytt grafikkort av senaste modell i den prisklassen (RX 6650XT), så nästa byte ligger ett antal år framåt i tiden.

Av Olle P
Skrivet av Hurtigbullen:

Det han visade på i videon var att han tryckte in kontakten i botten och sen drog han ut den lite grann tills dess att låset förhindrade att kontakten drogs ut längre. I det läget så menade han på att "nu syns 1-1,5 mm gul rand".

Om man kan trycka in kontakten lite längre, eller trycka in den "hela vägen in", och sen dra ut den lite så att snäpplåset låser fast den så har man fortfarande per definition satt i kontakten rätt. Om kontakten i detta läge inte klarar av den avsedda lasten så är den antingen felkonstruerad eller så har man valt fel kontakt.

Kan man dra ut kontakten så långt innan snäpplåset stoppar så är det snarare låset som sitter fel på endera eller båda delarna.
Min egen generella erfarenhet är att snäpplåset (på moderkortskontakt och de olika 12V-kontakterna) ofta är så tajt att det inte räcker att trycka ihop pluggarna, utan att man dessutom behöver pressa ner låsflärpen över mothållet för att de ska haka ihop. Sedan krävs en del välapplicerat våld för att tvinga upp låset när man ska lossa kontakten.

Av Olle P

Nästa steg blir en batterihållare direkt på moderkortet.
Åtta alkaliska AA-batterier får driva hela datorn helt trådlöst!

Av Olle P
Skrivet av Dinkefing:

... Dessa kontakter kommer ju inte sitta exakt på samma plats på varenda moderkort från alla tillverkare. Dessutom blir ju plåten som distanserna sitter på väldigt fragil med alla håligheter.

Man skulle kunna tänka sig att samla kontakterna kring processorn, så att det går att komma åt dem via det numera sedvanliga hålet för CPU-kylarens backplate.
Jag ser ingen risk att plåten skulle bli för klen, inte ens med en massa extra håligheter, eftersom den inte är en direkt bärande del av chassit.

Det jag ser som en potentiell risk är om kontakterna sitter så att man inte kan ansluta och lossa kablarna med moderkortet på plats. Då blir det jobbigt att dra kablarna genom chassit och ansluta dem till moderkortet utan att komma åt olämpliga saker med moderkortet så att det förstörs.

Av Olle P
Skrivet av Hurtigbullen:

Jag tycker det verkar vara mest skitsnack och en "hitte-på" lösning för något annat problem.
Kontakten har en tunga. ... Om man sätter i kontakten helt i botten och sen drar ut den tills dess att snäpplåset låset fast kabeln så ska kontaktytan mellan stift och hylsor i kontakten vara fullgod...

Problemen är:
1. Passformen mellan hane/hona verkar inte vara så förlåtande. Kräver osedvanligt mycket kraft att få den hela vägen in.
2. Det är svart på svart, inte sällan i en vinkel som inte syns så bra, i dunkel belysning. Så det är svårt att se om man faktiskt har fått kontakten hela vägen in.

En gul skvallermärkning är ett ypperligt hjälpmedel för att veta om kontakten sitter rätt.

Skrivet av PekkaJukkasson:

Stor skillnad i luminans på det svarta och gula färgerna på agget så att vara färgblind lär inte vara något problem.

Ja, just svart/gul är en optimal kombination för maximal kontrast oavsett färgseende eller brist på detsamma.

Av Olle P
Skrivet av ElectroGeeza:

På GAIA sidan måste man ange det gamla YouTube användarnamnet och lösenordet, ...

Eftersom jag inte kommer ihåg lösenordet blir detta en non-starter, och jag orkar inte bry mig...

Av Olle P
Skrivet av Opatagio:

Detta blir trevligt när man jobbar mot div myndigheter och organisationer som kräver end-to-end kryptering.

Mycket bredare än så: Det finns gott om tillämpningar där lagstiftningen kräver sekretess så att ett förbud mot (starkt) krypterad kommunikation ställer till stora problem!

Av Olle P

Jag brukar alltid sikta på tillräckligt bra prestanda (för varje komponent) till bästa pris, alternativt högre prestanda om det ger bättre prestanda för pengarna.
Köper sällan/aldrig en hel dator på en gång, utan byter enstaka delar.

Den gång jag anser att jag faktiskt snålade var när jag var tvungen att byta moderkort, CPU, grafikkort och RAM samtidigt. Då snålade jag på CPU för att spara någon tusenlapp eller två. Det var definitivt en uppgradering men inte så stor som jag ville.

Av Olle P

Är det sociala mötet mindre värt online? Ja, oftast!
Samtidigt så är ju umgänge online ett bra komplement när det inte är möjligt att träffas IRL.

En erfarenhet jag gjort i mitt arbete där vi frekvent använder distansmöten är att den tekniken fungerar bäst om deltagarna tidigare träffats IRL och lärt känna varandra.

Ett skräckexempel har min fru råkat ut för: Hon och några svenska släktingar var på besök hos andra släktingar utomlands. De träffas bara med flera års intervall, så det gäller att ta vara på tiden tillsammans. En dag satt i princip alla utom min fru djupt försjunkna i asociala medier på sina telefoner. Min fru försökte umgås med dem som faktiskt fanns i samma rum, men de uppfattade henne som asocial därför att hon inte just då i stället föredrog att umgås digitalt med andra människor.

Skrivet av Elakekocken:

Handlar det om att någon människa har autism eller någon annan form av NPF-diagnos som gör socialt samspel och sociala koder svårare att förstå - absolut kan URL vara ett verktyg för några individer.

Mycket sanning där! Och det finns fler fördelar med URL.
För mina barn var pandemin en välsignelse:
Skolundervisning online gjorde att min dotter slapp den extremt mödosamma processen att kliva upp i svinottan och göra sig i ordning och sedan ta sig till skolan. I stället för att påbörja lektionerna med total mental utmattning kunde hon sätta sig framför datorn och ha relativt gott om ork.
När bussarna införde påstigning i mittdörren utan direkt kommunikation med chauffören så kunde min tonårige son för första gången i sitt liv klara av att åka buss själv.

Skrivet av OnkelBlue:

Vad kännetecknar en person med Asperger? Det snabbaste sättet att upptäcka att personen har Asperger är att personen inte gillar att titta folk i ögonen.

Som medlem i "aspergerfamiljen", där såväl min fru som mina barn har fått diagnosen och jag själv har drag i den riktningen skulle jag vilja påstå att "inte tittar folk i ögonen" inte duger som kontroll, varken åt ena eller andra hållet.

Det finns en ganska lång lista på autistiska egenskaper. Passar man in på ungefär hälften så är man kvalificerad för det som tidigare benämndes Asperger och har man de flesta egenskaperna har man Autism. Mina två barn delar ganska lika på listan och täcker hälften var, de är alltså väldigt olika.

Av Olle P
Skrivet av Mosz:

... när jag köpt grabbens data i höstas med ett Asus geforce rtx3060ti 8gb tuf gaming oc v2 för 6600 friska svenska.☹️

Var det 6600 för hela datorn eller bara grafikkortet?
För en hel dator är det ett (mycket?) bra pris!
För ett begagnat grafikkort var det nog lite överpris. Jag betalade 4000kr för ett (begagnat) enklare RTX 3060Ti i oktober, så kanske runt (drygt?) 5000 för Asus TUF.
Betalade du 6600 för ett helt nytt grafikkort så var det helt normalt butikspris.

Av Olle P
Skrivet av ElectroGeeza:

Man var tvungen att göra om de till Google konton, det stämmer. Men att man för den sakens skull var tvungen att skapa en ny Gmail adress stämmer inte.

Jag hade inget Google-konto och ville helst slippa att alls skapa ett. Gmail var det alternativ som Google pushade för, jag vet inte vilken annan typ av Google-konto jag hade kunnat skapa. Det verkade i alla fall inte vara möjligt att välja att YT-kontot skulle vara mitt enda konto administrerat av Google.

Skrivet av ElectroGeeza:

Du gick alltså in på YouTube och skrev din Gmail adress och lösenord och kunde logga in? Istället för din gamla vanliga adress och lösenord? Trots att Google kontot som Gmail adressen tillhör hade bytt ägare redan innan?

Nej. Jag använde alltid inloggningen för det ursprungliga YT-kontot, med separat användarnamn och lösenord, tills det inte fungerade längre (för att Google stängde av möjligheten). Själva inloggningen var inte kopplad till någon epost.