Inlägg

Inlägg som Eric Hjalmarsson har skrivit i forumet
Av Eric Hjalmarsson
Skrivet av anon325100:

Lägg ALDRIG projekt (känslig data) på samma disk som Windows.

Optimala är ju en snabb NVMe SSD för operativsystem och program, en NVMe SSD till projekt, hårddisk till lagring, hårdisk till off-site backup och en annan backup på ett annat lagringsmedia (SSD funkar men blir dyrt, så ofta har de med mycket data band). Men det funkar ju inte riktigt på den här budgeten...

Att jobba från samma disk som operativet är ju inget problem, så länge man gör backup på sina projektfiler till en annan lagringsenhet löpande.
Men på en tajt budget så skulle jag förespråka en NVMe för operativsystem, program och projekt med frekvent backup av projekten till en hårddisk för arkiv. My 2 cents.

Skrivet av regurr:

Reagerar på att "seagate berracuda desktop" har många dåliga omdömen på livslängden? Men är det kanske något man bara får förvänta sig? (Min budget är kroniskt låg så lång livslängd är ett stort plus)

BarraCuda är väl inte den bästa, men funkar. Purple å andra sidan är lite fel sort... De är optimerade för skrivning 24/7, inget annat. Långsamma, litet buffertminne.
IronWolf eller WD Red är mer lämpade för långsiktig lagring.

Av Eric Hjalmarsson
Skrivet av anon325100:

Detta moderkort är 60kr billigare men har även trådlöst nätverk, kanske kunde vara något?
https://www.inet.se/produkt/1903743/gigabyte-b660-ds3h-ax-ddr...

Förvisso WiFi, men sämre på andra punkter.

Skrivet av anon325100:

Sedan skulle jag köpa en mindre M.2 NVMe SSD för endast operativsystem + program.
1000GB M.2 NVMe SSD är för mig inte riktigt klokt, systemras med sparfiler på samma disk är inte kul.

NVMe till Win, program och projekt.
HDD till arkiv.

Skrivet av anon325100:

Valde du/ni Seasonsic's nätaggregat för att det är passivt, är väl inte så att 650W behövs, direkt?

Längre garanti och högre effekt

Av Eric Hjalmarsson
Skrivet av regurr:

intelcore i5 12600 ligger högre på den listan

Jo, alla Intel ligger högre än typ alla AMD, därför du borde köra på Intel.

Skrivet av regurr:

intelcore i5 12600 matchar inte moderkortet & kylaren

Intel har en annan sockel än AMD. Bara att byta moderkort, inga problem.

Skrivet av regurr:

förlorade rgb fläktarna som jag gillar rent estetiskt...

Du kan ha en AIO med RGB till en Intel processor också.

Skrivet av regurr:

(den andra låg på 1015 & detta på 1116- dock vet jag inte vad det betyder haha)

Den andra???
5600X är INTE samma som 5600G. Ganska stor skillnad i prestanda.

Skrivet av regurr:

Är det värt det tro?

Absolut, vill du spendera lite mindre så har du 12400 att välja på också.

Här är en hyffsat rimlig för 10K.
https://www.inet.se/datorbygge/b1307755/10k

https://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/datorbygge/bild/b1307755/10k

  • Intel är snabbare i Adobe

  • 32GB RAM

  • 1TB SSD som är mycket snabbare

  • Den har inte Z690, men jag valde 12600K bara på grund av rean, annars är 12600 + B660 mer länpligt för TS.

  • Nätaggregatet har längre garanti tid, dock mindre fläkt.

  • Windows köper du separat i efterhand mycket billigare.

Av Eric Hjalmarsson
Skrivet av regurr:

Jag redigerar väldigt mycket bilder

Antar att det är Adobe? Köp i så fall Intel!!!
Lightroom Classic: 12th Gen Intel Core vs AMD Ryzen 5000 Series

https://www.pugetsystems.com/pic_disp.php?id=71550

Av Eric Hjalmarsson

Köpa: Gör majoriteten av mina inköp (förutom förbrukningsvaror) begagnat. Facebook Marketplace, Blocket, Tradera, SweClockers, Happyride, Sellpy, second hand och kompisar. Där rätta varan finns till rätta priset helt enkelt.

Nästan bara haft bra erfarenheter. Folk är trevliga, villiga att tumma lite på priset om man är saklig och trevlig, ibland kan säljare mötas upp på arbetsplatsen om det är närmre för mig (var en som körde en skivspelare hem till mig i Göteborg från Strömstad när han ändå skulle förbi), fått skjuts till tågstationen av en som ändå skulle iväg efter vår affär, de allra flesta tar Swish så det är sällan man måste fippla med kontanter.
Man får bemöta säljaren som man själv vill bli bemött så går det nästan alltid bra.

Köpt många bra grejer till vrakpriser, även med kvitto och i nyskick. Sprillans nya dubbdäck till cykeln 50kr (marknadsvärde ~300kr), märkeskläder på Sellpy i nyskick neråt 30kr, FP3+ 1k (marknadsvärde ~2k), år ~2018 1080Ti 4k (marknadsvärde 7k) mfl. och en del fina grejer som skänkts bort.

Blivit lurad en gång, men jag borde verkligen ha kunnat inse att det var för bra för att vara sant.

Säljer: Om ingen närstående vill ha saken så säljs eller skänks den. Varför skall man slänga något som funkar?
Vanliga saker på Marketplace och Blocket, dator saker på SweClockers och om inte det går; Marketplace, Blocket eller i sista hand som auktion på Tradera. Många oseriösa köpare och köpare som prutar orimligt mycket, men man behöver ju inte lägga tid på att svara dem. 🤷

Av Eric Hjalmarsson
Skrivet av snajk:

Men hur funkar ens det? Har bilarna grönt, korsande gångtrafikanter rött och korsande cyklister grönt? Eller är det bara att cykelsignalen inte slått över än?

I just den här korsningen får övergångsstället , cykel passagen och körbanan (inklusive högersvängande) grönt samtidigt. Slår om till rött först för övergångsstället eftersom att det tar längst tid för de där att passera korsningen och sen för cykelpassagen och vägbanan.

Finns trafiksignaler med andra varianter också. Blir vanligare och vanligare med för grönt för oskyddade trafikanter så att de kan börja passera korsningen innan vägbanan går grönt så att det blir lättare att lägga märke till dem och vart de är på väg.
Det viktiga att komma ihåg är ju att det kan komma korsande trafik så länge som det inte är en pil i signalen.

Skrivet av stgr:

Jag har stött på flera ställen, där högersvängande bilist har grönt, gående rött och cyklar grönt samtidigt.

Vanligt att trafiksignaler inte ger grönt till övergångsstället om ingen har "anmält" sig eftersom att det kan behövas längre grönperiod för övergångsstället.

Skrivet av stgr:

ofta sitter cyklarnas "rödljus" lite "konstigt till" att det oftast är svårt att se om de har rött eller grönt när man ska svänga.

Inget man behöver se. Om du svänger vänster så ser du ju inte om mätande trafik har grönt eller rött till exempel. Har man själv ingen pil i trafiksignalen så får man vara beredd på korsande trafik. Även om andra har rött i sin trafiksignal så kan ju de få för sig att korsa vägen ändå (ännu mer vanligt förekommande framför cyklister har jag fått erfara (både gående, cyklister och billister som har korsat vägbanan framför mig trotts att de har rött i signalen)

Av Eric Hjalmarsson

Signalreglerade cykelpassager

De bilister som skall "hävda sin rätt" genom att lägga sig på tutan och accelerera emot en vid signalreglerade cykelpassager när man som cyklist försöker söka ögonkontakt och samspela, bara för att "Du har ju rött!" *pekar på trafiksignalen för övergångsstället*. Suck -_-

60 § Vid ett bevakat övergångsställe ska en förare lämna gående som på rätt sätt gått ut på övergångsstället möjlighet att passera. Detta gäller även om föraren får korsa övergångsstället enligt trafiksignaler eller tecken av polisman.

En förare som efter att ha svängt i en korsning ska passera ett bevakat övergångsställe ska köra med låg hastighet och har väjningsplikt mot gående som på rätt sätt har gått ut på eller just ska gå ut på övergångsstället.

Skyldigheten enligt första och andra styckena vid bevakade övergångsställen gäller även mot cyklande och förare av moped klass II vid bevakade cykelpassager. Förordning (2014:1035)

Trafikförordningen
Av Eric Hjalmarsson
Skrivet av Networker:

TS har inte sagt så mycket om vad han/hon/flickvännen ska använda datorn till, så därför så kör jag med en "mainstream-burk" som råd. Typ en sexkärnig CPU, med 16GB (2x8 i alla fall) RAM och en mainstream GPU, kanske en 6600 eller 6600XT. Och ett B660-mobo, alternativt B550 vid AMD.

Jo, ungefär så är ju rutinen, haha.

Skrivet av Networker:

En sådan dator duger väldigt bra till det mesta och flesta uppgifter man slänger på den.

Till det mesta, men i vissa trådar dyker det efter lite efterforskning upp att TS använder en applikation som kan använda CUDA acceleration, har en 4K TV i vardagsrummet som det kommer spelas ibland på och det då blir fördelaktigt med DLSS, att TS gamla 144Hz skärm bara har DVI, att TS är en data horder och fler än 4 SATA enheter skall in i burken eller kanske det vanligaste att WiFi behövs. Då står man där med skägget i brevlådan när man rekommenderat ett Radeon grafikkort och ett budget moderkort med 4 SATA och utan WiFi...
Därför det underlättar väldigt mycket om man får informationen från början, istället för att så ofta bara få frågan "bästa burken för 10k" och kanske i bästa fall en lista på ett fåtal spel.

Av Eric Hjalmarsson
Skrivet av Oliver91:

Då rekommenderar man ett sämre grafikkort t.ex. RX 6600

RX 6600 är ju inte riktigt "matchande" som TS efterfrågar...

Skrivet av Crispen:

ett förslag på matchande dator till den i länken?

Men @Oliver91, som jag redan skrivit till dig så kan ju det vara ett väldigt bra alternativ om man inte behöver en "matchande" dator. Jag håller alltså med dig i den frågan om man kan bortse från att datorn skall "matcha".
Det går att argumentera för att i3:an inte matchar i5:an heller, men den har åtminstone, till skillnad från RX 6600 vs RTX 3060, samma grundläggande funktioner.

Skrivet av Eric Hjalmarsson:

Men RX 6600 kan absolut vara ett väldigt bra och prisvärt alternativ om TS "tjej" inte avser använda de Nvidia proprietära funktionerna i datorn hon funderar på att köpa.

Som så ofta i köpsråds trådarna så är informationen från TS om användningsområdet och andra eventuella krav bristfälliga, vilket gör det omöjligt att komma fram till den bästa datorn för just TS ("tjej", i just det här fallet). :/

Av Eric Hjalmarsson

Det skall tilläggas att även 0.1% lägsta FPS (det som upplevs som lagg) får rejäla dippar i färre spel med en i3 12100(F) än med en i5 10400(F). Se Hitman 3, Death Stranding, COD Warzone, Horizon Zero Dawn och framförallt Witcher 3 som dippar ända ner till 20 FPS... (i3 12100(F) dippar också i RDR2 & PUBG, men det är inte lika många titlar och framförallt inte lika drastiska dippar)

Av Eric Hjalmarsson
Skrivet av Json_81:

Skulle det nu bli aktuellt med en uppgradering av grafikkort så nätdelen inte räcker till så är det ju inte katastrof att behöva byta den då om priset är bra nu.

Till vad? Formfaktorn är inte ATX, FlexATX, SFX, SFX-L eller ens CFX. Möjligtvis att det kan vara en standard TFX snarare än något helt eget. Men då har du fortfarande problemet med att hitta ett TFX nätaggregat.
Alternativt byta kabinett till ett som stödjer ATX, men då är det mycket möjligt att moderkortet behöver bytas ut också då de ofta inte är mATX (moderkortet designar de, så då passar de ofta på att skapa en egen formfaktor...). Om grafikkortet skall uppdateras för bättre prestanda så är det vettigt att byta ut RAM minnet till ett snabbare dual channel kit också så att det inte blir en flaskhals (se Linus senaste video på ämnet, länkat ovan i tråden). Vad är egentligen kvar då av den ursprungliga datorn?
En utdaterad processor, ett grafikkort med en kass kylare och en (antagligen SATA (även fast den lär vara M.2) SSD. Inte mycket...

Av Eric Hjalmarsson
Skrivet av Donnerstal:

Problemet med testerna är att de aldrig har flera appar öppna under testerna. Det ger orealistiska resultat.

Det beror ju på hur datorn används. Stängs bakgrundsapplikationer av innan spelet kommer igång så kommer ju prestandan att vara som i testerna. Realistiskt scenario om budgeten är begränsad och användaren vill få ut så mycket som möjligt ur sin hårdvara.

Vad är alternativet då? Köpa en två år gammal 6C/12T med lägre klockfrekvens och IPC. Menar du att det skulle vara att föredra?
Självklart kommer en modern 6C som i5 12400F ge ett bättre resultat, men nu finns det ju en budget och då får man göra kompromisser...

Den grafen visar ju bara skillnaden mellan antalet kärnor förutsatt att allt annat är lika, vilket det aldrig är. Skall man få in en 6C i budgeten så kommer klockfrekvens och IPC bli lidande och resultatet ett annat. Mycket mer intressant att jämföra faktiska modeller av processorer.

Av Eric Hjalmarsson
Skrivet av Donnerstal:

Håller med. Förstår heller inte syftet med att rekommendera en 4-kärnig CPU idag, onödigt att snåla där.

En 4-kärnig processor som presterar bättre i spel än de 6-kärniga alternativen 10400F och AMD Ryzen 5 3600/5500 i liknande prisklass...

Steve har en del intressanta att säga i frågan. Kanske något för TS att se innan hen tar ställning.

Av Eric Hjalmarsson
Skrivet av LeonHart:

Jag tycker det är spännande att alla säger att komponenterna i märkesburkarna är skräp och sedan bygger custom med det absolut billigaste som går att hitta på marknaden.

Ofta så är ju komponenterna i märkesburkarna tyvärr ännu sämre.

  • Single channel primärminne, påverkar prestanda nämnvärt

  • SSD:er med liten och långsam cache, om de ens har någon, ofta specifika modeller som inte ens säljs till slutkund

  • Moderkort med förkastlig strömförsörjning utan någon direkt kylning, inte mycket till IO, ofta specifika modeller som inte ens säljs till slutkund (ASUS undantaget), ibland med unik formfaktor (Dell...)

  • Proprietära kabinetter

  • Proprietära nätaggregat

  • Ibland till och med processorkylare med sämre fläktar och mindre kylflänsar än "stockkylaren"

Vi kan rekommendera produkter med bättre kvalité, men om den bästa kvalitén skall till så kommer prestanda att bli lidande med den begränsade budgeten. Vi kan inte trolla, utan man får försöka göra en avvägning mellan kvalité och prestanda...

Skrivet av Pirum:

går den sönder/strular är det Mediamarkts och Lenovos fel.

Tills garantin går ut. Går den sönder då är det mycket möjligt att det är elskrot. Går en icke proprietär dator sönder så är det oftast en komponent som går att byta ut.

Av Eric Hjalmarsson
Skrivet av Choilz:

Jag brukar ha en tendens till att fläska på ganska mycket i onödan

Så det är väl mest Destiny 2 som jag vill ska flyta på bra med höga upplösningar,

Vad har du för skärm? Vilken upplösning? Datorn är väldigt väl tilltagen för Destiny... Om du faktiskt kommer spela i hög upplösning så kommer en väldigt mycket enklare processor klara av att hänga med ett RTX 3060 Ti. 12400F till exempel.

Av Eric Hjalmarsson
Skrivet av Eazy:

Du glömde chassie

https://i.pinimg.com/736x/49/f3/3a/49f33af70475f4448e42d8e572088...

Samma kvalité som Lenovon typ.

Skrivet av Oliver91:

starkare CPU

Förvisso, men dyrare... (AMD 2 928 kr vs Intel 2 428 kr)
Trodde målet var att pressa priset med prestanda som motsvarar Lenovon...

Skrivet av Oliver91:

ray tracing delen på ett RTX 3060 är så dåligt ändå så det är inget att bry sig om.

Strålspårningen är inte mycket att hänga i granen, men DLSS presterar i regel bättre än FidelityFX. Mycket värt om man har en skärm med hög upplösning (>1080p).
Men RX 6600 kan absolut vara ett väldigt bra och prisvärt alternativ om TS "tjej" inte avser använda de Nvidia proprietära funktionerna i datorn hon funderar på att köpa.

Skrivet av mini-z1994:

Corsair CX550M 550W

För 20 kronor högre kostnad kan man få ett Seasonic Focus GX 650W med högre effekt (650W VS 550W), högre effektivitet (80+ Gold VS 80+ Bronze certifiering), bättre lager i fläkthubben (FDB), modulära kablar och dubbelt så lång garantitid (10 år VS 5 år). Väl spenderade pengar...

Av Eric Hjalmarsson

Klart det går att köpa en dator för mindre än 15K.
Windows köps enkelt online.

https://www.inet.se/datorbygge/b1306762/10k

https://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/datorbygge/bild/b1306762/10k

  • i3 12100 presterar bättre i de flesta spel än i5 10400
    i3 12100 VS i5 10400

  • Dual channel primärminne, mycket möjligt att Lenovon bara kommer med en sticka

  • Snabbare primärminne

  • Antagligen betydligt snabbare SSD med NVMe

  • Trevligare materialval, bättre passningar och mer luftflöde i kabinetten

  • Högre effekt på nätaggregatet

  • Högre effektivtet på nätaggregatet

  • Tystare fläktar i grafikkortet, kabinett och nätaggregatet

Av Eric Hjalmarsson

2,5" SSD ovanpå "PSU shroud" trotts lediga platser på baksidan, spännande val med en så ful SSD... 🤔

Av Eric Hjalmarsson
Skrivet av Mr.Onion:

Jag hittar bara seasonic prime fanless på 500w och uppåt

Över 500 W är det nog bara Seasonic, men om du kör T processor klarar du dig på 120 W, icke T så räcker 160 W nog i alla fall. Streacom Nano och ZeroFlex är de som finns hos Svenska återförsäljare, inte ATX formfaktor, så man får vara kreativ... Men 240W på ZF är ju lika mycket som en del semi passiva kan leverera utan att starta fläkten också. Så en passivt kyld i ett ATX chassi är väl inte min rekommendation, skrev att det kan vara något om man går mindre och att fläktlösa inte nödvändigtvis behöver vara så kostsamma (som Seasonic Prime Fläktlös). Kolla på RM750 istället som jag länkat om du vill ha ATX formfaktor och komma billigt undan.

Skrivet av Mr.Onion:

seasonic prime fanless kostar 1000-1500 mer än ett "vanligt"

Inte direkt, om du jämför dem emot motsvarande nätaggregat med Platinum och Titanium certifiering men med fläkt så är priserna liknande.

https://www.inet.se/kundvagn/visa/FjIEAUxX-w3X1rNMovcFUmnMh40/platinum-titanium

https://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/kundvagn/bild/FjIEAUxX-w3X1rNMovcFUmnMh40/pl...

Av Eric Hjalmarsson
Skrivet av loefet:

Tror inte det spelar någon roll.
Min 95W APU har aldrig dragit så mycket av mitt 450W nätaggregat så att fläkten har startat på det.

Behövs ju inte, men om man vill ha 80+ Gold (vilket jag skulle vilja ha om jag lägger uppåt 10K på en dator) så kostar ju 650W lika mycket...
https://www.inet.se/kundvagn/visa/ASsEAXGcDuAY9mdIuV-abhf4cRA/psu

https://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/kundvagn/bild/ASsEAXGcDuAY9mdIuV-abhf4cRA/ps...