Inlägg

Inlägg som Liquidedust har skrivit i forumet
Av Liquidedust
Skrivet av DasIch:

Kan man äntligen bli av med alla notiser om kakor på varenda jäkla sida?

Njae ePrivacy directive kräver att du måste samla in medgivande för allt du tänker spara på end-user's terminal som in är definierat som "strictly necessary" eller "legitimate interest".

Och det är mycket som sparas på din enhet som inte kan klassificeras enligt de två kategorierna ovan som egentligen bara handlar om funktionalitet egentligen, men funktionalitet som enligt lagen inte "är nödvändig för att kunna nyttja tjänsten".

Av Liquidedust

Fick fel på Miyamoto

Total brainbarf på Miyamoto och svarade fel 😅

Av Liquidedust
Skrivet av Petterk:

Pratar du om bankid så kan du gå med körkort, SIS-märkt id-kort eller SKVs id-kort till bankkontoret och du kommer få skapa ditt bankid (men inte digitalt id-kort då du inte kan spegla något som inte finns).

Att din lokala bank inte längre litar på att du är du när du använder bankdosan är inte större problem än så, du slipper oftast digital id-kontroll (som bankid kallar funktionen att skanna nationellt id-kort/pass) om du skapar bankid med ett befintligt. Kravet för bankid är personnummer, inte medborgarskap. Kravet för digitalt id-kort i bankid-appen är medborgarskap däremot.

Nej bara vilket ID de godtog när vi identifierade oss för ett ärende vi hade, sambon hade passet med sig också så var inget större problem egentligen.

Av Liquidedust
Skrivet av snajk:

Det stället finns ju snart, och det är telefonen.
Tja, jag vet hur kassa sådana system kan vara och hade inte velat förlita mig på dem för något så kritiskt som att kunna starta bilen. Min farsa hade en tjänstebil med alkolås ett tag exempelvis, på grund av företagets policys inte något relaterat till honom, och låset var så kasst. Varje gång fick man sitta och blåsa sig hes i ett antal försök innan det godtogs, "blås hårdare" det är inte så lätt när man är på det tionde försöket liksom. Det fåtalet gånger jag har fått blåsa för en polis har det generellt funkat direkt, eller i alla fall på andra försöket.

Sen finns ju risken att man tappat eller gjort sönder sin telefon. Det har hänt mig när jag varit ute i skogen eller varit och badat exempelvis. Det hade inte varit så kul att promenera eller försöka lifta hem när något sånt händer.
Då får man informera och visa polisens och skatteverkets regler.

Sidenote: Lokalt bankkontor? De trodde jag var nerlagda för länge sedan.

Handelsbanken har fortfarande kvar dem, med rimliga öppettider till och med!

Av Liquidedust
Skrivet av reverend benny:

Intressant info rörande KK och banker, du får gärna berätta vilken bank detta var så.
Vad jag vet så gäller KK fortfarande som ID på myndigheter där det är strikta säkerhetskrav.

Handelsbanken

Av Liquidedust
Skrivet av mpat:

Detta igen, nån på svenska Internet som fått för sig detta och sprider det överallt. Det är fan råttan i pizzan-nivå på det här snart.

Det var ett förslag från en utredning att det skulle bli så. Det är inte genomfört, och den dagen de genomför det så lär det bli stora nyheter av det. Vad polisen (och andra myndigheter) accepterar har jag redan postat i tråden en gång, men här kommer det en gång till:

https://polisen.se/tjanster-tillstand/pass-och-nationellt-id-...

Det må så vara, men mitt lokala bankkontor godtar inte körkort som id handling längre om du vill ha något anekdotiskt. Enbart pass och nationellt ID.

Så oavsett om det bara är ett förslag eller inte, så har aktörer på eget bevåg börjat neka körkort som ID handling.

Av Liquidedust
Skrivet av nevada:

Drygt att det inte funkar med körkort. Är det enda jag har för tillfället och planerar inte att förnya passet på ett bra tag.

Körkort är egentligen ingen ID handling, och sedan förra året ska banker och statliga myndigheter ej godta körkort som identifikationsmedel.

Körkort är en handling för behörighet att framföra fordonstyp, och ska egentligen nyttjas tillsammans med annan from av identifikation numera.

Kan ha med det att göra med.

Av Liquidedust

Slutet på min konversation

Av Liquidedust
Skrivet av filbunke:

Nej, för Disney+, Netflix, etc har inte den modellen, det betalas inte per visning. Utan de har en månadstjänst, där de får alla pengarna, och storserier drar in mer betalande kunder, som sedan väljer att även titta på annat.

Betalning per visning finns ju redan i dag, har funnits länge, reklambetald tv, typ all marksänd tv i USA. Och vad visar de? Komediserier och billigare dramaserier. CBS eller NBC satsar inte på storserier för sina marksända kanaler.

Så det är vad vi skulle få mer av om man satsade på en allomfattande spotify-liknande tjänst för TV-serier, med dock en viktig skillnad, till skillnad från marksänd tv så kommer man med en sådan tjänst kunna se om saker, gång på gång, vilket då premierar populära barnprogram.

Betalning per visning finns knappt för video, och avtalen är i så fall för broadcast enbart vilket då baseras på hur stor användarbas en specifik broadcaster har.

För streaming och vid avtal är det man avtalar om de s.k. SVOD fönster.

Dvs hur nytt content är, och hur populärt det är, och kostnaden för content har inget med hur stor användarbas eller hur många visningar det genererar. Det du betalar för är "making available" i en marknad med "unlimited streams".

Av Liquidedust
Skrivet av stgr:

Sluta köpa dem till fullpris då och kör på 3-4 för 99-100kr på typ Ica något år senare än release

UHD Blu-ray's går att få för en hundring, men sällsynt.

Oftast är Dolby Atmos releaser enbart UHD Blu-ray, och dessa är 250~350 i nypris. Och går sällan under 150~200 och är väldigt svåra att få tag på ett år efter release.

Samlar själv film och köper bara UHD och Dolby Atmos, detta då jag har en riktig Dolby Atmos setup hemma.

Av Liquidedust
Skrivet av Sysop:

EST, TVOD och PVOD, vad är vad?

EST Köpfilm

TVOD Hyrfilm

PVOD Hyrfilm samtidigt som den visas på bio

Av Liquidedust
Skrivet av Ceji:

Förr kunde man hyra en rulle i video/DVD-butiken för 10-40 kr, det kan man inte längre. Problemet med Netflix är att de inte är lika bra som de var förr men det är ändå väldigt mycket dyrare än de andra likvärdiga tjänsterna. Den senaste tiden har jag tittat betydligt mer på Prime eftersom där faktiskt finns väldigt mycket bra material i min smak, och det kostar liksom 59 kr i månaden utan begränsningar. Netflix vill ha 179 kr för samma sak och de är ändå inte nöjda utan ska begränsa kunderna och försöka få dem att betala ännu mer. Att de inte prissänkt i Sverige är en miss de kommer känna av, var så säker. Vi är ju europas u-land nummer ett. Högst inflation, en riksbank som därtill vill sänka befolkningen och en krona som snart inte är värd en pesetas... Bra jobbat politiker! Vi har blivit det nya fattiglandet i EU.

Och ett offtopic-tips till våra "begåvade" politiker. Gör absolut inte som i andra närliggande länder. Ta bort elskatt och sänk energimomsen om så bara tillfälligt. För det är ju absolut inte energi och drivmedelspriserna som gjort att inflationen skenat (eftersom transport och tillverkningskostnader skenat). Då är det mycket mycket bättre att höja räntan och döda befolkningens ekonomi (ännu mer) för att få ner den. Det är lite som att slänga in en pinne i ekrarna när någon cyklar för fort istället för att trycka på bromsen. Det gör ju också att cykeln stannar, men med ganska trista bieffekter.

(Disclaimer jag jobbar för Viaplay)

Om man bara vill kunna hyra film finns det tjänster som inte kräver en prenumeration om man bara är intresserad av EST, TVOD och PVOD. Dvs hyrfilmer via streaming.

Flesta dom har hyr/köp film utöver SVOD annonserar inte om det, men det går.

Då kommer man undan med 10-40 per EST och TVOD, PVOD är dock svindyrt men är tänkt att konkurrera med bio!

Av Liquidedust
Skrivet av Liquidedust:

Årets revision klar.

+1800:-

61100:- nu och cirka 3% höjning.

Yrke: Tracking Specialist
Månadslön: 61100 kr
Förmåner: 6v semester
Erfarenhet: 8 år
Ålder: 42 år
Utbildning: Egentligen ingen relevant (jobbat som utvecklare sedan 98~99)

Årets revision klar.

+2400:-

63500:- nu och cirka 3.9% höjning.

Yrke: Tracking Specialist
Månadslön: 63500 kr
Förmåner: 6v semester
Erfarenhet: 9 år
Ålder: 43 år
Utbildning: Egentligen ingen relevant (jobbat som utvecklare sedan 98~99)

Av Liquidedust
Skrivet av Ozymandias:

Någon som sitter på lite statistik som faktiskt visar att gen z har bristande arbetsmoral och säger upp sig ”because the vibe wasn’t right” i högre grad än andra generationer?

Kollar man på t.ex. ungdomsarbetslösheten över tid syns ingen tydlig ökning kopplat till gen z: https://www.ekonomifakta.se/fakta/arbetsmarknad/arbetsloshet/...

Ber om ursäkt för off topic.

Rent aneknodiskt, men yngre är inte mindre arbetsvilliga jämfört med oss 40+ egentligen från min observation. de ställer dock fler krav när det kommer till värderingar och "mjuka värden" på arbetsplatsen överlag än vi äldre.

Och är inte dessa uppfyllda byter unga personer mycket snabbare till annan arbetsplats och arbetsgivare; är i alla fall min subjektiva observation senaste 5~6 åren.

Av Liquidedust
Skrivet av DavidtheDoom:

Vi har redan progressiva skatter och idag så är skatten under 20% för första 15k/mån.
Lägger ingen värdering i skattetryck eller nivåer utan mer en upplysning att tjänar man ca 20k/mån så är slutlig skatt på under 20% (i Göteborg med kommunalskatt på 32.6%).

Om grundavdraget var 120000:- skulle en månadslön på 20000:- beskattas till cirka 15%~, en månadslön på 50000:- till cirka 24%~, en månadslön på 60000:- till cirka 28.3%~

Detta om man slipar jobbskatteavdragen, behåller man dem blir det ännu lite lägre, marginalskatten förändras knappt alls på inkomster över cirka 50000:- oavsett.

Dock är detta lite off topic 😅

Av Liquidedust
Skrivet av Weestman:

Ja, klart att det är så. Men har själv gått på A-kassa (efter att jag kom tillbaka från Norge) och skillnaden att gå från arbetslös med full ersättning till att arbeta 165h på ett "skitjobb" var cirka 2000kr netto. Då var jag frisk som en nötkärna såklart och det är ju en annan sak, än om man varit borta länge pga sjukdom. Men förstår att folk väljer bort arbeten för att leva på bidrag om skillnaden är liten, å det är egentligen inget konstigt alls med det. Min motivation för att ta det där arbetet var ju rätt så låg. I just mitt fall så påbörjade jag dock studier 2 månader efter, annars hade jag säkert tagit det också. Många i min direkta närhet som lever sådant liv, tyvärr. Sänk skatterna rejält för låginkomstlöner. 20% skatt på första 15 000kr/mån typ. För att ha ett arbete är meningsfullt, och viktigt.

Jag skulle hellre se att grundavdraget var 120000:- i stället för strax under 20000:- per år! Det gynnar alla, men främst låginkomsttagare.

Av Liquidedust
Skrivet av sandos:

Ja, det är i mångt och mycket ganska sjuka löner. Jag har bara lärt mig att jag måste byta jobb då mina ~50k vid 42 års ålder är... patetiskt.

Jag har dock varit på samma jobb i 11 år så.. men rytit ifrån ett par ggr pga låga höjningar och då fått lite mer, men visst har jag stagnerat lite. Tyckte dock att lönen var bra när jag började, och har fått mer än inflationen sen dess. Men måste ju ligga runt 10% per år i höjning för att hänga med enligt denna tråd.

För mig såg det ut så här i nuvarande yrke.

2015 : 28000:- (35 år gammal och ny bransch lite erfarenhet för mig)
2016 : 30000:-
2017 : 40000:- (kollade vad jag producerade och mitt marknadsvärde var och fick en lönekorrigering, efter en hel del förhandlande)
2018 : 43000:-
2019 : 55000 (bytte jobb då min arbetsgivare inte var intresserad av höja min lön till marknadsvärde igen)
2020 : 57000:-
2021 : 59300:-
2022 : 61100:-

Nu är jag där jag borde vara i lön om jag inte väljer att ta på mig mer ansvar. Skulle kunna byta jobb igen och få 5000~10000:- mer men det betyder inte lika mycket längre.

8 års erfarenhet och jag är rätt duktig på det jag gör, och det finns inte så många inom mitt yrke och vi är attraktiva på arbetsmarknaden.

Av Liquidedust
Skrivet av Petterk:

Går inte det via Betalo?

Betalo och Billhop blockerar generellt dessa med!

Detta då kreditkortsutgivarna inte tillåter den typen av transaktioner, så måste dessa betallösningar också blockera dem annars förlorar de access till betallösningar från kreditkortsutgivarna.

Av Liquidedust
Skrivet av SLINKY95:

Aha, då är jag med.

Man kan inte betala kreditskulden med kreditkortet.

Tack för hjälpen.

Generellt sätt kan du inte betala fakturor from kreditinstitut med kreditkort här i Sverige!

Detta inkluderar fakturor from t.ex Klarna, Resurs och liknande.

Av Liquidedust
Skrivet av SunQ:

Det låter som att du är egenföretagare och tar ut lön till brytpunkten och sen utdelning på resten..
Annars får jag inte ihop hur du får ca 27% skatt

Räknade lite fel 😅 och tänkte att jag var tabell 29, är visst 30.

Får cirka 30% total skatt.