Inlägg

Inlägg som Wittwang har skrivit i forumet
Av Wittwang
Skrivet av Hyllbert:

Då blir det alltså trådlöst till NAS och kontorsdator. Men det var kanske okej att köra dom trådlöst?
Varför du ska köra en bit tråd efter detta förstår jag inte?

EDIT: Ah, NAS:en är bara trådad. Då kan det vara ett altenativ antar jag. Förstår jag det rätt om blå prick och röd prick är nätverksuttag som sitter ihop? Då är det väl bara att sätta routern vid dator 2, köra en kabel in i röda uttaget, sätta en switch vid blåa uttaget och sätta NAS + dator 1 i switchen.

Har jag missuppfattat något?

Precis, trådlöst (Ai-mesh, men på samma nätverk) är helt okej för kontorsgrejerna När jag flyttade in trodde jag att nätverksuttagen var sammanlänkade och det hade ju verkligen varit optimalt, men så är tyvärr inte fallet. Eftersom det är ett krångligt kök att ta sig igenom med en Ethernet-kabel undersöker jag om Ai-mesh kan vara ett vettigt alternativ, men annars är det bara att bita i det sura och fästa upp det så gott det går!

Av Wittwang
Skrivet av Sions:

Om du inte vill använda wifi så ser jag inte varför ai mesh är ett alternativ.
Dra kabel, byter du golvlister så kan du köpa såna du kan gömma nätverkskabeln bakom.

Trådlöst är inte önskvärt för dator 2 och 3, och inte heller möjligt för NAS-enheten som endast har Ethernet. Genom att ha två separata routrar, där den som är ansluten till förstnämnda datorer också är ansluten till nätverksuttaget, borde jag kunna komma runt det... men kabel kanske är smidigast. Dessvärre finns inte möjlighet att byta golvlister, men det går ju att dra ändå.

Av Wittwang

Hur bör jag lösa nätverket i min lägenhet?

Hallå! För snart ett år sedan införskaffade jag lägenhet tillika kontor för att kunna jobba ännu mer, men tyvärr har jag ännu inte åtgärdat nätverkssituationen. Nu är det dags att ändra på det!

På planritningen nedan har jag markerat ut det viktiga, nämligen de två nätverksuttagen (blå prick i kontoret är där jag har routern, en Asus RT-AX55, röd prick är det andra uttaget), de tre stationära datorerna samt NAS-enheten, som för närvarande inte är igång. Det handlar om en lägenhet på cirka 50 kvadratmeter, där kontoret är 10 och det större rummet runt 25.

Jag vill ha alla delar på samma nätverk (för att exempelvis kunna använda NAS-enheten), men de båda nätverksuttagen är separata. Dator 2 och 3 är system som då och då används till spelande och att ha dessa anslutna över Wifi vill jag helt undvika, varför jag antingen kan dra 20-25 meter Ethernet-kabel mellan kontor och vardagsrum och placera en switch i det rum där routern inte är.

Alternativet är att köpa en till Asus-router och köra Ai-mesh för att koppla ihop det hela, alltså att nätverksuttag-router-speldatorer huserar i ena rummet och har en Ai-mesh-länk till en router som i sin tur kör trådat till NAS och dator i kontoret. Samtliga trådade enheter är begränsade till Gigabit, så det bör inte bli en flaskhals att köra Ai-mesh och ha NAS-lagringen över det.

Finns det fler alternativ, och vilket är det bästa? Tips mottages tacksamt!

Av Wittwang
Skrivet av jOnÄTÄn:

Det är väl redan släppt? Var ju i alla fall en massa nyheter om det för några månader sedan så jag trodde det fanns att köpa nu.

Jo, precis, men det verkar tyvärr ännu omöjligt att få tag i på svensk marknad, så jag väntar med spänning på det fartmonstret. Priset är dock betydligt bättre än jag inbillat mig - endast 70 USD.

Av Wittwang
Skrivet av jOnÄTÄn:

Det ska nog ersätta GT 1030. GT1010 bör vara ersättaren till GT 710. Sen kan man ju undra varför detta kortet får GTX benämning istället för bara GT som tidigare x30 modeller brukar få.

Haha, vänta bara! Snart kommer ett GT 1010 för den som vill ha ett dedikerat Power Point-grafikkort för 129 USD

Av Wittwang
Skrivet av Cove:

lite som LaxPuddings genomgång av tv's, att man har de stora märkenas maskiner i de kategorier ni listat, med jämförelser i prestanda, features och byggkvalitet, även om en sån guide är något större än denna. Då blir det lite lättare för eventuella köpare av en gaming laptop att bilda sig en uppfattning om utbudet samt leta efter deals
I denna guide nämns endast razers alternativ, gissningsvis pga av sponsringen (som alla är premium, i diverse storlekar).

Ja, den artikeln handlar ju snarare om att kartlägga hela utbudet, medan det här snarare är en guide för att ta sig från sammelsuriet av bärbara datorer till ett fåtal alternativ som passar. Det är däremot inget dumt förslag att ha en framtida artikel som kanske kartlägger mer. Risken med en sådan artikel är dock att den blir väldigt rörig och snabbt inaktuell, eftersom tillverkarna pumpar ut modeller

Skrivet av medbor:

Jag har inga direkta problem med textan som sagt, men när Razer får nästan lika mycket utrymme på flera sidor blir det lite som Razers sponsorplats och lite text vid sidan. Vet dock inget magiskt trick hur man kan göra det perfekt, bara reagerade på att det är mycket Razer, även jämfört med andra sponsrade artiklar. Kanske bara är jag som har fel glasögon på mig idag? Inget illa menat egentligen, bara säger vad jag ser

Bilder och sen att gråa rutor har olika betydelse, sponsor på första sidan, men också till helt annat senare, och att alla bilder på laptops är just razer

Tack för förtydligande. Nej, det finns nog inget sådant trick, men att det är "mycket Razer" handlar väl främst om att det är en ganska lång guide. Utan bilder blev den väldigt tungrodd, varför de utöver att exemplifiera vissa funktioner tillåter en liten paus i läsandet. Gällande de grå rutorna är de alltid informationsboxar och till för att lyfta ut viktig information, som att artikeln är sponsrad eller att det finns undantag från reglerna när man tittar på systemkrav

Av Wittwang
Skrivet av medbor:

Lite mysko att göra denna sponsrad, med razer upptryckt i ansiktet på så många ställen blir man lite fundersam om bara de sponsrade rutorna eller även annat blir påverkat av deras vilja

Bra text och så, men känns väldigt mycket som ’välj vilken razer blade du vill spela med’

Razer-datorerna används som utsmyckning i form av bilder, samt för att lyfta fram exempel på hur en dator i premiumsegmentet utmärker sig. Texten är tänkt att vara så allmängiltig och vägledande som möjligt, men självklart finns utrymme för att göra guider ännu bättre i framtiden. Har du något specifikt i åtanke som skulle kunna förbättra en guide av det här slaget?

Av Wittwang
Skrivet av Roger W:

Det kanske bara är jag men blev nästan lite positivt överraskad att foten helt enkelt sitter i vesa-fästet.
Varför krångla till det med något som bara riskerar ha mindre stabil infästning typ? (Och jag kan leva med att skruva in fyra skruvar )

Verkar vara en helt ok skärm

Skrivet av exroz:

Verkar som en prisvärd skärm.

Men vad onödigt att klaga så mycket på att man behöver skruva 4 st skruvar 1(!) gång för att montera foten.

Med facit i hand kanske skruvmonteringen betonades en gång för mycket, och som ni påpekar är det ju inte superjobbigt att montera en gång. Samtidigt går det ju att argumentera för att endast VESA-fäste är fördelaktigt eftersom stativet då kan användas med andra skärmar, till skillnad från många andra stativ som är smidiga att montera.

Den huvudsakliga poängen är dock att Cooler Master försöker muta in lite mark i ett väldigt konkurrensutsatt skärmsegment, och där är kanske estetiken det som utmärker modellen mest. Några extra skruvskallar och en utanpåliggande fästanordning skär sig lite mot detta. Tilläggas bör dock att det inte är monteringsskruvarna som utmärkelsen försvinner med; det handlar om menyn och den alldagliga karaktären. Att menyn liksom skruvfästet inte är särskilt smidiga ligger alltså på minussidan

Av Wittwang
Skrivet av bopp:

Jag förstår inte? Fake news?
https://www.sweclockers.com/test/31714-resizable-bar-geforce-...
https://www.sweclockers.com/test/31499-resizable-bar-med-gefo...

Fungerar inte Rezisable Bar med AMDs grafikkort på Intels processorer?

Jo, det stämmer. Hade någon minnesbild av att så är fallet, men snubblade över AMD:s webbplats och fastnade där. Testerna du länkar till handlar dock inte om Smart Access Memory eller användning med Intel-plattformar.

Om du stöter på felaktigheter får du gärna skicka in rättelser i framtiden, så kan vi se detta snabbare.

Av Wittwang
Skrivet av Pulver:

Succé!

Skriver detta i Firefox på Ubuntu som körs direkt från start och nu går det inte att köra ChromeOS längre (har dock kvar recocery på bios och OS på usb)

Kortfattat behövde jag gå in i developer mode på ChromeOS, starta upp en crosh terminal och skriva "shell" - klistra in ett kommando som laddade ned ett bios-skript och sedan trycka OK ett antal gånger - då flashades bios om och sedan var det bara att starta om med en Ubuntu installation på usb.

Jag behövde dock i mitt fall öppna upp baksidan på datorn och skruva bort en skruv som tydligen fungerade som skrivskydd för bios.

Det lilla jag hunnit testa än sålänge fungerar perfekt!

Kul, tack för uppföljningen! Jag har en Chromebook (tror det är HP Chromebook 11 G3/G4, som finns med på listan) som använts alldeles för lite och i september förra året slutade uppdateringarna att rulla. Kan mycket väl få bli en liten Linux-maskin av den istället

Av Wittwang
Skrivet av Dinkefing:

Någon som har koll på hur mycket i genomsnitt Nvidia eller AMD har vunnit på prestanda per W de senaste fem till tionde senaste generationerna?

Det är lite halvknepigt att säga, eftersom energieffektiviteten varierar en hel del från kort till kort. I Tom's Hardwares intervjuartikel som ligger till grund för det här lyfter de vissa jämförelser på AMD-sidan:

"Looking specifically at AMD's graphics parts over the past two generations, RDNA back in 2019 delivered a clear 50% or more improvement in performance per watt compared to the previous generation Vega and Polaris architectures. For example, our own testing results from our GPU benchmarks hierarchy show that the RX 5700 XT averaged 74 fps in our 1080p test suite while consuming 214W, compared to 57 fps from the RX Vega 64 that consumed 298W — that's actually an 80% boost in performance per watt with those two parts.

RDNA 2 in 2020 was able to again deliver up to 50% higher performance per watt compared to RDNA. Except, we have to clarify that "up to" business. For example, the RX 6600 averaged 67 fps at 1080p ultra and consumed 137W, which is 41% better efficiency than the RX 5700 XT. Meanwhile, the RX 6700 XT delivered 96 fps while using 215W, only a 30% improvement in pure efficiency, while the RX 6800 XT reached 124 fps and used 303W, only 18% better efficiency. The RX 5500 XT 8GB, however, averaged 40 fps with 126W, so the RX 6600 was 54% more efficient in at least some cases — and that's using a similar 128-bit memory interface."

Av Wittwang

Glad midsommar (2022)

Det har återigen blivit dags att plocka fram jordgubbar, sill, folkdräkter och små grodor, vilket givetvis tarvar en tråd för att snacka midsommarfirande! För första gången på ett par år är det fritt fram från restriktioner, och därför blev det för egen del ett lunchbesök vid Söderköpings midsommarfirande. För att kröna dagen bär det nu av till sjöss, förmodligen i sällskap av något underlag för en nyhetsartikel Hur firar du idag?

http://cdn.sweclockers.com/artikel/fil/103557?key=5fe59b9cec98fc...

Av Wittwang
Skrivet av ZerxXxes:

Vilken internetleverantör är det som tillhandahåller Dreamhack med 40Gbit internetanslutning?

Det varierar från gång till gång, men den här gången var det Tele 2

Av Wittwang
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Och en fråga är vad har de för swicthar vid ändpunkterna. De som har 10Gbit ethernet nätverkskort med sig dit, kommer de få 1Gbit ethernet rakt till första switchen och segt emot närmsta granne 1,5m bort?
Jag är nästan säker på detta, då alternativet är svindyrt milt sagt.

Hårdvaran som finns i distributionsnätet är Cisco Nexus 5k, Juniper 4600 och Cisco 3850, men jag kan inte riktigt svara på hur pass begränsande det blir om belastning sker på så sätt du beskriver. Jag är tämligen säker på att Robin har mycket att stå i när allt ska demonteras idag, men jag kan höra och återkomma i närtid!

Av Wittwang
Skrivet av fiskebulle:

3400 platser totalt? Säger man varför de krympt det så mycket?

Sommarupplagan brukar generellt vara ganska mycket mindre än vintern, men att det därtill är första stora LAN:et sedan restriktionerna kan nog bidra till ökad försiktighet och lite lägre närvaro.

Av Wittwang
Skrivet av Bussović:

Gött häng med gött käk och gött snack om allt tokigt och än mer tokigt som hänt på jobbet får bli sammanfattningen av kvällens lilla träff på DH!

Bjussar på ett par bilder också!
<Uppladdad bildlänk>

<Uppladdad bildlänk><Uppladdad bildlänk>

Supertrevligt! Kul att få lite ansikten på folk

Av Wittwang
Skrivet av anon315148:

Vad är det för skillnad du märker i handleden mellan de två förstnämnda?

Nu sysslar jag inte med CAD och spel så vet inte vilken precision som används där. Precision för mig är att kunna markera ett tecken, text, rita nått snabbt/frihand (alltså inte rita som rita utan dra linje eller nått) och vid videoredigering att markera var i klippet jag ska klippa. Dra fram till rätt tidpunkt i en video osv.

Sorry, lite otydligt formulerat! Jag märker stor skillnad när jag använder någon av de ergonomiska, ställt mot traditionella diton. Den stora skillnaden mellan de två är dock nämnda seghet i tummen och precision, där MX Ergo är sämre i båda kategorier. När det gäller textredigering eller markering i största allmänhet fungerar MX Ergo bra med lite mer tålamod. Att dra raka streck kan dock vara knepigt och särskilt att göra det snabbt, varför musen inte är något alternativ i snabba spel. Jag upplever att Vertical ger bättre kontroll och samma vinster för just handleden.

Av Wittwang

Jag blandar ganska friskt mellan MX Ergo, MX Vertical, Magic Trackpad (när jag använder laptop) och G305, och jag märker klar skillnad i handleden med de två förstnämnda. Jag upplever dock att jag kan bli lite seg i tummen av MX Ergo, varför jag gillar mixen med ergonomiska och vanliga möss. Därtill har jag lite svårt med att få till samma precision i CAD och spel med de ergonomiska varianterna, varför blandningen också är trevlig.

Av Wittwang

Det ska bli kul det här! Vid sidan av ett inbokat besök bakom kulisserna på nätverksavdelningen tänker jag försöka hitta lite SweClockare som är på plats ute i hallarna, och som är sugna på att snacka lite med mig och/eller kameran. Har du en rolig DH-anekdot, en cool monsterdator, eller ett nostalgiskt retrobygge att visa upp? Dra iväg ett PM så kan jag komma förbi en sväng

Av Wittwang
Skrivet av Dinkefing:

Betyder detta att RNDA3 ej kommer släppas i höst?

Jag tror inte att detta behöver ses som ett kvitto på försenad RDNA 3. Min gissning är att det snarare rör sig om en extra produkt som kan användas för delvis defekta Navi 22-kretsar, som i dagsläget endast används för mobila Radeon RX 6700M.