Inlägg

Inlägg som TotalF har skrivit i forumet
Av TotalF

Kylning - har jag felmonterat?

Postade den här bilden då jag precis fluttat över allt från ett mindre chassi till den här monstriteten och någon kommemterade "vänd på kylningen i fronten".

Vad har jag monterat fel? Om man avser det stora nzxt-blocket så var det monterat likadant i den gamla burken och kom färdiginstallerad på det viset men jag lämnar öppet för att jag såklart kan ha gjort något knasigt ändå 😁

Och när vi ändå är på ämnet kylning. Två fläktar i fronten blåser inåt, en fläkt i baken blåser utåt och tre i toppen blåser också utåt. Alla är 140mm. Det här är inte min grej så tar gärna feedback på om detta är ok eller om jag genast borde förändra något.

Av TotalF
Skrivet av Zeroastic:

Vänd på din kylare i fronten 🙂

Ah, måste den monteras så att inlopp/utlopp är nederst istället för överst?

Tänkte att det här inte spelade någon roll men tar gärna ett svar på hur det bör vara istället 😁👍

*edit* För du menar nzxt-lylningen till cpun? Den var monterad så i den positionen i gamla chassit (och då kom den hem till mig färdigmonterad som vinst i en swec-tävling).

Men kanske jag feltolkar dig och du menar något annat? 😁

Av TotalF

Nya Corsair-chassit är helt gigantisk - eller som en kompis sa "ditt gamla chassi får ju plats inuti det nya!".

Gpun som fullkomligt dominerade gamla burken ser ju ut som om någon har tappat en tändstickask i en flyttkartong 🤣

Ska väl vara tillräckligt luftigt nu för att köra CP2077-updaten 😁

Av TotalF

Känslan när man köpt ett nytt chassi och flyttat över allt från gamla burken, mekat, svurit och svettats - och den startat på första försöket!!!

Osäker på tidsåtgång men i bakgrunden hann hela första säsongen av What we do in the shadows gå 🤣

Av TotalF
Skrivet av Emma242:

Jag är absolut intresserad av ämnet, exobiologi är superfascinerande. Men av förklarliga skäl ett högst begränsat område, och tyvärr är det mest geologer som har att göra där vad gäller forskning.

Sen finns det ju en jättestor social och kulturell kontext gällande konspirationsteorier som är intressant ur en evolutionär och antropologisk synvinkel.

Om det är något du vill ha sagt eller fråga med detta så skriv ut det.

Tror jag läste imorse att ett team har, med hjälp av james webb-teleskopet, upptäckt (eller tycks sig ha upptäckt) metangas(?) i amtosfären av en planet ett gäng ljusår bort.

Och om jag tolkade artikeln rätt så är det iallafall på jirden så att metangas bara uppstår genom förekomsten av biologiskt liv.

Tror tom att jag, för ett par veckor sen, skrev i precis den här tråden att det var min tro att första upptäckten av förekomsten av liv på en annan planet kommer att ske genom spektrumanalys av en atmosfär.

Till skillnad från div ufo-förhör och skelettpussel tycker jag sånt här är spännande på riktigt.

*edit* Från nasa:

https://www.nasa.gov/goddard/2023/webb-discovers-methane-carb...

Av TotalF

Har en bluesound pulse soundbar med atmos-stöd så det där måste ju testas. Inte för att ljudet på något vis har varit dåligt men nice om den får utnyttjat potentialen

Av TotalF
Skrivet av BasseBaba:

X (tidigare twitter).

Hur länge ska alla skriva det? Vad är relevansen? Folk ska inte bli förvirrade över vad X är för något?
Tänk om man överallt skulle skriva såhär så fort ett företag eller något byter namn eller ägare? Varför är det just Twitter alla har hakat upp sig så abnormt på att man känner att man måste förklara för dom stackars läsarna vad det är?

Haha! Ja det där stämmer ju. Jag frågade samma sak i början av hösten och dom gav exakt detta svar.
Ibland är det svårt att förstå saker som för en själv ter sig så självklart (dvs att man meddelar om man byter adress eller telefonnummer).

En annan festlig sak är att vi har nått värdelöst digitalt skitsystem (Schoolsoft) som har stöd för saker som kontaktuppgifter, vistelsetid och ledighet. Men det funkar så dåligt att dom har "gett upp" och nu delar dom ut fysiska lappar som ska fyllas i istället.

Att byta namn på något som är så djupt förankrat att namnet tom har blivit ett verb i folkmun måste vara fantastiskt korkat. Kommer själv aldrig att säga något annat än twitter/tweeta.

Sen har vi såklart andra namnbyten som inte riktigt kommer upp till samma nivå men som är där och nosar. T.ex fb till meta, hbo till max osv.

Av TotalF
Skrivet av downup:

Elgiganten

Snabbläste och trodde jag fortf läste om pelegrinos tesla. Nickade och tänkte "seems about right".

Av TotalF

Tipsar om olika former av broccolisallad som kan varieras med bacon, korvar osv osv. Matigt, gott och hyggligt nyttigt. Fimns massvis med recept så bara googla och exprimentera!!

Av TotalF
Skrivet av LeifSandvik:

Vad ska man säga?! Jag är född -75 och tillhör den första generationen av gamers. Jag har upplevt originalet av Super Mario, ice climber, Zelda, Final Fantasy VII, MGS serien, GTA 1, Doom och mycket annat. Att hitta ett spel i min ålder som slår FFVII och MGS trodde jag inte var möjligt. Förräns nu. Helt ärligt, BG3 slår alla dessa klassiker. Vilket fantastiskt spel asså.

Skrivet av Oortcloud:

Håller med. Jag är född-71 och jag var tveksam först för jag fastnade aldrig i BG2 när det begav sig. Kollade några gameplay klipp och köpte det ändå. Nu är jag fast. Har nog 100h spelande hittils. Sömn ligger på ett minimum.

M

Så otroligt enig. 76-a här och den spelglädjen jag får av bg3 var det länge sedan jag kände. Vill bara spela och utforska mer och mer och mer!!

Av TotalF

Då är det dags att byta ut det termiskt rätt så kassa chassit mot ett nytt - Corsair 7000D Airflow. Är ett helt gigantiskt chassi som kom med två 140-fläktar i fronten och en bak med utrymme för att ha in minst fyra st till.

Spelar ingen roll att det är stort då det inte har nån speciellt framträdande plats under skrivbordet. Viktigast att 4090-kortet äntligen får rum att andas 😁

Notera gångjärnen som håller sidopanelen. Gångjärn liksom. På ett chassi 🤣

Av TotalF

Läste nåstans att max var 21:9 som starfield stöttar rätt ur boxen. För oss som har ultra wide (32:9) - har nån moddat det än?

Av TotalF

Zaptec elbilladdare. Sitter på 25A och bilen tar emot 40-42ish km per timme.

Här i Norge får vi bidrag om man installerar mer än en energisparande funktion på egendomen så satte in styrning för golvvärmen på badet och vattentanken på samma gång.

Efter bidraget kostade det nog 16ish k men då grävde jag själv ner kabeln till garaget istället för att hyra ut jobbet (har bara matjord och ren sand i backen så var gjort på 3h).

Edit.

Smarthub 2 - så får väl sätta mig in i hur jag ska utnyttja det framöver.

Av TotalF

Och där såg vi Indiana Jones - Temple of Doom. Känner att den inte håller lika bra som raiders. Är nog mest för att de klämmer in lite väl mkt slapstick, also roligare att se indy smälta nazis än rädda barn.

Men indy är indy och harrison ford har mer swagger och närvaro än någon annan som försökt göra en liknande roll.

Näst på listan är The Last Crusade, den bästa indyn :hjärta:

Av TotalF

Indiana Jones - Raiders

Älskar att se favoritfilmerna från barndomen med min äldsta. Ikväll rev vi av den första Indy-filmen och ska resterande kommande veckan.

Den visar obv sin ålder men är ändå så ikonisk att det bara funkar.

Av TotalF
Skrivet av Json_81:

Tyvärr blivit en del besök på snabbmatställen i sommar.
Ofta, och det gäller alla de stora kedjorna, är det överfullt när man ska lämna brickan och skräpet. Dagtid, utan det är överfullt med folk och gott om personal. Men ingen av dem tar tag i sopberget.

Yup. Donken falkenberg i somras. Knappt folk i restaurangen dagtid ändå såg det ut så här...

Av TotalF
Skrivet av trudelutt:

Jag citerade dig för att vi är av motsatt åsikt. Du tycker det verkar omöjligt att få kontakt, men själv håller jag med Fermi om att det snarare är konstigt att de inte redan är här iom att avstånden i galaxen är såpass små i förhållande till tidsspannen vi har att göra med (miljarder år).

Problemet, som jag ser det, med fermiparadoxen är snarast att den är baserad på väldigt många lösa antaganden som först fabricerades i den tidiga hälften av 1900-talet. Bl.a att vintergatan innehåller så många stjärnor som liknar vår sol. Som exempel vet vi idag att vår sol inte alls är något slags genomsnitt utan snarare lite småunik.

Vi kan inte heller bara anta att civilisationer nödvändigtvis måste existera såpass länge att de blir superavancerade, mer troligen är det motsatta sant. Krig om resurser, globala katastrofer, pandemier etc känns spontant som mer troligt kunna döda en civilisation innan interstellar travel blir en sådan lättja att den används för att leta upp muppar som oss

Av TotalF
Skrivet av trudelutt:

Så länge de är i samma galax borde de kunna ta sig hit på en relativt kort tid jämfört med t ex galaxens ålder eller tiden det har tagit evolutionen att ta fram intelligenta varelser. T ex 50 miljoner år. Se https://en.wikipedia.org/wiki/Fermi_paradox .

Och jag köper inte heller det där om att "varför skulle de åka hit från en annan stjärna och krascha här?" och "varför kommer de inte och räddar sina stupade kamrater?". Vår teknik är också avancerad jämfört med hur den såg ut för säg 10 000 år sedan. Ändå kraschar vi i regnskogen eller havet med flygplan lite då och då osv. För ett tag sedan var de någon jeppe som fick för sig att åka till "North Sentinel Island" för att predika kristendomen och blev mördad av infödningarna, som är kända för att vara aggressiva. Ingen har hämtat hans kropp. https://en.wikipedia.org/wiki/Sentinelese#2018_killing_of_mis...

Med det sagt så tror jag inte att UFO är något speciellt, men inte för att jag "tänkt ut" att det måste vara omöjligt, utan helt enkelt för att jag inte tror på konstiga saker utan väldigt starka bevis. Jag tror inte på kall fusion, inte på Gud, inte på spöken osv.

Lite oklart för mig varför du citerade mig. Du verkar hålla med mig, men ändå inte?

Jag tror lite så här, universums storlek, vilket också imkluderqr avståmden inom vintergatan, gör det ohemult omöjligt för civilisationer att ta kontakt med varandra.

Även om jag tror att chansen är som en nål i en höstack av jupiters storlek att det någonsin sker - men första beviset på utomjordiskt liv tippar jag kommer att ske genom analysen av ljuset från en stjärna genom atmosfären på en planet i stjärnans omlopp, sk spektrumanalys. Om vi där kan se att atmosfären innehåller ämnen som rimligen bara kan framställas på "onaturlig väg" så borde detta kunna vara en form för bevis av en civilisation.

Detta lär ske långt före eventuella besök av ET.

Av TotalF
Skrivet av medbor:

Vi behöver radioteleskop med extrem känslighet, nedkylda nära absoluta nollpunkten, för att ens kunna prata med en rymdsond nära kanten på vårt eget solsystem (några ljus-timmar bort)… på hundratals ljusår syns inte våra tv-sändningar och liknande alls, även om man försöker lyssna väldigt noga

Tror den där siffran (vår räckvidd) är ganska överdriven

Riktade sändningar som Arecibo-teleskopet gjorde är en helt annan sak, men också så extremt smala för att nå mätbar effekt vid målet. Dessa är inte lätta att mäta

Sen är 100 ljusår faktiskt ganska litet, vår närmaste stjärna är ca 4 ljusår bort, så vid 100 finns det några tusentals stjärnor eller så, inte hela galaxer. Sannolikheten att två avancerade civilisationer finns så nära är nog i det närmaste obefintlig om inte vår del av universum är väldigt annorlunda än andra ställen (som inget tyder på)

Debatten i övrigt om UFO är en helt annan, men radiovågorna vi sänt ut är en droppe i havet

Mmm, det där var ju lite av min poäng - för att någon ska komma hit måste de först hitta oss, något som borde vara rimlogen omöjligt under den korta tid som vi öht har sänt signaler utåt.

Man kan försöka argumentera med "de kanske är otroligt mer tekniskt avancerade än oss" men det spelar ju liksom ingen roll när vi inte gjort oss kända på något märkvärdigt vis/under tillräckligt lång tid än så länge. Fysik är fysik och avstånden i universum är löjligt stora även om c=300 000km/s.

Av TotalF

Bara det faktum att vi, med radiovågors hjälp, har gjort oss kända under de sista 100 åren borde räcka för att stänga ner hela ufo-debatten.

Om vi är generösa så har vår närvaro sträckt sig 100 ljusår ut i universum. Vintergatan har en bredd på ca 100 000 ljusår. Vår närmaste granne Andromedagalaxen ligger 2,5 miljoner ljusår bort.

Hade obv vart extremt spännande om uyomjordingar besökte oss men rent objektivt är det rimligen omöjligt att tro på. Hoppas ja, tro ne