Inlägg

Inlägg som danwi har skrivit i forumet
Av danwi

Finns det inget alternativ för oss som inte kännt någon skillnad, eller blir man per automatik utesluten då (brukar häva i mig 1-2 per vecka varje gång jag passerar lokala coop-affären).

Av danwi
Skrivet av Jimi84:

Låter så usel mjukvara om 128+GB RAM inte räcker.

Enda anledningen att virtuella minne finns är att systemet inte skall crasha när RAM tar slut. Det är en livrem, inget man kontinuerligt skall eftersträva att använda. På sikt skulle den bara skriva sönder SSDn om man låter den härja fritt.

Tja, när det gäller stabilitet skulle jag säga inte säga att det är sämre än någon konkurrent (obs, har aldrig använt mac så viss reservation finns för final cut). Min uppfattning är att dess huvudkonkurrenter är mer eller mindre lika krash-benägna, sen av lite olika anledningar. Jag skulle väl likna det mer som exempelvis en NAS-lösning, där många erbjuder SSD cache. Det betyder inte att man bör sätta i billigaste SSD-stickan utan satsa på någon variant som är mer utformad för den typen av användning (är det inte synology som till och med erbjuder egna SSD-stickor till vissa av sina NAS-modeller?).

Av danwi
Skrivet av adfactory:

Inte helt bevandrad i hur just Avid använder virtuellt ram, antar att du kan ställa in hur mycket den ska använda? Skapar man ett virtuellt ram i andra applikationer t.ex för en virtuell server, sätter man det virtuella "dediskerat" på t.ex 16Gb då "bokas" 16GB (oavsett om det används) kan du konfigurera så Avids "virtuella ram är dynamiskt istället för dedikerat?

Känns inte som avid gjort rätt om man måste ha extremt stora virtuella ram, testa att stryp ner det virtuella till 32Gb eller nåt bara, kanske tillomed jobbar fortare.

Skyfflar du stora mängder data fram och tillbaka till en SSD lär ju livslängden inte vara jättelång på den heller.

Stämmer att man kan allokera ram för viss funktionalitet, men det är för vissa delar/funktioner (har bl.a. en egen disk-cache, så i detta fall skulle jag säga att allokeringen är nästan statisk per funktion). Tex export-funktionen verkar använda minne utöver det som allokerats. Det är ett minneshungrigt program, men å andra sidan är alla redigeringsprogram jag provat (davinci resolve, premiere pro) rätt minneshungriga om man börjar arbeta med 4K video. Därför min fråga om någon provat att använda en bättre vald ssd-sticka för virtuellt minne. Min första tanke var intels optane, men det verkar finnas väldigt lite skrivet eller testat om den på sistone...Notera att programmet flyter på rätt bra att arbeta med om man låter det använda allt minne (förallokering) men det vore skönt att slippa hoppa in och ändra inställningar för exempelvis exporter.

Av danwi
Skrivet av draanexle:

Intel GPU och amd CPU kombo. Låter konstigt att det lär bli en verklighet någon gång.

Måste bara lägga till, IGEN!

För oss med lite grå hår på tinningarna minns säkert
Intel i740 test

Men visst vore det häftigt, och som fler andra har skrivit vore det välbehövligt. De behöver inte ens vara bäst. Tillräckligt bra och tillgängliga är väl det som behövs idag.

Av danwi

Virtuellt minne / win pagefile

Hej allihop

Sitter med en fundering om det är någon som kör virtuellt minne i windows till en helt dedikerad ssd?

Varför jag frågar är att senast jag (i Avid mediacomposer) exporterade en dnx-videofil så började det med ett par oförklarliga krasher. Till sist satte jag mig vid datorn samtidigt (lika kul som att titta på när målarfärg torkar ungefär) och såg att minne + möjligt virtuellt minne på C: blev fullt (128 ram, men inte mycket plats över på C:, typ 40-50 GB ). Nu är det en 9900k så arbetsminnet går inte utöka mer, men jag provade att byta plats på virtuella minnet till en annan SSD (850 evo med gott om plats) och voila, inga fler krasher. Men, efter ett tag ser jag att den SSDn ligger på ungefär 100% aktivitet, och stryper CPUn som då kanske kan arbeta på mellan 30-50% istället för 100 som normalt.

Är det någon med erfarenhet av en snabbare SSD som virtuellt minne? Hittade en halvgammal tråd om intel optane, men verkade inte komma till någon slutsats (i tråden).

Av danwi

Svarade nej, men kom sen på att jag på min laptop (Thinkpad X1E ) lekt runt en del med throttlestop så att jag både undervoltar/underklockar vid batteridrift (gör under för batteritiden) samt har en extraprofil i bakfickan om jag behöver få datorn att boosta frekvenser längre än standard (återigen mha undevoltning) vid tex spel eller om jag drar igång Davinci resolve, då med nätdrift.

Men visst, det är inte lika kul som när man fick sin celeron 300A (matchat med ett TNT2 kort).

Av danwi

8/10, Token ring var en liten överraskning men grämer mig mer över diskettformatsfrågan (även om jag själv bara hanterat 5,25” IRL).

Av danwi
Skrivet av xxargs:

Duplicati, borgbackup, duplicacy, restic är alla deduplicerande och bygger alla på en repository där man har ofta större antal packade och krypterade filer och en databashanterare som håller reda på alla dessa filbitar att samma filbit finns aldrig mer än en enda gång i repositoryt oavsett hur många backupgenerationer man och tex. för restic och duplicacy kan man också ha flera datorer dela samma repository.

Detta gör att man kan ta bort backupsessioner i valfri ordning och man behöver inte hålla reda på turordning/beroenden eller att man har multipla huvudbackupper och på varje sådan har stor antal inkrementella backupper som är de mer klassiska backupmetoderna tidigare. Huvudbackuppen gör man bara en gång - den första när man gör första backuppen till repositoriet

duplicati (gratis) och duplicacy (betala en mindre summa/år) skulle jag nog prova med och köra parallellt ett tag och se vilken man trivs bäst med - duplicacy har en månads prövotid gratis och båda hanteras via webbrowser och båda är relativt välintergerad att också kunna köra mot olika molntjänster förutom att lagra mot disk, nätverksvolym och mot ssh-konto.

---

En ytterligare man kan fundera att prova och har en lagringsserver med lite mer muskler (tex kör headless ubuntu server och har lagringen på BTRFS-filsystem eller ZFS) och stora diskar är att kika på urbackup - det är en serverstyrd backupsystem tänkt för främst windowsklienter på kontor mm. och har en feature man sällan ser någon annan stans - förutom filer så tar den också diskimage av klientdatorernas lagring med jämna mellanrum (använder klientens windows 'shadow copy' för att skapa dessa och också därför bara hanterar windowsdatorer fullt ut trots att backupsystemet ofta körs på en Linux.)

Till detta finns en USB-image att starta på för en 'bare metall-återställning' för en klientdator som förlorat sin lagring och laddar tillbaka senaste imagen och datorn är till den status som diskimagebackuppen gjordes.

Även urbackup har deduplicerings-processer på filnivå där en typ av fil inte lagras mer än en enda gång även om samma fil finns i många backupper och fördelad på många datorer. - kör man BTRFS med 'bees' eller ZFS med deduplicering med urbackup så blir dedupliceringen på också sektornivå - men det är tungt jobb och kräver både RAM och processorkraft i processen och dessutom kommer vara fullastad under långa tiden när dedupliceringen pågår.
.

Har missat denna, intressant eftersom servern verkar kunna köra på en NAS eller dylikt. Bra tips!

Av danwi

Finns många, men jag själv har fastnat för duplicati. För backup av en dator tycker jag det är good enough, och lättanvänt.

Av danwi
Skrivet av Mikrotik:

Hej,

Synd jag inte såg detta tidigare men bättre sent än aldrig.
Jag har också IP-Only och Bahnhof med fiber i min villa. Fick det installerat 2014 och har kört med fibern direkt in i en Mikrotik sedan dess. Det tog lite tid att lista ut hur dock 🤪
Är du fortfarande intresserad? Kanske redan har löst det?

Hej

Jag är fortfarande väldigt intresserad. Som det är nu har jag inte lyckats göra mig av med min mediaomvandlare eller vad man nu brukar kalla den burken.

Av danwi

Tidigare var det PC, men först fick den lite konkurrens från en Xbox. Nu när jag gått och blivit med PS5 är det enbart där jag spelar. Xboxen var rätt sjysst, men laddningstider ffa gjorde att jag titt som tätt återkom till PC. Och sedan tycker jag generellt bättre om handkontroll för längre spelstunder. Kan vara att man sitter så mycket med mus och tangentbord på jobbet att man vill variera sig, särskilt som min gamla PC hörna förvandlats till min Corona-arbetsplats.

Av danwi

Hej

Har du kikat på www.pugetsystems.com

Gå in under publications så hittar du en hel del tester för bl.a. adobe-sviten (delar av). Verkar om man tittar på billigare processorer som senaste generationen av ryzen presterar bra, särskilt de med åtta kärnor eller fler. Sedan undrar jag lite över din budget, har du tänkt göra någon färgkorrigering också eller ren redigering? Tror många som arbetar stor del av dagen vid ”klippbordet” gillar fler skärmar, minst två (då kan man alltid ha en helskärm på ena plus timeline på andra). Sedan om skärmarna ska ha lite högre upplösning + färgkorrekthet springer det iväg några tusenlappar bara på skärmar. Därefter kommer min fråga kring hur du tänkt med lagring? 4K material blir snabbt rätt stort. Och om du ska arbeta på uppdrag med deadlines etc är min synpunkt att backup är nödvändigt. Så räkna med några 10tb hdder (säg att du tex har raid5 i arbetsstationen med tre hdd-er plus lika många till för backup i en nas, detta är ETT exempel bara för att skapa en uppfattning om mängden lagring som behövs).

Men jag har kanske inte helt förstått vilken omfattning du tänker arbeta med redigering? Och av allt jag läst verkar Nvidia-kort funka bäst i alla av de vanliga redigeringsprogrammen (har själv en fru som arbetar i Avid, men det programmet är notoriskt ökänt att inte utnyttja GPUn särskilt väl), där är väl utmaningen att hitta ett kort som finns tillgängligt att köpa...

Av danwi
Skrivet av hACmAn:

Jag vet, fast tolkade det då jag snabbläste som att han fick dra kabeln om han kom överens med grannarna. Att köra wifi länkar på två hundre meter kan bli lite Kul, utan godkännande av FRA. 100mV med sänkt spänning om du har riktantenn. Därav mitt intresse för 17dbi även om max i eu är 20/21. (minns inte just nu,men det kommer stå UK förmoderligen) men 17db är en bra riktlinje.

Lite vän av ordning, här tror jag nog det är PTS som är rätt myndighet. Sedan kikade jag lite på
https://www.pts.se/globalassets/startpage/dokument/legala-dokument/foreskrifter/radio/foreskrifter_undantag_20202.pdf

Paragraf 165 och 167, där den sistnämnda paragrafen öppnar för 1W totaleffekt och 50mW/MHz. Någon som vet om det finns tillgängliga länklösningar som arbetar inom detta frekvensband (5,47 - 5,725 GHz)? Utan en kalkylator framför mig borde den ökade effekten väl kunna kompensera för bieffekterna av en högre frekvens (dämpas lättare av typ allt som kommer ivägen) plus att det brukar vara lättare att tillverka antenner med högre riktverkan då man ökar frekvensen (utan att antennerna blir galet stora)?

Av danwi

Utan att vara särskilt inläst på krav för CE märkning, men om en apparat börjar ryka vid hög last (den marknadsförs som 500 W) uppfyller man ens CE kraven då?

Tycker i likhet (som nämnts tidigare) med farliga mobilladdare att det borde vara köpvarning efter ett sådant här testresultat...

Av danwi
Skrivet av gulenay:

300:- + frakt bjudet

Hej

En annan kille var före över PM, men om han ändrar sig kan jag höra av mig igen.

Mvh

Av danwi

Rx 460 2GB

Säljer mitt RX 460 2 GB av märket HIS. Har fungerat utmärkt sedan inköp, men har nu fått lämna datorn till plats för en lite modernare GPU.

Kan skickas om så önskas (mot avgift), alternativt finns kortet i Norrköpingstrakten.

Läs hela annonsen här

Av danwi
Skrivet av LastNinjas:

Hur känns köpet av PS5 nu efter ni haft den ett tag?
står den och sammlar damm?
var "next gen" mest hype?
har det kommit några next gen spel ännu?

Gick från xbox, med game pass, till PS5 och är riktigt nöjd. Den har nu under julledigheten, i kombination med Corona och allmänt skitväder (minns knappt hur solen ser ut), gått varm här hemma. Allas stora favorit och överraskning äg Astro. Hela familjen har kört igenom mer eller mindre hela spelet. Själv sitter jag och är helfast i Days gone. Förvånad över hur ljummet mottagande det fick när jag läser gamla recensioner, men tjusig grafik (vet ej om det har piffats något till PS5) i stabila 60 fps, samt en spännande berättelse (om man gillar walking dead etc) har fått mig att fastna iaf ett par timmar om dagen.

Av danwi

Har nu suttit med min PS5 en halv vecka och är riktigt nöjd! Jag kommer från en Xbox one s, samt innan det PC-spelande (händer fortfarande, men tycker nuförtiden att soff-spelande är överlägset trevligast). Två saker tycker jag är riktigt häftiga, dels handkontrollen, dels snabbheten och laddtiderna. Till att börja med hade jag svårt att föreställa mig hur häftiga kontrollerna skulle vara. Både jag och barnen, som länge ”jobbat” med xbox-kontroller, blev nästan helt golvade. Detta tycker jag är den enskilt häftigaste uppdateringen. Sedan snabbheten, mitt gamla xbox var rätt segt, inklusive nedladdning där jag aldrig kom upp i mer än mellan 100-200 mbps. Nu när jag drog hem ett gäng ps plus collection-spel så låg jag rätt stabilt på 700 mbps (kikade i router-gui), även när vi samtidigt spelade. Detta var en svaghet på xbox att den ströp nedladdningshastighet om man samtidigt använde konsollen. Känner att behovet av en stor SSD för stunden minskat ordentligt.

Nu till er andra som haft sin konsol en liten stund, vad imponerar på er mest?

Av danwi

Oj inte ofta en halvgubbe som en själv blir glad av sms, men nu verkar mitt ps5 vara på gång också. Beställde från elgiganten 19/11 strax efter lunch. Blir en bra julledighet det här...

Av danwi

För billigare elgitarrer tycker jag två märken ”sticker ut”, yamaha och ibanez. Sedan finns det säkerligen fler alternativ, men det jag tycker utmärker dessa är hur jämna de är i kvalité samt relativt kul att spela på.
Jag tycker personligen att Epiphones billiga gitarrer ska man sky som pesten (det finns epiphones byggda i japan, men är då i en annan prisklass).

Men har du funderat mer på vilken typ av elgitarr du är ute efter, stratocaster-typ eller kanske något mer semi-akustiskt (googla es-335 för att få en bild)?

Gällande förstärkare så skulle jag inte lägga för mycket pengar på något halvdåligt. Roland har en serie micro cube/cube övningsförstärkare som många har rekommenderat genom åren. Och de går att hitta billigt, både nya och begagnade.

Lycka till!