Inlägg

Inlägg som Yonie har skrivit i forumet
Av Yonie

Bästa Julmusten?

Nå, självklart behövs denna tråd minst en gång per år.

För egen del är det alltid Zeunerts julmust som står på topp. Den tydliga tonen av kaffe ger för mig en fulländad smak, som i övrigt också är fyllig. Den sockerfria varianten är inte lika klockren, men funkar fortfarande. Den dras av samma svagheter som andra sockerfria varianter, vilket jag brukar sammanfatta med att den inte är lika fyllig i munnen. Som om att den inte berör lika många smaklökar.

Om du dricker julmust, vad dricker du då för variant?

https://www.sockerbiten.org/wp-content/uploads/2013/11/tumblr_mv...

Av Yonie
Skrivet av Chromatic:

Hallå!
Besväras jättemycket av detta fenomenet, någon nerv i höger höft/lår som totalt ger upp när jag kör bil, följt utav smärta som tar evigheter att försvinna.

Det verkar lätta lite av att "hålla ihop" benen men efter som jag är en man så återgår ju benen till sitt naturliga läge så fort man slappnar av.

Testat alla möjliga inställningar på sätet men inget tycks hjälpa, kan knappt köra mer än 30 minuter utan att våndas nämnvärt.
Max höjd på sätet, längst bak, lägsta inställning, sitta på kuddar... börjar få slut på idéer.

Någon annan som haft liknande besvär? Tips!?

Detta är hur foten hamnar på pedalen. Om jag håller foten "rakt" på pedalen så får jag kramp av att tvinga ihop benen och att inte kunna "vila" på pedalen utan måste hålla ifrån för att undvika maxgas.
https://i.imgur.com/Ag3dHuj.png

Gå till sjukgymnast/fysioterapeut. Det låter som att du antingen har diskproblem i ryggen, eller längs med posteriala kedjan som gör att nerver i benet kommer i kläm.

Av Yonie
Skrivet av thariaw:

Heeej
Postar här för det finns inte så många forum och jag gillar inte flashback.. I engelskspråkiga forum finns inte den svenska kontexten med.

Vill inte ta ett dåligt beslut och försätta mig i en sämre situation ekonomiskt eller missgynnsam situation överlag. Jag har egentligen bara haft timanställningar men vill börja göra det som är bäst för mig själv. Närmar mig 30.
Jag har 4 år csn kvar, ca 80 tusen i csn lån.
Ett litet sparande i fonder men det är väldigt lite, försöker spara 500/mån.

Jag vet inte om jag borde läsa klart en högskoleutbildning med två år kvar (vård) Eller gå en komvuxutbildning på ett år. Båda har 27-30000 i ingångslön.
Jag har också funderat på att läsa systemvetenskap i höst. Det är ytterligare 3,5 år.
Om det bara handlar om att få ett riktigt jobb kanske den kortaste vägen är bäst i min situation? Jag vill egentligen bara höra vad ni tänker, även om det kanske inte är mkt att gå på. Motivera gärna råd eftersom ni är anonyma

Det låter som att du stressar dig in i ett beslut som söker trygghet. Det låter också som att sättet du just nu resonerar enbart grundar sig i monetär trygghet och inget annat. Det kan vara en vansklig väg att gå, vilket flera skribenter redan noterat.

Du presenterar sen en fundering om att läsa klart en högskoleutbildning, men lägger samtidigt ingen värdering i det utöver pengar. Du hoppar mellan tankar och verkar väldigt, väldigt osäker på vad det faktiskt är du vill göra. Det gör att vi läsare får väldigt svårt att greppa vad du egentligen själv vill. Därför får du frågor som ber dig utveckla hur tankarna går. För kan det verkligen vara så att du inte har någon form av känsla över hur du trivs med utbildningen och den potentiella framtiden?

@izzie ställde en fråga galant i första svaret, så jag tycker du ska ta dig tid att faktiskt fundera och reflektera över det.

Jag håller sen inte med @dlq84, då jag tycker svaret är väldigt binärt. Har du redan ett begynnande intresse för systemvetenskap och dylikt? Eller grundar sig även den funderingen i att yrkeskåren och branschen generellt är välbetalda? Det finns nämligen väldigt många utbildningar med väldigt många faktiska och praktiska yrkesinriktningar. Man bör inte hoppa på den som överlag har högst lön "bara för att". För vad gör du om det inte visar sig vara vad du vill göra? Ska du lida pin och längta till ledighet i 35 år?

Visst, vi kan ge dig tips och förslag till tidens ände. Men det kommer förmodligen inte leda till någonting annat än att du blir än mer osäker och förlorad i alla valmöjligheter. Så fundera först över vad du faktiskt är genuint intresserad av och nyfiken på. Det finns så otroligt mycket tid kvar att jobba med.

Av Yonie
Skrivet av vargeEEEEn:

Livsuppdatering:
Drar väl jag till med den första livsuppdateringen då... Jag gifte mig i lördags!

<Uppladdad bildlänk>

Grattis!

Nu är sånt alltid en fin tillställning, men... hur var svensexan?

Av Yonie

BabbelClockers - Tråden för tankar och livsuppdateringar

Den här tråden är till för sådana inlägg som man förr i tiden skulle ha lagt på Facebook, Twitter eller andra platser som helt enkelt är uppdateringar av lätt eller tung kaliber. Skämt är välkomna, lustiga observationer likaså. Frågeställningar som inte passar i andra underforum eller trådar hör också hemma här.

Kort och gott, här skriver man av sig för skrivandets skull, utan att för den sakens skull gnälla eller framhäva någon särskild agenda. Man delar hur lite eller mycket man vill.

Trådskaparen börjar:

Jag önskar att jag inte var överkänslig mot bittra smaker. Att jag kunde få känna den tjusning som kaffedrickare får av en varm kopp.

Av Yonie

Har man träffat någon ur släkten som har småbarn kommer förkylningen som ett brev på posten några dagar senare. Jäkla smitthärdar!

Av Yonie

Hej!

Jag jobbar på ett företag.

Mitt företag har en IT-avdelning.

IT-avdelningen är fylld av grymma människor, med något enstaka rötägg. 😁👍

Hej då!

Av Yonie
Skrivet av backlulund:

Ultima Online

Alltså, är det ens någon som spelar förutom en handfull dedikerade människor? Det måste vara årtionden sen jag själv sögs in i det teknoknarket.

Av Yonie
Skrivet av Yonie:

Lite kul att läsa sånt man skrev förr. Man påminns om var livet låg.

Intrycket jag hade av min nya chef är förstärkt, och nu kan jag konstatera att det är den bästa chef jag haft. Man är lyhörd, kravställande, räds inte konfrontationer eller diskussioner, berömmer gruppen och individerna samt försvarar sitt team när andra mellanchefer försöker lämpa över arbetsuppgifter eller problem som vi inte har att göra med. Det är riktigt högt i tak och det finns en öppenhet för vad man tycker och tänker om varann. Det fokuseras hela tiden pragmatiskt på sak och inte person.

Ny lön efter lönerevision: 37 100:-

En reallönesänkning för min del också.

Utöver det har jag nu blivit "rekryterad" av en projektledare som vill ha mig involverad i en produktägarroll för bolagets framtida IT-system. Det handlar alltså om en internationell koncerns IT-system, och att jag ska vara en ledande faktor med ansvar för det framöver, vilket jag nu varit till och från i någon månads tid. Detta utan extra ersättning.

Jag är utlånad till projektet i tre veckor till. Sen kommer jag tacka nej till vidare involvering i det.

Lite uppdatering på detta då, som blev något av ett diskussionsämne.

Som jag nämnde på senaste uppdateringen så fortsätter min närmsta chef vara ett oerhört stöd. Man har nu drivit frågan om ansvarstillägg hela vägen upp till VD. Där har man, tillsammans med andra som uttryckt uppskattning för min insats, argumenterat starkt för att ett ansvarstillägg är befogat. Särskilt med tanke på att jag driver en stor del av ett IT-projekt framåt.

I företaget finns redan en annan typ av ansvarspost som får ett tillägg på 3500:-. Detta var vad jag och de som argumenterade för min sak yrkade på. Men VD:n hävdade att den låg på 2000:- och erbjöd det retroaktivt för senaste månaderna. Om han påstod det av okunskap eller snålhet återstår att se i framtida diskussioner.

Det lovades inget fast tillägg framledes, utan vi behöver komma tillbaka till diskussionen och sen återigen få det retroaktivt.

Med det sagt:

Ny lön: 37 100:- + 4000:- i retroaktivt "bonustillägg".

Arbetsuppgifterna är nu fördelade så att projektarbetet enbart sker under en veckodag, medan resterande del av veckan hanteras normalt.

Om tillägget försvinner i framtida diskussioner kommer jag inte längre investera tid i projektet.

Av Yonie

Snubblade över denna cover på Annie Lennox Oscars-vinnande låt från The Return of the King bland alla spellistor och rekommendationer.

Den väckte både minnen och satte igång dagdrömmaren. Så pass att jag behövde stanna upp, sätta mig och fälla någon tår.

Av Yonie

Black Friday 2023 - Vad köper du?

Vi startar tråden några veckor i förväg så kan medlemmarna samla sina förhoppningsfulla inköp här. Efter den veckan kanske det även kommer inlägg med besvikelser.

För egen del är Black Friday (Black Week som vissa kör på) ett utmärkt tillfälle att inhandla julklappar för familj och vänner.

Utöver det håller jag utkik efter följande:

  • Friluftskläder

  • Träningsutrustning för diverse aktiviteter

  • Nya kuddar till sängen

  • Ett par nya in-ear hörlurar att ersätta mina irriterande budgetvarianter

  • Matta till vardagsrummet

Hur ser det ut för dig?

Av Yonie
Skrivet av Liquidedust:

PO roll, har du bonus för att ro det projektet i hamn?

För en PO i en internationell koncern placerad i Sverige har en helt annan lönebild generellt än vad du rapporterar att du har. (Stockholm här förresten men även om löner är högre här så pratar vi en väldigt stor diff, se nedan)

En ny PO enligt kriterierna ovan brukar utan större problem ha runt 60~75k. Och någon med erfarenhet och dokumenterade slutförda projekt är uppe i 80~90k+.

Känns lite som du blir utnyttjad som PO utan att få betalt för det 😕

Det ska alltså sägas att jag inte är styrande projektledare, utan i princip används som drivande projektutvecklare på beställarsidan. I främsta hand just nu handlar det om att hantera kravställningsprocessen, och agera nav mellan beställarorganisationen och utvecklarna. Detta då jag har väldigt god systemförståelse på "vår" sida om projektet.

Jag har inte någon erfarenhet av detta tidigare, men gått utbildningar för det. Däremot har det alltså inte utgått någon ersättning, och verkar inte så göra heller. Så jag kommer sannolikt tacka nej till vidare involvering, eftersom jag även har ovanstående tjänst att sköta.

Av Yonie
Skrivet av Yonie:

Förra tjänst: Admin & projektutvecklare
Förra lön: 32 000:-

Ny tjänst: Eftermarknad/Innesälj & projektutvecklare
Ny lön: 35 500:-

Borta är övertidsersättning, som på min enhet normalt inte inföll ändå. Detta har ersatts av att gå från 25 till 30 dagar semester per år och arbetet sker på egendisponerad tid.

Kvar är 3500:- i friskvård och alla andra förmåner som företaget hittills erbjudit. Plus att ingenting ändras socialt, utan jag bibehåller samma kontakt med kollegor.

Det är spännande då den nya tjänsten är på en helt ny enhet, med en nyrekryterad chef. Kontakten med gamla enheten finns kvar och vissa arbetsuppgifter kommer överlappa. Samtidigt är det också skönt då min förra tjänst till slut blev lite av ett dagligt evighetsgöra jag tröttnat på, och burit under hela pandemin, kan nu lämnas över till andra.

Förhoppningen är att arbetsbördan minskar en aning, då nyrekryteringar fyller upp och lite mer därtill. Ironiskt nog med tanke på ett tidigare påstående har jag nog haft endast en ledig helg sen november. Med följden att jag inte längre riktigt vet vad jag vill göra av min fritid. Det har fallit så i skymundan att jag glömt hur man lever.

Hittills är bilden av min nya chef väldigt god. Det bollas idéer fram och tillbaka, jag känner mig hörd med det jag framför, och i vissa fall får jag hjälpa till tack vare systemkunskap hon inte ännu tillskansat sig. Det stryker egot medhårs.

Nä, en nystart på det här så. 👍

Lite kul att läsa sånt man skrev förr. Man påminns om var livet låg.

Intrycket jag hade av min nya chef är förstärkt, och nu kan jag konstatera att det är den bästa chef jag haft. Man är lyhörd, kravställande, räds inte konfrontationer eller diskussioner, berömmer gruppen och individerna samt försvarar sitt team när andra mellanchefer försöker lämpa över arbetsuppgifter eller problem som vi inte har att göra med. Det är riktigt högt i tak och det finns en öppenhet för vad man tycker och tänker om varann. Det fokuseras hela tiden pragmatiskt på sak och inte person.

Ny lön efter lönerevision: 37 100:-

En reallönesänkning för min del också.

Utöver det har jag nu blivit "rekryterad" av en projektledare som vill ha mig involverad i en produktägarroll för bolagets framtida IT-system. Det handlar alltså om en internationell koncerns IT-system, och att jag ska vara en ledande faktor med ansvar för det framöver, vilket jag nu varit till och från i någon månads tid. Detta utan extra ersättning.

Jag är utlånad till projektet i tre veckor till. Sen kommer jag tacka nej till vidare involvering i det.

Av Yonie

John Riccitiello gör det igen. Helt ofattbart. Han och Bobby Kotick är banne mig av samma skrot och korn.

Av Yonie

För att återigen trycka lite på att när man snackar om lön så gäller det ju att separera just sin grundlön från alla olika tillägg som trycker upp månadsinkomsten. Summorna kommer med ändå på andra rader, och då får man en tydligare bild av vad som faktiskt påverkar en arbetstagares faktiska inkomst i olika yrken.

Av Yonie

Tips och råd sökes för IT-baserad projektledning

Halloj!

Denna tråd innehåller separata delar med relaterade men olika frågeställningar. Det är en lång inledning som förhoppningsvis ger information till svar.

Detta gäller ett företag i TIC-branschen.

Jag jobbar som "third line" administrativ support till mitt företags kundtjänst, säljavdelning och operativa enheter. Min företagskoncern har under flera år jobbat med att sjösätta ett nytt system baserat på Microsoft Dynamics 365, som ska samla alla företagsfunktioner i ett. Det har dragit ut väldigt mycket på tiden på grund av att branschens leverans av tjänster styrs hårt av både nationsbaserade som EU-baserade regelverk, vilket medför att kravställningen kan se väldigt annorlunda ut beroende på land. Utöver det har också projektet i stort använt en mellanhand i form av konsultbolag som haft ansvaret att driva det vidare och samordna all information mellan beställare (de olika ländernas filialer) samt leverantör (utvecklarna och produktägarna). Tanken har alltid varit att ländernas filialer inte skulle behöva dedikera en massa resurser till projektet, då de redan är uppbundna med annat. En riktig soppa alltså.

Nu har man konsoliderat projektet och gjort sig av med mellanhanden, som inte alls levererade bra tjänster, krav eller resultat. De olika länderna ska istället hantera kravsättning samt projektledning själva direkt till utvecklare och scrum masters.

Jag har sen 2021 deltagit i projektet, och delvis varit en av anledningarna till varför konsultbolaget kastats ut. Min inledande roll var att delta i möten för informationssamling så att just våra behov kunde kartläggas och tydliggöras för utvecklarna. Det har inte varit några problem i form av dedikerad tid eller arbetsbörda, några timmar per vecka. Vad jag fått höra har även min input varit uppskattad från alla håll. Summerat har jag tydligen varit "Lite hård ibland, men aldrig till person och alltid för att komma framåt i diskussioner."

Nu när projektet lagts över på verksamheten har jag blivit ombedd att ta en mer central roll. Man inte varit tydlig med hur mycket tid som behöver dedikeras till detta, eller om det innebär något mandat tillika ansvar. Jag har dock själv listat ut efter lite snack med min enda motpart, som jobbar med detta heltid, att jag är produktägare för två moduler av cirka tio och bär ansvaret för Sveriges kravställning av funktioner samt icke-funktioner till dessa. Tillsammans är vi två den personal i Sverige med mest översyn och deltagande utöver projektledaren som är anställd för detta. Vi har även spenderat fyra hela arbetsdagar senaste veckan med tester, och kommer fortsätta med det nästa vecka.

Min ordinarie chef har flaggat för att jag fortfarande har en heltidstjänst som behöver skötas, och att vi behöver ha tydligare information från projektet gällande hur mycket tid de kräver. Så min plan kommande vecka är att haffa tag i Sveriges projektledare och få svar på vilka förväntningar som finns. Hittills har det kommit väldigt mycket snack om deadlines och ökad tid på projektet, men inte mycket mer än så.

Några snabba innan frågeställningarna:

  • Jag är inte IT-utvecklare och har ingen djuplodande kunskap, men har en god grundläggande förståelse för strukturer,

  • Jag har en grundläggande kompetens för kravställning, acceptanskriterier och den delen av utvecklingsprocessen. Detta genom kurser,

  • Kravsättning ska genomföras av mig och sker i Azure DevOps. I slutändan kommer den backloggen bestå av hundratals ärenden,

  • Jag anser mig vara produktägare över två omfattande moduler/applikationer i Microsoft Dynamics,

  • Det utgår ingen extra ersättning,

  • Under senaste veckans tester dedikerades alltså fyra hela arbetsdagar. Min uppskattning är att det kommer behövas tio arbetstimmar per vecka under åtminstone Q3/Q4,

Projektet är kul och stimulerande, men jag var också på knä mentalt i slutet av veckan.

TL;DR: Har blivit ombedd att axla en central roll inom ett enormt koncernbrett projekt, med produktägande av två moduler i Microsoft Dynamics 365. Det innebär informationssamlande från verksamheten, kravställande av funktioner/icke-funktioner samt ansvar att allt loggas korrekt i Azure DevOps. Det innebär även deltagande på utvecklingsmöten, daily/weekly stand-ups och dylikt. Jag är nu en del av projektledningsteamet.

Det utgår ingen ersättning.

Frågeställningen:

Är något otydligt eller saknas information?

Min ordinarie chef anser det rimligt att kräva ersättning i form av tillägg för att fortsätta. Det ingår ansvar, mandat och kräver arbetstid utöver heltidstjänsten. Håller du med, och har du i så fall någon åsikt om vilken nivå det ska ligga på?

Har du några tips eller råd gällande just kravställning, informationssamlande och dokumentering så att det enkelt snappas upp på utvecklarsidan?

Tack för din tid!

Av Yonie
Skrivet av ja6051058:

Så summan av det hela är då att en rekommendation på 750 dollar från dom översätts till en likvärdig rekommendation här i Sverige för 10.300kr?

Med dagens mått mätt då, förstår att kronan eventuellt kan påverka detta om den skulle få för sig att bli stark igen

Plussa på moms när de säger ett pris.

Av Yonie
Skrivet av cyklonen:

Kemikalieskatten påverkar endast kompletta datorer, inga komponenter.

Tack för rättelsen. 👍

Mina två andra punkter kvarstår.

Av Yonie
Skrivet av ja6051058:

Hej.

Såg ett avsnitt från Hardware Unboxed där dom ej rekomenderar köp av 7900XT för över 7500 dollar vilket innebär ca 8300kr.
Det billigaste vi har enligt komponentkoll ligger på 10300:- vilket är avsevärt mer, är detta pga kronan eller finns det andra aspekter också?

Såg någonstans här på forumet att vissa beställer från tyskland via tredjepart postservice osv men tycker mig inte hitta speciellt mycket bättre priser där heller, framförallt inte om man räknar in eventuell kostnad för postservice.

Sammanfattningsvis så undrar jag om 2000kr+ på priset kontra tech reviews osv i USA är våran verklighet, bra att ha någon form av riktmärke att förhålla sig till gällande det dom säger.

USA har varit billigare väldigt länge, men tänk dock också på att deras listpris inte inkluderar deras försäljningsskatt som i t.ex. Kalifornien är inte fullt 10%. Vi i Sverige har 25% moms, kemikalieskatt och en svag krona att tacka för skillnaden just nu.

Av Yonie
Skrivet av ipac:

Det är inte Vita 2 vi pratar om här. Utan portabel PS5.

Z1 Extreme är rätt effektkrävande. Tror mer på att de tar en PS5 APU, halverar antalet CU och få det tillverkat på TSMC N3E.

Lite som Pro alltså, fast tvärtom.

Kommer det funka att spela utanför hemmet, likt Nintendo Switch?