Inlägg

Inlägg som Robiban har skrivit i forumet
Av Robiban

Köpte ps5 versionen till sonen. han är aningen ung för att ta sig igenom men jag uppskattade det väldigt mycket

Av Robiban
Skrivet av mrqaffe:

Eldstäder och skorstenar som ska monteras fast behöver man med stor sannolikhet göra en bygganmälan för och ska det muras är det inte sällan ett arbete man behöver bygglov för.
Nu verkar det dock handla om en liten portabel ugn och ingen riktig murad eldad ugn.
Vi hade en bakstuga hemma när jag var liten och den ugnen hade man definitivt behövt ha bygglov för att få bygga.

Förstår vad du menade, var lite spydig i mitt svar, onödigt kanske. Jag tänkte att i och med dagens utbredda lathet och de små pizzaugnarnas popularitet antog jag att alla förstod att det var en sådan jag menade. Hade jag haft pengarna hade jag ju däremot inte tackat nej till ett kök som rymmer en murad pizzaugn 🙂

Av Robiban
Skrivet av mrqaffe:

Är eldning ens ett alternativ ?
Kan och får du montera den typen av ugn ? Det är en åtgärd som kräver bygganmälan i de allra flesta kommuner och du behöver en skorsten av nån typ så det är en rätt mycket större sak att genomföra än att skaffa en ugn av en annan typ.
Bor du i villa är det väl görbart om du vill men det kostar säkert från 20 000 kr mer än ugnen i sig men bor du i lägenhet så är det nog ganska tveksamt att du får tillstånd att göra det.

Hade inte tänkt att öppna en pizzeria så en ugn i den storleken du tänker dig är inte riktigt vad tråden avser. Och bygglov? Har du sökt bygglov för din grill?

Skrivet av NodCommander:

En vanlig ugn i köket + rejäl stekpanna av gjutjärn eller kolstål som får förvärmas i ~45 minuter i ugnen. Mer krångligt behöver det inte vara, sparar massor med pengar och definitivt mer hållbart än att hålla på med gas. Och så är det platsbesparande som en bonus.

Skrivet av Ninjaflipp:

Hallå! Har nyligen gjort samma resa där jag gått från att ha bemästrat burgare till att bemästra pizza.

Skulle personligen argumentera för att du inte behöver nån särskild ugn över huvud taget utan att din vanliga ugn med största sannolikhet duger alldeles utmärkt; det är underlaget i sammanhanget som räknas. Jag har köpt en sån här: https://bakingsteel.com/products/baking-steel-mini-griddle som i princip är en enda stor stålbit som du tillagar pizzan på i ugnen. Den är lite mer flexibel och mindre klumpig än en dedikerad pizzaugn också.

Tvivlar inte på detta. Men jag tänker att den dedikerade pizzaugnen höjer trivselfaktorn på kvällar där man kan samlas vid den och baka sina egna pizzor på köksbänkarna på altanen

Men helt klart värdefull information, det betyder kanske att det inte är någon större skillnad på vedeldad/gaseldad i form av smakupplevelse. Det är alltså mer en känsla man vill åt då.

Av Robiban
Skrivet av Kjellkritisk:

Är väl likadant med märkeskläder. Ska vara status helt enkelt. Idioter till föräldrar som ger efter istället för att förklara läget och kanske t.o.m. programmera något coolt i Android för att göra ungen till klassens stjärna.

Det förutsätter ju att man kan programmera, vilket är ett väldigt konstigt antagande att "alla" kan.

och som också påpekats - att anta att kidsen skulle tycka det det är "coolt" är nästan ett ännu sämre antagande.

Av Robiban
Skrivet av Json_81:

Tror du kommer få klyva och såga även om du köper ved alternativt blir den ganska dyr

Men bortsett från det, inga konstigheter, jag har köpt gasflaska och brännare på Biltema som jag tänder med, går fort. Sen tar det en kvart eller så innan det är tillräckligt varmt. Lite osäker på hur mycket som går åt, jag brukar fylla på 1-2 småbitar när det går och ibland fyller jag ut med lite grillkol. De är ju såpass men för att jämföra så kanske motsvarande 2-3 klabbar till kaminen för de där 6 pizzorna.

Har inte sett 16 i verkligheten, den kanske tar större bitar.

Aska har jag aldrig fått på pizzan, det är ju som en liten plåtlåda där bak man eldar i och den lilla askan som blir stannar i den.

Grymt! Tack för svar 🙂

Av Robiban
Skrivet av Json_81:

Har Ooni Karu 12, det är mer genuint och mysigt med eld, men det är också mer jobb, jag skulle inte valt den om jag inte ändå höll på med ved och lätt kunde såga till lite småbitar (det behöver vara riktigt små bitar, tänk rökchunks).

De har precis släppt en eldriven, skulle nog slå ett slag för den om du inte behöver ha den portabel, då är gas bättre val.

Billigare alternativ är som vanligt, funkar men rangligare och sämre material.

Förutom framställning av veden, som man kanske kan köpa på vardaglighandel(?), hur besvärlig är den att underhålla och är det vanligt att typ aska hamnar på pizzan?

Hur mycket ved förbrukar du uppskattningsvis för en middag? Låt säga 6 pizzor

Jag tror det blir en 16". Det känns enklare ur en praktisk synvinkel för att få en väl anpassad storlek och typ vända pizzan.

Av Robiban

Pizzaugn, vad ska man ha?

Hallå! Efter att ha smashat burgare en tid är det dags för en ny köksutmaning, baka pizza. Detta så klart göras i en pizzaugn. Men vad ska man ha? Ved/kol, gas, storlek etc.

Förstår de fundamentala skillnaderna men har svårt att bestämma mig. Vedeldat känns exempelvis mer genuint men är också mer omständligt än gas och svårare att få till temperaturen.

Är det värt det? Vad är era erfarenheter?

Av Robiban

Nördigare än jag trodde

Av Robiban

10-13k tycker jag är "rimligt" för ett kort i 4090 klass. Men skulle jag börja spela på pc igen eller när sönerna ska ha pc är strömförbrukningen central i val av komponenter

Av Robiban

Lika viktig som luft är väl att ta i så det fick bli det andra alternativet. Oumbärlig för swec är han däremot 🙂

Av Robiban

Andra kanske har sagt samma, eller tvärtom, men jag tycker du ska försöka sänka förväntningarna på dig själv och kanske prata om det med dina föräldrar. Att du mår bra, trivs med dig själv och i din vardag är mycket viktigare än ett betyg i gymnasiet. Du utvecklas fortfarande ocj det som du har svårt för nu kanske går enkelt att lära om några år. Alla möjligheter finns fortfarande efter gymnasiet att få ett bättre betyg eller läsa en högre kurs. Den korta tiden i ditt liv att få lite erfarenhet och perspektiv har ingen betydelse för ditt framtida arbetsliv.

En depression kan bli livslång och förödande hur mycket matte du än kan

Av Robiban

Nytt jobb nya möjligheter

Yrke: IT utveckling inom virkestransport
Lön: 45.000:- (Upp från 39.200:-)
Förmåner: Friskvårdsbidrag, förmånsbil (utan löneavdrag) samt hemmakontors tillägg (750:- skattefritt)
Erfarenhet: Ca 4 år i branschen
Ålder: 34
Län: Västernorrland

Är väldigt nöjd med mitt nya avtal men det verkar vara en piss i Mississippi jämfört med större delen av forumet. Nu förstår jag hur 4090-klubben kan vara så stor

Av Robiban

Röstade på CS, det är nog bäst rent objektivt

Men diablo 2, homm3, grim fandango, warcraft 2 mm är alla spel som ligger högt upp på min lista. Omöjligt att välja 1

Av Robiban
Skrivet av landmarks:

Iom att statistiken mest är en kul grej och det saknade spannet bara saknades i några minuter får det ligga kvar

statistik är ju inte en kul grej när man vet att den inte är korrekt

Av Robiban

Det finns "massvis" med jobb som har förtroendeavtal som säkert också erbjuder att vara stationerad i hemmet. Det betyder ju inte att du inte behöver jobba utan att du har frihet under ansvar att leverera resultat under vilka timmar du helst vill på dygnet. Men det är ju ändock ganska ofta man är beroende av kollegor för att kunna leverera resultat i majoriteten av uppgifter, har möten osv som förbinder dig till kontorstider, så det är i praktiken inte så super stor skillnad. Det är bra för småbarnsföräldrar som behöver komma iväg för att hämta på skola/dagis och sedan kan fortsätta hemma ett par timmar eller så.

tillägg - försök istället hitta ett jobb i en bransch som engagerar dig så du slipper jobbångesten - det brukar också resultera i bättre resultat och i förlängningen lön

Av Robiban

Aldrig sett en star wars film eller spelat ett star wars film. Gissade på allt

Av Robiban

För att barnen vill. Det fanns glass på ica när jag var barn också men jag ville ändå köpa från glassbilen.

Av Robiban
Skrivet av CymbalCrasher:

Att kolla mail? Visst. Att svara på mail? Nae.

Men hur ofta svarar man på mail privat? Det finns säkert de som gör det men det Är nog ytterst sällsynt. Har man ett jobb där man mailar frekvent har man nog också redan en laptop att göra det med och då är ju behovet redan uppfyllt. Hur som försökte jag inte tvinga på honom en platta, jag bara undrade om inte den hade varit bättre för de behoven som beskrevs (och mycket mer), vilket jag tycker. Har full respekt för att alla inte tycker så

Av Robiban
Skrivet av MarcusHuddinge:

För att touch-input är underlägset och betydligt omständligare än mus och tangentbord, speciellt i surfplatta-storlek. På telefon där man når allt med båda tummarna fungerar det väl bra/helt okej, men på en surfplatta är det en betydligt större skillnad. Sen så är en skrivbordsmiljö också betydligt mer funktionell, snabbare och mer lättanvändligt än ett mobilt operativsystem. Vet inte om jag kan komma på en enda fördel med en surfplatta över en laptop förutom det jag nämnde i min förra post

Som arbetsredskap, självklart. Men för att läsa mail, surfa och kolla på netflix? Smaken är som baken men jag skulle då aldrig någonsin föredra en laptop med touchpad och ett tangentbord i skev vinkel framför en läsplatta för de ändamålen. Tur man får välja själv 🙂

Av Robiban

Valfri modell med önskad minnesmängd till lägst pris om han inte har mer krav än så. Men är inte en surfplatta smidigare till de ändamålen?