Inlägg

Inlägg som Klarspråkarn har skrivit i forumet
Av Klarspråkarn

Testade förresten att skriva med ChatGPT för första gången nyss. Fan vad den suger på mänsklig interaktion. Att skriva ihop fakta var den bra på, men att interagera är superstörigt. Den klarar verkligen inte av att läsa av min input för att justera sin kommunikationsstil. Den är totalt socialt inkompetent. Vilket inte är konstigt, men verkligen långt ifrån vad jag hade trott av hur folk skriver om den.

Av Klarspråkarn
Skrivet av Quorthon:

Det är lätt för dig, tänk äldre människor som blir lurade med mycket enklare knep redan idag. Ett barnbarn som ringer och frågar om man kan swisha lite pengar men har precis bytt nummer. Eller det behöver inte ens vara det, utan man frågar ifall de vill träffas på stan då vet de att ingen är hemma, så de kan bryta sig in. Eller helt enkelt träffas någonstans där de kan bli rånade. Hör man röst som man känner igen, så blir man inte lika misstänksam som när någon med indisk brytning ringer och talar om Windows..

Visst. Det kan underlätta lurendrejeri. Men det kommer inte innebära någon samhällsomvälvande förstörelse där ingen kan lita på någon annan. Vi kanske kommer till en punkt där man helt enkelt inte kan ha tilltro till digital media. Då får vi hitta en lösning på det, eller leva på ett annat sätt.

"AI" är ett nytt verktyg som kommer hjälpa till med vissa saker och ställa till det med andra. Det är fullt rimligt att diskutera etiska frågor, risker och kanske införa juridiska begränsningar, men en rätt dålig idé att katastrofiera. Panik leder till panikbeslut och det blir sällan bra i längden.

Av Klarspråkarn
Skrivet av DerpMcDerp:

Kul med nytänk och en gimmick som faktiskt är användbar. Sen kan man komplettera den med eye-tracking som dimmar skärmen när man tittar på E-ink-ytan så att ögonen störs mindre.

Aldrig ägt en produkt med e-ink men gissar att en av fördelarna är att det är vilsamare för ögonen att titta på än en ljusstark skärm.

Jepp, det är mer vilsamt för ögonen. Det är säkerligen individuellt, men för mig är det stor skillnad om jag läser en längre tid.

Av Klarspråkarn
Skrivet av Quorthon:

Nja, det händer redan:
”AI, Artificiell intelligens, kan i dag klona en persons röst utan problem. Tidigare i år sa Microsoft att det räcker med ett tre sekunder långt ljudklipp med en persons röst för att skapa en närmast identisk röstkopia, med ett program som heter VALL-E.
I USA har det hänt att äldre fått samtal från barnbarn som sagt sig behöva hjälp med pengar. I själva verket var det kriminella som låg bakom samtalen där de med hjälp av AI klonat barnbarnens röster.
AI-roboten analyserar rytm och ton och skapar kopian utifrån en databas med röster.”
”Hur pass bra är tekniken?
– Den är tillräckligt bra för att den som blir kontaktad inte kan särskilja från en äkta person, från den man förväntar sig skulle ringa.
Just nu är programvaran ofta fortfarande ganska komplicerad och dyr, men det kommer inte dröja länge innan den blir billigare och mer lätt att använda, menar han.
– Om ett par tre år är allt hundra gånger snabbare, hundra gånger billigare och hundra gånger enklare att använda sig av för kriminella. Det är då vi ser den fulla effekten, säger Jan Olsson.”
”Deep fake blir vanligare
Ett fenomen inom AI som riskerar att bedrägerierna ökar ytterligare är deep fake, som kopierar både röst och rörlig bild.
– Det finns i dag redan perfekta program som skapar detta och alla som vill vilseleda kommer använda sig av det, säger Jan Olsson.
”Det kan ske genom ett samtal via facetime. På skärmen står det namnet på exempelvis syskon eller en vän. När man svarar kan både rösten och ansiktet vara kopia av personen man tror sig prata med.
– Då fattar du ju inte misstanke om att det är en robot. Det som återstår då är att man måste vara uppmärksam.
Problemet med deep fake är oroväckande, menar Jan Olsson. Förhoppningen är nu att marknaden ska ta ansvar.
– Det vi hoppas på är att till exempel telefonoperatör tar detta på allvar och bygger in funktioner som kan stoppa den här typen av samtal.”
Hur fasiken ska äldre människor värja sig mot sånt här och då är detta bara början. Scary shit, AI kan göra mer skada än nytta känns det som..

Det är rätt lätt att värja sig mot just de saker du citerar. Man motringer till personen de påstår sig vara och kollar om de ringt. Det får vara en bra konstig relation om man överför pengar till slumpmässiga konton eller telefonnummer bara för att någon hör av sig från ett känt nummer och ber en om något. Det känns som att den största risken med detta är att man får se till att göra affärer och transaktioner öga mot öga på riktigt.

Jag menar inte att AI är riskfritt och nuvarande språkhärmande modeller verkar vara väldigt kraftfulla och möjliga att missbruka för tex propaganda, lurendrejeri och att sprida skadlig information.

Det känns bara lite så här:
Steg 1: Forskare/expert uttalar en oro eller risk.
Steg 2: Media drar risken till sin yttersta spets.
Steg 3: Någon sorts halvhysterisk pingismatch mellan medier, oroliga experter och oroliga medborgare utbryter.
Steg 4: Verkliga risker framkommer som var rätt tråkiga att prata om.
Steg 5: Någon ny oro om något annat tar plats.

Typexempel var idén om Strangelets när man började bygga partikelacceleratorer. Någon som går runt och oroar sig över det idag?

Av Klarspråkarn
Skrivet av Campaigner:

Jobbar redan på SkyNet….😬

Någon annan som gillar Stardock 😃. Trodde man var den enda som kände till dem.

Ja, jag älskade GalCiv2 och har hållit lite koll på Stardock sedan dess. Har tyvärr inte fastnat lika hårt för något av deras spel sedan dess, men hoppet lever

Deras Fences tycker jag för övrigt är fenomenalt i all sin enkelhet!

Av Klarspråkarn
Skrivet av underd0g76:

Som extrem introvert är det kul att det i framtiden kan komma mer mänsklig 'AI' än de undermåliga 'AI' vi har i exempelvis spel just nu. Ser fram emot >2030 när vi stoppar ett AI-kort i datorn som styr med- och motspelare i simuleringar och andra spel eller andra tillämpningar.

Det här är ju inte riktigt samma sak, men Stardock använder ChatGPT för att få trovärdig dialog med framslumpade aliens i deras kommande Galactic Civilizations-spel. Ska enligt testare bli riktigt kul och bra dialoger på ett sätt som inte varit möjligt tidigare.

Av Klarspråkarn
Skrivet av SuperSverker:

Jag har för mig att den främsta delen är de som loggar in med en ny användare vilket gör att internetcafeer ofta står för en betydande del av statistiken men det har jag ingen direkt källa på.

Användes som en förklaring för betydande mängd kinesiska maskiner sett till en "liten" marknad men pekade då på att andelen internetcafeer är större än i västvärlden.

Ok! Om det stämmer blir det ju lite missvisande. Men sånt borde de väl ta hänsyn till, kan man ju tycka.

Edit: Såg Talonmas svar, så det verkar ju inte vara aktuell info

Av Klarspråkarn

Hur ser egentligen urvalet av svarande ut? Någon sorts randomisering förstås, men är det för litet eller egentligen inte slumpmässigt urval om det är så stora förändringar i mätvärden?

Av Klarspråkarn
Skrivet av dlq84:

Så varför tappar Intel 36%? Alltså, precis som jag sade i tråden om Intel (#20024248) så är hela datorindustrin såhär just nu. Det har väldigt lite med enskilda marknadsval Amd/Intel gjort. Folk har helt enkelt inte råd att lägga pengar på detta p.g.a inflation o.s.v.

Jag håller helt med dig i detta. Är själv osäker på hur mycket jag vågar lägga på underhållning, när ekonomin ser ut som den gör. Oavsett vilket märke man är intresserad av är höjda priser och osäker framtid inte nåt som inspirerar till spontanköp direkt. Branscher som är beroende av datorer köper in det ändå, men privatpersoner kan ofta behålla det gamla lite längre.

Av Klarspråkarn
Skrivet av Söderbäck:

Är kanske lite talande att både intel och amd har dåliga kvartal här.
Samsung hade väl problem med marginaler på minnen nyligen och SSD-diskar verkar falla i pris för att utbud är större än efterfrågan.

Det ser onekligen ut som att datorhårdvara inte säljer superbra mot konsument just nu.

Skrivet av CommanderShepard:

Som många redan har påpekat så kostar en AM5-plattform på tok för mycket pengar. AMD har ju tidigare kunnat erbjuda god prestanda till generellt lägre pris än motsvarande Intel. Inte konstigt om detta påverkar försäljningen.

Jag har en förhoppning att priserna faller ytterligare (ffa för grafikkort och AM5 moderkort) framåt hösten, så att jag äntligen kan bygga nåt helt nytt utan att tömma spargrisen allt för mycket.

Av Klarspråkarn

Den här var kul. Nostalgi

Av Klarspråkarn
Skrivet av Lussarn:

Det stämmer troligtvis jättebra, men det är ju inte speciellt givande för någon som sitter med ett 8GB kort när han helt felaktigt sitter och säger att det är ospelbart och det är jättelätt att fixa, något som Steve efter jag vet inte hur många videos om det här problemet ännu inte förklarat. Behöver man Ultra textures i 1080p?

HUB var ju ett ställe som faktiskt gjorde en del optimized settings guides förut. Nu är det Ultra+RT eller köp nytt som gäller.

Ok, då förstår jag vad du menar. Tumme upp på det.

Av Klarspråkarn
Skrivet av Lussarn:

När man talar om trollen. Steve levererar ännu en gång en video (hur många är han uppe i nu?) på hur man inte skall använda ett 3070. Du kanske har kollat på för många av dessa @Ottoblom. Även denna gång lyckas han inte få RT att fungera med RE4 i 1080p, vilken lustigkurre.

https://www.youtube.com/watch?v=alguJBl-R3I

Var ju bara tvungen att se vad Plague Tale egentligen drar i VRAM i 1080p, då jag har det spelet och det blev stutterfest för Steve. Jag satte det på preset high med RT på. Det stannade på 6GB VRAM. Och det flöt på.

Han testar ju i ultra och då räcker inte VRAM:et till, eller? Så vill man ha mer ögongodis, räcker inte 8GB i ett antal spel. Vad tycker du inte stämmer med det?

Av Klarspråkarn
Skrivet av Allexz:

Uhhh, 3080.....?
Really?
Cause i've seen the game, i've even played it.

De kanske behöver.... optimera lite?

Hehe, ja det såg ju helt ok ut, men inget imponerande.

Av Klarspråkarn
Skrivet av aMp:

Nu kanske jag får en riktig anledning att köpa YT Premium. Så länge inte Enhancer for YouTube visar i full kvalitet.. Nu komprimeras det ju rejält (men effektivt), så det finns definitivt utrymme för märkbart bättre kvalitet genom högre bitrate!

Edit: så länge all reklam tas bort före, mitt i och mellan videos. Om jag betalar för det förväntar jag mig 0 ads.

YT som gratisanvändare och utan ad blocker just nu är TOTALT obrukbart typ, från de få gånger jag försökt kolla på mobilen/surfplattan senaste månaderna. Glömmer bort att jag har plugin som tar bort reklamen på mina datorer.

Angående Youtube på mobil/platta: Jag kollar numera via webbläsaren på mobilen och har installerat en adblocker där. Så har jag reklamfritt överallt.

Av Klarspråkarn
Skrivet av plajton:

Nice på ett sätt för folk som vill vara anonyma med laglig åtanke, tråkigt när man förstår att rikskriminella utnyttjar deras tjänster för att komma undan brott de givetvis borde straffas för

- Har svårt att hurra då det kan vara mördare, pedofiler och annat patrask som de annars hade velat fånga om de givetvis fått tillgång till servrarna som nu istället kan härja fritt

Javisst. Det som laglydiga kan nyttja som skydd mot myndigheter och företag kan även kriminella nyttja.

Personligen tänker jag att personlig integritet är ytterst viktigt i en demokrati och att vi ibland får betala priset att det kan missbrukas.

Av Klarspråkarn
Skrivet av DerpMcDerp:

Av pur nyfikenhet. Är det idag tekniskt möjligt att nyttja sin lagliga rätt att privatkopiera en film eller ett (fysiskt) spel man köpt? Eller blockeras det av diverse tekniska lösningar.

Ingen kommer att orka driva det i rätten för prejudikat. Men om vi ändå ska betala en straffavgift på lagring som motiveras av rätten att kopiera så får väl staten också driva att det ska vara tekniskt möjligt.

Jadå, det går allt rippa. Bluray är relativt enkelt, medan 4k bluray är rätt krångligt med rätt läsare, rätt Firmware etc

Av Klarspråkarn

Hmm. Min HTPC är en gammal Phenom processor med fyra kärnor. Ibland i Firefox har det gått jättesegt när ungarna kollat youtube och dylikt. Kanske detta kan vara anledningen (förutom att det är en gammal seg trotjänare förstås...)

Av Klarspråkarn

Blir nog ett köp efter nåt år, när det är stabilt och allt single-player content är släppt. Blev inte så imponerad av betan.

Av Klarspråkarn
Skrivet av backfeed:

Att aktiekursen stiger säger ingenting mer än att köpare tycker att AI är ballt. Ren psykologi. Så jag stryker den biten av nyheten ur medvetandet.

Själva grejen, att ha en AI som chef, låter potentiellt lockande. För det kan då fan inte vara sämre än diverse idiotchefer man stött på genom åren.

Min nuvarande chefs chef, är riktigt usel. Eftersom ingen chef hade varit bättre, hade nog AI varit guld värt