Inlägg

Inlägg som Klarspråkarn har skrivit i forumet
Av Klarspråkarn
Skrivet av leafbranch:

Jag rösta utifrån ideologi, sakfrågor kommer i andrahand. Alla partier mer eller mindre vill fiska röster i vanlig ordning, inte gör Sverige bättre tillsammans. "Vinna", makt är det viktigaste för alla stora partier.

Jag tänker lite likadant. Ideologin får gå först, eftersom sakpolitiken ständigt kräver kompromisser och jag inte hinner sätta mig in i alla sakfrågor. Om fler personer med liknade värderingar som jag sitter vid makten blir förhoppningsvis kompromisserna i den riktning jag gillar.

Sen tänker jag att det är svårt att inte spela det politiska maktspelet idag. Tänk på hur skickligt Trump spelade på rädsla, ilska och utanförskap. Han hittade sina målgrupper och sin nisch och de vanliga politikerna visste inte hur de skulle göra.

Med sociala medier har alla en möjlighet att nå ut med sina åsikter, men också en större risk att påverkas av mindre nogräknade individer och organisationer. Då "tvingas" de vanliga partierna in i samma träsk i ännu större utsträckning än i vanliga fall.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Klarspråkarn

Jag har botvac 85 som är i andra länken sedan 5 år. Finns några delar som blir rätt slitna, som borsten och filtret till dammbehållaren. Med nytt batteri klarar vår av vår nedervåning på ca 70 kvadrat utan problem.

Om du har en riktigt tjock matta kommer den gå långsamt. Om mattan är "långhårig" kan den fastna. För lätta mattor kan den istället skjuta omkring, eller skrynkla ihop.

Den kan gå över trösklar om de är hyfsat höga, men magnetremsan funkar.

Den är ganska korkad och kan fastna om något är på gränsen höjdmässigt. Långa gardiner och trådar kan snurras in i borsten och fastna.

Låter kanske som att jag är negativ, men gillar den faktiskt ändå. Man får helt enkelt lära sig dess egenheter.

Har inte testat någon annan, så finns säkert smartare och bättre idag. Men de är oftast inte så billiga.

Jag skulle nog ha kikat på en kantig variant, så den kommer in i hörnen. Låg så den kommer under grejer och utan internetuppkoppling, då jag är lite paranoid... Sen skulle jag tänka på ljudnivån om jag ska köra den när jag är hemma.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Klarspråkarn
Skrivet av Söderbäck:

Visst är det så att det är virus som ger förkylning. Huruvida kylan alls har något med förkylningen att göra verkar inte vara säkert. Mycket av det där är gamla skrönor som fortsätter rotera.
Som att dricka sprit skulle göra en friskare eller värma upp en när det är kallt (vilket inte heller stämmer).

Det här är vad jag hört sedan länge iaf:
https://illvet.se/manniskan/orsakas-forkylning-av-kyla-eller-...
http://www.kristianstadsbladet.se/kristianstad/cheflakare-pa-...

Det var någon forskningsnyhet för ett tag sedan (ett år kanske?) om att virus och bakterier sätter sig och/eller fortplantar sig bättre om slemhinnor har något lägre temperatur. Alltså ligger det något i att tex vira en halsduk runt halsen mm för att minska risken. Om jag nu kommer ihåg rätt. Fast öronen har nog inga slemhinnor...? Ska se om jag hittar artikeln.

Edit: http://www.pnas.org/content/early/2015/01/02/1411030112

Jag hade fel. Det var som någon skrev att immunförsvaret reagerar mindre effektivt vid lägre kroppstemperatur.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Klarspråkarn
Skrivet av Fulci:

Recensioner kommer 14:e september: "NVIDIA has set the date for the full reviews to September 14th"

Tack för info om det! Då är det bara några veckor tills spekulationerna kan upphöra

Skickades från m.sweclockers.com

Av Klarspråkarn
Skrivet av Mäki:

Ännu ett icke fakta baserat diagram.

Nja, det är säkert baserat på fakta. Frågan är dock vilka fakta som har valts ut och hur de presenteras

Skickades från m.sweclockers.com

Av Klarspråkarn
Skrivet av wargreymon:

Visst ska man inte svälja allt med hull och hår, men kom igen, lite förtroende kan man väl ge dem.

Jag håller med om ditt inlägg till viss del, men inte den här delen. Marknadsföring får inte ljuga och det tror jag inte den gör heller. Men den är givetvis gjord för att visa produkten med så bra siffror och ord som möjligt. Den ska få så många som möjligt att köpa, förstås. Jag litar aldrig någonsin på reklam.

Oberoende och objektiva tester så långt det är möjligt är det enda jag litar på. Vi människor är så lätta att påverka. Jag också.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Klarspråkarn
Skrivet av dlq84:

Folk som inte tycker att det är imponerande har förmodligen dålig koll på hur otroligt resurskrävande ray-tracing är.

Som andra skrivit: det handlar nog mer om en personlig avvägning mellan fps och ögongodis i en viss upplösning, än att man inte förstår att det är krävande. Har man köpt en skärm med högre upplösning och högre uppdateringsfrekvens är det förstås trist att spela ett modernt spel i 1920x1080 i max 60fps.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Klarspråkarn
Skrivet av Dumsnuten:

Med dessa prislappar så känns det mer som om att GTX 2060 ska ersätta GTX 1070, RTX 2070 ersätter GTX 1080 medan RTX 2080 / TI är nya värstingmodeller. Det är helt absurt att man jämför grafikkort som är så mycket dyrare (vid bådas release) med billigare grafikkort bara för att de är en ny generation. Det är enligt mig mycket intressantare att se hur pass mycket bättre GTX 2060 kommer prestera gentemot förra generationens GTX 1070 / TI eftersom dem kommer att hamna i samma prisklass.

Det här håller jag helt med om. Tillverkarens namn på kortet borde vara mindre viktigt än priset när man jämför med tidigare generation. Har sett andra som kommenterat att 2080ti borde jämföras mot Titan osv

Skickades från m.sweclockers.com

Av Klarspråkarn

Ska bli spännande att se hur korten presterar. Hinner tyvärr inte kika live, men å andra sidan blir det ännu fler artiklar att gotta ner sig i lite senare istället.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Klarspråkarn
Skrivet av Storage Jar:

Ok. Jag vet inte vad du egentligen tycker ska vara tillåtet eller inte men man måste väl få diskutera prissättningen och varför den blev så?
Blir det också förbjudet får man väl lyda det officiella Swec-svaret, dra till Flashback.

Enligt mig är det inte förekomsten av prat om politik som är problematiskt, utan att det blir otrevligt och dominerar ibland trådarna (som i gigabyte-tråden). Och de (få) pappskallar som slänger in sina politiska åsikter i varenda tråd de kommenterar.

Sen om sweclockers vill förbjuda det eller inte, eller hitta någon annan lösning bryr jag mig inte om. Jag vill bara att kommentarerna i nyhetsartiklarna fokuserar på tekniken. Men det är ju mina preferenser

Klart man ska få diskutera och spekulera om priser, men när det blir diskussioner om huruvida inflationen ska tas med i värdering av valutakurser och i princip ingen har utbildning i ämnet, så blir diskussionen på extremt låg nivå.

Dessutom läser många inte kommentarerna innan de själva skriver något så att samma frågor och svar upprepas flera gånger. Men det är ett annat problem

Skickades från m.sweclockers.com

Av Klarspråkarn
Skrivet av Storage Jar:

Det du pratar om är knappast ett problem på sweclockers. Kan du visa en nyhet om nya grafikkort som blivit kapad av politiska inlägg. Det här handlar ju om att förbjuda trådar som handlar om politik. Off topic-trams har alltid varit ett regelbrott vad jag vet.

Mer ekonomi än (ren) politik i dessa: i tråden om 2080 från PNY pratas det om inflation respektive valutakurser. I tråden om gigabytes 2080 om skatteverkets regler för privat användning av företags resurser för att slippa moms. I tråden om caselabs konkurs om USA:s ekonomiska politik (I sistnämnda något mer relevant).

Jag har inte orkat gå tillbaka längre än så, men vet att jag till och från hajar till över de politiska sidospår som folk börjar skriva om. Börjar ofta med ett lite lätt provocerande inlägg och sen drar det igång.

Orkar inte skriva mer om detta nu.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Klarspråkarn
Skrivet av FlytPojken:

Nja vi gör det fortfarande. Sweclockers behöver inte göra förändringen, de kan bestämma reglerna så att användarna förbättrar sitt beteende.

Det är därför jag tycker att beslutet var fel.

Ber om ursäkt om min åsikt inte har varit tydlig nog men har man följt alla mina inlägg i tråden så är ovanstående det de handlar om.

Ok, då håller vi inte helt med varandra. Vilket är ok.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Klarspråkarn
Skrivet av FlytPojken:

Precis. Undviker politik genom att anpassa sig för de personer som har svårt att diskutera på ett normalt sätt.
Hade folk kunnat uppföra sig hade Sweclockers inte behövt anpassa sig och därmed hade vi haft tillåtet med politiska diskussioner.

Med anpassa syftar jag på att "Sweclockers" är den som ändrar sitt beteende och inte människorna på forumet.

Ok, då är vi överens om att det är trist att sweclockers behöver göra den här förändringen. Jag tror att vi pratade förbi varandra lite först.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Klarspråkarn
Skrivet av Solaris:

Jag tror inte att något riksdagsparti bryr sig särskilt mycket om vad nördar är intresserade av eller att de har våra intressen i åtanke när de filar på något som de ska gå till val med. Så hitills, så känns det här mer som ett spel för gallerierna.

Att detta initiativ om att ta upp politik som är samtidigt relaterade till teknologi är som att försöka ösa vatten ur en läckande båt med en sil, te.x. ren och billig energi vilket är både en teknikfråga och en miljöfråga. Hur föreslår du att man ska kunna separera på dem?

Nej, teknisk utveckling är så klart inte prio ett vid val, då få personer går igång på teknik lika mycket som ekonomi, vård, skola, omsorg, m.m.

Men partierna kan förstås ändå ha politiska funderingar kring teknik och ha en del kandidater som är tekniknördar. Det tycker jag är värt att få reda på och lyssna på.

Ditt sista stycke förstår jag inte riktigt. Varför ska man separera frågorna om teknik och miljö?

Skickades från m.sweclockers.com

Av Klarspråkarn
Skrivet av Storage Jar:

Jag brukar låta bli att läsa trådar som jag vet att jag tycker är tråkiga.

"Det här tycker jag är ganska tråkigt så det borde vara förbjudet för alla"
I min värld är det ganska sjukt att tänka så.

Det där var jag aldrig skrivit. Lägg inte ord i munnen på mig, för det är otrevligt.

Problemet är: trådar som inte borde ha något med politik att göra får politiska kommentarer som är på låg nivå.

Jag vill läsa om tex ett nytt grafikkort och vill läsa intressanta kommentarer om tekniken. Jag måste då ofta gå igenom ett antal kommentarer om politik och annat som inte har med ämnet att göra, innan jag kommer till det intressanta som sweclockers egentligen handlar om.

Eftersom min tid är mycket begränsad vanligtvis (har för tillfället semester) hinner jag inte gå igenom hundra kommentarer, varav 50 är off-topic, för att hitta guldkornen.

Kontentan av det hela blir att jag (och uppenbarligen en hel del andra) som är teknikintresserade, men inte vill läsa politik här, kommer hit mindre och mindre.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Klarspråkarn
Skrivet av Storage Jar:

Jag tycker det är jättetråkigt. Brukar vara kul att ta del av andra sweclockares åsikter. Perfekt toalettläsning.
Jag kan förstå att moderatorerna inte vill ansvara för att hålla ordningen i politiska trådar då det blir en massa jobb.
Att andra användare tycker det här är något bra, är bara konstigt.

Jag tycker det är extremt kul att förstå hur någon annan tänker kring politiska frågor, men diskussionerna här är oftast:
1. Som ett gäng med lösryckta tweets, dvs förenklade och känslosamma.
2. En minoritet följer upp svaren de får, så det blir monologer och inte dialoger.
3. Så spretiga att de knappt har något med det som trådskaparen/nyheten tar upp.

Jag lär mig med andra ord mycket sällan något nytt och det är bara tråkigt att läsa då.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Klarspråkarn
Skrivet av zin:

Det är betydligt bättre att ge varningar och stänga av folk som inte kan hålla en sansad debatt. Ha sedan en räknare på antalet avstängda och anledningen så folk kan se att ni gör något åt regelbrott. Ingen märker av borttagna kommentarer. Bara onödigt att låsa trådar som faktiskt bidrar med diskussion bara för att de är politiskt riktade. Om man inte gillar dessa trådar kan man ju börja med att inte gå in i dem och läsa. Är inte svårare än så.

Fast det är inte så enkelt. Många trådar som inte har något med politik att göra styrs in på det av vissa. Då måste man ändå gå igenom 30 inlägg som är helt meningslösa för produkten som har lanserats innan man kommer till de bra inläggen.

Sen håller jag med om att det vore bra att se en historik över vad som leder till avstängning. Det ger större tydlighet vad som är acceptabelt och inte.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Klarspråkarn
Skrivet av Solaris:

Inser ni inte själva att det har aldrig varit en bra idé att prata politik samtidigt som ni vill att andra ska låta bli? Om själva avsikten med det här spektakelet är att uppmana era medlemmar och läsare att gå och rösta så gör det istället för att försöka sälja politik som "teknik". Det lämnar en dålig eftersmak och det kommer bara sluta med att man har svårt att ta Geeks som ett seriöst företag som inte är politiskt bundet eller som inte har en dold agenda.

Deras agenda är ju helt öppen, eller? Fråga partierna hur de ser på olika frågor som (dator)nördar tycker är viktigt/intressant. Så att vi kan få reda på partiernas tankar kring detta, även om det förstås blir tillrättalagda svar.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Klarspråkarn
Skrivet av FlytPojken:

Läste du mitt inlägg som hamnade precis ovanför ditt?

Självklart var det en förenkling men utan att gå in för detaljerat så tycker jag enligt mina erfarenheter av personer att det blir på det sättet.

Vill du ha exempel på vad jag relaterar till är ett miljön i klassrummen. Om eleverna kan uppföra sig blir kvalitén på undervisningen mycket bättre. Om eleverna inte kan måste lärarna anpassa undervisningen.

Jag tycker inte att Swec ska anpassa sig. Om folk kan uppföra sig så hade nivån på alla diskussioner varit bättre, inklusive politiska ämne. Tar man bort möjligheten så anpassar man sig vilket jag drog en snabb slutsats att man då "tolererar" och "accepterar" detta dåliga beteende.

Ah, nu förstår jag vad du menar (tror jag). Du menar att sweclockers undvikande av politik är att anpassa sig, inte att de är hårda mot de personer som inte kan uppföra sig. Eller har jag missförstått?

Skickades från m.sweclockers.com

Av Klarspråkarn
Skrivet av FlytPojken:

När vi då tar bort möjligheten att debattera politik så ACCEPTERAR vi dåligt beteende. Detta leder till att folk tror att de får göra "va fan som helst".

Precis som ovanstående person håller jag inte med om detta. Tycker att det är ett tydligt, icke-accepterande, ställningstagande: Bete dig hyfsat, eller dra härifrån.

Precis som andra (och swec) skrivit tidigare så är kontext av högsta betydelse. Om nyheten är om något politiskt så kan politik diskuteras sansat och fokuserat på sakinnehållet.

(Att tex min mor och bror inte diskuterar politik med varandra beror inte på att de accepterar något alls, utan deras diametralt olika åsikter gör att de inte kommer någon vart alls. Det blir helt enkelt dålig stämning och det finns ingen anledning att prata om det då syftet med att ses inte är att diskutera politik.)

Skickades från m.sweclockers.com