Inlägg

Inlägg som reverend benny har skrivit i forumet
Av reverend benny

Jag tolkar det som att du kan få ha kvar adressen om du stannar kvar med Telia?
Kanske är värt att fråga vad är det "minsta" abonnemanget som behövs för att få ha kvar adressen?
Det kanske finns något du kan finna ett behov för och sakta men säkert migrera bort från den adressen under det året/åren du väljer att ha ett Telia-abonnemang i någon form?

Av reverend benny

Vilken skräll NOT....

* Är dom billiga - JA
* Tjänar bolaget pengar på annat sätt än att kränga billig skit - NEJ
* Bör EU ställa krav på säkerhet runt uppkopplade produkter samt kräva en 15 års livscykel på allt som säljs inom EU - JA

Av reverend benny
Skrivet av Xeonist:

Ett sätt att tolka Apples uttåg, det enda sättet om du frågar mig, är ju att dom insåg att det inte gick, och att dom likt Elon inte kan fortsätta säga ”nästa år…” i 10 år..

Ja, det är ett sätt att tolka det och det ligger säkert mycket i det. Sen är min fundering på om målbilden ändrades under tiden projektet pågick (det verkar så) eller om den hela tiden var att ha ett självkörande fordon?
Jag tycker att det fortfarande finns mkt att göra inom området, inte bara att fordon blir självkörande eller delvis självkörande.

Men hoppas att mkt spännande ändå kommit fram under utvecklingen som kan återanvändas eller kanske säljas till andra fordonstillverkare. En del av de Carplay funktioner vi kommer se framåt kanske kommer just från arbetet med deras fordon.

Av reverend benny

Tråkigt, hade verkligen hoppats på att Apple skulle komma med lite innovativa lösningar eller snygga paketeringar av redan befintliga. Kanske hade pushat andra tillverkare.

Apple hade nog också haft tillräckligt med muskler för att kunnat se över ägarmodeller och livscykeltänk på ett fordon likt en elbil, även där så finns det mkt att göra anser jag.

Ser fram emot att läsa lite vad som hände under alla dessa år, om dom hade fungerande koncept och hur dom såg ut och fungerade.

Av reverend benny
Skrivet av Thomas:

Jag vet inte om detta alltid stämmer alltså. Eller åtminstone om det alltid är negativt.
Hur är jag produkten på SweClockers, och varför är det negativt för mig?

Du ser mängder av reklam, det är väl det första jag kan komma på.
Sen finns det trådar och tester som är sponsrade av företag.

Ovan behöver ju inte vara negativt för dig, men det finns ju en anledning att bolagen annonserar.

Av reverend benny
Skrivet av Sarato:

Bra jobbat av EU! Hoppas de åker på några miljarder i böter nu och tar bort kostnaden och att man fortfarande kan sluta bli spårad.

Eller så kanske de inte skulle ha ljugit för sina användare i första taget:
<Uppladdad bildlänk>

Ljugit är att ta i, om människor hade någon form av konsekvenstänk eller applicerade "varför är det gratis?" tänket innan man blottar sig så hade användare inte känt sig så blåsta.
Men det är i sådana här lägen jag verkligen är pro EU. Gissar att många andra länder väntar och vad detta resulterar i och är redo att göra samma sak.

Av reverend benny
Skrivet av kozmos:

Haha forsätt med den inställningen och förbli slav under kapitalismen.

Är dessutom ganska säker på att META bryter mer än GDPR, affärsmodellen är varken schysst mot företag eller privatpersoner.
Först samlar de privat information gratis, sen säljer de din privata information till företag för enorma pengar, efter det erbjuder dem dig att köpa dig fri från reklamen som är baserad på information om dig som de har samlat gratis.

Precis, ser detta mer som en ögonöppnare till användare av tjänsten. Snålrövarna som trott att "gratis är gott" har nu vaknat och börjat fundera lite.

Av reverend benny
Skrivet av Visceral3D:

Oj, du tänker att det på något sätt skulle vara värt att punga ut pengar för Facebook Plus? Skulle vara intressant att höra dina motiv till varför man skulle vilja betala för eländet.

Precis, eländet. Varför vill något ens nyttja eländet och orkar sig på stämningar.
Att Facebook hoardat data om sina användare är allmänt känt och har varit känt länge, tanken med att börja ta betalt för saker ser jag mer som konsumentupplysning från Metas sida, konsumenten för att dom ska försöka sluta göra något som alltid gjort.

Däremot är det lite som artikeln beskriver, lite utpressning.
"Hey, vi har data om dig, betala eller så blottar vi dig än mer än vi redan gjort"

Av reverend benny

Såklart, folk är snåla....

Av reverend benny
Skrivet av muSashi:

Garanti/reklamationsrätten gäller ändå inte i andrahand (även om butiker och företag kan välja att göra undantag, speciellt om det inte står något namn på kvittot).

Detta var nyheter för mig. Trodde garantin gällde varan inte var kopplad till personen som köpt varan.
Gäller detta för alla form av garanti? Bilar, hus osv eller är det bara elektronik och isåfall vilken typ av elektronik?

Av reverend benny
Skrivet av Dinkefing:

När jag letar efter begagnade saker och främst dyra saker brukar jag fråga efter kvitto. De flesta svarar nej och säger att de slängt kvittot.

Är det konstigt att fråga efter kvitto om man t ex ska köpa en mobil, grafikkort eller liknande produkter som kostar många tusenlappar?

Jag tycker det är mer normalt än att INTE fråga efter kvitto.
De flesta har idag kvitton sparade då man beställer över nätet eller handlar med sitt uppkopplade konto.
Om inte kvitto finns så finns ibland bevis på köp i form av transaktionshistorik så få betalar kontakt.

Är det någon som kör en "jag har slängt kvittot" eller "nae det var farfar som köpte detta RTX4080TI special edition kortet till sin PC men han har gått bort och kvittot finns inte" så köper jag aldrig.
Undantaget jag kan göra är när man t.ex. köper äldre saker som möbler eller liknande.

Av reverend benny

Vi behöver ett tredje seriöst alternativ till iOS och Android.....

Av reverend benny

Mina 5 cent om du inte vill pilla på saker utan ha mer "set and forget" är att köpa ett färdigt meshsystem från någon seriös tillverkare. Det finns ju lite prosumer eller businessvarianter där Netgear har lättinstallerade saker.

Vill du inte ha något färdigt utan vill skruva lite så kolla in det som föreslagits, PoE är trevligt för snygga installationer.

Netgear WAX615 som AP, börja med två st och expandera vid behov
Valfri Netgear PoE switch
Brandvägg, kör en OpnSense variant, kolla teklager för lite inspiration.

Av reverend benny
Skrivet av Clickytop:

Då vill jag ställa en fråga.
Jag som bara har mitt nätverk som en "hobby" och använder mig av en Ubiquiti dream machine, rör detta mig? Ingår just dream machine I "edge OS"?
Bör jag vidta några ytterligare åtgärder?

Tack på förhand.
Mvh Henrik

Om du har ditt nätverk som en hobby så tänker jag att halva nöjet borde vara att googla fram den informationen och klura på om du är berörd. All info finns säkert på Ubiquitis hemsida.

Av reverend benny

Jag hade kört FTX varje dag i veckan och sekundärt funderat på FV men då att installera radiatorer eller liknande. Men det kräver ju en del klurande för att då det snyggt. Golvvärme fungerar ju också såklart.
En annan fördel med fjärrvärme är ju att du slipper värma vatten såklart.

Visst är en luftvärmepump effektivt om den rengörs och servas samt är av nyare modell, men fläktljudet kan få vem som helst att få krupp på LVP. Däremot är det ju gött med en AC på sommaren om det krisar.

FTX där har du även föredelen att du sannolikt får bra ventilation i huset vilket gynnar både familjen och huset, dålig ventilation är vanligt och kör man LVP så brukar folk stänga ventiler på vintern för att det inte ska dra kallt.

Mina 5 cent, ta dit en firma som kolla över FTX och vilka möjligheter du har att uppgradera den till dagens standard med värmeåtervinning osv. Om det i närtid finns tankar om att renovera och dra in golvvärme (vatten) och kanske komplettera med vattenradiatorer så är fjärrmärme heller ingen dum ide.

Är lite avis på att du har så många bra alternativ En del sitter med sina elektriska element och har dåligt med möjligheter.
Element kan även bli en snygg inredningsdetalj med kopparör om man gillar sånt.

Av reverend benny
Skrivet av MegaMuztek:

För många privatpersoner så skulle den bästa lösningen vara att de olika operatörerna inte skickade ut sina skrotroutrar utan hyfsad hårdvara och såg till att de var uppdaterade och så säkra som möjligt, de flesta använder trots allt den router de får när de tar abonnemanget. För oss som inte är nöjda med det är det vårt eget ansvar att sköta säkerheten i den hårdvara vi har.

Spot on, det skulle vara tvingande att hårdvara som skickas med måste kunna patchas under tiden tjänsten används och att det är upp till internetleverantören att se till att den är det.
Alt2 som man kör egen utrustning är att man får skriva på ett avtal (som avskräcker amatörer som inte förstår) att man måste köra supporterad hårdvara och vet vad man gör, if not så kommer man krävas på någon form av ersättning eller övervakas lite extra.

I detta fallet är det ändå lite mer avancerade prylar där folk lagt ner lite pengar där någon som satt upp det missat att ändra default lösen. Detta visar ju hur hur dålig förståelse och konsekvenstänk många har runt grundläggande IT-säkerhet.

Av reverend benny
Skrivet av Homdax:

Även om jag skrev att mitt var uppdaterat osv, så vill jag nog lägga till att man skall inte hoppa på första bästa uppdatering villkorslöst.

Det är alltid bra att avvakta någon vecka innan man uppdaterar själv för hur ofta kommer inte "3.4" en dag, och en vecka senare "3.41", alltså en mindre korrigering som fixar något "hoppsan" i den ursprungliga uppdateringen. Tycker det är mer regel än undantag, även för de stora tillverkarna.

Ja eller så läser man release notes som förhoppningsvis finns och gör en bedömning efter det.

Av reverend benny

Tror det är viktigt att försöka göra ett medvetet klokt val när det gäller mat.
Det finns absolut pengar att spara genom att planera matlagning och också fokusera på att inte slänga mat. Planerar man matlagningen så kan kanske även få till en liten hälsosammare liftsstil, man vet ju vad som är i maten man äter.

Men, det jag inte kan tumma på är kvalitet på de råvaror jag köper, hur det påverkar djur och natur men även hur hela processen ser ut från ax till limpa. Där har man förklaringen varför ibland vissa varor är dyrare än andra.
Skulle t.ex. aldrig köpa fulägg för att spara 5 kronor utan köper ekoägg som ett exempel.

Men den stora kostnaden ligger nog inte i att köpa bra produkter som sagt utan att planera matlagning, inköp och inte slänga mat.

Av reverend benny

Ta telefonen till en Applebutik, du betalar några hundralappar till men sannolikt så bibehåller du IP klassning och du får en orginaldel.

Av reverend benny

IMEI spärr-registret är "valfritt" för operatörer att anamma. Jag gissar att alla de svenska operatörerna nyttjar IMEI registret, däremot så kan man se att stulna telefoner kan nyttjas i andra länder även om dom är spärrade i Sverige. Några exempel på länder jag sett är Ryssland och Marocco.

Fick det bekräftat av Telia för några månader sedan då jag undrade hur spärrade telefoner just kunde användas fortfarande (fast utomlands). Svaret var att det är valfritt att anamma spärr-registret.