Inlägg

Inlägg som Jompa79 har skrivit i forumet
Av Jompa79

Annonsen är avslutad

Av Jompa79

Thrustmaster T-LCM Pedals med damper mod

Hej!
Säljer nu TM T-LCM pedaler med load cell.
Inklusive låda, tillbehör samt 3d printad damper mod.
Inte mycket använt, inköpt 2022.
Kan fraktas.

Läs hela annonsen här

Av Jompa79

2018/2019 köpte jag ett Asus Maximus Formula till en 9900K för 5500:-, bland det dyraste och bästa man kunde köpa då. Hade allt man kunde önska sig med oled-display och EK-block för vattenkylning.

Kommer aldrig kunna uppgradera denna setup med ett vettigt alternativ, att ge 10k+ för ett moderkort idag känns inte som ett alternativ så får köra på med min gamla cpu ett tag till.

Av Jompa79
Skrivet av mattemaz:

Detta va ju riktigt coolt.
Chassi
Nån som testat nått liknande?

Kolla mitt galleri, har ett 3D printat chassi där dock i en öppen design. Var inte helt enkelt att printa och massa jobb att få ihop men en kul upplevelse.

Den chassitypen du länkade till föredrar jag aluminium och finns många bra existerande chassin att köpa. Anledningen att jag valde ett öppet chassi är att det har fullt stöd för ATX och är rätt unikt.

Av Jompa79
Skrivet av pv2b:

Nu hittar jag tyvärr ingen bra länk just nu och jag ska precis åka och göra annat men hjälmen i fråga var typ som ett pannband.

https://www.ecoprofile.se/db/images/post16505.jpg
https://www.ecoprofile.se/thread-2146-bilbranschen-pratar-cyk...

Som sagt, inte direkt någon auktoritativ källa, men länkarna i inlägget till mer auktoritativa källor är döda.

Så det blockerar ingen sikt, rörlighet, hörsel eller liknande. Men reducerar ändå skallskador med 44%. Se det som ett hypotetiskt exempel, inte som fakta.

Detta var en ännu sämre idé än hövding, tur den aldrig blev verklighet 🤣

Av Jompa79
Skrivet av pv2b:

Med hjälm är bättre än utan imo så jag kör alltid med hjälm (förutom då jag inte har en med mig), men i konsekvensens namn bör vi ju egentligen använda hjälm när vi kör bil också, det är risk för skallskador då med, särskilt med tanke på de höga hastigheterna. Jag vill minnas att jag läste vid något tillfälle om att bilhjälm skulle kunna minska risken för skallskador när man kör bil med 44%, det är nästan lika bra som cykelhjälmens 60%. (Siffror utan källhänvisning, ta med en nypa salt.)

Det är däremot socialt accepterat att köra med hjälm när man cyklar, men om man har hjälm på sig när man kör bil så betraktas man väl som lite av en idiot, så jag skulle inte våga köra runt i bilen med hjälm på. Däremot har jag hjälm när jag cyklar.

Det är så klart inte ett logiskt beslut på något sätt, men jag är i alla fall medveten om hur ologiskt och okonsekvent det är.

Att använda hjälm i vanlig biltrafik kommer stjälpa lika mycket som att hjälpa, du blockerar sikt, rörlighet och hörsel vilket leder lättare till en olycka. De flesta som dör i trafiken gör det under speciella förhållanden, tex ratt/drogfylla, extrema hastigheter, olovlig körning osv. Blir svårt att övertyga rattfyllot att använda hjälm.
Hjälm i bil är för motorsport, inget annat.

Av Jompa79
Skrivet av wazman:

Cyklar man förnuftigt behöver man inte en cykelhjälm alls.

Kan förstå att man har en hjälm på sig om man stunt cyklar, förlåt åker modern MTB, där allt ska gå snabbt, man ska åka nedåt i hög hastighet, hoppa med cykeln, säga ord som "radical" och "cool bro" och vara "tuff" och göra "coola" grejer mellan energidrycksstoppen med kepsen på sned.

Men i övrigt, cyklar man i en normal hastighet och har koll på vad man gör så är det helt onödigt att ha en hjälm på sig. Vill man ta risker och är osäker på om man "sätter den" då kan jag förstå att man har en hjälm på sig, men då ska du ha knäskydd, ansiktsskydd, armbågsskydd och hela paketet på dig också.

Köp inte all hype utan tänk med din egen hjärna.

Detta stämmer om du lugnt och fint cyklar ensam på en fin cykelväg ned mot solnedgången som Lucky Luke på sin häst.
Nu lever vi i något som kallas verkligheten där du har medtrafikanter, dåligt underhållna vägar, regn, snö samt andra hinder du ej kan förutse. Du ska trängas med bussar, stressade taxiförare, memils på sina racers samt all annan trafik.
Du gör nog bäst i att sätta på en hjälm för gissar på att du litar på din egen förmåga men inte andras.
Blir du påkörd av en bil hjälper det inte hur försiktigt du än cyklar och vilka egenskaper du än besitter och vid en smäll mot huvudet är det enda som kommer hjälpa en hjälm.

Så du kan skippa hjälmen när du ska ut och söndagscykla men när det är annan trafik inblandad gör du bäst i att ta på hjälmen.
Stay safe!

Av Jompa79

Tillverkarens garanti = en tjänst som kommer extra som tillverkaren står för och inte är något krav. Tillverkarens villkor gäller men brukar i regel följa med produkten.

Reklamationsrätt = Konsumenträtt som ger dig rätt att reklamera en vara inom 3 år från köp vid ursprungsfel. Gäller enbart den som ingått avtalet och följer ej med produkten.

Av Jompa79
Skrivet av Bitfenix:

Alla produkterna måste ingår i kampanjen 100kr vid köp för 500kr. Det tidigare fungerar inte längre då det var en bugg hos Amazon. Ingen kampanjkod behövs.

Jag beställde ett psu idag med nedsatt pris på 899:-
Fick fortfarande 200:- avdrag i kassan så buggen verkar finnas kvar i någon grad. 699:- för ett 750w tuf psu är helt ok.

Av Jompa79
Skrivet av tuomi:

Testade på samtliga 4070 som finns, funkade inte... måste jag välja ett mastodont-kort...?

Jag beställde ett 4070 tuf med 1800 rabatt, får se om det skickas eller inte.

Av Jompa79
Skrivet av Hamilton:

Ska köpa fläktar till 2st radiatorer, en 420x45 som jag redan har 2st Noctua NF-A14 iPPC-2000 till och ska bara köpa en till, sen en 280x80 som jag tänkte skaffa 4st Noctua NF-A14 iPPC-3000 och köra i push-pull. Men 4st av 3000-modellen från Amazon är det leverans först 7-8 dec. Köper jag alla fläktar av 2000-modellen kan jag få dem 6-8 nov. Priset på bägge modellerna är samma.
Så frågan är, kommer jag tjäna nåt på att ha fläktar som kan varva till 3000rpm på den tjocka radiatorn eller kommer det vara försumbart jämfört med fläktar på max 2000rpm?? 🤔

Du kommer aldrig köra fläktarna på det varvtalet ändå så det spelar ingen roll. Jag kör mina 140mm fläktar i max 1000 rpm och oftast går de mellan 600-800 rpm.

Av Jompa79
Skrivet av Petir2:

Gillar annorlunda byggen, Snyggt och 5 i betyg av mig.

Ser även att du har CPU blocket från Bykski!
Jag var väldigt sugen på det blocket, men hittade ingen info om den när jag byggde.
Hur är temperaturerna med det vattenblocket?

Mvh
Petri

Har underklockat CPUn som man ska och tempen är max 60 grader så inget fel på prestandan. Byggkvaliteten är helt ok jämfört med EKs block. Jag hittade detta till bra rabatt när jag sökte block och det passade perfekt in i bygget så är riktigt nöjd totalt sett.

Av Jompa79

Tack för alla kommentarer, det värmer ett gammalt hjärta!
Blev en liten lektion i engelsk grammatik också men sånt hör till.

Skrivet av Stoffex:

Full pott från mig! Fundera på nån cool design för fläktgaller på toppen, känns som det kan lyfta helheten ännu mer. Lite schyssta pentagram sitter aldrig fel 🙌

Tanken från början var ett shroud för att täcka radiatorerna och ha texten på den. Dock blev det ett lite för stort projekt för mina kunskaper i autocad samt tiden rann iväg. Får tänka ut något för framtiden men tycker det ser riktigt bra ut också med radiatorerna som de är.

Av Jompa79

Hell Machine

Bakgrund:Behövde en extra dator för att spela Diablo IV så under våren 2023 samlade jag på mig delar samt 3D printade detta chassi. Målet var ett kompakt bygge men ändå kunna utgå från ATX. Bygget blev klart ca en vecka innan release med alla smådetaljer färdigställda först senare på hösten.

Specs:
CPU: AMD Ryzen 7 5800X3D
MB: ASUS ROG Crosshair VIII Dark Hero (Wi-Fi) X570
Minne: Kingston 32GB (2K) DDR4 3600MHz FURY Beast
GPU: Gigabyte Geforce RTX 3080 AORUS XTREME WATERFORCE WB 12GB
SSD: Seagate FireCuda 520 SSD 1TB
PSU: Corsair RM750X 750W v2

Chassi:
Open PC frame II Design från Thingiverse 3Dprintat i svart PETG
https://www.thingiverse.com/thing:4816054
Övrig 3d-print är en blandning av design från Thingiverse samt egengjord

Vattenkylning:
EK-Quantum Kinetic FLT 240 D5 PWM D-RGB - Plexi
2X Alphacool NexXxos ST30 Industry HPC Series 360mm radiator
Bykski CPU-RAY-ON-M AMD
EK-Quantum Torque 10/16 - Black Fittings
EK-Quantum Torque Rotary 90° - Black
EK-Loop ZMT Soft Tube 10/16mm 3m – Black
Liquid.cool CFX premix Opaque Performance cooling fluid - 1000ml - Shadow Black
6x be quiet! Pure Wings 2 120mm PWM

Övrigt:
Aquacomputer OCTO fan controller for PWM-fan
Alphacool Eiszapfen Temperatursensor G1/4
5mm superljus LED blå 7000mcd 3.1V
Cablemod ModMesh Pro Carbon C-series kablelkit

Prestanda: Helt tillräckligt för att driva D4 i 1440P på högsta settings.

Byggtid: Ca en helg ej inräknat bygget av chassit.

Budget: Då jag ville hålla nere kostnaderna men ändå kunna bygga något custom med bra prestanda så inhandlas en hel delar begagnat via blocket/swec, samt på diverse reor. Många av de inhandlade begagnade delarna var dessutom oanvända, tex GPUn.
Totalkostnad för hela projektet blev drygt 20.000:-

Besök galleriet här

Av Jompa79

Rekommenderar denna. Bästa mjukvaran som finns där ute.
https://shop.aquacomputer.de/product_info.php?products_id=377...

Av Jompa79
Skrivet av norzma:

Bra artikel!
Märkte själv av hur tungt Diablo 4 var på mitt 3080 10GB om man körde Ultra textures (1440p), det rullade på bra stundvis, men sen fick man stundvis extreeema stutters, och typ rubberband i spelet. Försvann när jag sänkte till High textures. Känns lite sådär att ett 3080 kan vara föräldrat på ~3 år.

Jag upplever inga problem med D4 och 3080.
Har en dator med 3080 10 GB som jag kör 4k på (ULTRA och DLSS på)
Den andra 3080 12GB i 1440p (Ultra och ingen DLSS)

Flyter på hur bra som helst utan lagg.
Rubberbanding i D4 är relaterat till network lagg, får du det annars har du rejäla frame drops och något är fel.
Kör aldrig med helltides.com på i bakgrunden utan använd mobilen för det, den sidan laggar ned bägge mina datorer som fan efter en stund så kolla det.
Happy gaming!

Av Jompa79
Skrivet av Arghuleh:

@TaunyTiger
Jag kör med två tempgivare i vattnet, men det är bara för redundans (min fläktkontroller använder den tempgivare som visar högst värde).
Tänk på att det kan skilja sig mellan tempgivarna kanske 2-3 celsius från fabrik, så dom är inte så exakta heller. Så om man vill vara noga behöver man kalibrera givarna.
Om du har en fläktstyrningsenhet där man kan göra en offset på tempgivarna, så gör en kalibrering mot en tempgivare som du vet/tror visar korrekt värde.

I övrigt, förut av nån anledning styrde jag fläkthastigheten från delta-tempen mellan luft och vatten, men jag kom underfund med att det är onödigt.
Vattentemp som vattentemp, det är den man skall gå efter. Jag kör en vattentemp på max 40 grader (min fläktkontroller är så pass bra så att den automatiskt strävar efter den temperaturen och anpassar fläkthastigheten därefter). Varför jag valde den temperaturen var för att slippa ha fläktarna snurrandes på sådana höga varv, ty, ju högre vattentemp, desto bättre kan fläktarna kyla, konstigt som det låter (fläkthastighet och kylningseffektivitet är inte linjär av vad jag testat mig fram). Temp och ljudnivå skiljer ju sig självklart också mellan olika byggen beroende på typ/antal/storlekar av fläktar och radiatorer, så självklart kan man ju sträva efter en lägre vattentemp. Högre än 40 grader vågar jag inte (men det blir ju tystare).

Vilka temperaturer strävar ni efter?

Kör på delta mellan rumstemp och vattentemp, allt över 5 grader över så ökar fläkarna och max delta är ca 10 grader.
Innebär att vattentempen är ca 35- 37 grader varma sommardagar och strax över 30 på vintern.
Detta fungerar bra för mig men kräver att din styrning klarar av virtuella sensorer.

Av Jompa79

Grymt spel och imponerande storyline.
Enda kritiken jag har är att spelet är lite för enkelt och att bossfighter saknar dynamik. Blir lite för samma sak. Finns en riktigt bra grund att bygga vidare på nu och tror att spelet kommer bli riktigt bra i s3-4 nånting.

Av Jompa79
Skrivet av Kivi95:

Fick något iallafall, enligt samsung support håller de kvar min mobil under "behandling" för att den trådlösa laddaren är slut i lagret och de måste skicka bägge i samma packet...

Referera till denna tråden när det gäller att skicka allt i samma paket 🤣

Av Jompa79
Skrivet av m4gnify:

Beställde du också en av "görs på beställning"-färgerna? Jag fick nämligen också bara trådlösa laddaren igår.

någon "samsung-shop-only-grå"
Tänkte att den skulle vara dedikerad för webshopen och inte konkurrera med butikernas kampanjer så den skulle finnas på lager.
Men hade nog fel på den punkten.