Inlägg

Inlägg som Awakeruad har skrivit i forumet
Av Awakeruad
Skrivet av bubbelbabbel:

Lek med tanken att det är april 2017 och du tittar på Pensionsmyndighetens bästa fonder föregående år. Om du nu tittar på hur den/de fonderna presterat i perioden 2016-2021, ligger de fortfarande i topp?

Det är ju därför du vill veta hur fonden gått över tid, och Pensionsmyndigheten listar snittresultat. Över de senaste fem åren ligger AP7 på 63:e plats, med en avkastning på 14% per år i snitt.
Det är inget magiskt med AP7, det är en aktivt förvaltad fond som försöker få hyfsad avkastning med lägsta möjliga risk.

Av Awakeruad
Skrivet av improwise:

Har dom även en sida kring vilka fonder som kommer gå bäst närmaste 1, 3 och 5 åren?

Ingen vet hur nånting, inklusive AP7, kommer att gå de närmaste åren. Vad man kan se är att historiskt sett är AP7 en fond med låg avkastning och låg risk. Det är ett hyfsat alternativ avsett för folk som inte vill välja, eller inte ta risk, t.ex. för att de är nära pensionen.

Av Awakeruad
Skrivet av anon333222:

Grymt trackrecord. Bara ett år på börsen och redan expert faktum är ju att de som legat på AP7 SÅFA sen början har varit vinnare. De flesta har ju inte slagit det. Så din rekommendation skulle jag avfärda direkt. För majoriteten iaf.

Nonsens, AP7 är inte en dålig fond, den är lite bättre än en bra indexfond som Avanza Zero, men gå in på Pensionsmyndigheten och kolla själv om AP7 ligger i närheten av toppen av bästa fonderna i år, 1 år, 3 år, eller 5 år. Det är ju det som är så bra med deras sida, du får massor av hjälp så det är väldigt enkelt att hitta bra fonder.

Av Awakeruad
Skrivet av Scarabeo:

Vad menar du med att börsen peakade i april 2021? Min globala indexfond har gått upp mycket sedan april 2021 trots lite minus i år.

Jag antar det är en energi-indexfond, för Dow Jones World Index är ned 2% sedan 16 april 2021, dagen när jag började spara. Om vi ska vifta med penisarna så var jag upp 40% i December, drasade i Feb-Mar ned till -25% tack vare Putins krig, och ligger, med en vecka kvar på mitt första år, för närvarande på plus 10%.

Av Awakeruad

Började spara i aktier i April 2021, precis när börsen peakade 🙄 Har inte några stora summor och inga stora vinster, men slår i alla fall bankränta, vilket var målet, och OMXS30 och NASDAQ.

Om nån funderar på att börja med aktier är nog just nu ett bra tillfälle, börsen är ordentligt nedtryckt just nu. Det finns förstås en risk att det blir recession och börsen fortsätter ned, men den risken tar man alltid. Det är i alla fall inte en peak som när jag började.

Nåt man absolut bör göra är i alla fall att logga in på Pensionsmyndigheten och välja PPM fonder. Jag har en global tech-fond, en fastighetsfond, två småbolagsfonder, samt en fond jag byter ut varje månad beroende på vilka fonder som just nu går bäst, för närvarande en global energifond. Det har varit en ganska bra mix hitintills.

Av Awakeruad

Ettan & tvåan var väldigt bra, fast tvåan led av brist på tid och pengar så slutet blev platt.

Trean kändes väldigt mycket som Rockstar, och inte mycket som Max Payne.

Av Awakeruad

FBI stoppar tillfälligt Cyclops Blink botnet'et.

Fortfarande oklart vad ryssarna tänkt använda det till, men enligt uppgift kunde det användas till spioneri och DDoS'ande, eller göra routrarna oanvändbara.

Eftersom det fortfarande finns tiotusentals sårbara routrar kommer ryska staten naturligtvis att sätta upp nya command & control servrar, modifiera hacket, och försöka igen.

Av Awakeruad

Woodkid - Iron. Misstänker Woodkid är en sån där artist alla kände till utom jag. Indie.

Av Awakeruad

Jag fattar ärligt talat inte hatet mot Cyberpunk 2077. Jag har lirat igenom det flera gånger på PC (patch 1.3 - 1.5). Det är ett fantastiskt bra spel, utan märkbara buggar. Visst, det är inte riktigt lika bra som Witcher 3 eller Mass Effect-serien, men i det häradet.

Spelar alla på Playstation 4? Är det där skon klämmer?

Av Awakeruad
Skrivet av fragande:

senaste månaderna fått ett ganska stort antal CAPTCHA-spärrar på sidor av typen "We've detected unusual traffic from your network

Du använder en VPN eller något program som maskerar (eller ser ut att maskera) ditt IP.

Av Awakeruad

Min router är en av de som är EOL. Ska testa Freshtomato, annars är det väl bara att köpa ny router.

EDIT: nä det gick den inte med på, "invalid firmware upgrade". Bara att köpa nytt.

Av Awakeruad
Skrivet av Fatmajk:

Kan det vara ASUS själva som släpper ut sånna här virus? Som får folk att köpa nya routers

Det är Ryssland, närmare bestämt Ryska militära underrättelsetjänsten GRU, som fuckar med Ukraina.

Av Awakeruad

Hur kan Post & Telestyrelsen kräva ut personuppgifter?

Att polisen kan det förstår jag, men PTS?

Av Awakeruad
Skrivet av chksix:

Jag spelar som brud. Är det därför jag inte fått komma till med Panam?

Japp hon är straight. Fast det finns det förstås moddar som fixar.

Av Awakeruad
Skrivet av Stefflo:

Enligt spec ska det funka men frågan är hur kul det är på de grafiknivåerna.
1080 8GB, I7 6700K med 32 GM ram.

Inga problem.

Av Awakeruad

Förra årets bästa spel, hade inga större klagomål på det - men det låter inte som om detta är någon större uppdatering om man spelat på PC. För de övriga plattformer blir det däremot ett betydande lyft i grafikkvalitet om de får samma som PC.

Fast förbättrad balans på striderna är bra, förutsatt att "bättre balans" inte bara betyder "mer bullet sponge" förstås. Jag fick frivilligt begränsa mig själv och inte t.ex. använda ljuddämpad revolver och vissa quickhacks, framförallt cyberpsycho, eftersom de sänkte svårighetsgraden på strider till noll.

Av Awakeruad
Skrivet av Ferrat:

Bara ta betalt för Main spelet och sedan driva servrar mm i 10+år funkar ju inte ekonomiskt.

Funkar o funkar... Det går att göra vinst så, servrar kostar nästan ingenting, men det är vansinnigt mycket mindre lönsamt än subscription eller pay-2-win. Misstänker också att det idag är svårt att få spelare att betala fullpris för ett MMO även om det är free to play forever.

Av Awakeruad
Skrivet av Roger W:

Har du hört Necros - Point of Departure?

Haaahahaha du har ingen aning om hur jag letat efter den! Hade den som mod en gång i tiden, men förlorade allt i en diskkrash, och jag trodde den hette bullet train så jag har aldrig hittat den. Tackar!

Ska väl posta en låt också, och på tal om Heroes så har jag en bra cover här:

Av Awakeruad

Komplett.
Deras bygg-dator-funktion regerar.

Av Awakeruad

Mina två favorit-dator-butiker köper upp varandra. Jag vet inte riktigt hur jag känner om det.

EDIT: nåja, så länge Komplett har kvar möjligheten att designa datorsystem så är det väl OK.