Inlägg

Inlägg som AGI har skrivit i forumet
Av AGI
Skrivet av Karazhan:

Om jag var en politisk motståndare i Ungern hade jag antagligen älskat alla direktiv och föreskrifter som ger EU mer makt och insyn i Ungern.

Hur får EU mer makt och insyn i Ungern genom detta direktiv?

Skrivet av Karazhan:

Tror du Orban bryr sig om EU har en sådan här lagstiftning eller inte?

Ja

Skrivet av Karazhan:

Om ungern haft resurserna hade de antagligen anammat ett övervakningsystem för länge sedan oavsett vad EU tyckt. Inte så att Orban sitter och stirrar på EUSGR artikel 7 och tänker att "shit jag kan inte göra ett övervakningsystem för då kommer eu och säger ajabaja"

De har resurserna och har redan anammat ett sådant övervakningssystem, och blivit avslöjade för det - artikel

Av AGI
Skrivet av Karazhan:

Nu har jag inte läst igenom hela lagförslaget, orkar inte klockan 12 på natten, får nog av juridik på dagarna men det finns helt klart problematiska delar med förslaget som mullvad och co säger men syftet måste ju ses som något bra. Frågan är hur mycket man vill tumma på rättigheterna för att bekämpa barnpornografi och grooming? Nu kanske jag är ensam men jag tycker absolut det finns utrymme i syfte av att skydda barn och ungdomar, internet är ett jäkligt elakt ställe.

Jag köper inte alla dessa domedagsprofeter som säger att det kommer bli värre och värre och värre och sen är man nordkorea. Givetvis är det en risk man måste ta i åtanke men samtidigt är det en sluttande planet argumentation som slutar i anarki. Faktum är att det är ett växande problem som inte har någon bra lösning och då kanske man måste ta den minst dåliga?
Det bästa argumentet mot är som dem säger den enorma mängd information som måste behandlas och som kommer kräva arbete men det antar jag att de tar med i beräkningen och kan hantera det. Det är så mycket skrämselpropaganda hit och dit, dina semesterbilder och dina konversationer med din familj etc etc men det kommer ingen kolla på eller bry sig om.

Oaktat detta tycker jag inte tiden är mogen än men med tanke på den utveckling vi ser med AI så tror jag absolut den kan finnas inom några år. Jag är av den åsikten att en demokrati inte är en självmordspakt. Alltså att staten måste kunna vidta åtgärder som kanske inskränker vissa i syfte att skydda sig själv och andra. De som är mest sårbara framför allt.

Omformulera ditt svar med perspektivet att DU är en politisk motståndare i det auktoritära EU-landet Ungern. Hade du skrivit samma sak då?

Av AGI

Annonsen är avslutad

Av AGI

Borttagen

Av AGI

Att du eventuellt saknar originalförpackningen påverkar inte din rätt att reklamera.
Normalt sett har företaget två försök på sig att åtgärda samma fel. Uppstår samma fel en tredje gång kan du ha rätt att säga nej till fler reparationsförsök och istället kräva att köpet hävs.

Läs mer här: https://www.hallakonsument.se/konsumentratt-process/reklamera...

Av AGI
Nytt bud: 2 850 kr +frakt
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av AGI
Nytt bud: 2 700 kr +frakt
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av AGI
Nytt bud: 2 600 kr +frakt
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av AGI
Nytt bud: 2 500 kr +frakt
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av AGI

CPU+DDR5 G.Skill 6600C34 A-die

7500kr + hämtar ev.

Av AGI
Skrivet av twit:

Texten på Hallå Konsument är en väldigt förenklad sammanfattning av de mest grundläggande rättigheterna riktad mot de som inte har så bra koll. Den täcker in vanliga situationer och kan rimligtvis inte vara utförlig nog att gå in på undantag eller specialfall. Reklamationsrätten är treårig, efter tre år har du inga rättigheter som följer av KKöpL. Är garantin exempelvis fem år har du under det fjärde och femte året alltså samma rättigheter som reklamationsrätten ger dig, det vill säga inga. Det är enbart garantivillkoren som gäller i det fallet.

Jag tycker det är ytterst märkligt att du fortfarande förnekar vad som gäller vid en garanti.

För mig är det både självklart och väldigt uppenbart vad som menas med följande citat:

"Om konsumenten vill använda garantin
Om varan försämras under garantitiden är du skyldig att göra något av följande:

  • att reparera varan

  • att erbjuda konsumenten en annan vara

  • att göra avdrag på priset

  • att ta tillbaka varan och ge pengarna tillbaka"

https://www.konsumentverket.se/for-foretag/konsumentratt-for-...

Dessa saker verkar inte kunna förhandlas bort under några "garantivillkor", utan när garantiförutsättningarna är uppfyllda ska ovan gälla.

Vad är det du tjafsar om egentligen?

Edit, fler referenser:

Källa nr 2: https://www.if-sakerhet.se/hjalpcenter/vad-ar-skillnaden-mell...
"Om en produkt inte lever upp det som angivits i garanti har du som köpare rätt att kräva ett av följande alternativ:

att varan repareras
att du får en annan vara i stället
att du får avdrag på priset
att köpet går tillbaka"

Källa nr 3: https://www.primusjuridik.se/2021/04/12/vad-ar-skillnaden-mel...
" (...) det framkommer att fel i varan föreligger ansvarar näringsidkaren för felet enligt reglerna beskrivna i konsumentköplagen"

"Behåller inte varan egenskaperna alternativt användbarheten som utlovas i garantin inom garantitiden ska varan anses som felaktig. Vid ett bekräftat fel i varan är det köplagens felpåföljder som kan tillämpas."

Källa nr 4: https://lagen.nu/1990:931#P30S1
30 § Köplag (KöpL)
"30 § Är varan felaktig och beror det inte på köparen eller något förhållande på hans sida, får köparen enligt 31--40 §§ kräva avhjälpande, omleverans eller prisavdrag eller häva köpet samt dessutom kräva skadestånd. Han får även hålla inne betalningen enligt 42 §."

Av AGI
Skrivet av sweisdapro:

Jag insåg att det var ett dumt exempel, så har tagit bort det, det är bättre för att belysa att det är kan vara skillnader i vad som täcks av garanti/reklamation.
Kort har du rätt att uppfylls garantivillkoren så ska du givetvis rätt till någon av de åtgärder som ges av reklamationsrätten (utom då om det finns villkor som gör att reparation är det enda som är att tillgå).
Dock ska en vara medveten om att du som konsument inte har rätt att kräva vilken lösning det blir; det är företaget som själva avgör om de vill avhjälpa genom byte/reparation eller att häva köpet.

Men då är vi då slutligen överens. Om garantivillkoren uppfylls så har man rätt till någon av de åtgärder som ges av reklamationsrätten.
Inet har i detta fall inte kunnat avhjälpa problemet med byte/reparation. Då återstår hävning av köpet, under garantin.

Min fråga initialt var lite spontan och var ifall inet överhuvudtaget fick ta ut ett "nyttoavdrag" i garantiärenden. Jag förstår att de kanske får göra det när det kommer till reklamationärenden, men var i garantivillkoren står det att de får göra nyttoavdrag? Jag tolkar det snarare som olagligt under garantiärenden då följande citat gäller "Om ett företag tar betalt för en garantiåtgärd kan du anmäla företaget till Konsumentverket."

Av AGI
Skrivet av Swedishchef_90:

Detta gäller lgs produkter där garanti är 2-20år. Garantin täcker enbart material och inte arbetstid.
Vid reklamation så täcks arbetstiden samt transporter.
Jag gissar att häva köp blir med kraftigt avdrag då livslängd är ca 10år

LG:s garanti täcker inte:
a) Underhåll, reparation eller byte av delar på grund av normalt slitage
n) Kostnader för transport, bortforsling eller installation av produkten
c) Felaktig installation
d) Felaktig användning av produkten eller använd i strid med LG:s instruktioner
e) Skador orsakade av blixtnedslag, vatten, brand, felaktig nätspänning, felaktig eller otillräcklig ventilation eller någon annan orsak som ligger utanför LGs rimliga kontroll
f) Produkter med saknat, skadat eller oläsbart serienummer
g) Kommersiellt bruk

https://www.lg.com/se/support/garanti#:~:text=LG%3As%20garant...

Okej, men om vi håller oss till garantier mellan företag (återförsäljare) och kund. På hallåkonsument står det "Omfattas felet på varan eller tjänsten av garantin ska det åtgärdas utan kostnad för dig. Du har även rätt att få ersättning för merkostnader du har fått på grund av felet. Det kan till exempel vara kostnader för att resa till företaget. Om ett företag tar betalt för en garantiåtgärd kan du anmäla företaget till Konsumentverket."

Med andra ord verkar det vara olagligt att ta betalt för att åtgärda problemet, t.ex. ta betalt för arbetstid?
Att LG kan ta betalt kanske har att göra med att samma regler inte gäller för dem eftersom de är tillverkaren och du har inte ingått köpekontraktet med dem, så de får göra lite som de vill. Men jag vet inte.

Av AGI
Skrivet av sweisdapro:

Det beror ju på utformningen av garantireglerna, precis som det skrivs i din länk, det kan ju vara så att garantivillkoren säger att "pixelgarantin gäller i 5 år så länge produkten fortfarande har reservdelar."
Eller om en tillverkare ger dig 10års motorgaranti på din tvättmaskin, så kan du inte åberopa att häva köptet efter 4 år för att dörrens lås har havererat

Om återförsäljaren ger dig 10års motorgaranti på din tvättmaskin, och motorn havererar efter 8 år. Har du inte rätt att häva köpet då? Om återförsäljaren inte har reservdelar för att reparera är det ju deras problem, de får häva köpet isåfall?

Av AGI
Skrivet av sweisdapro:

sista biten, garantin behöver inte alls vara starkare än reklamationsrätten.
Titta på pixelgarantin som de flesta tillverkare ger på skärmar; den gäller sällan om det är färre än ett flertal pixlar i grupp som är felande, där är det istället reklamationsrätten som en skulle kunna nyttja om man har färre felande pixlar.

Om vi säger att du har nått antalet döda pixlar för att nyttja din pixelgaranti efter 5 år. Menar du då att du inte har rätt att kräva samma åtgärder som reklamationsrätten innebär? T.ex. häva köpet eller kräva en ny produkt?
För det är ju precis det som frågeställningen är, om man har rätt att kräva samma åtgärder som du har rätt till enligt reklamationsrätten i konsumentlagstiftningen.

Konsumentverket hävdar att man har det, diverse juristsidor säger att man har det, ni säger att man INTE har det.

Edit: måste tillägga att jag syftar på div. garantier som ges direkt av återförsäljaren. Om det nu spelar roll.

Av AGI
Skrivet av sweisdapro:

Ett av de första styckena i din länk:

"En garanti är ett löfte att det du köper ska fungera under en viss tid. Garantin kan lämnas av företaget du köpt varan eller tjänsten av eller av någon annan part, till exempel tillverkaren. Det är frivilligt för ett företag att lämna en garanti och företaget bestämmer självt reglerna för garantin."

Okej, och vad försöker du säga här? Jag vet att det är frivilligt. Garanti ges sällan av företag, för att det anses vara ett starkare skydd än reklamationsrätten.

Av AGI
Skrivet av filbunke:

Det är felaktigt.

Det gäller om garantin gäller upp till tre år. Inte om garantin tex är tioårig.

Det gäller för att reklamationsrätten fortfarande gäller under de upp till tre åren, det gäller inte för att det skulle finnas något lagligt krav på om man utfäster en garanti under x år så skall reklamationsrätten gäller under alla de år den gäller.

Har du en källa som kan stärka ditt påstående? Det är starkt att hävda att konsumentverkets egna upplysningstjänst är felaktig. Jag har även läst samma sak på olika jurist-hemsidor. Mycket tyckande i denna tråd, börjar bli trött på det. Är du jurist? Lämna källor tack.

Av AGI
Skrivet av PeCe:

Garanti och reklamationsrätt är inte "antingen-eller", båda gäller parallellt. D.v.s. bara för att du nyttjar garantin sätts inte KKöpL ur spel och vice versa.

Det säger ingen emot. Det är dock två helt olika avtal, och man får som kund välja vilken man vill använda i sitt ärende? Det är ju väl självklart? Eller vad är din poäng?

Av AGI
Skrivet av twit:

Nej det har du inte. De rättigheter garantin ger dig följer av garantivillkoren. De rättigheter reklamationsrätten ger dig följer av Konsumentköplagen (KKöpL). Även om tillverkaren inte lämnar någon som helst garanti har du fortfarande din reklamationsrätt. Garantitiden kan löpa längre än reklamationsrätten och under den överskjutande tiden är det enbart garantivillkoren som gäller, du har inga ytterligare rättigheter som de KKöpL gav de första tre åren.

Det är inget jag själv har hittat på. Det står uttryckligen på länken jag refererade till följande: "Under garantitiden har du rätt att kräva samma åtgärder som du har rätt till enligt reklamationsrätten i konsumentlagstiftningen".

Men du menar alltså att det inte stämmer?

Av AGI
Skrivet av twit:

Det här har stötts och blötts många gånger. Att påtala för återförsäljaren att produkten är defekt är en reklamation, helt oberoende av om just det ordet används eller inte.

Garantivillkoren ger i detta sammanhang ytterst sällan bättre skydd än reklamationsrätten, och tillverkaren använder därtill ofta samma verkstäder så de lösningar som kan presenteras är desamma. Skulle garantivillkoren erbjuda bättre lösningar än reklamationsrätten bör också återförsäljaren vara medveten om detta - det ligger trots allt i deras intresse att lösa kunden så väl som möjligt.

Asus garantivillkor innebär i det aktuella fallet ett utbyte eller en reparation av kortet, vilket i praktiken antagligen innebär ett kort som blivit "refurbished" alltså ett begagnat kort (som kan vara ett ihopplock av komponenter från olika kort) som rengjorts och testats. Garantivillkoren lämnar inget utrymme för kund att välja lösning. TS har redan tackat nej till ett andrahandskort (oklart i vilket skick det kortet var) och det är oklart om TS doftkänslighet skulle hindra en sådan lösning från Asus, men garantivillkoren skulle isåfall inte erbjuda pengar tillbaka utan TS får sitt reparerade kort och får sedan sälja det på egen hand.

1. Självklart kan man hävda att garantin ska gälla än reklamationsrätten.
2. Garantin ger alltid bättre villkor än reklamationsrätten
3. Under garantitiden har du rätt att kräva samma åtgärder som du har rätt till enligt reklamationsrätten i konsumentlagstiftningen [2]. Exempelvis välja att häva ett köp.